Meer nieuws

Team Baetens: 1e Beste Hok Nationaal Herbots Championships 2023

23 Apr 2024

St. Niklaas: Voor deze reportage rijden we naar St. Niklaas waar we het geluk hebben dat, ondanks de volle drukte in de Bricon gebouwen, eigenaar Ivan Baetens tijd voor ons kan vrij maken. Doel van ons gesprek is om het reilen en zeilen achter dit succesvol team uit de doeken te doen. Hoe gaat men daar in het industrieterrein Europa-park-Oost te werk om deze unieke lijst van topprestaties op papier te zetten. Waar plooit men zich dubbel om hun vliegploeg tot het uiterste te laten gaan. 

Het seizoen 2023 was er een om in te kaderen. Dat wordt door de verschillende gewonnen kampioenschapstitels meer dan bevestigd. We sommen ze even graag voor u op:
1e Beste hok nationaal Herbots Championship
3e Asduif Halve Fond Herbots Championship
1e Provinciaal kampioen KHF jaarse KBDB 
1e Provinciaal kampioen GHF jaarse KBDB 
1e Provinciale Asduif GHF fond jaarlingen KBDB 
2e Algemeen Provinciaal kampioen KBDB 
2e Provinciaal fond jaarlingen KBDB 
2e Provinciaal Allround Asduif jaarse KBDB 
2e Provinciale Asduif GHF oude KBDB 
3e Provinciale Allround Asduif jonge KBDB 
4e Provinciaal kampioen GHF oude KBDB 
6e Provinciaal kampioen GHF jonge KBDB 
6e Provinciale Asduif GHF jonge KBDB 
8e Provinciale Asduif fond KBDB 
10e Provinciale Asduif fond jaarse KBDB 

Provinciale en Zonale overwinningen 
1e Nat. Zone B1 Chateauroux oude duiven 
1e Provinciaal Chateuroux oude duiven 
1e Nat. Zone B1 Argenton jaarse duiven 
1e, 2e, 3e Provinciaal Bourges oude duiven 
1e Nat. Zone B1 Bourges oude duiven

Weduwnaars

Ivan gaat enthousiast verder “Begin december werden ze, gelijktijdig met de kwekers, gekoppeld en u voelt het waarschijnlijk al aankomen, inderdaad de eieren van de kwekers werden bij de duivers onderlegd. Om die reden werden de weduwnaars en hun duivinnen net zoals de kwekers belicht zodat er een gelijktijdige leg was bij beide groepen. Enkel de beste weduwnaars mogen hun eigen jongen groot brengen. Eens de jongen een 20 dagen oud werden zowel de jongen als de duivinnen van het weduwnaarshok verwijderd en gingen de duivers richting aanpalende volière. Dankzij het windgaas zitten de duivers dag en nacht beschermd. Tijdens deze periode  krijgen ze zuiver water en als voeder 50% Gerry Plus I.C. en 50% zuivering. Half februari kwamen de weduwnaars terug op hun hok en mochten ze aan hun eerste trainingen rond het hok beginnen. Het menu werd aangepast naar 100% Gerry Plus I.C..
Op 11/03 werden ze terug gekoppeld en als het eerste koppel 10 dagen broedde, werden alle duivinnen van het hok genomen. Op 18/03 kregen ze een 6-daagse tricho behandeling via het water. 
Eind Maart was er een parathyfus behandeling. Dit jaar werden ze door dierenarts Ruben Lanckriet geënt met een combinatie vaccin. De andere jaren werden ze via het drinkwater gekuurd. We zijn van werkwijze gewijzigd omdat we een boost in de (basis)conditie willen creëren. Tegen ornithose wordt er voor de start van het seizoen nooit gekuurd, tenzij er door de dierenarts anders geoordeeld wordt. Het is zo dat dierenarts Lanckriet tijdens het seizoen om de 2 tot 3 weken op controle komen en als hij toch iets verkeerd constateert dan wordt er wel in samenspraak behandeld. 
De 12 oude en de 34 jaarse weduwnaars zitten op 1 lang hok met 4 afdelingen. De weduwnaars worden voor het seizoen niet verduisterd. Ik denk dat het wat ras gebonden is maar bij ons is het geen uitzondering dat onze duivers in de maand augustus nog op 8 pennen staan. Bij mooi weer vinden de eerste leervluchten plaats. Via Quievrain (90km) gaat het via 3 x Noyon (195km) richting halve fond. Het 2e weekend van Mei staat er een provinciale Orleans vlucht gepland en op deze vlucht gaan ze sowieso mee. Nadien worden de troepen verdeeld en vliegt elk zijn eigen programma. Voor de oude weduwnaars is dat dagfond en voor de jaarse weduwnaars grote halve fond gecombineerd met fond.” 

