Meer nieuws

Trio Jacques, Trudie en kleinzoon Joerie Winkens-Rothenburg winnen 1e Nationaal Agen ZLU Jaarlingen

06 Jul 2021

In het eerste weekend van juli is het duivenwereldje weer een drukte van jewelste. Op de wedvluchtprogramma’s staan voor vrijdag een lossing van een Internationale- en een nationale marathon vlucht gepland. En op zaterdag de nationale Grand Prix dagfondvlucht vanuit Issoudun. En voor diverse afdelingen in dit weekend ook het begin van het jonge duivenprogramma, dus een eerste jonge duivenvlucht. En op maandag is er dan weer inkorven voor de volgende internationale marathon vlucht, n.l. Barcelona. 

Zowel op het programma van de ZLU als het nationale programma voor sector 1 stond voor 2 juli de wedvlucht Agen/Bordeaux gepland. Voor de ZLU een morgenlossing voor ouden en jaarlingen en voor sector 1 een meerdaagse- ofwel een middaglossing.

Op vrijdagmorgen was de weerssituatie op de losplaats Agen goed en er was een lichte bewolking en er stond een kalme WNW-wind. Op de vluchtlijn zon en stapelwolken en een matige ZZW-wind. De temperatuur in de middag maxima over Frankrijk 25-28 gr en richting het noorden 22-25 gr. 

Om 7.00 uur kon men over gaan tot lossen op de draf- en renbaan, de Hippodrome de Beau aan de Avenue du Quercy in Beaumont de Lomagne. 

Op zaterdag zou er toenemende bewolking zijn vanuit het zuiden en een zwakke veranderlijke wind. Vanuit het westen kans op buien en mogelijk onweer. 

Toen de telling bij de inrichters, Les Amis du Bordeaux Télévie, was afgerond bleek er internationaal geteld voor beide categorieën weer een flinke toename te zijn. Er werden internationaal 35.725 ouden en jaarlingen ingekorfd en dit waren 5.655 duiven meer dan verleden jaar. 

Voor de jaarlingen betekende Agen ZLU de fond-doop in hun mogelijke mooie carrière. In Nederland werd het als het ware een stormloop bij het inzetten. 6.760 Jaarlingen gingen de mand in en t.o.v. 2020 waren dit er 1030 meer. Net als Pau (Mont de Marsan) zit Agen ook duidelijk weer in de lift. Er was in de inzetlokalen duidelijk veel werk aan de winkel om alles in goede banen te leiden. Petje af voor al deze mensen, die het ook vaak nog allemaal op vrijwillige basis doen.

In de vrijdag-namiddag begon de spanning al te stijgen en werden er heel wat Pc’s, Laptops, I-pads en I-phones tevoorschijn gehaald en de sites van Pipa, KBDB-RFCB en de ZLU-meldpost aangeklikt. Hoe laat en waar zou de eerste melding in Frankrijk verschijnen? 

De klok wees 17.09 uur toen Thibaut Enguerand uit de Franse gemeente Wismes, aan de westkust en aan de rand van het Regionaal Natuurpark van de Kapen, de eerste jaarling meldde. Zij behaalde de hoogste snelheid van 1243 m/min op een afstand van 757 km. Later volgde de eerste meldingen uit België alwaar Gunther Ceulemans uit Embleem, in de provincie Antwerpen, om 17.48 uur de snelste jaarling pakte. Snelheid 1314 m/min en dit op een afstand van 853 km. 

Nederlandse liefhebbers konden gaan rekenen. Hoe laat en waar zou hier de eerste jaarling gemeld gaan worden? 

Opnieuw een Nationale zege. 

Jacques, Trudi en Joerie hadden 21 jaarling en 17 oude doffers mee. 

