Meer nieuws

Het levenswerk van wijlen Astère Vergotte (Aalter)

10 Oct 2022

Op 5 januari 2022 overleed Astère Vergotte uit Aalter op 74-jarige leeftijd. Een paar dagen voordien, namelijk op oudejaaravond, was Astère koffie aan het zetten toen hij getroffen werd door een hartstilstand. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en reanimeerden Astère doch enkele dagen later volgde het bericht dat Astère het niet gehaald had. Een uppercut van jewelste voor de familie en vele vrienden van Astère. 
Astère was en is nog steeds binnen de duivenwereld gekend als een echte topduivenspeler. Een beetje een meestertovenaar die toch wel net iets meer uit een duif kon halen dan de doorsnee speler.  Ook de voorloper en specialist met het spel op de halve fond en zware halve fond met de duivinnen. De wijze waarop hij zijn dametjes kon motiveren tot topprestaties was ongezien. 
Hij was ook op veel hokken leverancier van duiven met een sterke verervingskracht. Ook als columnist was Astère een graag gelezen sportvriend die menigeen wat wijsheid bijbracht en tips aanreikte voor een goede verzorging en verbetering van de aanpak.
Het zat in hem ingebakken om anderen zaken bij te brengen. Als leraar had hij quasi zijn ganse leven niets anders gedaan dan kinderen vaardigheden en wijsheiden bij te brengen die hen moesten helpen goed in het leven te staan.
Vele redenen waarom Astère nog bij heel veel mensen wordt gemist en in het collectief geheugen staat gegrift ! 

Vader Cyriel

Astere leerde de duivenstiel bij vader Cyriel. Zelf een fantast op de snelheid en halve fond in zijn tijd. Helpen bij het krabben van de hokken, opleren, inkorven, binnen brengen van de klokken en andere beslommeringen in en rond het hok was Astere zijn aandeel in de successen… maar het voederen en het klaarstomen van de duiven voor de vluchten deed pa Cyriel liever zelf. Astere mocht enkel over de schouder meekijken. Toen Astere op de huidige locatie in de Stationsstraat op eigen vleugels ging vliegen, vlotte het oorspronkelijk niet echt. Hij had wel enkele duiven van vader Cyriel, maar ook duiven van verschillende liefhebbers. Daarmee liep het van geen kanten. Astere moest met lede ogen aanzien hoe de duiven week na week als kogels uit de lucht vielen bij buurman Alfons Braet, pas een stuk later volgden die van hem.  
Tot Astere er genoeg van had, en aan zijn buurman vroeg of hij een ronde jongen bij hem kon kopen. Alfons – die al heel wat levensjaren op de teller had staan – deed Astere echter een onverwacht tegenvoorstel. Hij vroeg om zijn kweekduiven bij Astere te stallen, met de afspraak dat Astere hem ieder jaar van een ronde jongen zou voorzien. Fons bezat rechtstreekse duiven van Roger Vereecke en Cattrysse Gebroeders Dit was de grote ommezwaai. Het toverde de Vergotte-kolonie binnen de kortste keren om van gewone ‘prijzenpakker’ tot ‘superkampioen’. De Vergotte-duiven gingen van snelheid tot grote halve fond het wedstrijdgebeuren domineren. Astere werd van eeuwige zoeker en leerling plots de leermeester. De kenner, de slimme, de man die iets meer kon met duiven dan de rest. Al was er concreet maar één zaak veranderd… de duiven. De kleren maken de man, zegt het spreekwoord. Wel, het is in de duivensport niet anders: de duiven maken de melker! Veel kweken, keihard selecteren door de duiven iedere week mee te geven, en alleen de echte ‘toppers’ die dit regime aankunnen overhouden. Dit, en dit alleen, is het grote geheim achter de grote successen ten huize Astere Vergotte. Vandaar zijn slagzin: de slimheid van de liefhebber kent men aan zijn duiven.

In 2009 haalde sportvriend Astere een eerste keer de nationale schijnwerpers als 2e Nationaal kampioen Grote Halve Fond KBDB. Het jaar ook waarin hij in eigen provincie tot 1e Algemeen Kampioen OVV-FVOV werd gekroond. Het was een eerste grote erkenning voor de wekelijkse topprestaties die jaar na jaar te Aalter te boek werden gesteld. De succestrein dokkerde sindsdien onverstoord verder. 

 

Alles draait om topduiven en echte winnaars

Winnen zit gewoonweg in de duiven van Astère gebakken. Vraag maar aan gekend kampioen Rik Cools uit Ruiselede. Rik, leraar van beroep, leerde Astère kennen in de school in Aalter waar Astère al even aan de slag was. Naast hun taak in het onderwijs werd in de leraarskamer snel een woordje gewisseld over hun gemeenschappelijke hobby nl. de duiven. Rik, die ook al meer dan genoeg zijn talenten had getoond, vond in Astère de leermeester voor het spel met de duivinnen. Velen in die generatie kenden enkel het spel met weduwnaars en het nestspel met jonge duiven. Astère was altijd al een pionier op vele vlakken en overtuigde Rik om ook met duivinnen aan de slag te gaan. En of dit een succes werd ! Rik werd op een korte tijdspanne toonaangevend op provinciaal en nationaal vlak met zeer sterke resultaten. Astère en Rik maakten elkaar ook beter in deze aanpak.  Zo spreekt Rik nog steeds met veel lof over de wijze waarop dit allemaal is verlopen.
Alsof het zo moest gebeuren. Tijdens een bonverkoop ten voordele van een maatschappij uit de regio koop Rik een schenking van Astère. Begin 2021 mag hij bij Astère een duifje kiezen van de 1e ronde. Rik kiest een mooi grijs duivinnetje en laat dit nu wel een supervliegertje zijn !  Als jonge duif vloog Grijsje (BE21-4111433) reeds 1e Clermont 400 duiven en 1e Fontenay 303 duiven om dan nu als jaarling een knalprestatie neer te zetten op de provinciale vlucht uit Chateauroux met als resultaat1e club 1.402 duiven - 1e Nationaal zone 2.630 duiven. Met het nog overlijden van Astère brengt dit in Aalter geboren duifje alle mooie herinneringen voor een stuk weer tot leven. We zijn ervan overtuigd dat dit eresaluut voor iedereen zeer deugddoend zal zijn.

 

Enkele toppers in deze verkoop: