Meer nieuws

Spectaculaire bonnenverkoop t.v.v. Belgische Vereniging Longfibrose

23 Jan 2023

Longfibrose is een groep van verschillende aandoeningen. De duivenmelkerslong is er één van. Ze wordt veroorzaakt door contact met stof van dierlijke oorsprong zoals duiven en andere vogels. Wellicht kent u mensen die constant een helm of stofmasker dragen bij het betreden van hun duivenhok. In een ver gevorderd stadium werden vroeger al een keer longtransplantaties uitgevoerd. 
De Belgische Vereniging voor Longfibrose ondersteunt het onderzoek naar medicijnen die de ziekte kunnen afremmen of stabiliseren. Onderzoek naar medicijnen kost handenvol geld en om dit onderzoek te ondersteunen werd de Belgische Vereniging voor Longfibrose opgericht. Patrick Simaels is de voorzitter van deze vereniging. Patrick en zijn echtgenote Christel Erkens voelen zich nauw betrokken omdat Christel op 19 september 2010 zelf een dubbele longtransplantatie heeft ondergaan. Ze speelt nu zovele jaren later nog steeds met de duiven en het gaat haar goed, dit met de nodige beschermingsmaatregelen. De duiven voederen en binnenroepen gebeurt via de volière. 
Patrick vroeg me onder welke voorwaarden zij hun 2-jaarlijkse bonnenverkoop op duivenspel.be konden organiseren. Na wat informatie te hebben ingewonnen over deze vereniging hebben we onze onvoorwaardelijke en belangeloze medewerking beloofd. Ook Valère Kempeneers uit Westerlo voelde zich nauw betrokken bij dit onderzoek. Uit eigen ervaringen kwam hij in contact met professor dr. Wim Wuyts van de K.U.L. in Leuven. Valère & Dina zijn bekende namen in het fondwereldje en Valère contacteerde een groot aantal vrienden en bekende fondspelers. En wie kent er Steve Smits niet? Hij is vertegenwoordiger van de firma Paloma en is zelf een begenadigd duivenliefhebber met enkele nationale overwinningen op zijn palmares. Steve kreeg ondertussen ook de diagnose van longfibrose en speelt vanaf heden in tandem met Mario Kenis in Herselt. Ook via duivenspel.be konden liefhebbers spontaan een bon schenken. Het maakt dat 108 liefhebbers de actie wilden ondersteunen, waarvoor onze oprechte dank. Wie geïnteresseerd is, kan een kijkje nemen op de website www.duivenspel.be. De actie loopt tot maandag 30 januari 20.00 uur.

Een vrije gift kan ook rechtstreeks gedoneerd worden via het rekeningnummer BE49 6712 3150 9971 op naam van Belgische Federatie Longfibrose. U ontvangt een fiscaal attest bij een gift vanaf 40 euro.