Weduwnaars tijdens het seizoen

“Bij thuiskomst wordt er direct werk gemaakt van de recuperatie. We werken veel met de bijproducten van dierenarts Ruben Lanckriet. Bij thuiskomst (zaterdag) krijgen ze een “recuperatie pil” opgestoken en gaan er eiwitten over het voeder. Diverse suikers en BS (Belgica-de Weerd) gaan in het drinkwater. De eerste voederbeurt na thuiskomst is het volle bak Champion Plus IC. 
Op zondag bestaat de eerste voederbeurt opnieuw uit Champion Plus IC + eiwitten  en de 2e voederbeurt is ½ Champion Plus IC en ½ Gerry Plus IC. 
Vanaf maandag is het 100% Gerry Plus I.C. . Enkel de laatste 5 voederbeurten wordt er 100% Champion Plus IC gevoederd. Deze mengeling wordt verrijkt met Pinda’s, gepelde zonnebloempitten, snoep, enz…
De weduwnaars trainen 2 x daags en worden 2 x daag gevoederd. Zowel het voederen als het drinken is gemeenschappelijk. 
Voor de inkorving wordt de partner steeds kort getoond.“

Duivinnen

Ivan gaat onverstoord verder: “De 40 oude en 43 jaarse duivinnen worden op verschillende manieren voorbereid op het seizoen. De 16 beste duivinnen worden begin december tegen onze beste kweekduivers (stiermethode) gekoppeld en leggen tweemaal. Deze eieren worden steeds onder andere koppels verlegd. 
Een 2e groep wordt op verschillende data gekoppeld en hun eieren worden vervangen door de eieren van de kwekers. Door zo te handelen hebben we snel verschillende ronden van onze kweekduiven.
Op 11/03 worden dan alle duivinnen terug gekoppeld met hun partner en mogen terug enkele dagen broeden. Dus onze beste duivinnen hebben voor de start van het seizoen reeds 3 x gelegd. Ervaring heeft ons geleerd dat dit geen enkele invloed heeft op de conditie tijdens het seizoen. 
In tegenstelling tot de duivers worden de duivinnen wel verduisterd en dit gedurende de eerste 2 weken van April. Twee weken verduisteren, of dit echt zo een verschil maakt? Wel ja… u moet weten dat we onze duivinnen tot midden Augustus op weduwschap spelen en dan bewijzen die 2 weken verduisteren wel echt hun nut. 
De duivinnen vliegen de zware halve fond en de fondvluchten. De dames trainen net zoals de weduwnaars 2 x daags en worden tweemaal daags gevoederd. Overdag huizen ze in speciale kleine woonbakken (zie foto’s). 

Na hun training mogen ze eerst eten en kunnen ze wat verse grit pikken en dan worden ze opgesloten in hun woonbak waar ze kunnen drinken. De duivinnen zijn over 4 hokken verdeeld. Dat zijn 2 hokken links van de 4 weduwnaarsafdelingen en 2 rechts ervan. 
Qua voeder, bijproducten en medische begeleiding is dit hetzelfde werkpatroon als bij de weduwnaars. Als de duivinnen gevoederd worden kijken we steeds naar de gretigheid waarmee er gegeten wordt. Wanneer deze afneemt, dan wordt de dis meestal afgeruimd. 
Bij de inkorving krijgen de duivinnen gedurende 30 minuten hun duiver. Enkel voor een snelheidsvlucht zit de duiver half-bak. Voor de andere vluchten mogen ze doen wat ze willen. Na de vlucht blijven ze een 2-tal uur bij elkaar. 
Zowel onze weduwnaars als onze duivinnen trainen nog op de dag van de inkorving en mocht er niet veel goesting zijn om te trainen, dan durven we ze zelfs op 80km gaan lappen. Goed trainen stimuleert de eetlust en dat is wel belangrijk.”

Jonge duiven

“Door het vele onderleggen van de eieren van de kwekers en het werken met 16 “stieren” hebben we snel 260 jongen. Deze worden in 2 groepen onderverdeeld. Doel van het jonge duivenspel is ervaring opdoen en dan vind ik het persoonlijk goed dat er voor dit seizoen 5 nationaals voor jonge duiven geprogrammeerd staan. Nu gaan we kunnen kiezen of we ze wel of niet gaan inkorven. We kunnen gerust eens een nationale jonge duivenvlucht overslaan indien het weer niet toelaat. Op de eerste nationale jonge duivenvlucht vanuit Bourges gaan meestal enkel duivinnen mee. Ik kan een verkeerd beeld hebben, maar ik heb de indruk dat jonge duivinnen zich minder laten mee drijven met de massa. Zeker als er west in de windrichting zit zijn we voorzichtig. Bij de andere nationaals heeft dit precies minder belang. 

Natuurlijk verduisteren we de jonge garde en dit vanaf 15/03 tot en met de langste dag van het jaar. Nadien worden ze tot eind seizoen belicht. 

De eerste 2 tot 3 weken na het spenen krijgen ze 100% kweekmengeling, nadien staat er Junior Plus IC op het menu. Deze mengeling wordt tot en met de eerste vluchten verstrekt. Mochten de jongen niet naar ons goesting vliegen dan durven we het menu lichter maken met 15% Gerry Plus IC. De jongen duiven worden net zoals de oude en jaarse duiven tweemaal daags gevoederd. 
Om niet alle eieren in dezelfde mand te leggen worden de jongen in 2 groepen opgeleerd. Als het weer het toelaat zijn we met hen onderweg. Persoonlijk vind ik dat je een jonge duif nooit teveel kunt opleren en als ze eens een zware leervlucht hebben waarbij de jongen in stukken en brokken naar huis komen zie ik dat als een pluspunt. De verliezen moeten natuurlijk aanvaardbaar blijven want anders scheelt er iets met de gezondheid. 
Eens de 2e groep een vlucht van 200km heeft afgewerkt, worden de geslachten gescheiden en worden de jongen voor de rest van het seizoen op de schuifdeur gespeeld.
Tijdens het seizoen rijden we dikwijls naar de in wielerwereld gekende “Muur” van Geraardsbergen. Dit is voor ons 47km. Als de jongen van deze leervlucht thuis komen mogen de geslachten gedurende 1 uur feesten en dan worden ze onvermijdelijk terug gescheiden. 
Op de dag van de inkorving komen ze gedurende 2 uur samen. We doen dit redelijk vroeg in de namiddag want om de jongen goed te laten eten scheiden we ze opnieuw en wordt er nog eens ruim gevoederd. Zo gaan ze met een goed gevuld kropje de mand in. 
Tijdens het seizoen wordt het verzorgingssysteem van de oude en jaarse duiven gekopieerd.”

De basis

Als we de basis van de Baetens kolonie analyseren zien we dat er 3 kweeklijnen zijn. 
1e basislijn is een duif van Casaert-Sénéchal (zoon uit 1e Nationale asduif KBDB “Nicolaas” x zijn moeder “Palme d’Or” – tevens ook moeder van 1e Nat. asduif KBDB “Amalia”) gekoppeld tegen een duif van Staf Vermeiren welke 7e Nationale asduif KBDB ½ Fond won.
2e basislijn is de “Gladiator lijn” van Bart Geerinckx (Wommelgem). Deze werden zowel in 2005 als in 2010 naar St. Niklaas gehaald.
3e basislijn is de samenkweek met duiven van Bart en Nance Van Oeckel (Oud-Turnhout). Vooral de lijn uit zijn beroemde “F-16” is zeer succesvol. Deze lijn werd gekruist met de vorige 2 basislijnen en dat pakt als de beste boter op een dikke boterham. 
Mijn duiven presteren goed tot 750km maar aangezien we ook verder willen scoren zijn we steeds op zoek naar versterking. Zo hebben we onlangs geïnvesteerd in duiven van Tom Van Gaver. 

