Meer nieuws

Thoné Jos, 1 Prov . Narbonne 568 d, 31 Nationaal 6.013 d

16 Aug 2022

De wedvlucht uit Narbonne stond dit jaar gepland op 29 juli . 

In het totaal werden er 26.149 duiven ingekorfd. Volgens de weersvoorspellingen zou een lossing op vrijdag moeilijk zo niet onmogelijk zijn gezien de voorspelde regen en onweerszone ten Noorden van Narbonne. Jammer genoeg klopten de voorspellingn maar….. tot (bijna) eenieders verbazing werd er toch gelost….. 

Onbegrijpelijke beslissing waar dan ook reeds veel om te doen is geweest maar waarbij we enkel kunnen hopen dat er lessen uit getrokken worden voor de toekomst.

Op vrijdagmorgen was het zodoende al duidelijk dat het een zeer moeilijke vlucht zou worden. Diep respect voor de duiven die de natuurelementen trotseerden en zich bovenaan de uitslag konden plaatsen. De duiven die hun prijs misten en/of dagen later het thuishok  bereikten veroordelen  is dan weer ‘a bridge too far’. 

Voor deze vlucht had Jos twee jaarse en twee oude ingekorfd. Op deze vluchten neemt Jos maar met een beperkt aantal duiven deel aangezien hij hier alle vluchten speelt van snelheid tot zware fond. Het was Laurie ringnr 5035333/21 die zich op zaterdagmorgen om 10h08’ aanmeldde in de Kruisstraat na de 987 km overbrugd te hebben. Hiermee kaapt ze de Provinciale overwinning weg bij de jaarse .  Laurie is een eerder kleine blauwe duivin met een zachte pluim, zeg maar het echte type lange afstandsvlieger. Ze werd gespeeld op totaal weduwschap zoals de ganse ploeg bij Jos. Ze zeggen wel eens pedigrees vliegen niet en dat klopt natuurlijk maar de afstamming van Laurie is toch om van te watertanden. 

Haar vader , Loyd Laureaat, is een zoon van de Loyd 1 Int. Barcelona 15.707 d. en de Loyd zat gekoppeld aan Miss New Laureaat zelf winnares van 1 Nat. Agen snelste van 10.530 d. Loyd Laureaat werd gekocht bij Hugo en Anita Batenburg-v.d.Merwe die onlangs Perpignan nog overrompelden.

Haar moeder komt van TVG pigeons oftewel Tom Van Gaver en werd gekocht op Pipa in de verkoop ten voordele van de Brugse Barcelonaclub. Zij is een kleindochter van Charlie beste jaarling op 5 fondvluchten die gekoppeld zat aan aan dochter Porsche 911 en Nadine.

Langs moederskant vinden we de onvolprezen superkweker Milos van Verwey-De Haan terug. Het verhaal van de appel en de boom is hier dus zeker van toepassing !! 

Hierbij dient nog vermeld dat Laurie geboren werd op de hokken van vriend Guy Baerts waar Jos en Guy sinds enkele  jaren ‘werken‘ aan een kweekhok voor de internationale vluchten onder de naam International Loft.

International loft

Zoals hierboven aangehaald is er een nauwe samenwerking tussen Jos en Guy omtrent het ‘fondgebeuren’. Het idee werd opgevat om op de hokken ‘aan de overkant van de straat’ op naam van Thoné X + M nog enkel deel te nemen aan de Rhone-valleivluchten en de internationale vluchten. Dit jaar deden de jaarse het op deze hokken trouwens zeer beloftevol met o.a. 3e Prov. Agen na twee Thoné-duiven gespeeld door vader en zoon Mommen.

Om hun bestaande duivenbestand voor de zware fond  -  waarin stamvader Little Joe een prominente rol speelt- te verbeteren werd er naar kruisingsmateriaal uitgekeken. 

Hierbij werd in gedachten gehouden dat winnaars meestal uit winnaars komen hetzij in eerste generatie of verder… En als je spreekt over International winnaars en meer specifiek de winnaars van Barcelona , toch nog altijd de koninginnevlucht, dan kom je automatisch terecht bij Hugo en Anita Batenburg-v.d.Merwe die de laatste jaren in samenwerking met Pec de meeste internationale winnaars Barcelona kochten.  Denk maar aan New Laureaat, Special One, Queen of the Night, Jef…. Bovendien werd er dan door Hugo ook nog eens samenkweek gedaan met Jelle Jellema zijn Kleine Jade … 

Ondertussen huizen er op de hokken van de International Loft een 25-tal rechtstreekse Batenburg-v.d.Merwe duiven waaronder:

- 5 kinderen New Laureaat

- 5 kinderen Loyd

- 4 kinderen Special One

- 3 kinderen Jef

- 1 kind Kleine Jade

Bovendien groeide dit uit tot een hechte vriendschap met Hugo en Anita wat ook weer mooi meegenomen is en waarvoor beide ‘heren’ Hugo en Anita bedanken.

Zeer recentelijk werd niemand minder dan De Jan, winnaar 1 Nat. Agen, 5 Int. Agen en gespeeld door Hugo , aan de kweekstal toegevoegd. 

Altijd op zoek naar goed kweekmateriaal werd er ook een dochter van de Internationale winnaar 2021 , De Barcelona Ben van Robert Ben - die ondertussen verhuisde naar het land van de rijzende zon - aangekocht via Rik Hermans en dit op de welbekende Golden Ten veiling.

Dat het met de strategie wel goed zit blijkt uit de eerste resultaten van de nieuwe inbreng met o.a. 43,73,92 Nationaal Agen, 74 Nationaal Montelimar etc.  en nu dus de Provinciale winst op Narbonne. Bovendien wordt Jos dit jaar afgevlagd als 15e Nat. Kampioen KBDB zware fond jaarse.

Kweken met dergelijk materiaal is al een fijne beleving en als de resultaten dan nog volgen wordt het natuurlijk nog mooier. Wie leeft zal zien…..