Meer nieuws

Youri Deblanc (Ronse) : één der beste dagfondhokken van België

15 Nov 2020

Youri Deblanc (Ronse) : één der beste dagfondhokken van België
Het lijkt allemaal redelijk simpel wanneer we, op bezoek bij Youri Deblanc (45 jaar), luisteren naar de uitvoering van het plan dat hij enkele jaren terug opvatte om top te spelen op afstanden van 400 km tot 900 km. De duivenbesmetting dateert vanuit zijn jeugdjaren bij zijn grootvader.
Youri zit in de fleur van zijn leven…en ook in de fleur van de uitbouw van zijn gezin. Hijzelf bekleedt een functie als CFO in een internationale bedrijvengroep, zijn echtgenote is erg betrokken als gespecialiseerd arts in het ziekenhuis, en 4 jonge dochters vullen de ruimte thuis. Het lijkt allemaal wel een beetje hocus pocus om deze borden draaiende te houden op de stok….wanneer je dan ook nog zeer ambitieus bent in je geliefkoosde sport-hobby, de duivensport.

Een man met een plan
Youri is nogal nuchter van natuur en rechttoe rechtaan. In het voorbije seizoen, waarin gensters werden geslagen, hoorden we links en rechts in de wandelgangen de bedenking ‘hoe kan je op 2 jaar tijd zo een evolutie maken’ ?
De resultaten van de laatste 2 jaar zijn er echter niet zomaar gekomen en geserveerd als een Royco Minute Soup. Neen, het plan is reeds een ruim aantal jaren geleden bedacht en voorbereid. Youri was hobbyist in de duivensport, maar beroepshalve had hij niet de tijd voor de verzorging en begeleiding van een ruime vliegploeg. 
Hij ontdekte de Julien als stamvader (duif afkomstig van Eric Vermander uit Oekene) en door een goed toeval ontmoette hij Marc Valepijn uit Ronse. Marc is een man met heel veel ervaring in de duivensport, weet verduiveld goed wat keihard selecteren is, en kon al heel wat adelbrieven voorleggen uit de periode bij zijn ouders thuis in Maarkedal (toppers op de zware fond) en bij hemzelf in Ronse. Bij Marc is het een hok van de kleine korf en de selectie was steeds bikkelhard. Hij bouwde samen met Youri een toplijn van duiven uit rondom Julien en kon zeer sterke resultaten voorleggen van halve fond tot nationale top fond….en dit met een 16-tal weduwnaars.
In de tussentijd keek Youri verder uit naar duiven die pasten in de kweeklijn van ‘de Julien’ en bouwde stelselmatig een superieur kweekhok uit. Marc bouwde in de voorbije jaren de duivensport wat af en Youri sloot een deal met Marc om de beste duiven naar zijn eigen kweekhok te halen.
Youri had voor zichzelf uitgetekend, dat met dergelijke kwaliteit het binnen een periode van enkele jaren moest mogelijk zijn om nationaal aan de top te komen. Bijkomend hadden hun duiven reeds zeer sterke resultaten voorgelegd op het hok van Marc en op het hok van Youri. Om te weten welk vlees er in de kuip zat werden er jonge duiven van deze kweek getest bij (en met succes) Patrick Grammens in Horebeke en in het seizoen 2019 bij Kevin De Baere (De Baere-Deblanc).

Reculer pour mieux sauter… een oersterk kweekhok

…is een frans spreekwoord dat zegt dat je soms een pas achteruit moet zetten om wat meer kracht in de aanloop voor een grotere sprong te nemen. En Youri voerde dit uit met duiven van 2 of 3 jaar oud, die nationaal top presteerden, vroeg naar het kweekhok te brengen.

Met Julien als rode draad in de opbouw van het kweekhok huizen er momenteel 10 duivers op het kweekhok waarvan er 9 top 10 nationaal vlogen op afstanden van meer dan 600 km. Aan dit keurkorps aan duivers zijn een 20-tal duivinnen gekoppeld die voor 50 % bestaan uit Julien-dames en 50 % van andere tophokken zoals er zijn vriend Eric Vermander uit Oekene (vanwaar ook Julien afkomstig was), Marc & Geert Pollin uit Snellegem, Tom Van Gaver uit Moortsele, PEC, en 1 topduivin van Jos & Jan Loobuyck uit Aalter. In het verleden werd bij de opstart ook sterk gelukt met een duivin van John Meurysse uit Oeselgem.

Julien bevrucht ondertussen niet meer, maar zijn verervingskracht blijkt heel groot te zijn bij zijn kinderen en kleinkinderen. De voorbije 2 seizoenen werd nationaal top gespeeld met kinderen en kleinkinderen van hem.
Daarbij huldigt Youri het credo dat hij enkel bijhaalt uit het beste wat op een hok zit, met minder neemt hij geen vrede.  Eens nieuw bloed is bijgehaald worden er 4 jonge duiven uit gekweekt en worden deze hard getest. Blijken ze te voldoen binnen de normen van het hok dan wordt deze inbreng behouden, anders gaat alles er rigoureus uit. Vooral de nakweek van de Crack Julien (vloog zelf 6e nationaal Montauban) is heel goed en veelbelovend.

De doelstelling blijft om op het kweekhok enkel duiven te plaatsen (zowel duivers als duivinnen) die top 10 nationaal hebben gevlogen. Op het vlieghok is de doelstelling enkel jaarse en oude duiven die top 100 nationaal hebben gevlogen op de dagfond of zware fond, of top 100 nationaal zone voor de zware halve fond. Een duidelijke regel, die de kwaliteit sterk bewaakt.
Hoe wordt deze kolonie gerund ?
Jaarse en oude duiven
Vooreerst is Youri, naast zijn vrouw en kinderen die in het seizoen toch wat aan familietime moeten inboeten omwille van de duiven, zijn trouwe helpers Bart en Jeroen dankbaar voor de hulp bij het poetsen, het voorbereiden en het inkorven van de duiven. Zonder hen zou een dergelijke kolonie, in combinatie met zijn job, niet  te runnen zijn. Alle duiven huizen op tuinhokken.

Seizoen 2020 werd aangevat met een vliegploeg van 110 duiven, waarvan 30 oude duiven en 80 jaarse. Deze 110 bestonden uit 60 duivers en 50 duivinnen. De oude duivers werden op klassiek weduwschap gespeeld. De oude duivinnen (een beperkte ploeg van 12) werd ook op klassiek weduwschap gespeeld. De jaarlingen (zowel duivers als duivinnen) werden op de schuifdeur gespeeld en hun motivatie diende hoofdzakelijk gezocht in de territoriumdrift. Op deze hokken waar de schuifdeur werd gehanteerd werd ook motivatie gezocht in het wisselen van de stand van de nestbakken en met stro op de hokken.

De oude duivinnen (klassiek weduwschap) werden op nest gespeeld in het begin van het seizoen.

Youri benadrukt dat volgens hem het systeem ondergeschikt is aan de kwaliteit van de duiven (en dit zeker bij de zware halve fond en fond). 

I.f.v. het specifieke verloop van het seizoen 2020 werden de duiven verduisterd en bijgelicht na de langste dag. Het viel op dat duivinnen vlugger forme ontwikkelden na het verduisteren dan de duivers.

De trainingen voor de duiven op totaal weduwschap waren éénmaal per dag, de duivinnen op klassiek weduwschap ook éénmaal per dag, en de weduwnaars klassiek weduwschap éénmaal per dag en vanaf einde mei tot einde seizoen tweemaal daags.  De duiven werden voor het seizoen geregeld weggevoerd tot in Rumes (grens België-Frankrijk) en werden op de leervluchten club zoveel mogelijk ingekorfd om wedstrijdritme op te doen.

Dat de duiven de juiste conditie te pakken hadden was Youri opgevallen toen net  na de openstelling van de grenzen met Frankrijk er op maandag een leervlucht was op de halve fond.  Het was fris, wind op kop en de duiven haalden een minuutsnelheid van 1.000 m per minuut. Zijn vliegploeg meldde zich keivroeg aan ze vielen als hagelstenen uit de lucht.  De eerste officiële vlucht uit Sermaises was dan ook meteen een voltreffer.  De voorbereiding zat goed.

