Valence Oude duiven

Nationaal

  • TEAM PLATTEEUW
  • 07 Jun 2023 00:00
  • 10 Jun 2023 00:00
  • Oude duiven

Team Platteeuw (Rumbeke): 1e, 3e, 4e, 11e, 13e nationaal Valence 6.089d.

"Andrea"
B20-3022369

1e Nationaal Valence 6.089d.

Afstand: 681km

Snelheid: 1,331.36 m/m

The one and only Kurt Platteeuw… afgelopen winter vroegen we hem naar zijn “uitdaging seizoen 2023” en prompt antwoordde hij met de nodige ambitie in zijn stem “een 10e nationale zege”. 
Lang heeft deze West-Vlaamse kampioen niet moeten wachten want op de 4e nationale vlucht van het seizoen was het al “bingo” en niet zomaar “bingo”, nee… als een ware platwals raasde Team Platteeuw door de nationale uitslag van Valence. Voor zij die het gemist hebben. Tegen 6.089 oude stond de naam Team Platteeuw achter de plaatsen: 1-3-4-11-13-27-42-70-85-91-112-146-148-160-180 enz..
Terloops vermeld, op Argenton nationaal werden er ook verschillende duiven in de Top-100 nationaal gedraaid. Wat moet het een plezier zijn om zo met duiven te spelen

Vernoemd naar mama “Andrea”

Mijn nationale winnares vernoem ik naar mijn mama aan wie ik zoveel te danken heb. Net zoals alle andere Valence vliegers heeft “Andrea” een week geleden Limoges nationaal afgewerkt. Ik voel het zo al komen dat sommige weer hun wenkbrauwen gaan fronsen maar al meer dan 10 jaar selecteer ik duiven op dit programma en ik kan u verzekeren, ook ik ken soms teveel verliezen maar dat is nu eenmaal mijn systeem. Op deze manier selecteren de vliegers zich zelf en creëer ik een bepaalde lijn die net dat ietsje meer aankan dan de concurrentie en een massa ervaring hebben want sowieso heeft ieder van hen al eens uitgeslapen, maar ik zie dat allemaal als een leerschool. Zo lang ze niet gekwetst zijn worden ze ingekorfd. 
Of “Andrea” prijs had op Limoges? Ze staat niet op de uitslag en dan zijn er twee mogelijkheden ofwel is haar chipring niet geregistreerd geweest ofwel is de ze dag nadien gekomen. 
“Andrea” haalde voor Kurt en papa Raf de 10e nationale zege binnen. Bourges werd 2 x gewonnen en  andere zeges waren op verschillende nationale vluchten. “Misschien is het wel een uitdaging om ze allemaal eens te winnen” motiveert Kurt zichzelf! 

Systeem

Ten huize Team Platteeuw wordt de kaart van totaal weduwschap getrokken. Hiervoor beschikken ze over 120 duivinnen en 80 duivers. Kurt vertelt: “Veel meer duivinnen dan duivers en dit omdat duivinnen veel meer jaloers zijn wanneer er nieuwe liefdes gevormd worden. Een duiver die zonder duivin valt heeft keuze in overvloed en soms is er zelfs sprake van “partnerruil” wat opnieuw voor de nodige motivatie zorgt. 
Alle duiven, zowel kwekers als vliegers, worden in December gekoppeld en mogen een koppel groot brengen. Bij de vliegploeg worden de schuifdeuren open gezet en “de vrije liefde” kan haar werk doen. Wanneer de eerste eieren beginnen te kippen worden alle duiven welke nog geen nest hebben van het hok genomen, dit om vechtpartijen te vermijden en de duiven toch een zeker gevoel van rust te geven. “

Voeding speelt volgens Kurt een belangrijkere rol dan iedereen verwacht. Gezien de fanatieke begeleiding is het dan ook niet verwonderlijke dat Kurt zijn eigen mengeling gecreëerd heeft. Deze “Platteeuw mengeling” wordt gecommercialiseerd door de firma Van Robaeys. Het is een basis mengeling die zowel door de snelheid- als fondspeler kan gevoederd worden. Enkel de laatste 2 dagen wordt de Platteeuw mengeling verrijkt met Cribs maïs en pindanoten. De vliegers worden 2 x daags in een gezamenlijke voederbak gevoederd en krijgen allen hetzelfde menu voorgeschoteld. Op een portie grit wordt niet gekeken en als er vitaminen of andere bijproducten gegeven worden wordt dit steeds via het voeder gedaan, nooit via het drinkwater. 
Medisch gezien wordt de medicijnenkast gesloten gehouden. De oude en jaarse duiven worden tweemaal tegen paramyxo geënt en de jonge duiven tweemaal tegen paramyxo/rota. Alle duiven worden eveneens tegen parathyfus geënt. Verder wordt er geen antibiotica gegeven.

Ze selecteren zichzelf

Kurt reageert in zijn gekende stijl: “concreet bestaat mijn systeem erin om de volledige nationale vluchtkalender te spelen. Alle duiven worden zoveel mogelijk op dezelfde vluchten ingekorfd en als ik de individuele palmaressen analyseer kom ik tot de conclusie dat ze ongeveer 7.000km per seizoen afhaspelen. Duiven die zoveel gespeeld worden selecteren zichzelf en uit deze geselecteerde duiven kweek ik jaarlijks een 200-tal jonge duiven. Ook zij moeten alle nationale vluchten afwerken. Ze worden op dezelfde manier verzorgd en net zoals de oude duiven worden ze in een 4-tal stappen richting 200km gestuurd. De laatste 10-tal jaren zijn er meer dan 50 nationale jonge duivenvluchten georganiseerd. Hiervan werden er slechts een 3-tal gewonnen in West-Vlaanderen. Cijfers die duidelijke taal spreken en dus bestaat de hoofdtaak van het jonge geweld erin om ervaring op te doen. Jongen duiven worden vanaf 21/03 tem 21/06 verduisterd en daarna bijgelicht. 
Nog even terugkomend op de oude duiven. Zoals reeds vermeld worden alle duiven zoveel als mogelijk op dezelfde vlucht gespeeld. Bij thuiskomst, op zaterdag, staat er eten klaar tot en met maandagochtend. De duiven blijven na thuiskomst samen tot ’s avonds. Op zondag komt er niemand op de hokken tenzij om nagekomen duivinnen weg te nemen om op hun afdeling te plaatsen. Op maandag, dinsdag en woensdag ochtend wordt er gedurende een uur getraind. Op de dag van de inkorving worden alle vliegers op zo’n 10-tal km gelost en bij thuiskomst mogen ze een 4-tal uur samen blijven. Het “chaossysteem” op de hokken zorgt ervoor dat ze gemotiveerd ingekorfd worden.”

 

 

 

Stefan Mertens