Vanaf 16 uur ging Joerie frequent de PIPA site raadplegen om de eerste aankomst van jaarlingen in Frankrijk te zien verschijnen. Toen dit even na 17 uur plaats vond werd er aan het rekenen geslagen en werd alles al in gereedheid gebracht. Ze hadden gezien dat de eerste meldingen in Frankrijk en België veelal aan de westelijke kant zaten en werd de eerste melding in Nederland dan ook verwacht in het midden van het land of westelijker. Ze zouden dan zelf rond de klok van 18 uur moeten kunnen klokken om vroeg te zijn. Jacques, Joerie en plaatsgenoot Fred Keerssemeeckers zaten samen te passen toen ze om 18.45 uur plots een duif zagen arriveren uit een iets oostelijke richting. Snel liep ze binnen en later zou het de eerste Nederlandse melding zijn bij de jaarlingen. Ze hebben een afstand van 855 km en dit gaf de duif een snelheid van 1213 m/min. Al snel hadden zij een tweede duif thuis, n.l. om 18.49 uur. Snelheid 1205 m/min. En beiden goed voor 1ste en 5de Nationaal. Leuk detail was dat beiden afstamming uit een duivin van Fred. Zo kon hij dan ook delen in deze nationale zege.

Verder klokken ze nog jaarlingen om 19.25, 19.31, 19.33, 20.10, 20.16 21.20 en de volgende ochtend om 6.45 uur. Naast de 1ste en 5de prijs waren ze hier verder nog goed voor 61-78-89-264-302 enz. 

Bij de oude duiven ging het net zo goed. Ze klokken hier om 19.04, 19.17, 19.23 en tot de volgende ochtend om 6.56 waren er hier 12 stuks thuis. De eerste drie ouden staan als 23ste, 51ste en 72ste gemeld en verder op plaatsen 204-284-289-332-374-806-961 enz. 

Een dagje later klokten ze op de nationale middaglossing vanuit Agen als volgt 88-244-323-481-497-640-668 tegen 2472 duiven en dit van de 13 ingekorfde duiven. Wat een weekend!! 

“Ted” 1ste Nat. Agen jaarlingen

De nationale winnaar van Agen jaarlingen kreeg de nam “Ted” genoemd naar de 7-jarige kleinzoon van Jacques en Trudie. Hij draagt het ringnummer Nl20-1705798. 

Dat dit zeker geen toevallige winnaar is laat zijn nestbroer zien die de tweede aankomende jaarling was en de 5de Nationaal wint. Zijn ringnummer eindigt op 797 en kreeg de naam “Kras 797”. 

Beider vader is “De 14” van ’11 die zelf al een puike erelijst heeft opgebouwd met o.a. een 8ste Nat. Agen ’16 (6.887 d). De “14” is een zoon van de “Limoges 525” met een 1ste NPO Limoges (1279 d) gekoppeld aan superkweekster “Miss Wonderfull” (van broer Harrie). Zij is moeder van o.a. 1ste Nat. Bordeaux, 1ste Nat. Tarbes en grootmoeder van 1ste Nat Bergerac (bij de Familie Jacobs uit Beek) en 1ste NPO St. Vincent (bij W. Mennens uit Amstenrade) en nu weer grootmoeder van de 1ste Nat. Agen op eigen hok. 

Hun moeder is “Blauwe Fred 768” van ’19 en afkomstig van plaatsgenoot Fred Keerssemeeckers. Zij is een zus van de 1ste NPO Chalons en Champagne (5.672 d) van Fred. Zie verder stamkaart. 

Een leven met duiven

Bij de familie Winkens is de duivensport haast niet weg te denken. Van huis uit waren vader, ooms, broers en neven allen duivenliefhebber. Dus Jacques had het niet van vreemden. Amper 15 jaar speelde hij al zelfstandig met duiven. Toen hij in 1976 trouwde met Trudie Rothenburg vormden ze de veelbelovende combinatie Winken-Rothenburg. In 1978 gingen ze aan de Pasestraat wonen en er stond al snel een duivenhok. Hier was de start al meteen veelbelovend. Kleinzoon Joerie, momenteel 18 jaar, was als peuter tijdens een bezoek bij opa Jacques steeds in de nabijheid van de duiven te vinden. En zo groeide ook bij hem het enthousiasme voor de duiven. Heden ten dage zijn opa en hij duivenmaatjes. Er gaat geen dag of weekend voorbij of hij is bij opa te vinden en helpt hem waar het mogelijk is. Worden de duiven van een fondvlucht heel vroeg in de ochtend verwacht dan blijft hij over slapen om niets te missen. De hele administratie op de PC is een kolfje naar zijn hand. Adequaat wordt alles bijgehouden. Publicaties op b.v. Facebook komen ook van zijn hand. Bij thuiskomst van de duiven is hij op de hokken te vinden om de duiven te verzorgen. Geen duif is vreemd voor hem. Hij kent ze als zijn broekzak. Een fanatiek baasje en een grote hulp voor Jacques. 

