Meer nieuws

VAN EEN MARATHON TOPPER GESPROKEN WINKENS-ROTHENBURG WON 4 NATIONALE OVERWINNINGEN OP 10 JAAR TIJD

27 Oct 2022

In 1996 besloot Jacques Winkens uitsluitend de grote fond te gaan spelen. Het is begonnen met de duiven van wijlen Hennie van Brienen uit Swalmen die destijds een groot kampioen was op de provinciale eendaagse fondvluchten. De succesvolle Swalmenaar bouwde zijn hok uitsluitend op met duiven van de illustere Belgische cracks Martin v. Tuyn uit Schoten en Jos v.d. Bosch uit Berlaar. Het bloed van deze raspaardjes stroomt nog steeds door kampioenen formatie van Itteren. De duiven van van Brienen haalde Jac bij zijn bekende broer en dorpsgenoot Harrie Winkens.

Gebr.Saya, Heer-Maastricht
Daarna deden duiven van de bekende Gebr. Saya uit Heer hun intreden waarna de eerste grote successen begonnen. Tot een ware stamduif ontpopte zich de ‘Saya 305’ NL95-305. Hij werd in Heer geboren uit de koppeling ‘Broer Bordeaux’ (dus oom van de ‘Bonte Marathon’) x ‘Perpignan Duivin’ (3x prijs van Perpignan).  

Maar ook de ‘Blauwe 358’ werd een topkweker in Itteren. Hij was in Heer gekweekt uit de NL94-398, kruising ‘Blauwe van de Riet’ (vader van Martha 1e Internat.DV Perpignan’00 18426d) x dochter ‘Witstaart Abor’ (22e Nat.Barcelona’93). Zijn moeder NL90-846 was nog een kleindochter van de ‘Pau duivin’ Gebr.Kuypers Neer.

Wijnands&zn, Maastricht
De grote doorbraak kwam echter in 1999 en 2000. Toen haalde Jacques Winkens twee jaar achter elkaar twaalf koppels eieren bij de vermaarde fondcracks Harrie en Roger Wijnands in Maastricht. Die eieren kwamen veelal uit duiven die zich nadien ontpopten tot grote fondkampioenen in Maastricht. De twee kleinzonen van de wereldberoemde ‘Blauwe Vanoppen’ van Wijnands&zn, namelijk de ‘Vale 208’ en de ‘Blauwe 203’, werden de stamvaders van vele generaties van top-vliegers en –kwekers tot aan dit jaar toe.

Natuurlijk putte Jacques ook uit de bron van topduiven bij broer Harrie Winkens. In eerste instantie uit zijn fondduiven, afkomstig van Hennie van Brienen, Wijnands&zn en van L.Kurvers (van Kurvers-de Weerd) Hulsberg. De laatste jaren zijn ongelofelijke successen gehaald met het inbrengen van de ‘alleskunners’ van Harry, duiven die jaar in jaar uit door Harrie worden geselecteerd op het excelleren van de eerste vlucht Marche tot en met ‘800 km ochtendlossing vluchten’
Van de bekende Fons Lanckohr uit Mheer werd een zus van 1e Prov. Bergerac’05 verkregen. Zijn werd ondermeer moeder van de 'Dax Doffer' met 8e en 16e Nat. en 1e kampioen afd. Limburg 2011 Middaglossing.  Ze is ook grootmoeder van ‘Mooie Hugo’, o.a.   7e Intern.Marseille’14 12158 d.
Ook successen werden behaald met 2 duivinnen die bij Ludo Verstraeten in Echt werden gehaald.  Een van fondtoppers in Limburg met ondermeer 1e Prov.Pau’09, 1e Prov.Bergerac’10, 1e Hokkampioen Grote Fond Afd.Limburg in 2013. De duiven van Lalieu-van Dooren (Theelen/Hagens/Steketee) vormen de basis bij de ‘vliegende kapper’ uit Echt. In Itteren werd de NL10-541 van Ludo grootmoeder van‘Mooie Hugo’ (o.a. 7e Intern.Marseille’14 12158 d.) en van de ‘Blauw witpen 863’ (15e Nat.Agen’13 4386d).

 Kleinzoon Joerie versterkt het team

De laatste jaren kreeg de combinatie een extra “energy boost” toen kleinzoon Joerie fanatiek mee de duiven ging verzorgen. Zo wonnen ze de laatste 10 jaar 4 nationale overwinningen waarvan de laatste in 2021 op nationaal Agen jaarse duiven.

Totaal weduwschap

Het erf aan de Pasestraat staat vol met duiven hokken. Het zijn eenvoudige hokken die een goed klimaat hebben. Zo staat en één hok waar op drie afdelingen de doffers voor de vluchten met morgenlossing zijn ondergebracht. Op dit hok ook een afdeling met een kleine ren waar alle weduwduivinnen zitten. Dan een iets hoger geplaatst hok waar links de kweekkoppels hun verblijf hebben. Ze hebben een kleine ren ter beschikking. Daarnaast een afdeling met doffers voor de vluchten met middaglossing. Daarnaast dan een afdeling voor de vroege jonge duiven. Haaks hierop een klein hok voor de laatjes. In al de ramen van deze hokken zijn gazen horren aangebracht zodat er dag en nacht verse lucht binnen kan. Via een opening in het plafond en gelichte pannen wordt de lucht afgevoerd. 

Vanaf 4 februari werden zowel de kweekduiven als de vliegduiven, bestaande uit 59 doffers waarvan 32 jaarlingen en 59 duivinnen waarvan 34 jaarlingen, gekoppeld. De vliegduiven in diverse groepen om twee ronden eitjes van de kweekduiven over te kunnen leggen. De beste kweekkoppels brengen een derde ronde groot. Uit de beste vliegduiven en ook uit veelbelovende jaarlingen uit de goede lijnen, worden de jongen behouden. In elk nest ligt één jong. Zit het jong goed in de stoppels dan wordt de duivin al weggenomen en zorgt de doffer verder alleen voor het jong. Zo voorkomt hij het tweede keer leggen van de duivinnen. Eenmaal de jongen gespeend blijven de duiven gescheiden. Om de vorm in het begin van het seizoen te drukken worden de vliegkoppels rond medio april opnieuw gekoppeld en mogen ca. 5 dagen broeden. Daarna zitten ze dan op dubbel weduwschap. De doffers zijn in de mand geweest tot 350 km en een deel van de ouden en jaarlingen vloog aansluitend Limoges. Daarna nog naar 400 km om dan naar Agen te gaan. De duivinnen gaan wekelijks mee tot de eerste dagfondvlucht en aansluitend nog naar 350 en 300 km om dan naar Bordeaux middaglossing te gaan. 

Twee weken is er rust voor de groep welke naar de eerste fondvlucht gaan. De doffers vliegen hoofdzakelijk de drie fondvluchten met morgenlossing, terwijl de duivinnen ingedeeld worden voor de vier vluchten met middaglossing. De jaarling duivinnen gaan op twee vluchten mee. Soms wordt er ook op een ZLU vlucht ingezet. Op de inkorfdag van de eerste fondvlucht krijgen alle duiven hun partner te zien voor een halve dag. Ook de thuisblijvers. De doffers welke naar Agen ZLU gingen hadden omstreeks 11.30 hun duivin gekregen voor ca. twee uurtjes. Daarna had Joerie hen stro op het hok gegooid en konden ze nog even samen in de schotel kroelen. 

Bij thuiskomst komen de duiven niet samen. De duivinnen gaan direct na aankomst naar hun eigen afdeling. De doffers trainen twee keer per dag, terwijl de duivinnen er alleen ’s avonds uit gaan. Tussen de vluchten wil Jacques wel eens rijden met de duivinnen als ze niet goed willen trainen omdat de thuiskomende duivinnen nog niet helemaal hersteld zijn. Jacques is een voorstander van licht voer en vanaf thuiskomst krijgen zowel de doffers als duivinnen een mengeling van 50% zuivering en 50% standaard voer. Naar de vlucht toe krijgen ze geen zwaardere mengeling doch een vijftal dagen voor een vlucht krijgen ze een dag zoveel eten als ze willen. Daarna is er steeds weer voldoende voer in de bak. Alles is een beetje afhankelijk van welke duiven naar een komende vlucht gaan. 

Begin mei krijgen alle duiven een kuur tegen tricho. De rest van het seizoen blijft deze pot dicht. Wel is Jacques kien dat de luchtwegen steeds in goede conditie zijn en na thuiskomst zit er gedurende enkele dagen iets van de veearts in het water tegen luchtwegen infecties. Jacques vindt dit uiterst belangrijk. Door de jarenlange selectie op prestaties en gezondheid is er een stam duiven ontstaan welke eenvoudig gezond kan blijven. Jacques zegt zelf alles terug te kunnen vinden in het oog van de duif. Moeilijk onder woorden te brengen doch door de jarenlange ervaring ziet hij in het oog de gezondheid, vorm en supervorm van een duif. Het oog wordt niet voor niets de spiegel van de ziel genoemd. Twee keer per week staat er Extra Energy, Aminozuren en conditiepoeder van Vincent Schroeder voor de duiven ter beschikking.

Het heengaan van Jacques valt zeer zwaar
Doch het leven kan hard zijn. Op 6 Maart 2022 heeft Jacques ons verlaten. Wegens het overlijden van Jacques hebben Trudi en Joerie besloten om een selecte groep te verkopen via internetverkoop Pigeon Bids. 

 

klik hier voor de verkoopsbrochure