Cahors Oude duiven

Nationaal

  • VANDRIESSCHE LUC
  • 14 Jun 2023 00:00
  • 17 Jun 2023 00:00
  • Oude duiven

Vandriessche Luc (Kruisem): 1e Nationaal Cahors 4.155 oude

"Zwarte Ko"
B21-4221381

1e Nationaal Cahors 4.155 oude

Afstand: 730km
Snelheid: 1,339.89 m/m

Kruisem: Cahors kent zijn winnaar en deze is sympathieke Luc Vandriessche uit Kruisem. Zijn “Zwarte Ko” slaagde er in om met veel “grinta” in de vleugels  het alle Cahors konvooi van 4.155 oude duiven zijn staart te laten zien. Om 7u20 werden de manden te Cahors open getrokken en bij een temperatuur van 17graden met een lichtbewolkte lucht konden ze aan hun fondopdracht beginnen. De wind streelde de deelnemers lichtjes vanuit het oosten en tijdens de terugtocht was de wind variabel maar met een duidelijke dominantie van oostelijke richting, dit van zuidoost naar noordoost variërend. De temperatuur flirtte tijdens het middageten met de 28 graden. Iedereen verwachtte de eerste duiven dan ook in het westen van het land maar dat was zonder het exploot van de nationale winnaar van Luc gerekend. Zijn “Zwarte Ko” (B21-4221381) overbrugde de 730km aan een gemiddelde snelheid van 1.339,89 m/m. Geen enkele Cahors vlieger deed beter.

Cahors: 100% prijs

“Ben blij dat ik hem zien komen heb”, begint Luc zijn verhaal “net zoals iedereen begin je te tellen als de eerste duiven aangemeld worden en aangezien ik de eerste duiven ook wat meer westers verwacht had, schrok ik me een bult toen ik mijn “Zwarte Ko” naar de valplank zag duiken. Wat een uniek moment om dit mee te maken. Terwijl Luc zijn verhaal doet, duikt er opnieuw een Cahors duif uit de Kruisemse lucht. “Nu zijn ze allemaal thuis. Ik had er 3 mee en dat is mijn laatste” zegt Luc met een zekere fierheid in zijn stem. Het eindresultaat mag er zeker wezen. Nationaal tegen 4.155 oude duiven staat zijn naam achter de plaatsen: 1, 354 en 572. 
En toen we naar de stamkaart van de winnaar vroeg Luc wat geduld. “Mijne compagnon Jean-Claude zit nu achter de computer om alles in orde te brengen. Geef mij een hamer of ander bouwmateriaal en ik zal mijn plan wel trekken, maar een computer is niet echt mijn ding. Enkele minuten later zat de stamkaart in onze mailbox en zagen we dat de Cahors winnaar een kruising is tussen de duiven van Ko Van Dommelen en zijn eigen soort. Zo is de moeder van “Zwarte Ko” een volle zus van de 2e Internationaal Narbonne ’12 tegen + 11.000 duiven. Ook de succesvolle kweeklijn van “Jordy” en “Monty” (Dekens Wilson) zit niet ver in de stamkaart verweven.

Klassiek weduwschap

Het seizoen werd met een team van 9 oude en 21 jaarse gestart. Luc: “Liefst van al speel ik met de weduwnaars. Ik heb ook enkele vliegduivinnen maar deze zitten tussen de jonge duiven en worden vandaar uit op nest gespeeld. De duivers zijn mijn belangrijkste pionnen en bij mij tellen slechts de uitslagen van de fond en de grote fond. De andere vluchten aanschouw ik als training. Wie als liefhebber ervaring op deze vluchten heeft weet dat plannen gemaakt worden om niet uit te komen en ik kan u garanderen, hier staat alles in het belang van de duif zelf. Goed recupereren en met een volle tank aan de volgende opdracht beginnen staat hier boven het winnen van een of ander kampioenschap. Indien nodig wordt er dan maar een vlucht minder gespeeld, maar het welzijn van de duiven staat voorop.”
Bij onze aankomst stond de garage poort van Luc open en toen al zagen we aan de talrijke voedertonnen dat hij graag de voeders van Versele-Laga voedert. “In tegenstelling tot velen werk ik graag met zuivering” vertelt onze Cahors winnaar “misschien ben ik nog van de oude stempel maar ik voel me daar goed bij. Voor de rest tijdig opvoederen waarbij de laatste dagen voor de inkorving een flinke portie pindanoten gretig gevoederd worden. “
Medisch gezien consulteert Luc iedere 3 maanden dierenarts Van Meirhaeghe Eric, zijn advies wordt steeds opgevolgd. “Maar ik ga een nieuwe dierenarts moeten zoeken want Eric is op pensioen gegaan” voegt Luc eraan toe. 

En de toekomst van deze nationale winnaar? Wel die zal zich in het verre Oosten afspelen want dankzij de professionele zorgen van het Herbots team verhuist deze topper naar een nieuwe eigenaar. 

Luc en Jean-Claude, geniet van jullie eerste nationale zege en we hopen dat de 2e nationale overwinning snel zal volgen. Het is jullie van harte gegund. 


 

Stefan Mertens