Meer nieuws

De tandem Bonmariage-Masson 1e Nationaal kampioen KBDB grote fond oude.

23 Mar 2024

Aan het begin van het nieuwe seizoen waren we verheugd om de nationale kampioenen grote fond oude te kunnen bezoeken tijdens een van de eerste twee wedstrijden. 

Het is in het prachtige Luikse Condroz-dorp Ouffet dat deze gepassioneerde tandem het de rest van de Belgische marathon liefhebbers moeilijk maakt. Na vele succesvolle seizoenen konden ze in 2023 de kers op de spreekwoordelijke taart zetten, de vruchten van al hun harde werk en toewijding plukken!

De nationale kampioenschapstitel werd behaald met de eerste twee getekende duiven en met volgende uitslagen behaalden ze de nationale titel:

30/06 Agen : 
SPW3 1e getekende (BE19-1028357) 11e  en 2e getekende 32e (BE20-1020415). 

21/07 Marseille : 
Nationaal 1e getekende (BE20-1020410) 124 en 2e getekende (BE21-1024684) 3e 

30/07 Narbonne :  
Nationaal 1e getekende (BE19-1028357) 3e  en 2e getekende (BE20-1020415) 336e

Geschiedenis en samenstelling.

Van jongs af aan was Eric al gefascineerd door duiven. Eerst hield hij een paar sierduiven bij zijn ouders thuis, voordat hij per ongeluk een (eerste) verdwaalde postduif in huis nam. Dit was het begin van het duivenmelkersvirus! Na van 1989 tot 2001 bij de grootouders van Éric (die tegenover hem woonden) te hebben gespeeld, verhuisden hij en zijn vrouw Laurence naar hun huidige huis en begonnen opnieuw in 2002. Het kweekhok bestaat uit 14 kweekkoppels die van december tot februari 3 ronden grootbrengen. Ze genieten van een ruim hok met een grote volière waar ze naar toe kunnen gaan om op adem te komen wanneer ze maar willen. Je kunt meteen de kwaliteit en het karakter zien die de basis vormen van dit kweekcompartiment. Duiven met prachtige vlieg- en kweekreferenties! De toekomst is verzekerd! De vliegploeg is te vinden in de compartimenten ernaast. Er zijn 48 weduwnaars, oude duiven en jaarlingen. De weduwnaars mogen  ook één of twee jongen kweken. Dit is om te zien of hun nakomelingen op het hoogste niveau kunnen concurreren. De kolonie is dus compleet met een honderdtal jongen en een paar duivinnen die met tussen de jongen gespeeld worden.

 Oorsprong en spelsysteem.
De tandem Masson-Bonmariage kon zich vormen, verder ontwikkelen en versterken dankzij de aankoop van duiven van voornamelijk Herbots-Heller, Jean-Louis Fauche en Hunerbein. En niet te vergeten de Marcus-lijn van de tandem Grégoire Julement, die een enorme bijdrage heeft geleverd aan de kolonie en een ware versterking was! Om teveel inteelt te voorkomen, maar ook om een beetje snelheid in de kolonie te brengen wordt er van tijd tot tijd nieuw bloed ingebracht en dat kunnen ook wel halve fond duiven zijn.
Éric hanteert het 'klassieke' systeem met thuisblijvende partners. Er wordt enkel met duivers gespeeld en jaarlingen en oude duiven zitten gewoon door elkaar op de hokken. Eens een weduwnaar een bepaalde woonbak tot zijn eigendom gemaakt heeft, blijft hij voor de rest van zijn vliegcarrière in deze woonbak zitten. Het is belangrijk voor elke weduwnaar om zijn 'territorium' en dus zijn bak van jaar tot jaar te behouden, dit speelt zeker en vast een rol in de motivatie. Het jaar nadien komen de jaarse duiven die vrij gekomen woonbakken terug “opvullen”. Dit systeem lijkt misschien moeilijker te beheren omdat alle weduwnaars bij elkaar zitten en niet, zoals op andere plaatsen, per compartiment of per programma, gehuisvest zijn. De duiven passen zich gemakkelijk aan en de organisatie van de tandem met hun ingenieuze wasknijpersysteem, waar ik het later over zal hebben, is meer dan efficiënt! Afhankelijk van het programma en de competitie worden de duivers anders verzorgd. Elke duif wordt bijna individueel voorbereid op het programma dat hem te wachten staat. Als de weduwnaars hun jongen groot gebracht hebben, zet Eric iedereen op dieet en krijgen ze ongeveer de helft van het gebruikelijke rantsoen. Dit heeft een impact op de vorm en de gezondheid van de duiven, die veel dons weggooien. Dan is het tijd om met de thuistraining te beginnen. Afhankelijk van het weer worden de weduwnaars rond half maart losgelaten en trainen ze twee keer per dag. Zoals op veel plaatsen liggen roofvogels op de loer en het gevaar is altijd aanwezig, met elk jaar weer onfortuinlijke verliezen. In deze regio een echte plaag!