Tijdens het seizoen worden de duivinnen éénmaal per week naar Rumes gebracht voor een trainingsvlucht en elke duif die in de korf gaat wordt de dag van de inkorving gelost in Templeuve (Doornik). Na thuiskomst worden ze terug rustig gemaakt en krijgen ze nog volop voer tot aan de inmanding.

Ze worden gevoerd met twee voedingsmerken nl. de Aidi-lijn waarvan Youri zeer te spreken is van de Girl Power (de duivinnen krijgen niks anders gevoerd). De duivinnen mogen gedurende ½ uur volop eten en dan wordt de dis afgeruimd.  De duivinnen worden ook niet opgesloten in hun nestbak.  De duivers krijgen de Galaxy Light van Beyers en worden opgevoerd met Aidi mix 3 en voor de zware fond met Aidi Long Distance.  Het credo is dat ze zoveel mogelijk moeten eten voor ze de korf ingaan. Bijkomend worden nog fijne zaden en noten verstrekt om de tank gevuld te krijgen.  Als bijproducten wordt de Omega+ olie van Aidi en de Aidi Conditioner Booster gebruikt (zeker naar het einde van het seizoen toe om voor voldoende kracht te zorgen). De duiven krijgen in elke nestbak afzonderlijk ook nog een gritmix als toemaatje. Bij thuiskomst wordt alles in het werk gesteld om de recuperatie zo vlug mogelijk te laten verlopen met electrolyten en eiwitten.

Medisch worden de duiven op regelmatige basis onderzocht door de veearts. Bijkomend observeert Youri zelf van heel dichtbij het gedrag en het vertoon. Vierwekelijks krijgen de duiven individueel een trichopil op zondagmorgen. Om coccidiosebesmettingen te voorkomen krijgen tweemaal per jaar individueel een middel toegediend. Er worden geen gele druppels gebruikt.  In 2019 werden de hokken aangepast en werd de verluchting boven de koppen sterk gereduceerd. Sedertdien zijn de duiver veel zuiverder in hun koppen en dient er zeer weinig ingegrepen.  Er wordt voor het seizoen nooit blind gekuurd voor de koppen.

De duiven worden tweemaal per jaar gevaccineerd tegen paratyfus (eind oktober en in maart). Bij inkorving worden de ogen ontsmet met een oogdruppel.

Jonge duiven

De voorbije 2 jaar werden geen vroege jonge duiven gekweekt. Er was een uitbreiding van de vliegploeg bij de jaarse en oude duiven doorgevoerd en om te vermijden dat de combinatie met vroege jonge duiven de verzorging zou in het gedrang brengen werd niet vroeg gekweekt.  Er werden ongeveer 100 jonge duiven geringd (geboren maart-begin juni). Einde seizoen vlogen een 3-tal keer Noyon. 

Momenteel zijn er nog 85 jonge duiven aanwezig. Deze zullen zeer streng worden geselecteerd. Youri is niet onverdeeld gelukkig met het feit dat ze relatief weinig ervaring hebben en het zal volgend jaar wat meer geduld en inspanning vragen bij de aanvang van het seizoen…maar wat goed is toont zich snel en komt snel is zijn overtuiging.

Doel is om in 2021 een 130-tal jonge duiven te spenen en een 80-tal een nationale vlucht te laten vliegen om wat meer ervaringsopbouw te hebben.

Ontbolstering in 2019, volle bloei in 2020

Het was al eventjes aan het komen maar in 2019 werd een echt superseizoen neergezet met als bekroning de 1e nationaal Libourne bij de oude duiven. Een harde eerlijke vlucht waar de duiven van Youri op hun best zijn. Maar voordien hadden ze reeds een uitermate sterk seizoen gemaakt :

2019

1e provinciaal Limoges

1e provinciaal Libourne

1e nationaal Libourne

2e nationaal zone Aurillac

4e nationaal Limoges

3e provinciaal Aurillac

5e nationaal zone Aurillac

7e nationaal Aurillac

Het was bang afwachten in het coronaseizoen 2020, maar vanaf de eerste officiële vlucht uit Sermaises was het volop bingo en het zou niet meer stoppen. Er werd een fantastisch seizoen met heel sterke resultaten neergezet.

2020
9e nat Kampioen Zware fond KBDB
5e,24e,26e,32e,34e  Asduif Allround KBDB (5 noteringen)
2e provinciaal Bourges
3e nationaal Bourges
3e,6e,9e provinciaal Souillac
5e,6e,7e,10e provinciaal Vierzon
5e provinciaal Limoges
5e nationaal zone Chateauroux
6e nationaal zone Argenton
6e provinciaal Chateauroux
7e provinciaal Limoges
7e nationaal zone Chateauroux
11e nationaal Chateauroux
12e nationaal zone Argenton
12e,13e,19e nationaal Souillac
1e,2e,5e,8e van 1.870 d Sermaises (300 km)

Dat dit alles een goede aanpak is hebben de resultaten ten overvloede aangetoond. Niet alleen werden heel veel kopprijzen nationaal gespeeld, maar bovendien werd steeds een hoog prijzenpercentage behaald. Dit benadrukt de kwaliteit van de vliegploeg in de breedte ten volle.

Wat is de ambitie ?
Een wedstrijd winnen is de ambitie en het willen winnen helpt om de motivatie te verhogen. “Het geeft elkaar de hand” is een uitdrukking die we kennen, winnen motiveert en doet het molentje draaien.  Youri geeft toe dat het zien aankomen van duiven die de kop vliegen een adrenalinestoot geeft, maar nog meer en groter is de voldoening dat dit het resultaat is van een doordachte kweekstrategie en aanpak die jaren of op zijn minst een jaar voordien begint. Zal dit koppel goede duiven geven ? Passen deze ogen bij elkaar ? Compenseren deze duiven elkaar, enz… zijn de boeiende onderdelen die lang vooraf gaan aan de aankomst van de duif.  En soms moet je wat geluk hebben en een topduif als Julien ontdekken. Maar hebben winnaars niet net iets gemakkelijker geluk ?
Het blijft de ambitie van Youri om top te spelen van 400 km tot 900 km. Dat zijn duiven ook de zware fond aankunnen bewijst zijn 9e plaats in het algemeen kampioenschap zware fond KBDB 2020. Maar het is nog meer zijn ambitie om een kweekhok te vormen met allemaal duiven die top hebben gevlogen en met de producten hiervan in de arena te stappen. Zo een aanpak vraagt moed, maar vooral veel gezond verstand en logica. Stap voor stap bouwen, evalueren, bijsturen en jezelf geen blaasjes wijsmaken.
Dat dit een goede aanpak is blijkt uit de uitmuntende uitslagen van de laatste seizoenen en de plaats die dit hok zich heeft verworven in de nationale top.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

Resultaten seizoen 2020 
13/6 Sermaises (293 km) 
Club 363 oude : 1-2-4-9-15-21-30-34-35-38-39-40-41… (23/37)
Club 178 jl : 1-4-6-7-8-9-11-13-14-14-19…(25/75)
Verbond 1870 b : 1-2-5-8-20-25-29-34-35-37-48-49-54-65-68-68-70-…(81/112)

20/6 Vierzon (407 km) 
Club 448 oude: 2-3-9-14-22-…(24/37)
Club 271 jl : 2-3-4-8-9-12-17-19-20-…(43/69)
Provincial 7838 oude : 5-10-89-111-218-374-…(21/37)
Provincial 4218 jl : 5-6-7-39-49-70-116-155-157-201-…(40/69)

27/6 Sermaises (293 km) 
Club 322 jl : 5-6-11-12-13-16-17-24-…(26/51)
Club 408 oude : 6-7-12-13-14-17-21-24-…(28/57)
Verbond 970 : 18-19-46-48-50-54-63-…(32/57)

4/7 Limoges (610 km)
Provincial 4335 old : 5-45-102-280-349-364-…(13/24)
National 15979 old : 18-152-361-955-1159-1202-1347-…(11/24)

4/7 Chateauroux (460 km)
Club 408 jl : 2-4-11-15-17-19-22-24-…(35/75)
Nationaal zone 9511 yl : 5-24-96-162-178-190-193-247-253-313-321-…(28/75)