Edel fondorgine.

In 1996 besloten Jacques en Trudie om hun spel te gaan uitbreiden met deelname aan de marathon vluchten. Bij broer Harrie haalde hij 6 koppeltjes duiven van het soort van Henny van Brienen uit Swalmen. Daarbij kwamen de Wijnands duiven, ook van broer Harrie. De start was gemaakt van een imposante fond carrière. Maar Jacques ging verder met uitbreiden van zijn hokbestand fondduiven en zo toog hij naar bekende fond liefhebbers om er van het beste te gaan halen. Hij keek steeds naar duiven welke uit een goed voorzettende lijn kwamen. Zo kwamen er in de loop der jaren het beste van 

* Ad en Joop Saya uit Maastricht. Uit de beste lijnen. De “305” uit “Broer Bordeaux” x “Perpignan duivin” en de “Blauwe 358” uit “Blauwe van de Riet” x dochter “Witstaart Abor” werden stamvaders. 

* Bij vader Harry en zoon Roger Wijnands aan de Ringenhoeve in Maastricht haalde hij in 1999 en 2000 eitjes uit de beste jaarlingen. Later bleek hierbij zijn stamdoffers de “Vale 208” en “Blauwe 203” (kleinzonen Blauwe Vanoppen) te zitten. Hieruit sproten heel wat topduiven zoals de bekende topper “De Limoges 525” (1ste Prov. Limoges) enz.

Veel van de duiven van voornoemde liefhebbers kwamen in het kweekhok terecht en werd er enkele jaren duchtig uit gekweekt en hard geselecteerd. Zo ontstond er een kern van duiven welke de naam topkwekers verdienden. In de huidige stam lopen alle lijnen terug naar deze basis. Omdat de winnaars van alle fondvluchten steeds sneller worden werd ook besloten om er snelheid in te gaan brengen. Want stilstaan, betekent nu eenmaal achteruitgang. Zo kwamen er in de loop van de volgende jaren snellere duiven van Fons Lanckohr uit Mehr, Albert en Bep Winkens-Burkard uit Itteren, Richard Bekkers uit Buchten, Ludo Verstraeten Slek/Echt, Wiel Schoffelen uit Buchten en nogmaals van broer Harrie. De laatste aanwinst kwam van plaatsgenoot Fred Keerssemeeckers. Hieruit kweekten ze dan de 1ste en 5de Nat. Agen (zie afstamming nationale winnaar). Deze duiven werden op de bestaande lijnen ingekruist en weer hard geselecteerd. Langzaam groeide Jacques, Trudie en Joerie naar een eenzame hoogte op de vluchten met de lange adem. O.a. een 1e Nat. Bordeaux, 1e Nat. Tarbes, 1e Prov. Bergerac en 1ste NPO St. Vincent een hele serie kopprijzen en hoge prijspercentages van de laatste jaren zijn er getuige van. Ook staan ze elke winterdag weer op de hoogste plaatsen bij de diverse regionale-, provinciale- en nationale kampioenschappen En nu kunnen ze weer een nieuwe parel aan hun imposante erelijst gaan toevoegen. 1ste Nat. Agen ZLU voor jaarlingen 2021. 

Totaal weduwschap 

Het erf aan de Pasestraat staat vol met duiven hokken. Het zijn eenvoudige hokken die een goed klimaat hebben. Zo staat en één hok waar op drie afdelingen de doffers voor de vluchten met morgenlossing zijn ondergebracht. Op dit hok ook een afdeling met een kleine ren waar alle weduwduivinnen zitten. Dan een iets hoger geplaatst hok waar links de kweekkoppels hun verblijf hebben. Ze hebben een kleine ren ter beschikking. Daarnaast een afdeling met doffers voor de vluchten met middaglossing. Daarnaast dan een afdeling voor de vroege jonge duiven. Haaks hierop een klein hok voor de laatjes. In al de ramen van deze hokken zijn gazen horren aangebracht zodat er dag en nacht verse lucht binnen kan. Via een opening in het plafond en gelichte pannen wordt de lucht afgevoerd. 