Om het seizoen te beginnen worden de weduwnaars twee keer naar Marche gebracht, wat een afstand van ongeveer 20 km is. Deze twee trainingssessies zijn voldoende om ze klaar te maken voor hun eerste vluchten.  Bij hun eerste terugkeer worden de duivinnen voor een korte tijd getoond. Daarna wordt alleen het de nestschotel omgedraard. De weduwnaars weten hiermee voldoende en hebben het « spelletje » snel beet.  Bij hun terugkeer van belangrijke wedstrijden worden de duivinnen getoond en blijven ze een ruime tijd bij hun partner (de duur hangt af van de wedstrijd). Bij moeilijke wedstrijden worden de weduwnaars korte tijd bij hun partner gelaten zodat ze kunnen herstellen, hydrateren en eerst eten. Eerst goed recupereren is zeer belangrijk. Bij de jonge duiven worden de geslachten gescheiden en moeten ze tijdens hun geboortejaar minstens een 400 km afgewerkt hebben. De meerderheid doet minstens 1 nationale wedstrijd of een AWC-wedstrijd (interprovinciaal) als dat mogelijk is. Het doel is om ervaring op te doen voor de komende jaren. De mand maakt de selectie! Voor het seizoen worden ze zoveel mogelijk getraind. Zodra ze thuis ongeveer een uur weg trekken, vertrekken ze naar hun eerste training 20 km verderop. Zolang de jongen niet terug zijn voordat Eric terug thuis is, gaan ze opnieuw naar dezelfde plek. Het moet een automatisme worden. Tijdens het seizoen werken ze ook veel korte leervluchten af. Andrea helpt hierbij graag een handje en gaat zo veel als mogelijk op pad.

Organisatie en verzorging.

Wat de organisatie van de zorging betreft, loopt alles gesmeerd en is iedereen op zijn taak berekend. Weduwnaars worden twee keer per dag individueel verzorgd. Iedereen doet zijn best om niets aan het toeval over te laten! Om dit te vergemakkelijken is het "wasknijpersysteem" ingevoerd. Omdat alle weduwnaars gemengd zijn (oud, jaarlingen, soms verschillende programma's), plaatst Éric elke ochtend een wasknijper van een heel specifieke kleur volgens het menu dat aan elk potje moet worden gegeven. Zo weten zijn dochter Andrea en zijn vrouw Laurence precies wie wat nodig heeft. Naast de dagelijkse zorg en een deel van de training, is Andrea verantwoordelijk voor alle administratieve en IT-zaken! Wat een hoop werk is, zoals we allemaal weten, om alle uitslagen, stambomen en prijslijsten bij te houden. De goede organisatie van alle taken in de familie is ook hun kracht, dat is zeker!

Voor de voeding kiest de Tandem in het seizoen voor 3 soorten sportmengelingen (Hoebreghts, Beyers en Mariman). Omdat alle mengelingen hun sterke en soms hun specifieke punten hebben, mengt Eric graag verschillende soorten zodat de duiven alles krijgen wat ze nodig hebben. De duiven worden met de lepel gevoerd en krijgen bij terugkomst een lichtere mengeling. Er worden weinig extra supplementen gegeven, maar grit en mineralen blijven erg belangrijk. De meest gebruikte producten zijn voornamelijk Herbots producten zoals de 4 Oliën, biergist en herstelproducten. Herstel blijft een belangrijk punt voor marathonduiven. Beter en sneller kunnen herstellen om zo snel mogelijk en in de best mogelijke omstandigheden te kunnen aanvallen om klaar te zijn voor de volgende etappe, het volgende doel! Voor het wekelijks bad, kunnen de duiven beschikken of kleine volières.

Gezondheid
Aan het begin van het seizoen staat er een jaarlijks bezoek aan Raf Herbots op het programma om de gezondheid van de duiven te controleren. Maar ze kunnen ook op elk moment van het seizoen rekenen op hun dierenarts, met een snel telefoontje of wat dan ook om een probleem op te lossen of advies te krijgen in bepaalde situaties. De weduwnaars worden twee keer gevaccineerd. De eerste keer tegen Paramyxo, gevolgd door een tweede keer tegen pokken
Tijdens het seizoen worden er twee luchtwegbehandelingen uitgevoerd op specifieke tijdstippen. Niets mag aan het toeval worden overgelaten! Een eerste behandeling wordt uitgevoerd op 1 juni, gevolgd door de tweede op 1 juli. Ze zullen ook om de drie weken een preventieve trichobehandeling krijgen gedurende drie dagen via het voeder en niet in het water. De jonge duiven krijgen de verplichte vaccinatie en een rotavirus- en pokkenvaccinatie.

Résultats 2023

 Local (Hastière )
Gagnant du championnat «lien» Hastière (enlogements Fond et Grand-Fond).

AWC 2023

1er Champion 1er et 2ème marqués Grand Fond Vieux.
3ème Champion 1er et 2ème marqués Fond Vieux.
5ème Champion 1er et 2ème marqués Grand Demi Fond Pigeonneaux.

National
1er Champion National Grand Fond aux 2 premiers marqués Vieux.
4ème Vallée du Rhône aux 2ème marqués.
9ème As pigeons National Vallée du Rhône.
3ème National Marseille.
3ème National Narbonne Vieux.
4ème National St Vincent

Provincial

1er Provincial Agen Yearlings.
1er Provincial Marseille Vieux.
1er Provincial Tulle Yearlings.
2ème Provincial Tulle Vieux.

 Championnat Herbots
1er Champion Fond Vieux et Yearlings Wallonie.

Het Herbots-team wil de familie Bonmariage-Masson bedanken voor hun warme onthaal en we wensen hen een prachtig seizoen 2024.

 

Voor het Herbots-team,

Lelièvre-Damit Julien