Meer nieuws

“Faster than a Bullet” van team Pruksa Loft – Denys – Marc Pollin wint Pattaya International Pigeon Race (PIPR)

22 Feb 2024

Thailand One Loft Racing,
Een (droom)vakantie combineren met duivensport, het kan!

Uzelf, en eventueel uw partner, na een lang en intensief duivenseizoen belonen met een heerlijke vakantie, maar ondertussen ook vinger aan de pols houden met de duivensport, dit alles is werkelijkheid in het zonovergoten Thailand.
In minder dan twee weken tijd kan u Thailand en zijn unieke cultuur verkennen en ondertussen maar liefst 3 finales van FCI erkende one loft races meemaken.
Pattaya International Pigeon Race (PIPR), Thailand Masters en PaMok Thailand zijn 3 one loft races die jaarlijks plaatsvinden begin/midden januari. Dit jaar liepen deze events van 5 t.e.m. 16 januari.

Hierbij presenteren wij u een overzicht van de finales van seizoen 2023, waarbij de finales plaatsvonden begin januari ’24.

Pattaya International Pigeon Race (PIPR)

Deze race vindt plaats in Pattaya. Pattaya is een kuststad op een kleine 100km van Bangkok. Deze kuststad is vooral gekend van zijn levendig uitgangsleven, maar ook het strand en de vele shoppingsmogelijkheden zijn een even grote troef. PIPR is de grootste en meest professioneel georganiseerde One Loft Race van Thailand, wellicht mogelijks van alle one loft races… PIPR kan uitpakken met duizelingwekkende cijfers. Met een start deelname van 10.667 duiven uit 51 verschillende landen.

Vrijdag 5 januari in de namiddag werd de inkorving georganiseerd.
Iedereen kon er getuige zijn van de inkorving, stempeling en verzending van de duiven. 5.854 duiven werden ingekorfd voor de finale race van 530km. ’s avonds werd het ruime binnenterrein omgevormd tot een feestsite. Iedereen kon, onder de begeleiding van optredens van Thaise artiesten, genieten van de heerlijke Thaise keuken en versnaperingen. De avond werd afgesloten met een gigantisch vuurwerk (best dat de duiven niet meer op het hok aanwezig waren…).

Zaterdag 6 januari
De dag van de finale! In alle vroegte, terwijl de temperaturen nog meevallen, werden de duiven om 6u55 gelost in Sirindhorn, op 530km vliegafstand van het hok in Pattaya. De race verliep zeer vlot, om 12u40 (een snelheid van 1.531 m/m) vielen de eerste duiven. De race werd gewonnen door het team Pruksa Loft – Denys – Marc Pollin, het team vloog onder de thaise vlag, maar de winnaar is een duif geboren en gekweekt door Pollin Marc & Geert
Een duif die terecht de naam “Faster than a Bullet” meekreeg.

 

Zondag 7 januari werden alle deelnemers uitgenodigd op een feest- en ceremonieavond in het Dusit hotel Pattaya.
Een feestdis werd opgediend en alle winnaars van finale, voorbereidende wedstrijden en asduiven werden gehuldigd.

 

 

Thailand Masters

Het hok van Thailand Masters is gevestigd net buiten Bangkok. Thailand Masters mochten deze editie 5.198 duiven uit 45 verschillende landen verwelkomen.

Dinsdag 9 januari werden 1.581 duiven ingekorfd voor de finale vlucht. Na de inkorving werden alle deelnemers uitgenodigd op een feestlocatie in hartje Bangkok voor een unieke Thaise avond met optredens en spektakel.

Woensdag 10 januari
De deelnemers werden om 7u30 gelost in Taopon voor een afstand van 530km. De eerste duif maakte zijn opwachting om 15u20 (1.127 m/m) deze was van een Thaise deelnemer onder de naam van Nakhonpathom club. Het werd een harde race waarin slechts 78 duiven de eerste dag het hok bereikten. De volgende dag vielen alle duiven gelukkig zeer vlot!

 

Donderdag 11 januari
Een afsluitend buffet waarin alle prijzen werden uitgereikt van Thailand Masters werd georganiseerd in Montien Riverside Hotel.

 

PaMok Thailand

De derde en laatste finale vond plaats in PaMok, een plaatsje gelegen op ongeveer 150km buiten Bangkok. Vanuit Montien Riverside Hotel wordt voor inkorving en finale vervoer voorzien. Trouwens deelnemers met minstens 5 geactiveerde duiven krijgen het verblijf in dit hotel gedurende het finale evenement gratis aangeboden!
Deze race mocht 4.401 deelnemende duiven verwelkomen.

Vrijdag 12 januari
Deze namiddag werden 2.247 duiven ingekorfd die diezelfde dag vertrokken naar de lossingsplaats, op 480km vliegafstand.

Zaterdag 13 januari
De lossing vond plaats om 7u30. De eerste duiven bereikten het hok om 14u01, dit tekende een snelheid van 1.226 m/m op. Winnaar was een Thaise duif van het hok Somchai

Een zeer vlotte race waarbij de meerderheid van de duiven dezelfde dag het hok bereikten.

 

Zondag 14 januari is een extra dag (race loopt tot deze dag 12u).
Maandag 15 januari werd het afscheidsbanket en prijsuitreiking georganiseerd. Een waardige afsluiter van deze finale editie.

 

Voor wie er echt niet genoeg van kan krijgen… Pattaya race organiseert met alle thuisgekomen duiven van de finale (minus de eerste 500 en eerste 50 duiven van de asduifcompetitie) een tweede race met een afstand van 600km.

Deze race vond plaats op maandag 16 januari . De duiven (3.757 in totaal) werden om 7u00 gelost. De eerste duif bereikte het hok om 14u21, dit met een snelheid van 1.373 m/m. Het was een Nederlandse duif afkomstig van het hok Wendela Wiersema die als eerste en met voorsprong het hok bereikte

 

Onder de indruk van de combinatie vakantie/duivenraces?
Wenst u deel te nemen aan 1 of meerdere van deze races, wenst u meer informatie inzake de deelname voorwaarden, neem dan gerust contact op met de plaatselijke coördinatoren van deze races.

PIPR / Thailand Masters
Vereecke Esther
Tel 047758.47.18
[email protected]

 

PaMok
Pollin Geert
Walbekestraat 24 - 8490 Jabbeke
Tel 0472/51.26.68
[email protected]

Sawadee Khab!