Meer nieuws

Jespers - Vanderwegen (Holsbeek); van pure klasse gesproken

16 Jan 2021

Holsbeek: De tandem Jespers-Vanderwegen, en dan spreken we over Herman Jespers en Johny Vanderwegen, zijn gekend voor hun kettinguitslagen dit zowel op regionaal, provinciaal als nationaal vlak. Nadat ze in 2014 de 1e Nationaal La Souterraine tegen 9.204 jaarse duiven wonnen en in 2015 de 1e Nationale asduif KBDB Fond jonge duiven op hun palmares schreven, wonnen ze in 2019 de ereprijs op de nationale vlucht vanuit Montluçon. Toen werden ze niet enkel primus tegen 14.104 jaarse duiven maar hun weduwnaar “Justin” was met een snelheid van 1346,19 m/m ook de snelste van alle 23.963 Montluçon vliegers

DE START

Laten we even kijken hoe deze schitterende kolonie opgebouwd werd. In 1993 ging Herman Jespers van start op het huidig adres met een vreemdelingenlegioen dat hij verzameld had bij vrienden en kennissen. Later kwamen daar duiven bij van Sylvain Vandevelde, Holsbeek en Yschol-Janssen, Houwaart.

In het gezegende jaar 2003 liepen ze Dirk Van Dyck, Zandhoven tegen het lijf... het klikte meteen…. Herman en Johny brachten een bezoek aan Dirk en toen ze die kwaliteit in de handen kregen twijfelden ze geen seconde om de nodige investeringen te doen. De Van Dyck aanwinsten waren een schot in de roos want Herman en Johny haalden er niet minder dan hun basiskweker “Kleine Dirk” B03/6086339 die een kleinzoon is van de “Bourges” en die op zijn beurt een broer is van de wereldberoemde “Kannibaal”. “Het waren duiven die meteen nationaal konden kopvliegen” zeggen Herman en Johnny in koor.

In 2005 keek men ook al over de grens en op zekere dag stonden ze op de stoep bij Ad Schaerlaeckens, Baarle-Nassau. Ze haalden er duiven die vooral snelheid in de stam brachten. De kruising Van Dyck x Schaerlaeckens pakte als de beste boter op een dikke boterham en v

eel hebben Herman en Johny te danken aan het stamkoppel “Kleine Dirk” (lijn “De Kannibaal” van Dirk Van Dyck) x “Fleur” (lijn “Ace Four” van Ad Schaerlaeckens). Kinderen en  kleinkinderen presteren werkelijk subliem.

 

In 2010 werden er ook duiven gehaald bij Gaby Vandenabeele, Dentergem... en ook deze inbreng was succesvol want de 1e nationale asduif KBDB jonge duiven kwam uit de kruising van Vandenabeele x “Dochter Kleine Dirk”.
Globaal kunnen we stellen... alle combinaties lukken van zodra er een snuifje Dirk Van Dyck bij zit !

LA SOUTERRAINE 2014

Gaan we ook nog even terug naar de nationale vlucht vanuit La Souterraine. In totaal waren er 16.449 oude en jaarse duiven ingekorfd en de Jespers-Vanderwegen duiven schitterden om tegen de 9.815 jaarse duiven met de 1e en 3e plaats te gaan lopen. Nationaal winnaar werd “Nadette” (B13-2006488)…zij was met haar snelheid van 1190 m/m tevens de snelste van alle 16449 La Souterraine vliegers. Toeval of niet … “Nadette” is een kleindochter van stamkoppel “Kleine Dirk” x “Fleur”. 
De 3e plaats nationaal werd gewonnen door “Ramona” (B13-2006491). “Ramona” is een dochter van “Ronaldo”, dus een half zus (zelfde vader) van 1e Nationale asduif KBDB jonge duiven “Super Ricka” en langs moederszijde is “Ramona” een kleindochter van stamkoppel “Kleine Dirk” x “Fleur”. 

“SUPER RICKA”

B15/2000253 “Super Ricka” is de 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven 2015. Zij werd geboren uit “Ronaldo” (zoon “Rudy” - Gaby Vandenabeele) x “Tania” (dochter “Kleine Dirk” x “Kweekduivin”). “Super Ricka” toende meteen haar uitzonderlijke klasse en haalde met volgende top prijzen 141e nat. Bourges 36.307 d... 56e nat. Argenton 11.223 d... 16e La Souterraine nat. ZB 1.633 d de nationale asduiftitel binnen.
“Super Ricka” was een kleine fijne blauwe duivin. Ze had een oog glanzend als een parel met heel veel pigment en uitstraling. Het was een tamme duif die goed gespierd was met een hele zachte pluim. Het was een heel slimme duif die ook zeer alert was. Ze had een heel klein foutje (?)... bij de handkeuring stak ze haar staart wat omhoog wat bij heel veel melkers niet in de smaak valt.
Chateauroux was haar laatste wedstrijd en ze kwam helaas niet meer thuis. “Super Ricka” had voldoende wedstrijden op haar palmares om in aanmerking te komen voor de nationale asduiftitel maar met nog één wedstrijd op de kalender kon ze in theorie nog door drie duiven geklopt worden wat uiteindelijk niet gebeurde. Ze werd op haar laatste wedstrijd ingekorfd met de bedoeling haar coëfficiënt nog te verbeteren maar ze stierf op het veld van eer. 

 

 “JUSTIN” : 1e NATIONAAL MONTLUCON 

En dan de nationale vlucht vanuit Montluçon. Montluçon is 533km verwijderd van Holsbeek en de ploeg jaarse duiven van Jespers-Vanderwegen had er meer dan zin in. Tegen 14.104 jaarse klasseerden maar liefst 5 Jespers-Vandewegen duiven hun ringnummer in de Top-100 nationaal ! Ze namen plaatsen 1-7-22-74-93 gezwind voor hun rekening. 
De man van de wedstrijd was “Justin” (B18-2010046) hij won niet enkel in de categorie jaarse maar met 1346m/m was hij ook de snelste van alle 23.971 Montluçon vliegers.
“Justin” is een zoon van “Remy Cop” (dubbele kleinzoon van wereldberoemde “Rudy” – Gaby Vandenabeele) x “Lucky Mama” (B11-6240757 – origineel Dirk Van Dyck en dochter van topper “Lucky Luc). 

Herman en Johny bieden nu in internetverkoop Pigeon Bids 6 top geselecteerde duiven aan. Hierbij bewezen vliegers en natuurlijk allen geboren uit de zo succesvolle kweeklijnen van “Kleine Dirk”, “Remy” , “Super Ricka” enz..