Meer nieuws

Ype Hemstra Als gekend bijhuis van Leideman Gebroeders 1e Nationale asduif halve fond NPO en Olympiade deelnemer Maastricht

09 Mar 2024

We spreken een zeer trotse Ype Hemstra. Je zou voor minder want hij is de trotse kweker van onder andere twee duiven die dit jaar uitzonderlijk hebben gepresteerd. Want dat kan je wel zeggen als de 1e Nationaal asduif halve fond NPO 2023 en de 3e Olympiadeduif Fond Maastricht 2024 door u een ring over de poot geschoven kregen. 
Ype heeft het goed voor mekaar en gokt wekelijks “op twee paarden”. Zo heeft hij een hok in Buitenpost waar hokverzorger Dirk Jelle Drost het voor het zeggen heeft en een hok in Sint Jansklooster waar Henri van der Linde de lijnen kalkt waarin er gevoetbald wordt. 

Nieuw Goed Grijs
1e Nationale asduif halve fond 2023

De beste van heel Nederland op de halve fond, deze eer komt het “Nieuw Goed Grijs” van Ype tegemoet. De naam van deze nationale asduif verraadt al veel… inderdaad… “Nieuw Goed Grijs” is een inteelt product naar de gekende duivin “Goed Grijs” van Gebroeders Leideman.  “Nieuw Goed Grijs” (2022-8018685”) heeft zijn kunsten vertoond op “Hok Hemstra” welke in Sint Jansklooster staat. 

Etroeungt 25e prijs tegen 2354 duiven. 
Etroeungt 3e prijs tegen 1803 duiven.
Arlon 1e prijs tegen 1529 duiven.
Arlon 6e prijs tegen 1120 duiven.
Chalons en Champagne 3e prijs tegen 928 duiven.
Dizy le Gros 2e prijs tegen 695 duiven.

Deze prijzen werden behaald in de Afdeling Friesland

De vader is “Inbred Goed Grijs”, 2021-4601544 en de moeder is “Miss Esmee”, 2019-4200386. “Inbred Goed Grijs” met ringnummer 2021-4601544 komt van de Gebroeders A &; B Leideman,Collendoorn. Deze doffer komt uit “Son Goed Gris” 17-1647998 x “Daughter Goed Grijs” 18-
1459480. Beide hebben dezelfde moeder, namelijk “Goed Grijs” 15-6106415. Deze duivin komt van de Gebroeders van den Brande Berlaar België. De overgrootvader is “Crack 19” 14-1466919 van de Gebroeders A en B Leideman en de overgrootmoeder komt van de Gebroeders van den Brande en is “El-Zarka” 12-6054326.

De moeder is dus “Miss Esmee” en komt uit “Son Esmee” 16-1003360 van Tj & J Elzinga van Harkema en “Miss Joyce” 14-1393299 ook van Tj & J Elzinga. De vader en moeder van “Son Esmee” zijn “Blue Harry” van Jan Hooymans en “Esmee” van Tj & J Elzinga. De grootmoeder komt uit het koppel “Halfbrother Chanel” van P. Veenstra en “Joyce” van Kooman x Veenstra.

Australië

Als 7-jarige kreeg Ype belangstelling in de duivensport en begon hij zijn favoriete hobby te beoefenen. Dieren en Ype … de klik is er altijd geweest en Ype werd professioneel “schapen scheerder”. Je bent jong en ambitieus in uw beroep en een Australisch avontuur lonkte want daar zijn er ontzettend veel schapen om te scheren. In Australië verbleef Ype zeven jaar alvorens weer naar het Europese contingent terug te keren en zich in de buurt van Leipzig (Duitsland) te installeren. Daar begon Ype een schapenboerderij. Ondanks de zorg voor circa 1200 schapen werd er ook weer tijd vrij gemaakt voor de duivensport. We spreken over de periode van 2002 tot 2015. In 2016 keerde Ype terug naar zijn heimat in Nederland en ging in Oosterwierum wonen 

De basis

Ype heeft het druk met de duivenhandel en wil je een kolonie top duiven in topvorm krijgen en houden lukt dat niet alleen en daarom werd Dirk Jelle Drost in dienst genomen als hokverzorger. De duiven die de hokken bevolken komen hoofdzakelijk van de Gebroeders Andre en Bert Leideman (Collendoorn) aangevuld met duiven van Leo Heremans (Vorselaar), Maurice Hasendonckx (Bouwel) , Marcel Aelbrecht (Lebbeke) en Otto Korner (Harbe).

