Argenton I Oude duiven

Nationaal

  • VERHULST KURT
  • 08 Jun 2023 00:00
  • 10 Jun 2023 00:00
  • Oude duiven

Verhulst Kurt (Meulebeke): 1e Nationaal Argenton 13.108 oude

B21-3046923
1e Nationaal Argenton 13.108 oude

Afstand: 498km
Snelheid: 1,245 m/m

Dat is het mooie aan onze zo geliefde duivensport, ook liefhebbers die dagelijks uit werken gaan, liefhebbers die beperkt zitten qua ruimte om hokken te bouwen, liefhebbers die niet over de massa duiven beschikken mogen zich nooit op voorhand “verloren”  voelen. Dat bewijs werd afgelopen weekend nogmaals geleverd door Kurt Verhulst uit het West-Vlaamse Meulebeke. Kurt, reeds 40 jaar liefhebber, werkt dagelijks van 5u ’s ochtends tot 13u in de textiel sector. Wegens deze vroege werkuren kan hij nooit zijn duiven ’s morgens laten trainen wat vooral tijdens de warme periodes welke we momenteel kennen niet ideaal is. Ook zit Kurt beperkt qua ruimte. Zijn zeer degelijk hok telt 5 afdelingen waarbij vooral geen gebrek aan zuurstof is.

“Geef mij maar het spel met de weduwnaars” begint Kurt zijn verhaal “Voor het seizoen 2023 heb ik 9 oude en 6 jaarse duivers zitten. Een beperkte ploeg die me al heel veel plezier geleverd heeft met als hoogtepunt deze nationale overwinning. Wat een belevenis is dit zeg! Zoals iedereen worden de eerste aankomsten op het KBDB online gevolgd en we zagen dat vooral jaarse duiven zich melden. De snelheid van de duif van Nottebaert Christophe was nog maar net overschreden toen mijn eerst getekende oude duif op de plank viel. Op zulke momenten weet je het even niet meer en moest ik prompt aan mijn vader Gaby denken die in 2017 overleden was. Mijn naam stond als 1e nationaal categorie oude duiven genoteerd en geen enkele andere oude duif heeft me van deze plaats kunnen verstoten. Met een gemiddelde snelheid van 1245,93 m/m was mijn winnaar tevens de 2e snelste van alle 30.318 Argenton vliegers. Ik kan het altijd nog niet geloven!

Systeem

“Veel geheimen gaat u hier niet ontdekken” gaat Kurt verder “mijn geloof in allerlei poedertjes is al lang weg. Hier wordt meermaals per week het voeder bevochtigd met citroensap en gedroogd met biergistpoeder of eiwitpoeder. Duiven zijn natuurdieren en dat moet je als liefhebber steeds respecteren. Op de dag van de inkorving krijgen de weduwnaars enkele minuten hun duivin te zien maar het moet bij “knuffelen” blijven. De duivers mogen hun duivin zeker en vast niet trappen. 
Qua voorbereiding werden de vliegers samen met de kwekers gekoppeld en mochten een koppel jongen groot brengen. In het voorjaar mogen de weduwnaars nog eens een koppel jongen groot brengen vooraleer ze aan het seizoen beginnen. Nadeel aan dit systeem is dat ze iets later de forme krijgen maar misschien was dit, wegens het natte en koude voorjaar, wel in mijn voordeel.
Het jonge duivenspel is niet mijn ding. Het is altijd iets met die jonge bende. Slaat adeno niet toe dan hebben ze “one eye cold”. Maar je hebt ze natuurlijk nodig  voor de toekomst.
Voor de rest…streng selecteren zeker… de plaatsjes zijn duur. Als de selectie lat hoog genoeg ligt zal je als liefhebber niet te snel uw geld verspelen. “

“Gaby”
B21-3046923

Won dit seizoen: 

1e Nationaal Argenton 13.108 oude
13e Clermont 706d.
19e Clermont 706d
43e Fontenay 4.352d.
61e Fontenay 4.678d.
222e Prov. Orleans 13.159d.
316e Chateaudun 7.278d.

Kurt, geniet van deze overwinning en nog heel veel succes gewenst van het hele Herbots team

 

PEDIGREE OF THE MOTHER

PEDIGREE OF THE  FATHER

Stefan Mertens