Argenton I Jaarlingen

  • D'HONDT MICHEL & FILIP
  • 20 Jun 2019 00:00
  • 22 Jun 2019 07:30
  • Jaarlingen

D'HONDT MICHEL & FILIP (Etikhove) 1e NATIONAAL ARGENTON 22.731 JAARSE

Etikhove: De nationale vlucht vanuit Argenton mocht juist geteld 22.731 jaarse duiven aan de start verwelkomen en de snelste van alle jaarduiven was de “B18-4071829” van D’Hondt Michel en Filip uit het Oost-Vlaamse Etikhove. Met een snelheid van 1.177,35 m/m klopt hij de jaarse duiven van Harchies Cyril (Warchin – 1172,39m/m) en Vandenheede Freddy & Jacques (Kruisem – 1171,71 m/m).

HET HELE NATIONALE PROGRAMMA
Michel en Filip hebben hun hart aan de nationale vluchten verpand en om aan elke nationale en internationale vlucht te kunnen deelnemen hebben ze een groep van 20-tal oude en 17 jaarse weduwnaars in het gelid staan. Daarnaast hebben ze ook nog een groep van een 20-tal duivinnen die op nest gespeeld worden en een 120-tal jonge duiven (gekweekt in 2 ronden).
In feite kan men het systeem als volgt samen vatten. De oude duiven weduwnaars vliegen de 700km – 900km vluchten, de oude duivinnen gaan meestal met een klein jong in de schotel richting een internationale vlucht, terwijl de jaarse duiven het nationale zware halve fond programma afwerken.
De weduwnaars kweken na het afsluiten van een seizoen (dit is meestal na Perpignan in augustus) een ronde jongen en worden dan gescheiden tot 15/20 Maart . In die periode worden ze dan terug gekoppeld. Wanneer de eerste duiven 7 dagen broeden worden bij alle koppels de eieren en de duivinnen weg genomen en is het weduwschap een feit.
De 120 jongen duiven zijn in 2 ronden gekweekt. De eerste ronde wordt volop op de halve fond en de nationale vluchten ingezet. De 2e ronde is een soort van reserve ronde, zij werken enkel een paar snelheids- en halve fond vluchten af.
En voor we het vergeten te vermelden… de basis van de D’Hondt kolonie wordt voor 90% gevormd uit Carteus duiven. De andere 10% is een mix van duiven welke als bon ter ondersteuning van het lokaal aangekocht werden.

VERZORGING
Voedingsleverancier is Bonduelle en voor de vliegduiven staat er in het begin van de week een eiwitarme mengeling op het menu en naargelang de inkorfdatum nadert wordt er opgevoederd, dit met een sportmengeling waaraan een percentage gepelde zonnebloempitten aan toegevoegd wordt. Qua bijproducten worden de gekende producten zoals elektrolyten enz… op regelmatige basis gegeven.
Medisch gezien wordt voor de start van het seizoen de gespecialiseerde dierenarts geconsulteerd. Dit is ofwel Vandercruyssen ofwel Schroëder en indien nodig wordt er gekuurd tegen de gekende ziekten. Tijdens het seizoen wordt de medicijnenkast zo veel als mogelijk dicht gehouden. Op de dag van inkorven krijgen alle duiven, welke op vlucht vertrekken, de gekende gele druppel in de bek.
Toen we de hokken betraden voelden deze zeer aangenaam aan. “Dat is een apart verhaal” vertelt Michel “vroeger stonden er hoge sparren achter de hokken en toen deze drie jaar geleden verwijderd werden, voelden onze hokken plotseling veel aangenamer aan en presteerden onze duiven beter. Je ziet… soms zit het in kleine details. “

GEEN NAAM
En dan hebben we het nog even over de nationale winnaar welke voorlopig nog geen naam gekregen heeft. De “B18-4071829” is een mooie duif in de hand, middelmatig van type, zeer goed gepluimd, sterke rug en goed gesluiten stuitbeentjes. Op de vraag of hij speciaal gemotiveerd was kon Filip niet onmiddellijk antwoorden. “Feit is dat hij de spoetnik als zijn eigendom beschouwt… voor die plaatst vecht hij tegen iedereen en geeft hij nooit op. Is er de week voor Argenton iets gebeurd… wie zal het zeggen maar het zou me niet verwonderen want toen hij bij zijn thuiskomst van Argenton richting valplank dook heeft hij geen enkele seconde verloren, het was net of de duivel achter zijn hielen zat.”

Michel en Filip…proficiat van het hele Herbots team !

B18-4071829
1e NATIONAAL ARGENTON 22.731 JAARSE