Meer nieuws

Noorderijk Esther vindt een nieuwe job uitdaging bij Familie Eijerkamp en brengt daarom een selecte groep duiven in verkoop

24 Apr 2023

Er zijn niet veel vrouwen actief in de duivensport en al helemaal niet in de top. Om deze positie te bereiken, hebben de meesten een kruiwagen nodig of liften ze vaak mee op de successen en kwaliteiten van hun partner. Esther Noorderijk is een van de weinige vrouwen in de top van de duivensport, en dit is opmerkelijk omdat ze pas in 2015 zelf begon met jonge duiven. Haar liefde voor kinderen en dieren kan ze bijna als geen ander overbrengen op haar jonge duiven. Esther kwam voor het eerst in aanraking met de duivensport in 2011 toen ze voor haar ex-schoonvader twee opgevangen duiven ophaalde in Nederland. De rit bracht haar aan het denken en uiteindelijk besloot ze haar eigen bedrijf te starten voor het ophalen en bezorgen van (vreemde) duiven, en zo werd Duivendirect.nl geboren. 
Vanaf 2011 werd Esther een bekend gezicht bij vele duivenliefhebbers in Nederland en België voor het halen en brengen van verdwaalde duiven, ge- of verkochte veilingduiven, en voor het ophalen van duiven voor deelname aan One Loft Races. In het traject kreeg ze ook vaak de vraag voor opslag van duiven en quarantainemogelijkheden waar ze ook op insprong en zo groeide haar bedrijf langzaam maar zeker door. Die ‘mooie vrouw met blonde haren’ was al een begrip in de Nederlandse duivenwereld, maar door haar Duivendirect.nl werd ze ook internationaal bekend. Sinds 1 januari 2022 doet ze geen transport van verdwaalde duiven meer, maar richt ze zich met haar bedrijf op opslag en quarantaine van duiven, E-cert certificering voor het officiële transport over de grenzen binnen Europa, afhandeling van online veilingen voor klanten en het ophalen en transporteren van duiven naar OLR-races.
Zoals gezegd begon Esther in 2015 met haar eigen duiven te spelen in Doornspijk, maar na twee seizoenen spelen met jonge duiven bleek dat ze kwaliteit tekortkwam. In het najaar van 2016 investeerde ze daarom flink bij enkele tophokken in Nederland en kwamen er late jongen van onder andere Hans en Evert-Jan Eijerkamp, Jacob Poortvliet en Gebr. Leideman. Vanaf dat moment gingen ook de prestaties met sprongen vooruit. 

In 2019 mocht ze bij Bart en Nance van Oeckel ook een paar duiven komen halen en uiteindelijk bleek het mandje te klein en keerde ze terug naar huis met een paar extra jongen van het beste van het beste van Bart en Nance van Oeckel. De kruisingen van de Leideman-, Poortvliet-, Eijerkamp- en Van Oeckel-duiven met haar eigen oudere lijnen brachten haar de gewenste successen, overwinningen en Teletekst-noteringen, hoewel de smaak naar meer blijft overheersen.

Enkele prestaties die we hier graag willen delen

NPO-N Melun 478 km                                   2-3-4-5 etc. tegen 504 duiven 
NPO-N Nanteuil 422 km                                10-11-12-13-15 etc. tegen 2.453 duiven
Quievrain 266 km                                          2-3-4-5-7-9-10-11-12 etc. tegen 1.696 duiven
NPO Chalons en Champagne 392 km           2-4-21-22-24 etc. tegen 4.070 duiven

Invloed van de Gebr. Leideman-duiven

Esther had een vooruitziende blik, want al in 2016 bezocht ze de gebroeders Leideman in Hardenberg. Hiermee was ze velen al een stap voor, omdat op dit moment de Leideman-duiven 'HOT' zijn in duivenland. Andre en Bert Leideman zijn in 2020 op hun nieuwe adres opnieuw begonnen en vliegen duizelingwekkend op alle vluchten van 100-700 km en zijn bijna schier onklopbaar geworden met een stam duiven waar Esther op tijd de vruchten van plukte. Een van haar aankopen is 'Silvergirl', een dochter van 'Silverdream', de stamduif op het Leideman-hok, en deze 'Silvergirl, NL16-1076064, is een volle zus van de fameuze 'Ace 820', 1e kampioensduif Midfond bij Leideman en nu een van de basis kwekers in Collendoorn. 'Silvergirl' is bij Esther ook een topkweekster en haar nakomelingen weten wat winnen is en spelen kopprijzen bij Esther op vluchten van 100-700 km, evenals in verschillende OLR-races. Een andere topper is 'Whopper', die ook vader, groot- en overgrootvader is van meerdere topduiven. 'Whopper' is een zoon van 'Vooruit 05' (direct Leo Heremans uit 'Broer Bolt') gekoppeld aan zus 'Perfect 17', die vader is van de 'Ace 820'. Een kleindochter van 'Whopper' won de 2e prijs in de finale (500 km) in Derby Zagreb OLR in 2022. 

Ook de 'Cafitesse' is een extra kweekdoffer bij Esther en 'Cafitesse' is ook vader en grootvader van meerdere goede duiven. 'Cafitesse' is gekweekt uit 'Nest-Sister Tip Top 5' en deze 'Tip Top 5' lijn is een van de beste kweeklijnen op de Leideman-hokken met bekende nakomelingen zoals 'Olympic Wolfgang', winnaar van 5x 1e prijs en 2e Olympiade duif Duitsland Cat. Allround in 2022 voor Wolfgang Roeper, 'Raissa', 4e Nederlandse Olympiade duif Vitesse in 2018, 'Tila', de nieuwe superkweekster (‘Arturo’ X ‘Tila’) op het hok Leideman, 'Frida', 6e Nat. Asduif Allround World Best Pigeon in 2021.
 

