Meer nieuws

Annick Goeteyn (Deinze) boekt mooie dubbele provinciale zege op Fontenay !

26 Aug 2022

Jazeker….we kennen de uitspraak van “vrouwenhand, strelen, goed met de duiven spelen” enz……We willen niet teveel in herhaling vallen maar cliché’s blijven maar bestaan omdat ze meestal iets uitdrukken dat door de jaren heen overleeft. Nog zo eentje is “wanneer de speler evenveel inspanning levert zoals de duif die levert dan is de slaagkans groot”….

De puntjes op de i

Annick en haar duiven voorstellen hoeft eigenlijk niet meer. Het staat of valt met goede duiven, een goede verzorging en een onverdroten mordant van de duiven en de melker-verzorger.
Hier in Deinze is dit zeker het geval. De start werd genomen met de oersterke basis van de Gaby Vandenabeele-duiven uit Dentergem waar men wonderwel met lukte. Er werd geput uit het beste wat er in de Wontergemstraat te kweken viel en dit gekoppeld aan een prima verzorging en grote toewijding was de basis van veel jaren van mooie successen. Bij Annick worden letterlijk de puntjes op de i gezet. 
Hoe men het draait of keert, vroeg of laat krijg je daarvoor goede resultaten in retour. Hier wordt ze volledig in gesteund door haar partner Christian die alle nodige hand- en spandiensten verstrekt waar nodig.
Zelfs een verkoop van de basisduiven betekende maar even een halte in dit succesverhaal dat Annick jaar na jaar blijft schrijven.
Haar voorkeur gaat uit naar de vluchten van de halve fond, zware halve fond en dagfond en er wordt zowel met duivers, duivinnen als met jonge duiven fors uitgehaald.  Alles tot in de puntjes verzorgd, niets aan het toeval overlaten en “alles geven” tot aan het gaatje is het motto dat hier al tot veel successen heeft geleid.
Er werden in het voorbije seizoen al heel wat mooie zaken gerealiseerd en dit vanaf de eerste vluchten uit Arras tot op een keiharde Libourne waar ook vlot duiven in de kop werden geplaatst.

1e en 2e provinciaal op Fontenay

Annick woont op de grens van de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Dit heeft voordelen en nadelen…..maar altijd zit je op het kantje van de nest, zoals we dit al eens durven verwoorden.
Het heeft ook het voordeel van de keuze te kunnen maken om ofwel in de ene of de andere provincie in te korven.  Meer dan geregeld heeft Annick dit seizoen in West-Vlaanderen ingekorfd en ontloopt daarbij de harde concurrentie niet.
Zo was het ook het geval op de provinciale Fontenay van vorig weekend. Er werden in West-Vlaanderen 5.073 jonge duiven ingekorfd en Annick had er 36 in de mand.
Het werd een wedstrijd met een vlot verloop, het was mooi weer en de wind was in het voordeel. De eerste duiven haalden een minuutsnelheid van net boven de 1.400 m per minuut. Een eerlijke, goede vlucht.

New Lieske en Tsjaartje geven iedereen het nakijken
Vooraleer je bij Annick de naam New Lieske mag dragen…moet je toch wat in je mars hebben. Hiermee refereren we naar de stammoeder van bijna de ganse kolonie in Deinze nl. Lieske (die rechtstreeks van bij Gaby Vandenabeele kwam). Zij was de moeder, grootmoeder, overgrootmoeder van zoveel duiven die kop vlogen en de slagader vormen van deze kolonie.

New Lieske, een mooie blauwe duivin, is een quasi 100 % Vandenabeele-nazaat met als vader Grandson Tsaby 259, een kleinzoon van topkweker Tsaby (Tsaby die op zijn beurt grootvader was van Super Romeo bij Gaby Vandenabeele zelf).

Moederduivin is dochter Venice of een resultaat van de lijnen Orlando, G-Power, en terug Tsaby.  Het was geen echte verrassing dat New Lieske dit kon, want in het voorbije seizoen had ze zich toch al verschillende keren in de kop van de wedstrijden weten te plaatsen met een meer dan mooi palmares.

BE22-4131045 New Lieske

1e Prov.Fontenay 5073p
1e Fontenay 392p
5e Montoire 497p
17e Fontenay 419p
20e Orleans 231p
36e Arras 412p
41e Orleans 704p
51e Prov.Montoire 5841p
56e Clermont 584p
318e Prov.Orleans 7205p

Tsaartje was in haar kielzog en in feite waren beide samen gevlogen maar werd er door Tsaartje door de snelheid van aankomen genoodzaakt een kleine bochtje gemaakt waardoor New Lieske als eerste over de plaat liep.

Ook Tsaartje (de naam zegt het zelf) is een nog duidelijker product van de basislijnen op dit hok, namelijk Tsaby, Lieske, Orlando, Nicofelia enz….. of terug een 100 % Vandenabeele-afstamming.  Ook de top van Tsaartje is geen echte verrassing want ook zij vloog reeds enkele malen top in het huidige seizoen.

BE22-4131043 Tsaartje
2e Prov.Fontenay 5073p
2e Fontenay 392p
9e Fontenay 585p
17e Orleans 231p
21e Clermont 894p
32e Orleans 704p
49e Fontenay 518p
158e Prov. Fontenay 9055p
278e Prov.Orleans 7205p

Goede genen zijn belangrijk….de 20e prijs provinciaal is de nestbroer van Tsaartje…

Het was trouwens een prachtuitslag die werd neergezet met provinciaal van 5.073 duiven 1e-e-2e-20e-21e-26e-28e-30e-31e-33e-39e-60e-62e-67e…….

Hierbij ook de foto’s van de grootouders van de beide winnaressen. Zoals je kan zien is deze streng vervlochten Vandenabeele-stam gespekt met heel veel mooie resultaten en goede genen in volgende generaties.

Het is een mooie dubbele zege voor Annick en is ongetwijfeld een ferme boost om er met nog meer enthousiasme tegenaan te gaan.  Dat er nog sterke resultaten zullen volgen moet niet aan getwijfeld worden !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens