Meer nieuws

Verhaeghe – Boussekeyt uit Anzegem vestigen zich als vaste waarde in de kop !

12 Nov 2021

Ze zijn samen 125 jaar jong…André Verhaeghe (72 jr) en Alain Boussekeyt (53 jr) en ze vormen sedert 2017 een geslaagde tandem in de duivensport. Ze kennen elkaar sinds lang, maar door de indertijd drukke beroepsactiviteiten van André was het minder evident om duiven te verzorgen zoals het hoort. André haalde geregeld duiven bij de beste hokken en de nakomelingen ervan werden bij Alain getest.

Alain is van thuis uit een fervente speler en leerde de kneepjes van de sport bij zijn vader, samen vormden ze een te duchten duo.

…en van het één kwam het ander en besloten beide heren om in 2017 samen in het duivengareel te stappen en een tandem te vormen. De tanden Verhaeghe – Boussekeyt was geboren.  De duiven huizen bij Alain die een zeer mooie accommodatie ter beschikking heeft met zolderhokken, tuinhokken, volières enz… Ook in deze opbouw is de hand van Andre zichtbaar.

Administratief worden de beide heren ondersteund door de echtgenote van Andre, Ria die het papierwerk voor haar rekening neemt.  In realiteit kunnen we meer van een tridem spreken dan van een tandem.

1 +1 was vlug meer dan 2

We zien het meer dan eens gebeuren, een tandem wordt gevormd, grootse plannen worden getekend…maar na enkele jaren is hiervan niet zoveel meer te bespeuren. Onjuiste ambities ? Geen goede afspraken ?  Naar de reden van het niet lukken is het soms gissen, maar in het geval van Andre en Alain (en Rita) is het een gelukt opzet.  Ik meen te kunnen concluderen dat er tussen hen goede en correcte afspraken zijn gemaakt. Alain is een topverzorger en wordt in deze rol door Andre volledig uitgespeeld.  Ze overleggen goed, bespreken veel, maar ‘de melker op het hok’ is Alain.  Onderschat ook evenwel Andre niet, in het verleden werd een 1e provinciaal Vierzon behaald, en werden op de one-loft-races ook mooie prestaties neergezet zoals in 2008 1e in Thailand, 6e en 23e prijs op de Belgian Masters (2012) enz….

De samenvoeging van het talent van beiden en de ervaring en stielkennis leidde vlug tot sterke resultaten (zie verder).

De vluchten waarop de focus wordt gelegd zijn vooral het gamma aan zware halve fond en ook meer en meer de dagfond.  De kolonie bestaat uit een 50-tal kweekkoppels, 64 weduwnaars op klassiek weduwschap en een 180 tal jonge duiven voor eigen gebruik verdeelt over 2 rondes met nog enkele van de beste uit de derde ronde.

Een sterke basis

Witte raven ?  Ze vliegen er dun.  Maar Alain en Andre beschikken toch over een kweekkoppel dat dicht in de buurt komt.  Het is een koppel dat nog stamt uit de voor-tandemperiode van Alain. De duiver is van de soort van Marc De Cock en de duivin van de oude soort met veel bloed van de rappe duvels van Willy Van Houtte.

Dit koppel heeft in eerste en tweede generatie voor tal van duiven gezorgd door gemakkelijk rats de kop vliegen.

Andre heeft dan voor verse inbreng gezorgd die op de bestaande lijnen wordt gekoppeld met de bedoeling ook de verdere afstanden aan te kunnen. Er werden duiven gehaald bij Pierre Vercamst, Wim Kempeneers, Ronny Menten, Catrinescou, Opsomer José en Nick, Eddy Cardon, Geert Deschepper, Sorin Flora, Jellema, Verdeyen, Rudi Deschepper, Batenburg.  Allemaal namen waar de klemtoon toch hoofdzakelijk ligt op de dagfond en zware fond. 

Miss Britt was een toppertje 

Dit pittige duivinnetje (BE17-3031485) vloog zich in zijn geboortejaar naar een 2e plaats als nationale asduif op grote halve fond.  Het was een toppertje met diverse kopprijzen en een keiharde mordant.

Het was een kruising van duiven van Marc Decock, lijn bak 17 Aelbrecht (duif van Andre die nu bij Pierre Vercamst huist) en inbreng van Gyselbrecht x Corteel en nog een scheut van de eigen soort.

Miss Britt was eigenlijk maar de kers op spreekwoordelijke taart die bestaat uit diverse stukken van goede duiven zoals :

Verzorging tot in de puntjes

Wanneer we over het verzorgen van de duiven praten en dan heel specifiek van de vliegploeg dan richten ons vizier op Alain. We kunnen Alain gerust een topverzorger noemen. De bewijzen zijn in het verleden geleverd geweest en in de recente jaren van samenspel met Andre is dit geen haar veranderd. De provinciale en nationale kop met diverse titels erbovenop.

De vliegploeg (duivers) worden op het klassieke weduwschap gespeeld. De jonge duivers worden vroeg overgewend van het hok van de jonge duiven naar het weduwschapshok, maar geen enkele vliegduif kweekt voor het seizoen. 

Wel worden ze een 4 a 5 dagen gekoppeld i.f.v. het opleren met de kleine korf van zodra het weer in de lente dit toelaat.

Dit opleren gaat van 2 km, 4 km, 8 km tot aan de grens met Frankrijk, om dat met de maatschappij naar Arras en verder te worden ingekorfd.

Bij het inkorven wordt nooit een duivin getoond, wel een nestschotel. De beloning van het zien van de partner volgt bij thuiskomst.  De duiven trainen van zodra het weer het toelaat tweemaal daags (vanaf maand mei). De trainingen zijn vrije trainingen, maar een weduwnaar die in goede gezondheid verkeert traint graag en veel voegt Alain er nog aan toe.

Op de hokken (traditionele indeling) liggen roosters op de vloer met daaronder vloerdekkorrel. Deze onderlaag wordt om de 2 a 3 maand vervangen.

De duiven worden individueel in de nestbak gevoederd. Het voer is een mengeling van diverse soorten door elkaar om een gelijkwaardige kwaliteit te garanderen. 

Medisch wordt naar het advies geluisterd van ‘de man in de witte jas’ voegt Andre er aan toe. Een goede melker ziet zelf wel of duiven gezond zijn, maar een pro-actief onderzoek kan nooit kwaad als bevestiging.  Er wordt nooit ingegrepen indien dit door de veearts niet wordt voorgesteld. Wel worden de duiven jaarlijks voor de kweek gevaccineerd tegen paratyfus.  Naast het medische luik wordt gebruik gemaakt van de gekende huis-tuin-en keukensupplementen zoals iedereen die wel eens gebruikt (vitamines, electrolyten enz…), maar het wonder zit dixit Alain in de ‘goede duiven’…..en of we dat al nog hebben gehoord.

De jonge worden normaliter opgeleerd i.f.v. de nationale vluchten voor jonge duiven. Dit wordt voorafgegaan door goed opleren met de kleine korf, lokale en provinciale vluchten en nadien nationaal.  De jonge duiven worden verduisterd tot de langste dag en krijgen 8 dagen voor de geslachten worden gescheiden een nestschotel. Dit zorgt voor heel wat gevormde koppels die zich nadien vlot terugvinden eens ze op de ‘schuifdeur’ worden gespeeld. De geslachten worden twee weken voor de nationale vlucht uit Bourges gescheiden en worden dan verder in het seizoen op het klassieke weduwschap gespeeld.  Niks spectaculairs, maar een goede, degelijke, correcte verzorging onder een scherp oog. Er wordt niets aan het toeval overgelaten, alles wordt dagelijks nauwgezet opgevolgd en dat leidt tot heel mooie resultaten.

Graag stellen we een aantal van hun topduiven voor :

BE-17/3031463  “TURBO” 

BE-18-3036835  “ COLOMBO”

BE18-3036929 “ SPEEDY “

BE19-3011103  “ TORNADO” 

BE18-3036954 “RAMBO II”

2019 Libourne cl.  1/106 – Prov. 10/726  -Nat. 24/4354

Vader 2190297/15  Kempeneers   lijn Depasse-Lardenoy  X  C De Heijde

moeder3076304/16 Verhaeghe   ,lijn Ko Vandommelen(Paarsborst)via Veulemans

X lijn Jellema(zwart goud) via Firmin Leroy                               

2021 was terug een heel mooi seizoen 

In een wispelturig seizoen met sterk wisselende weersomstandigheden stond deze tandem terug meer dan zijn mannetje met enkele zeer mooie resultaten van nieuwe talenten en of de gevestigde waarden van het hok (we weerhouden de 1e prijzen van het seizoen 2021) :

  • Souillac : 1e lokaal (79), 4e prov (803), 36e nat Z (1.441) en 106e nat (4.571)
  • Issoudun : 1e lokaal (339), 3e prov (1.604), 3e nat Z (1.225) en 41e nat (9.777)
  • Chateauroux : 1e lokaal (225), 19e prov (1.278), 24e nat Z (1.021) en 106e nat (7.099)
  • Montoire : lokaal 1e (335), 4e interwestvl (3.291), Nat Z 3e (1.480)

Bij de vereniging Interwestvlaamse werd in seizoen 2021 de 1e plaats behaald van de West-Vlaamse spelers met de 1e en 2e getekende duif.

Een heel mooi seizoen om op terug te blikken en een bijkomende bevestiging van de stijgende resultatentrend die deze geslaagde combinatie aan het maken is. Andre en Alain doen het goed en alsmaar beter.  Ongetwijfeld mogen wij hen in 2022 terug in de kop van de wedstrijden verwachten. De kwaliteit en motivatie om dit te realiseren is hoedanook aanwezig !

Alle succes vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens