Meer nieuws

Van Roy Koen – Asse 1e Interprovinciaal Orleans 2.590 jaarse – snelste van 12.976d.

27 Jul 2023

Afgelopen weekend organiseerden OVV & PE Oost-Vlaanderen samen met de 32 Oost-Vlaamse en 3 niet Oost-Vlaamse halve fond lokalen een vlucht vanuit Orleans. Een deelname van veel lokalen resulteert in veel duiven en met in totaal 12.976 duiven werd er richting lossingsplaats Orleans gereden. 
Snelste van het gehele concours werd de jaarse duivin van Koen Van Roy uit Asse. Voor een afstand van 371km en een gemiddelde snelheid van 1.592,58 m/m duldde ze geen concurrentie. 
Koen: “14 dagen geleden stond ze nog als 1e getekende duivin op de poulebrief maar die vlucht kende een minder goed verloop. Zij had meer dan 9u nodig om van Toury thuis te geraken. De week nadien gaf ik ze mee op Noyon waar ze zich mooi klasseerde om dan nu de primus te zijn op Orleans.”

Aan de toon van de stem van Koen te horen is deze Orleans zege een overwinning die hem veel deugd doet. Koen: “Ik ga zeker en vast niet klagen van mijn seizoen, maar het is wel een  “speciaal seizoen” geweest. Zoals jullie weten speel ik enkel met duivinnen en deze duivinnen zitten dag en nacht in een open volière. Iedereen herinnert zich het natte en koude voorjaar en dat weer was alles behalve bevorderlijk voor de conditie. Toen het weer veel beter werd, blies de wind vanuit oostelijke richting en aangezien wij Brabanders (3 lokalen) een samenspel hebben met Oost-Vlaamse lokalen was het niet zo eenvoudig om mooie uitslagen op papier te zetten. Wind en massa tegen noemen ze dat. Maar ja…ik zoek geen excuses en soms zit de wind dan zoals afgelopen weekend wel meer in het voordeel.”

Overzicht uitslagen seizoen 2023 (tem eind Juli)

Simpel houden

Koen houdt er  alles behalve een ingewikkeld verzorgingssysteem op na, Koen zal ervoor zorgen dat er met zo weinig mogelijk inspanningen zoveel mogelijk top resultaten behaald worden. Hij heeft bij manier van spreken maar 1 zeer sterke troefkaart in zijn hand zitten en dat is de KWALITEIT van zijn duiven. Koen heeft nooit op een investering meer of minder gekeken om aan de top te geraken en de aangekochte duiven werden steeds door de fijne selectie kam gehaald. Al wie niet voldoet moet er onverbiddelijk uit. Dankzij deze selectie kan Koen nu over een efficiënt en  krachtig kweekhok beschikken.

Ondertussen is het al geweten dat Koen volop de kaart van het duivinnenspel trekt. Met een groep van een 90-tal duivinnen stond hij aan de start van het seizoen 2023. “Hierbij 70 jaarse duivinnen” zegt Koen “ de reden van het grote aantal was omdat ik vorig seizoen al mijn jonge duivinnen, ook zij met weinig ervaring, overgehouden heb. Ik gaf ze liever nog enkele kansen om zich te bewijzen maar ik kan u garanderen dat dit seizoen de selectie lat hoog lag en het “selectie mes” onverbiddelijk. Het seizoen zal met een 30-tal duivinnen afgesloten worden, dat zegt genoeg denk ik.”

Zij worden gespeeld tot en met de laatste vluchten voor oude en jaarse duiven en dan gaan ze richting volière waar ze tot en met Maart verblijven. Met de duivinnen wordt er in de winterperiode niet gekweekt. Eens Maart worden de duivinnen in gereedheid gebracht voor het nieuwe seizoen. In het begin wordt er 1 x daags getraind, maar eens midden Mei moeten de dames 2 x dag een uur tot 1,5u trainen. 

Het vlieghok van Koen telt 4 afdelingen. Deze 4 afdelingen worden in feite ingepalmd door de jonge duiven. Voor de hokken is er een volière en in een afdeling van deze volière zitten de vliegduivinnen. Deze volière is volledig open (geen dak) en de duivinnen verblijven dag en nacht in deze open volière. Het hok heeft 1 centrale ingang voor alle duiven. Wanneer de duivinnen ingekorfd worden moet Koen eerst de jonge duiven op 2 afdelingen brengen, zodat de andere 2 afdelingen vrij komen. De 90-tal duivinnen krijgen een 30-tal duivers ter beschikking en dan kan het feest beginnen. De eerste maanden heeft geen enkele doffer een vaste duivin en soms vechten de duivinnen een stevig robbertje uit om een doffer te bemachtigen. Chaos en jaloezie is de drijvende kracht achter de successen van dit duivinnen team. Ook bij aankomst is het chaos troef… wie eerst arriveert kan kiezen uit het aanbod aan duivers. 
Het voeder is van het merk Van Robaeys. Er wordt naar gevoel gewerkt met eiwitarme mengeling “Casaert”, dan Sport en op het laatste Dynamik. Tweemaal daags mogen de duiven gedurende 10 minuten zoveel eten als willen. Na 10 minuten moeten ze terug in de volière. 

 

Koen, proficiat met deze interprovinciale zege en nog veel succes

 

Stefan Mertens