Hok Hemstra in Buitenpost

Alle duiven zijn gehuisvest in een tuinhok met acht afdelingen. De duiven werden half januari gekoppeld waarbij van de eerste ronde de eieren van de kwekers onder de vliegers worden geschoven. Er wordt gestart met 30 kweekkoppels en 60 vliegkoppels.
Omdat er totaal weduwschap wordt gevlogen verschijnen er dan een dikke honderd duiven aan de start van het seizoen. De oude duiven worden niet verduisterd of bijgelicht. Vanaf de eerste trainingsvlucht van de Afdeling worden de duiven ingemand en is het spel op de wagen. De
voorkeur gaat toch wel uit naar de grote halve fond vluchten en vooral de eendaagse fond. De
duiven worden voor het inkorven nooit getoond en bij thuiskomst blijven ze normaal gesproken tot S’ avonds bij elkaar. Mocht het een zware vlucht zijn of een fondvlucht waarbij de duiven laat aankomen dan mogen de doffers en duivinnen ook wel een nacht bij elkaar blijven en worden ze op zondag gescheiden. De duiven, zowel jong als oud, komen één keer per dag los en op die manier is het s’ middags rond 14.00 uur rustig en vliegen er geen duiven meer buiten.

Medicijnen worden alleen gegeven als er iets aan de duiven mankeert en dan alleen als dierenarts
Bert Brinks uit Hardenberg het voorschrijft. Uiteraard worden zowel ouden als jongen geënt tegen
het paramixovirus en worden de jongen ook nog geënt tegen pokken. Naast het dagelijkse grit,
welke uit vier verschillende soorten bestaat, krijgen de duiven alleen natuurlijke producten en die
gaan door het drinkwater. Deze komen van Aldert Hiemstra uit Zwaagwesteinde. Door de week gaat er Almar MBE door het drinkwater. Dit product is ontwikkeld uit rietsuiker, vlierbessen en diverse kruiden en zaden en optimaliseert de natuurlijke balans in de darmen. Op zaterdag en zondag gaat er MBE-T door het drinkwater. Dit product wordt getrokken uit natuurlijke plantaardige grondstoffen. Naast een goede bacteriewerking in de darmen geeft dit product een goede balans tegen wormen, coccidiosis en trichomonas zonder resistentie te veroorzaken. De oude duiven krijgen tijdens de kweekperiode voer van de firma Beyers. Wanneer echter de vluchten beginnen wordt er overgeschakeld naar de mengelingen Power Sport, Power Non Stop en Power Dyamik van Vanrobaeys. 

Hok Hemstra in St. Jansklooster

Op dit dorp wonen Henri en Wilma van de Linde die jaren achterelkaar uitstekende uitslagen neerzetten maar die in 2020 besloten alle duiven te verkopen. Toen Ype dit ter ore kwam nam hij kontakt op met Henri en deed hem een voorstel om met duiven van het kweekhok in Buitenpost opnieuw te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan en er gingen in 2021 jonge duiven naar Sint Jansklooster en werd er gevlogen onder de naam “Hok Hemstra”. Met dien verstande dat Ype de duiven levert en Henri deze volgens zijn methode speelt. 
Er wordt gevlogen op totaal weduwschap. De oude duiven worden niet verduisterd. 
Qua speelmethode is de methode in St. Jansklooster te vergelijken met de methode in Buitenpost. In St. Jansklooster krijgen de duiven het hele jaar door Supervlieg MC van de firma Wielink. De dag voor de inkorving en de dag van inkorven zelf wordt dit aangevuld met Energy Power Mix van DHP. 
Voor de start van het seizoen krijgen alle duiven een geelpil opgestoken en halverwege het seizoen wordt dit nog eens herhaald. Niet omdat de duiven dan het geel hebben maar zuiver voor de gemoedstoestand van Henri zelf. Zo nu en dan gaat er ook nog eens OrniSpecial of Belga Tai door het drinkwater om de luchtwegen te zuiveren. Ook in Sint Jansklooster worden de jongen en ouden geënt tegen het paramixovirus. De jongen krijgen nog een enting tegen het rotavirus en tegen pokken wordt geënt met het kwastje. De laatste jaren wordt er niets gedaan tegen paratyfus.

YPE HEMSTRA BIEDT OP INTERNETVERKOOP PIGEON BIDS EEN STRENG GESELECTEERDE GROEP VAN TOPDUIVEN ALLEN GEKWEEKT UIT ZIJN BEWEZEN KWEKERS AAN.

DEZE VERKOOP EINDIGT MAANDAG 11 MAART OM 14u