Vanaf 4 februari werden zowel de kweekduiven als de vliegduiven, bestaande uit 59 doffers waarvan 32 jaarlingen en 59 duivinnen waarvan 34 jaarlingen, gekoppeld. De vliegduiven in diverse groepen om twee ronden eitjes van de kweekduiven over te kunnen leggen. De beste kweekkoppels brengen een derde ronde groot. Uit de beste vliegduiven en ook uit veelbelovende jaarlingen uit de goede lijnen, worden de jongen behouden. In elk nest ligt één jong. Zit het jong goed in de stoppels dan wordt de duivin al weggenomen en zorgt de doffer verder alleen voor het jong. Zo voorkomt hij het tweede keer leggen van de duivinnen. Eenmaal de jongen gespeend blijven de duiven gescheiden. Om de vorm in het begin van het seizoen te drukken worden de vliegkoppels rond medio april opnieuw gekoppeld en mogen ca. 5 dagen broeden. Daarna zitten ze dan op dubbel weduwschap. De doffers zijn in de mand geweest tot 350 km en een deel van de ouden en jaarlingen vloog aansluitend Limoges. Daarna nog naar 400 km om dan naar Agen te gaan. De duivinnen gaan wekelijks mee tot de eerste dagfondvlucht en aansluitend nog naar 350 en 300 km om dan naar Bordeaux middaglossing te gaan. 

Twee weken is er rust voor de groep welke naar de eerste fondvlucht gaan. De doffers vliegen hoofdzakelijk de drie fondvluchten met morgenlossing, terwijl de duivinnen ingedeeld worden voor de vier vluchten met middaglossing. De jaarling duivinnen gaan op twee vluchten mee. Soms wordt er ook op een ZLU vlucht ingezet. Op de inkorfdag van de eerste fondvlucht krijgen alle duiven hun partner te zien voor een halve dag. Ook de thuisblijvers. De doffers welke naar Agen ZLU gingen hadden omstreeks 11.30 hun duivin gekregen voor ca. twee uurtjes. Daarna had Joerie hen stro op het hok gegooid en konden ze nog even samen in de schotel kroelen. 

Bij thuiskomst komen de duiven niet samen. De duivinnen gaan direct na aankomst naar hun eigen afdeling. De doffers trainen twee keer per dag, terwijl de duivinnen er alleen ’s avonds uit gaan. Tussen de vluchten wil Jacques wel eens rijden met de duivinnen als ze niet goed willen trainen omdat de thuiskomende duivinnen nog niet helemaal hersteld zijn. Jacques is een voorstander van licht voer en vanaf thuiskomst krijgen zowel de doffers als duivinnen een mengeling van 50% zuivering en 50% standaard voer. Naar de vlucht toe krijgen ze geen zwaardere mengeling doch een vijftal dagen voor een vlucht krijgen ze een dag zoveel eten als ze willen. Daarna is er steeds weer voldoende voer in de bak. Alles is een beetje afhankelijk van welke duiven naar een komende vlucht gaan. 

Begin mei krijgen alle duiven een kuur tegen tricho. De rest van het seizoen blijft deze pot dicht. Wel is Jacques kien dat de luchtwegen steeds in goede conditie zijn en na thuiskomst zit er gedurende enkele dagen iets van de veearts in het water tegen luchtwegen infecties. Jacques vindt dit uiterst belangrijk. Door de jarenlange selectie op prestaties en gezondheid is er een stam duiven ontstaan welke eenvoudig gezond kan blijven. Jacques zegt zelf alles terug te kunnen vinden in het oog van de duif. Moeilijk onder woorden te brengen doch door de jarenlange ervaring ziet hij in het oog de gezondheid, vorm en supervorm van een duif. Het oog wordt niet voor niets de spiegel van de ziel genoemd. Twee keer per week staat er Extra Energy, Aminozuren en conditiepoeder van Vincent Schroeder voor de duiven ter beschikking.

Een onvergetelijk weekend

Voor Jacques, Trudie en Joerie werd het een super weekend. 1ste en 5de Nationaal en 16de en 31ste Internationaal winnen bij de jaarlingen, 23ste -51ste en 72ste enz. Nat. bij de ouden en een dag later de 88ste provinciaal gemelde duif van de middaglossing Agen (2.472 d). Wie deed beter. Een weekend om niet snel meer te vergeten.

Proficiat. 

Marcel Görtzen