Meer nieuws

Walter Mertens ( Mol ) 1ste Int.Nat Agen oude ( snelste van 29.668 duiven )

01 Jul 2023

De 1ste internationale vlucht voor oude en jaarse is naar jaarlijkse traditie Agen. Er kwamen maar liefst 29.668 duiven aan de start en door de gunstige omstandigheden werden de duiven op vrijdagochtend losgelaten. De winnaar in België is Walter Mertens uit het Antwerpse Mol die amper 3 duiven meehad op Agen. Dit waren 3 oude duivinnen die 1ste, 19de en 62ste Nationaal winnen tegen 5.851 oude duiven. Zijn eerste aankomst was om 19u29 en deze duivin zorgt dus niet alleen voor de 1ste Nationaal Agen in België maar ook 1ste Internationaal Agen oude duiven en snelste duif van alle 29.668 duiven. Een super prestatie van een kleine kolonie met amper 3 duiven in de mand. De winnares heeft het winnen van geen vreemde want haar vader won 1ste Nationaal (z) Chateauroux en haar grootvader won 1ste Nationaal Orange in 2012. Voor Walter betekent dit dus zijn 2de Nationale overwinning uit zijn carrière. 

Met duivinnen nu de focus op weduwschap

De vliegduivinnen zitten op een tuinhok met een 30-tal stuks in het begin. Deze doen in 2 groepen aan winterkweek. De 1ste groep wordt gekoppeld en brengen een ronde jonge groot, nadien wordt de 2de groep gekoppeld die dan samen is met de 3de ronde van zijn jonge duiven. Zo hebben ze allemaal een vaste bak met een vaste partner, in het begin hebben dus de meeste duivers 2 duivinnen. Er wordt hier ingespeeld op jaloezie doordat bij de motivatie de eerste duivin half bak wordt gezet en nadien de 2de duivin erbij komt en dit allemaal ziet gebeuren. Bij thuiskomst mogen ze dan om beurten bij de doffers maar nooit heel lang, één uurtje is al veel als beloning. 

Het hok bestaat dus uit een rusthok met kleine bakjes en rolletjes op de vloer, de kleine bakjes kunnen ook dicht worden gedaan als de duivinnen toch te paarlustig worden. Daarlangs is een broedhok dat via een rolsysteem de bakken volledig worden afgeschermd zodat de duivinnen de bakken een hele week niet zien. Ze mogen na de training op dat hok gaan eten en daarna verhuizen ze weer naar het rusthok. 

De duivinnen trainen 2x per dag en doen dit nog steeds heel goed. Ze krijgen in het begin van de week 50% Superdieet en 50% Sport. Nadien wordt er dan overgeschakeld op 100% Sport ( hier worden 4 verschillende soorten onder elkaar gemengd ). Door de week gaat er niets over het voer, enkel bij thuiskomst staan er elektrolyten klaar. Het water wordt door de week verzuurd met keukenazijn en dit zo goed als elke dag. 

BE 21-6210641 Geschelpte Duivin 

1ste Int.Nat Agen oude ( snelste van 29.668 duiven )
1ste Nationaal Agen 5.851 oude ( snelste van 12.530 duiven )

Aankomst : 19:29:28
Afstand : 867,041km
Gem.Snelheid : 1285,52 m/min