Meer nieuws

Tandem Benny De Kerf-Stefan Steenbergen uit Kortenaken wint Salbris Brabantse Unie oude duiven

18 May 2021

Afgelopen zaterdag stond de eerste provinciale vlucht zware halve fond op het Vlaams Brabantse programma. Salbris, goed voor een basisafstand van 420 Km. Een organisatie van de Brabantse Unie. De tandem De Kerf-Steenbergen uit Kortenaken won de race tegen 1832 oude duiven. Met de jaarlingen ging de oppergaai naar de Gebroeders Herbots uit Halle-Booienhoven. 

Kennismaking

Van kindsbeen af raakte Benny gefascineerd door de duivensport. Zelf speelde hij te Vilvoorde van 1980 tot 1995. Benny De Kerf verhuisde in 2011 naar Kortenaken. Bijna 20 jaar later nam hij er een nieuwe start. Een compleet nieuw begin. Naast duivensport is Benny ook actief in de paardensport. Meteen ook de reden van de verhuis. Benny’s schoonzoon is immers een professionele springruiter die uitkomt voor één van de beste stallen van België. De naam Philippaerts doet bij de meesten onder ons wel een belletje rinkelen.  

Nieuwe start te Kortenaken

In 2014 werden er weer duiven geklokt ten huize De Kerf. Het begin verliep wat stroef tot Benny ging samenwerken met Stefan Steenbergen uit Herk-de-Stad. Al gauw werden er duiven verkast naar Kortenaken en wel in die mate dat er nu nog enkel duiven met origine van vriend Steenbergen onder de pannen huizen. 

Er werden al gauw puike resultaten behaald en zelfs eerste prijzen wat resulteerde in een 1ste provinciale asduif kleine halve fond oude/jaarse duiven in 2020 in Vlaams Brabant. Deze duivin BE-19-2047224 met roepnaam ‘Sarah’ behaalde volgende resultaten: 1/1779 d; 2/292d; 1/218d;1/129d en 1/830d. 

Focus op vluchten van 330 tot 600 Km 

Het hoeft geen betoog dat Benny de lat steeds hoger wil leggen en wil uitblinken op vluchten kleine en zware halve fond. Met de inbreng van de duiven uit de kolonie van Stefan Steenbergen is hij aardig op weg om op korte termijn een tophok uit te bouwen. En een tophok kan je enkel uitbouwen mits goede duiven, een prima begeleiding en een punctuele verzorging. Als we Benny vragen wat hij fijn vindt aan duivensport antwoordt hij: thuis met de duiven bezig zijn, de duiven zien thuis komen en de duiven de beste verzorging geven. Verder zijn ‘kweken, spelen en selecteren’ is de enige uitweg naar succes in de duivensport.

‘Renstal’ De Kerf-Steenbergen

Er worden jaarlijks gemiddeld 50 vliegduivinnen (en hun partner) en 120 jonge duiven aangehouden. U leest dit goed. Men speelt er enkel met duivinnen en dit op 3 afdelingen. De jonge duiven zitten ook verdeeld op 3 afdelingen. Geen totaal weduwschap dus. De duivinnen kweken niet voor het seizoen en worden afzonderlijk ‘opgehokt’ in bakjes. Ze trainen 1 tot 2 uur per dag in volle seizoen. Bij thuiskomst worden ze opgewacht door de doffers en blijven ze, in functie van de vlucht en het verloop van het seizoen, bij elkaar.

De jonge duiven worden zorgvuldig opgeleerd tot 20 Km en dit in 7 tot 8 lapbeurten. Dan is de tijd rijp om in de maatschappij deel te nemen aan de leer- en wedvluchten. De jonge duiven worden verduisterd van begin maart tot pakweg half juni en worden in volle seizoen op de schuifdeur gespeeld. 

De hokken worden dagelijks gekuist en ook is er een strikt hygiëneplan voor drinkpotten en ander toebehoren. Voederen gebeurt met onder meer de Natural-voeders waarbij de mengelingen Steenbergen-I en Steenbergen-extra op de menukaart staan. 

Verder staat Dr. De Weerd uit Breda langs de zijlijn klaar met medische raad en bijstand. Niet verwonderlijk dat de Belgica-De Weerd producten dan ook de voorkeur van Benny genieten. 

Estée, BE-19-2047277: 1ste Brabantse Unie oude tegen 1832 duiven

 Met 1762 m/m won deze duivin BE-19-2047277 uit Salbris (442 Km) van 1832 duiven en werd ze de  2de snelste duif van 3574 duiven. Ze krijgt de roepnaam van kleindochter Estée die opa Benny vergezelde bij de inkorving van de provinciale vlucht in het lokaal van Oplinter. Samen prijken ze dan ook fier op de foto met de winnende duif in aanschouw. 

Benny klokte verder 6 op 11 oude duiven en 6 op 12 jaarduiven in de prijzen op Salbris. Afgelopen zaterdag werd er ook nog gewonnen uit Sermaises. Een hok in bloedvorm. Geheimen heeft Benny niet.. tenzij…

Benny kan immers rekenen op de hulp van de 2 kleindochters die ‘helpen’ bij het voederen. Het binnenroepen van de duiven met een fluitje vinden ze nog het leukst. Je kunt er van op aan dat als de 2 kleindochters samen de duiven binnen roepen er wat afgefloten wordt. En de duiven… die vinden dat allemaal goed. 

Woord van dank

Tot slot wil Benny toch nog even de benadrukken dat zonder Stefan dit allemaal niet mogelijk zou zijn. Zonder zijn kennis en inbreng van duiven was dit nooit gelukt. We vullen elkaar goed aan op alle vlakken, weet Benny. Een voorbeeld van deze samenwerking en wederzijds vertrouwen was het winnen van een One Loft Race in Polen (2018) met een duif die Benny kweekte uit een koppel van Stefans duiven.

Verder toch nog even vermelden dat men in 2020 de 7de nationale asduif kleine halve fond en de 1ste provinciale asduif op de kleine halve fond op het palmares schreef en dat er sedert de samenwerking De Kerf-Steenbergen al ieder seizoen een 20-tal 1ste plaatsen gewonnen werden. 

We wensen de tandem nog veel succes toe.