Enkele top uitslagen seizoen 2023

13.5 Orleans 
Centraal Hafo Verb. 959 oude: 1, 3, 4, 5, 7, 9, 11, 13, 14, 15, 1, 8, 19... (68/86) 
Centraal Hafo Verb. 489 jaarse: 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 18, 19, 20, 21, 25, 28, 28... (45/55) Prov. 6423 oude: 4, 6, 12, 13, 22, 25, 29, 58... (69/86)
 Prov. 8078 jaarse: 4, 5, 8, 16, 20, 54, 67... (48/55)
 Dubbeling: 15.308 d.: 4, 6, 13, 14, 28, 32, 37, 81, 101... (72/86) 

20.5 Vierzon
lok. 386 oude: 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 17, 18, 20... (40/68) 
lok. 213 jaarse: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 15, 19... (24/38) 
Prov. 6489 oude: 48, 76, 156, 181... (38/68) 
Prov. 3239 jaarse: 29, 87, 139, 152... (24/38) 

27.5 Bourges 
lok. 236 oude: 2, 4, 5, 9, 17, 18, 21, 23, 31, 47 (10/11) 
prov. 4486 oude: 43, 94, 95, 118... (10/11) 
nat. 21.075 oude: 115, 274, 276... (10/11) 

09.6 Argenton 
lok. 158 oude: 5, 14, 16, 19... (8/12)
lok. 167 jaarse: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 10, 11, 15, 16, 17, 20... (22/36) 
prov. 3023 oude: 163, 370, 376... (8/12) 
prov. 4252 jaarse: 21, 37, 59, 86, 124.... (22/36) 

17.6 Chateauroux 
Prov. 3906 jaarse: 510, 558... (5/5). 

24.6 Argenton 
lok. 168 jaarse: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 12... (38/70) 
prov. 3925 jaarse: 3, 4, 9, 18, 25, 54, 85, 87... (46/70)
zone 1892 jaarse: 1, 2, 4, 6, 8, 17, 25, 26, 30, 36... (45/70) 
nat. 15.210 jaarse: 8, 9, 26, 48, 69, 145... (45/70) 

30.6 Agen 
prov. 1519 jaarse: 2, 206, 322, (3/4) 
zone 3096 jaarse: 6, 459, 636, (3/4) 
nat. 6667 jaarse : 7, 940, 1375 (3/4) 

20.7 Lamotte-Beuvron 
lok. 179 oude: 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16... (37/71) 
lok. 201 jaarse: 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 17... (38/59) 
prov. 2405 oude: 6, 7, 8, 9, 11, 29, 31... (47/71) 
prov. 3414 jaarse: 8, 9, 10, 12, 23, 26, 27... (40/59) 

22.7 Libourne 
nat. 4822 jaarse: 220, 754, (2/2) 

22.7 Orleans 
Centraal Hafo Verb. 681 jonge: 1, 9, 14, 19, 28, 42, 44, 45, 47, 49... (70/142) 
Midden-Waas 2145 jonge: 1, 10, 20, 30, 50, 86, 88, 89... (67/142) 
prov. 8699 jonge: 9, 46, 86, 106... (88/142) 

22.7 Chateauroux 
prov. 1555 oude: 1, 12, 22, 128... (7/9) 
prov. 2809 jaarse: 4, 11, 15, 33, 33, 36, 38, 42... (27/36) 
zone 963 oude: 1, 6, 15, 89 ... (7/9) 
zone 1588 jaarse: 4, 9, 15, 27, 27, 29, 30, 33 ... (26/36) 
nat. 8075 oude: 11, 224, 331... (7/9) 
nat. 13.096 jaarse: 173, 304, 328... (25/36) 

29.7 Orleans 
lok. 452 jonge: 1, 2, 4, 9, 9, 12, 14, 16, 17, 18, 19... (72/151) 
prov. 5949 jonge: 9, 10, 45, 106, 106..., (92/151). 

