Meer nieuws

Vansteelant Werner - Ruddervoorde: 1e Nationaal Pau 3.080 oude

25 Jun 2023

B20-3035043
1st National Pau 3,080 old birds

Afstand: 904km
Snelheid: 1,011.19 m/m

Niets dan opgewekte gezichten toen we aankwamen in Ruddervoorde. Reeds van bij de afslag van de E403 in Ruddervoorde zagen we een klad duiven rondcirkelen rond de hokken van Werner. Het was ontspanning en vreugde troef bij onze aankomst.
Er was duidelijk iets te vieren…en wat dan nog, een 1e nationaal op de openingsklassieker van het seizoen op de zware fond nl. de vlucht uit Pau. De duiven werden in Pau met een dag vertraging gelost en dat bleek een zeer goede beslissing. Het werd een harde, eerlijke en mooie vlucht. Er waren enkele duiven die dagzelf hun hok bereikten, het merendeel sliep uit onderweg en vond op zaterdag de weg terug naar huis.

De “Pau” was iedereen te vlug af in België en wint nationaal
Bij onze vraag aan Werner of het een verrassing was dat deze zeer mooie 3 jaarse duiver de nationale zege wegkaapte, antwoordt Walter heel gevat “neen”. Hij was favoriet, had in het verleden reeds meermaals zijn talenten getoond en stond in de zetnummers “dik gepoeld” zoals ze dat daar in de streek al eens durven zeggen.
Het is een echt type fondduif. Eerder rank van gabarit maar met weinig gewicht, veel pluim, een prachtige vleugel en een sterk oog.  Iedereen zou er zo wel een op zijn kweekhok willen zetten.
Om 22.14 dook hij vastberaden uit de lucht en overbrugde met een snelheid van 1.044,19 m per minuut de 905 km van Pau naar Ruddervoorde. Een knalprestatie. Het was vrij duidelijk dat de nationale zege niet meer uit handen zou worden gegeven..er kwamen weinig duiven dezelfde dag thuis en het sluitingsuur van 23 u was niet meer veraf. Dus fier, de borst vooruit ….en een ganse nacht niet slapen van de adrenaline die door je lichaam giert.
Zijn afkomst is er één met 5 sterren. Zijn vader is een rechtstreekse Lieven Buelens-duif uit diens beste zware fondlijnen.  Deze duiver werd door vriend des huizes en zwarefondkenner Eddy D’Heedene gekocht en aan Werner bezorgd met de boodschap “hier, kweek er je maar eens goeie uit”…en zo geschiedde !  De moeder is een duivin die door Werner zelf werd gekweekt uit een duiver van Ignace Viaene uit Loppem (100 % ras Noël Peiren) gekoppeld aan een duivin van Emiel Denys (lijnen Cotteau x Vanderwegen).  Kilometervreters langs vaders-en moederszijde die resulteren in een nationale zege.
Hij werd gespeeld op het klassieke weduwschap en kreeg zijn partner ruim te zien voor de inkorving. Het is een duiver die reeds meer dan zijn kunnen liet zien in het verleden. Als jaarling vloog hij reeds 58e nationaal Narbonne, als 2-jaar 301e nationaal Narbonne om dit jaar te pieken met een schitterende zege. Het is ook een die op de zware halvefond vlotjes in de prijzen zou vliegen…(maar op deze hokken wordt hier niet actief op gefocust).

Wie is Werner ?
Werner Vansteelant is een 68 jarige kwieke kerel. Geboren en getogen in een duivennest was hij gedurende 45 jaar de trouwe verzorger van het gewezen tophok Gerard Latruwe.  Ook op deze hokken speelt Werner nu sinds 2017 op zijn eigen naam. De trappen naar de hokken doet hij blindelings en zijn versleten door zijn voetstappen.
Het doel van de duivensport is de fond en zware fond. Alle vluchten die minder dan 600 kilometer bedragen wordt er normaliter niet met de klok binnengegaan na de wedstijd omdat dit alles voorbereiding is op het zware werk.
De kolonie bestaat uit 30 kweekkoppels, 80 duivers op weduwschap (verdeelt over oude en jaarse) en jaarlijks worden 150 ringen gekocht voor het jonge volk. Er wordt ook met een 60 tal nestduiven gespeeld. Een ruime kolonie, nodig om de zware vluchten te kunnen afhaspelen. Er wordt weinig aan het toeval overgelaten in de verzorging maar zonder veel franjes. Een stevige basisgezondheid (met een controle door de veearts erbovenop), goed voer en dan is het kunnen of niet kunnen.

Met een knipoog naar vader Jan en de Kleinen

Op het ogenblik dat je een nationale zege behaalt, komen veel emoties naar boven en wordt ook al eens stilgestaan bij wie jouw fundamenten heeft gelegd. Zoals vermeld werd Werner in een duivennest geboren en niet zomaar eentje. Zijn vader Jan realiseerde het om met de superduif De Kleinen BE92-3346435 gehuldigd te worden op de Olympiade van Blackpool. De kader die men sinds jaren koestert als goud zal in de komende dagen eens meer worden bezien en bij een heildronk op de overwinning zal met de nodige mooie nostalgie eens worden teruggedacht aan dit gebeuren. 

Klinken op een mooie zege, en de meet verleggen !
In aanwezigheid van Dominique Baert, Eddy D’Heedene en vriendin Gerda werd zoals op de foto’s is te zien een goed glas gedronken op deze prachtige zege. En dat is goed en dat moet en dat doet deugd. Duivensport is meer dan een wedstrijd, het is ook veel emotie. Een nationale zege uit een harde vlucht als deze Pau is om echt fier op te zijn. Werner en zijn entourage scharen zich vanaf nu in de galerij der nationale winnaars !

Er is en er wordt gefeest, maar de motivatie voor de toekomst is des te groter, men is er niet over de meet, men gaat de meet verleggen met hopelijk nog meer mooie resultaten !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

Pedigree