11/7 Argenton (500 km)
Club 172 oude : 1-7-9-12-…(7/14)
Club 294 jl : 1-4-5-9-13-14-15-16-17-19-22-23-26-…(38/68)
National zone 4574 old : 6-57-111-149-…(6/14)
National zone 7262 jl: 12-38-54-102-126-140-146-183-185-224-292-…(25/68)

18/7 Limoges (610 km)
Provinciaal 3085 oude : 69,81,83,129,195,…(15/20)
Provinciaal 2945 jl : 7-16-28-32-35-50-52-60-84-91-…(32/55)
National 10319 old : 275-319-323-454-653-…(13/20)
National 9756 jl : 27-56-94-104-111-162-166-197-274-297-371-394-459-460-490-…(27/55)

18/7 Pau (890 km)
National 2919  : 262-349 (2/3)

24/07 Agen (780 km)
Provinciaal 1375 oude : 17-107-237-372 (4/4)
Provinciaal 1456 jl : 56 (1/2)
Nationaal 5140 oude : 44-322-723-1183 (4/4)
Nationaal 5955 jl : 213 (1/2)

1/08 Souillac (660 km)
Provinciaal 1895 oude : 9-44-68-228-464-…(8/14)
Provinciaal 2071 jl : 3-6-17-25-31-38-41-45-45-62-69-180-185-216-…(25/45)
Nationaal 6668 oude : 12-102-155-571-…(8/14)
Nationaal 7514 jl : 13-19-64-86-98-112-119-128-128-169-187-529-538-633-683-702-…(25/45)

1/08 Gueret (530 km)
Nationaal zone 2123 oude : 19-353 (2/3)
Nationaal zone 3649 jl : 213 (1/1)

8/08 Bourges (420 km)
Nationaal 5294 oude : 136-348-724-…(5/7)
Nationaal 8424 jl : 3-22-43-116-137-139-215-290-301-328-352-430-588-…(16/19)

8/08 Aurillac (660 km)
Provinciaal 663 oude : 10-121-122-158 (4/4)
Nationaal 2849 oude : 47-479-483-645 (4/4)

15/08 Chateauroux (460 km)
Nationaal 6306 jl : 11-72-426-529-1036-1043-1246 (7/9)

15/08 Brive (650 km)
Nationaal 3755 oude : 58-81-83-130-305-362-365-780 (8/9)
Nationaal 4238 jl : 28-62-175-185-269-284-359-400-422-451-490-628-664-855-867 (15/18)

15/08 Narbonne (850 km)
Nationaal 4454 oude : 484-498 (2/2)

Highlights Seizoen 2019

oude duiven
1/6/2019 Limoges  nationaal 13.569 p : 94,383,910,945,957,967,990,2872,3005 (9/15)
15/6/2019 Cahors nationaal 6.903 p : 64,193,388,1505 (4/6)
Op 15/6 Argenton provinciaal 4.481 p : 4 
22/6/2019 Montauban nationaal 5.408 p : 53 (1/2)
22/6/2019 Argenton nationaal 15.235 p : 69,705,972,3086,3088,3621 (6/7)
5/7/2019 Limoges nationaal 9.661 p  : 4,113,204,449,451,474,637,920,1990,2032,2391 (11/17) –
1e provincial Oost-Vlaanderen 2.200 p
13/7/2018 Aurillac nationaal 3.888 p  : 7,16,459 (3/6) – 2nd National Zone 
21/07 Libourne nationaal   4.624 d :   1,127 (2/3) – 1st National
29/07 Souillac nationaal 3.739 p : 164,346 (2/5)

jaarse duiven
Orleans 11/5 – Prov 2.721 jaarlingen  : 72,103,105,130..
Vierzon 18/5 – Nat Zone 3.357 jaarlingen : 125,207,230,255,274,288..
Bourges 25/5 – Nat Zone 4.302 jaarlingen : 26,61..
Issoudun 1/6 – Prov 4.054 jaarlingen : 43,47,104,117,127,148..
Chateauroux 8/6 – Nat Zone 6.645 jaarlingen : 19,61,64,105..
Argenton 15/6 Prov 4.986 jaarlingen : 15,113,133..
Limoges 5/7 Nat 10783 jaarlingen :69, 721,…
Issoudun 21/7 Nat zone 2780 jaarse: 22,66,73…