Meer nieuws

Van Dyck-Van Dyck (Begijnendijk): 1st National Argenton 21,282 yearbirds - fastest 36,069b.

19 Jun 2021

Begijnendijk: Niets dan lachende gezichten ten huize Luc en Niels Van Dijck waar enkele uren eerder de 1e nationaal Argenton en tevens de snelste van alle 36.000 Argenton vliegers geklokt werd. “Meer dan een kippenvel moment” begint Luc zijn verhaal die zijn winnende duivin van ver zag aanstormen “er doken 2 duiven tegelijk richting valplank, maar een ervan bleek een vreemde duif te zijn. Gelukkig heeft mijn duivin geen tijd verloren en verliep alles zoals gewenst en konden we na Limoges in 2012 een nieuwe nationale zege aan ons palmares toevoegen. Wat kan de duivensport toch mooi zijn.”

Klein maar fijn

Luc speelt enkel met duivinnen en beperkt zijn ploeg tot 14 eenheden. De dames hebben heel de winter in de volière vertoefd en werden eind Maart voor de eerste maal gekoppeld. Ze mochten een 5-tal dagen broeden en dan was het weduwschap een feit.
Ten huize Van Dyck kiest men voor het Paloma gamma als voeder. Net zoals op vele plaatsen wordt er in het begin van de week licht en naargelang de inkorfdatum nadert zwaarder gevoederd. De laatste dagen komt dit neer op 3 voederbeurten volle bak energiemengeling. Als toemaatje is er een mix van Tovo, gemalen pinda’s en snoep. 
Bij de start van het seizoen werd er 5 dagen behandeld tegen trichomoniose en is men zeer tevreden over het conditiepoeder, de vitamineral en de conditiesiroop van dierenarts Mariën. 
Van extra motivatie wordt geen  werk gemaakt. Op de dag van inkorving mogen de duivinnen op de afdeling met de woonbakken en krijgen ze ook een nestschotel. Een duiver mag enkel na thuiskomst en dit zelfs tot de dag nadien geknuffeld worden.
De basis van de Van Dyck kolonie is opgebouwd met duiven van Leopold Van Goolen. Deze werden succesvol versterkt met duiven van Tournelle Davy (Rummen), Eric Goovaerts (Baal) en Olivier Geyskens (Veerle). 

“Het Argentonneke”
Een blauwe duivin zoals we zelf heel graag zien. Kleiner type maar perfect gebouwd. Een sterke karkas met een karaktervol oogje in een slim kopje. Luc “ik zou ze als een zeer rustige duivin omschrijven, enkel als ze haar duiver ziet is ze niet te houden.”

De toekomst van “Het Argentonneke” zal zich niet meer in Begijnendijk maar wel in het verre China afspelen. 

Luc en Niels…van harte proficiat en op naar nationale zege nummer 3

"B20-2085411"
1e Nationaal Argenton 21.282 jaarse - snelste van 36.069d.

Afstand: 544km
Snelheid: 1256.33 m/m

Afstamming

Hok

Stefan Mertens