30.7 Bourges 
lok. 125 jaarse: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10... (25/35). 
prov. 1272 oude: 19, 29, 30... (8/9) 
prov. 2224 jaarse: 7, 8, 10, 11, 16, 16, 23... (30/35). 
zone 1370 jaarse: 5, 6, 9, 10, 14, 15... (39/35) 
nat. 12.094 jaarse: 602, 621, 682... (22/35). 

30.7 Souillac 
prov. 1210 oude: 13, 49, 245, (3/4) 
prov. 1652 jaarse: 8, 25, 36, 37... (15/17). 
zone 1404 oude: 37, 81, 298, (3/4) 
zone 1755 jaarse: 17, 37, 38, 45... (13/17) 
nat. 4827 oude: 154, 315, 1024 (3/4) 
nat. 6085 jaarse: 130, 237, 239, 269... (13/17). 

07.8 Tulle 
prov. 1747 jaarse: 11, 18, 19, 31, 32... (15/17) 
zone 2258 jaarse: 27, 39, 39, 50, 51... (15/17) 
nat. 4982 oude: 2102, 266, 326... (3/3) 
nat. 7813 jaarse: 102, 159, 161, 196... (15/17) 

13.8 Bourges 
prov. 2088 oude: 1, 2, 3, 41, 48, 50, 51, 59... (16/23) 
prov. 4988 jonge: 10, 17, 31, 42, 43, 62, 85, 94... (54/100) 
zone 1081 oude: 1, 2, 4, 21, 28, 30, 31, 34, 38... (16/23) 
zone 2942 jonge: 8, 14, 28, 36, 57, 72, 78... (42/100) 
nat. 9922 oude: 12, 30, 72... (16/23) 
20.328 jonge: 230, 259, 427, 529... (42/100) 

20.8 Montoire 
lok. 235 jonge: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11... (52/96) 
prov. 4059 jonge: 24, 51, 78, 82, 83, 99... (61/96) 
prov. 906 oude: 2, 7, 16, 17, 18, 26, 27... (16/16) 

26.8 Argenton 
lok. 280 jonge: 1, 2, 5, 7, 8, 9, 11, 13, 14, 15... (36/89) 
prov. 4217 jonge: 2, 12, 26, 28, 30, 41, 59... (46/89) 
prov. 831 oude: 3, 6, 12, 33, 34, 39... (13/17) 
zone 2372 jonge: 2, 12, 23, 25, 27, 38, 54, 61, 66..., (41/89) 
nat. 18.837 jonge: 17, 150, 373, 380... (37/89). 
nat. 3990 oude: 80, 92, 124... (12/17). 

02.9 Montoire 
lok. 208 jonge: 1, 2, 4, 7, 910, 11, 12, 14, 15... (18/24) 
prov. 4262 jonge: 35, 78, 201, 300... (18/24). 

03.9 Noyon 
772 jonge: 1, 4, 5, 6, 10, 11, 16, 19, 22, 23... (52/73) 

09.9 Chateauroux 
lok. 242 jonge: 1, 2, 3, 6, 7, 8, 10, 13, 15, 19... (32/68) 
prov. 3117 jonge: 16, 35, 52, 80, 81, 83... (33/68) 
zone 1817 jonge: 4, 12, 18, 27, 28, 30, 40, 57, 68... (32/68) 
nat. 13.852 jonge: 40, 76, 121, 182, 183... (35/68)

Gezocht...nieuwe verzorger
In het duivenmilieu is het geweten dat verzorger Marijn Laureyns sinds 1 April op pensioen is. “We zijn dus volop op zoek naar een nieuwe werkkracht” begint Ivan zijn verhaal “Naast het feit dat de nieuwe verzorger een top liefhebber moet zijn, moet er ook echt een klik met de persoon zelf zijn. We zijn een (h)echt team en dat willen we zo houden. Kandidaten mogen zich nog steeds bij mij melden."

Ivan, dank om tijd vrij te maken en nog heel veel succes gewenst

Stefan Mertens