Hans en Evert-Jan Eijerkamp

Esther klopte ook aan bij de kampioenen in Brummen, waar ze enkele goudklompjes haalde uit de geweldige Janssen/van Loon-lijnen. Deze duiven pasten ook geweldig bij haar omdat ze op de OLR-races een extra impuls gaven aan haar prestaties. 'Mr. Pattaya' is een van die bijzondere kweekdoffers die al vader is van extra duiven voor zowel normale vluchten als OLR-vluchten. Hij is o.a.  vader van de 54e Semi-finale PIPR Pattaya OLR, 127e Finale PIPR Pattaya OLR, 21e Hot Spot 2 in Gold Cup All Flight OLR - South Africa, 39e Hot Spot 1 Gold Cup All Flight OLR - South Africa.  Ook "Moeder Eibertje" is een duif die een grote impact heeft op de prestaties. Ze is onder andere de moeder van "Eibertje", die de 2e NPO Chateaudun (580 km) speelde tegen 6.293 duiven als ook 16e NPO St Quentin (340 km) tegen 6.271 duiven. Daarnaast is ze de moeder van "Bopper", die 3 keer in de top 10 in regionaal verband heeft gewonnen, van "Olympia 750", de 3e beste Nederlandse duif op de Pre-Olympiade in Dortmund 2020. Ze is ook de grootmoeder van onder andere de 27e Finale AsGolden Race OLR in Griekenland in 2021 en de 63e Finale in dezelfde OLR in 2020. 

Jacob Poortvliet

Bij de gewezen kampioen uit Surhuisterveen heeft Esther ook een aantal knappe duiven gehaald, die in kruising met haar oude lijnen en de Leidemannen hebben gezorgd voor een sprong voorwaarts. Zo heeft Esther onder andere een rechtstreekse zoon van "Yildirim" verkregen, de 1e Nationale Asduif Allround Jaarlingen TBOTB in 2004 en de 9e Nationale Asduif WHZB in 2004. Deze doffer werd in Doornspijk omgedoopt tot "Son Yildirim" en hij werd bij Esther vader van o.a. "Yildirim Gerjanneke", die de 1e Asduif Jong werd in 2020 en onder andere de 4e NPO Chalons en Champagne tegen 3.257 duiven speelde. Er werd ook een "Broer Blue Princess" aangekocht, die inmiddels (groot)vader is van duiven die de 1e prijs hebben behaald op Chalons (2.099 duiven), Quievrain (491 duiven), Lorris (72 duiven), de 2e NPO Chalons (4.070 duiven), 5e NPO Dizy Le Gros (7.092 duiven) enz. "Blue Princess" zelf werd 1e Nationale Asduif Eendaagse Fond WHZB in 2015 bij Jacob Poortvliet.

Noodgedwongen verkoop van haar duiven 

Door haar scheiding en de hiermee gepaarde verhuizing kwam na het seizoen van 2021 ook een einde aan haar nog jonge carrière in Doornspijk. In de paar seizoenen dat ze zelfstandig met de jonge duiven vloog, heeft ze een enorme progressie geboekt met geweldige series, meerdere TT-noteringen en meerdere eerste prijzen. Bovendien wist ze anderen mensen binnen en buiten de duivensport op een zeer positieve manier te enthousiasmeren voor de duivensport want Esther is de bedenkster en oprichtster van de Ladies League in Nederland. Deze Ladies League zien we nu ook wereldwijd terug in meerdere landen als ook in verschillende OLR Races waar een speciale Ladies competitie is opgezet.

Omdat Esther in 2022 naar Brummen verhuisde, is er geen mogelijkheid meer om met haar duiven zelfstandig te vliegen. Na een strenge selectie is er nu een mooi aanbod gemaakt om deze bij Herbots te verkopen. In deze verkoop zittende betere vlieg- en kweekduiven, ondanks dat de meeste aangeboden duiven alleen gespeeld zijn als jonge duif. Een aantal overjarige duiven zijn beperkt als oude duif gespeeld, maar Esther zegt zelf dat ze dat spel absoluut niet in de vingers heeft en daarom is het er qua prestaties zeker ook nooit helemaal uitgekomen, ondanks dat ze toch 2 keer een TOP 5 NPO speelde. Esther blijft nog een aantal van deze duiven houden om hiermee jongen te kweken voor deelname in verschillende OLR-races. Daarnaast heeft ze nog een paar duiven speciaal aangeschaft voor de OLR-races, zoals 'Dero', winnares van de 8e finale van de South African Million Dollar Pigeon Race, 'Italiano', die de 7e finale van de Algarve Great Derby OLR in 2017 won en deze duiven zullen de basis gaan vormen voor de One Loft Races.

 

In deze One Loft Races speelt en kweekt Esther samen met haar vriend Henk Jurriens onder de naam Team Sunkissed. Daarnaast zal Esther nog een paar witte duiven houden, want naast het spelen met duiven is dat toch wel haar andere hobby en passie binnen de duivensport. De naam Esther Noorderijk zal zeker nog vaak vallen in de duivensport, want sinds afgelopen jaar maakt ze deel uit van het team van Hans en Evert-Jan Eijerkamp, waar ze met haar eigen hok met jonge duiven ook al succesvol is gaan spelen.

Donderdag 27/04 eindigt de verkoop van Esther.
Enkele toppers in de verkoop zijn