Meer nieuws

Moors Jan(Zonhoven) 1e Nat. Bourges 23.190 oude duiven- snelste van 45,696b.

27 Jun 2020

Afstand: 485km
Snelheid: 1846,54 m/m

Zonhoven: Om de eerste nationale winnaar van het seizoen 2020 te gaan feliciteren dienden we, zoals verwacht, de neus van de wagen richting provincie Limburg te zetten. Zonhoven… gelegen in de schaduw van het beter gekende Hasselt …is een nationale winnaar rijker.  Gepensioneerd onderwijzer Jan Moors blijft ondanks alle heisa die een nationale overwinning met zich mee brengt er heel rustig bij. Hij geniet van ieder moment en is de Limburgse rust zelve wanneer de telefoon rood gloeiend staat en de tuin vol met bezoekers loopt. 

“De Bourges”

En zo komen we direct bij de nationale winnaar terecht. “Den Bourges” B18-5057065 maakt deel uit van een 23-koppige weduwnaars ploeg en kreeg met deze vlucht zijn “vuurdoop” op nationaal niveau. Blijkbaar geen probleem voor deze blauwe doffer want met een voorsprong van 41 m/m liet hij alle deelnemende Bourges duiven zijn staart zien. Als een pijl uit een boog kwam hij aangestormd en hij talmde geen seconde om zich te laten registreren. Op de vraag of hij speciaal gemotiveerd was kon Jan niet antwoorden. “Niet dat ik weet” zegt hij “en ik heb hem zeker en vast niet speciaal getriggerd want anders zou ik hem niet als mijn laatste getekende op de poulebrief zetten”
Voor alle duidelijkheid… ik motiveer mijn weduwnaars nooit bij de inkorving…de duivin wordt nooit getoond, enkel de nestschotel verschijnt in de woonbak. Bij thuiskomst zit “madamme” wel haar partner op te wachten en mogen ze steeds een 4-tal uur samen blijven. 

Eenvoud 

De duivensport ten huize Moors is er een van “genieten”… het is en blijft voor de familie Moors een pure hobby en al van bij de eerste vraag verwittigde Jan ons dat we geen uitgebreide verzorgingsmethode of andere theorieën moeten verwachten. De weduwnaars werden op “Lichtmis” (2 Februari) gekoppeld en mochten enkel broeden. Weduwnaars kweken nooit jongen voor de start van een seizoen. 
Qua verzorging worden de mengelingen van Beyers gevoederd. In het begin van de week “Galaxy Light” en dan overschakelen naar een “energy mengeling”. Bij thuiskomst gaat er een scheut “Tollyamin Forte” in de drinkpot en voor de rest wordt er niets gegeven. Ook op medisch vlak zal de man in de witte kiel niet rijk worden van Jan. Enkel voor de verplichte inentingen wordt de dierenarts geconsulteerd en voor de rest wordt er geen enkele medicatie (noch tegen tricho, noch tegen ornithose) gegeven. 

Jan bouwde zijn stam voornamelijk op met duiven van Jef & Jo Claeskens (St Lambrechts Herk) en Valère Magchiels (Koersel). Ook de nationale winnaar komt een kruising van duiven van deze 2 liefhebbers geboren. 

Mooi dat liefhebbers die deze eenvoudige werkwijze volgen ook kunnen winnen in onze zo mooie duivensport. 

Jan… nogmaals proficiat van het hele Herbots team 

 

B18-5057065 - 1e Nationaal Bourges 23,190 oude duiven - snelste van 45.696d.

Pedigree B18-5057065

Pedigrees van de ouders van B18-5057065

Stefan Mertens