Meer nieuws

Haak-Soen (Moerbeke) 1e Nat (z) Chateauroux – 3e Nationaal 7.099d.

27 Jul 2021

Moerbeke: In 2015 besloten Bjorn Haak en David Soen om de handen in elkaar te slaan en samen een “duiven team” te vormen. Beide heren konden al de nodige adelbrieven voorleggen maar aangezien zowel Bjorn als David een full-time job met een gezin met opgroeiende kinderen moeten combineren was het een lumineus idee om er samen in de duivensport voor te gaan. 
Beiden hebben een voorliefde voor de grote halve fondvluchten en deze staan dan ook in fluor op de vluchtkalender aangeduid. Vluchten zoals Argenton, Chateauroux, La Souterraine, Bourges, enz… doen hun motivatiepeil steeds stijgen.
We moeten het zeggen zoals het is…met de tandem Haak-Soen moet er steeds rekening gehouden worden. Dat was ook het geval op nationale vlucht vanuit Chateauroux (de vervanger van Gueret) waar hun prachtige geschelpte duiver “Wout” (B19-4011629) de 1e prijs nationaal zone tegen 950 oude en de 3e nationaal tegen 7.099 oude duiven won! 
 

“Wout” is een kerel die niet met rode kaken moet staan als er naar zijn palmares gevraagd wordt. Zo won hij reeds:
4e Prov. Bourges 5.011d. (147e Nat. Bourges 8.585d.)
4e Noyon 159d.
6e Gueret 266d.
7e Chevrainvilliers 346d.
8e Vierzon 318d.

Ook zijn afstamming is er een van bewezen kweeklijnen. 
Vader is “Little Orange King” (B15-4106111 – gekregen als ei van Filip en Jo Herbots). “Little Orange King” is een kleinzoon van de beroemde “Orange King” (1e Nat. Orange 3.869d.). Een kweeklijn waarmee al tal van liefhebbers zeer succesvol zijn. 
Moeder is “Miss Belga” (B13-4006727), deze duivin won destijds bij David 1e Angerville 2.025d. – 2e Orleans 379d. – 3e Souppes 191d. – 6e Angerville 2.530d. – 10e Angerville 281d en werd als 12e Nationale asduif KBDB ½ Fond afgevlagd.

Gemotiveerd?
“Duiven motiveren is altijd een dubbeltje op zijn kant” begint Bjorn zijn verhaal “normaal gezien tonen we nooit een duivin op de dag van de inkorving maar bij de inkorving van Issoudun werden de “dames” toch getoond. “Wout” werd super gemotiveerd ingekorfd maar faalde. Toeval wou dat we hem een uur na de prijzen, zelfs mooi uit de richting, naar het hok zagen stormen. Precies of hij naar de eerste prijs vloog. We bekeken elkaar en zonder een woord te zeggen dachten zowel David als ik hetzelfde… die gaat terug mee naar Chateauroux en zie…met dezelfde “power” kwam hij aangevlogen maar nu wel serieus op tijd!

Even voorstellen
Bjorn is bij manier van spreken op het duivenhok geboren. Vader Frans was een fanatieke snelheidsspeler en samen met mama Amanda konden ze zelfs de drinkpot een eerste prijs doen vliegen. Ze hadden maar 1 geheim… enkel de goede duiven die jaarlijks streng geselecteerd werden behouden. Na het overlijden van vader Frans zette Bjorn samen met mama Amanda het duivenspel succesvol verder.
Ook David werd zowel via zijn vader als zijn peter met het duivenvirus besmet. David speelde steeds op eigen naam. In 2013 werd hij 3de Nationaal kampioen KBDB kleine halve fond. 
Doch zoals reeds vermeld, werd voor beiden het spelen met duiven op enig niveau niet makkelijker door de fulltime job en de jonge opgroeiende kinderen die in hun hobby’s ook ondersteund moeten worden.  
De taken werden perfect verdeeld waarbij David voor de kwekers zorgt en Bjorn samen met mama Amanda de weduwnaars, vliegduivinnen en jonge duiven onder hun hoede nemen. De basis van de kolonie is gevormd door duiven van Eddy Anckaert,  Jozef Wellemans, Martin de Roover, Eric Brootcoorens en Herbots Gebroeders.

Voor 2021 bestond de vliegploeg uit 20 weduwnaars, 12 vliegduivinnen en een 100-tal jonge duiven. De oude en jaarse duiven worden op puur weduwschap, dus met thuis zittende partner, gespeeld. 
De weduwnaars werden begin januari gekoppeld en brachten een koppel jongen groot. Van een 2e koppeling in het voorjaar is er geen sprake geweest. Via snelheid en halve fond ging het richting nationale vluchten. 
Tijdens het seizoen trainen de weduwnaars 1 x daags (’s morgens) maar worden wel 2 x daags in een gezamenlijke eetbak gevoederd. Op het menu staan de Plus I.C. mengelingen van Versele-Laga. Qua bijproducten gebruikt men producten zowel uit het gamma van dierenarts Van der Cruyssen als uit het gamma van "Winner". Energy Boost, Recuperatie pillen, Conditiemix, Power Fly,… worden bijna wekelijks verstrekt. 
Medisch gezien gaat men een 3-tal weken voor de start van het seizoen op consultatie bij de man van de wetenschap. Er werd aangeraden om de duiven vrij te zetten van ornithose, wat ook gebeurde en sindsdien werd er niet meer tegen luchtwegen infecties gekuurd. Ook tegen tricho werden de duiven vrij gezet en nadien gaat de gekende “gele druppel” wekelijks in de bek. Opvallend was wel dat de duiven dit jaar iets meer last hadden van een coxi besmetting dan vroeger. 

Het behalen van deze zonale zege doet onze Oost-Vlaamse tandem hunkeren naar meer prestaties van dit niveau en we zijn ervan overtuigd dat deze sowieso gaan volgen. Het hele Herbots team gunt jullie dit van harte. 

Stefan Mertens