Meer nieuws

Röntgen Eduard & Dennis: Nationaal kampioen Duitsland Internationale vluchten

05 Mar 2024

Dit jaar ging ik voor het eerst in 4 jaar naar de beurs in Kassel. Sinds 2019 vindt het vanwege COVID niet meer plaats. Mijn dagen daar kunnen in één woord worden samengevat: discussie. Eén van deze gesprekken had ik met vader en zoon Röntgen die een stand hadden met duiven. Dit is eigenlijk de enige stand waar ik duiven in de hand nam. Ze exposeerden daar hele mooie duiven. Terwijl je tegelijkertijd kampioen van je land bent, zou het tegenovergestelde moeilijk te geloven zijn geweest. Sinds 2013 behoren ze vaak tot de beste van hun land: 1e nationaal kampioen in 2023, 5e nationaal kampioen in 2019, 6e nationaal kampioen in 2013, 6e nationaal kampioen in 2014 en 10e nationaal kampioen in 2018, oftewel 5 keer in de TOP 10 in het algemeen kampioenschap van de afgelopen 11 jaar. Dit jaar wonnen ze ook de 1e prijs op het Heinz Seegmüller kampioenschap, gespeeld in de eerste 3 van alle internationale competities. En als kers op de taart won hij na hun 1e nationaal Narbonne in 2019 de 1e nationaal Perpignan in 2023. Ze weten dus niet alleen hoe ze moeten scoren, maar ook hoe ze moeten winnen en het is voor dit tweede punt dat ik ze een tijdje in het vizier had, vandaar mijn lange discussie over de stand en de uitwisselingen die volgden om tot dit kleine verhaal te komen om met u, de lezers van de Herbots website te delen.

Op de ranglijst leest u Röntgen und Sohn SG. Het is een vader en zoon-duo. De vader is Eduard, 68 jaar oud en de zoon is Dennis, 37 jaar oud. Samen zetten zij hun duiven in voor de internationale vluchten in het lokaal WSC Wegberg-Myhl, één van de sterkste lokalen van Duitsland. Tot 2010 namen Dennis en Eduard uitsluitend deel aan allroundwedstrijden, met als hoogtepunt de wedstrijd van Angoulême met zijn bijna 800 kilometer. Helaas werden de allround spelers steeds voorzichtiger en vanuit Angoulême verhuisden we naar Poitiers, toen nog korter om uiteindelijk niet meer allround te zijn maar van halve fond tot grote halve fond. Het is om deze reden dat ze zich hebben geheroriënteerd naar fondwedstrijden. Wat hen ertoe aanzette de sprong te wagen, was ook de vriendschap tussen hen en de familie Freialdenhofen. Voor 2010 maakten ze deel uit van de Aldenhovense duivenontvangstcommissie op vrijwel (zo niet alle) internationale concoursen.

In 2011 leende hun andere vriend Karl-Heinz Kanski hen 13 kweekkoppels om dat jaar uitsluitend duiven te kweken die wedstrijden van 800 tot 1100 kilometer konden vliegen. Datzelfde jaar kwamen de eerste 6 Freialdenhofenduiven in de Röntgenkweek. Het eerste kweekjaar was meteen uitzonderlijk. Sterker nog, ze kweekten daar drie topcracks. De eerste daarvan, 1990-11-42 “ZIZOU”, uit twee Kanski-duiven. In 2013 werd hij gekroond tot “Golden Barcelona” en in 2018 gaf hij het leven aan de 1e Nationaal Narbonne 2013. Zijn bloed is terug te vinden in veel huidige Röntgen-duiven. De tweede crack is de “PLAYBOY 51”, 1990-11-51, die tijdens zijn sportcarrière 10 prijzen behaalde in internationale competities, waaronder 3 x TOP 50 Nationaal Pau. Ook hij is een uitstekende kweker geworden en zijn volle broer is vader van de 3e Nationale Asduif duivers van 2023 en grootvader van de 1e Nationaal Perpignan. De derde uitzonderlijke duif van 2011 was “QUEEN OF DUITSLAND” 1990-11-112. In 2014 kende ze een uitzonderlijk jaar met onder meer een 4e Nationaal Marseille en 1e Nationale Asduif duivinnen op internationale concoursen. Gekruist met “Zizou” bracht zij twee superkwekers ter wereld. Eén ervan is de moeder van de 8e Nat Pau 2023 en zelf de nestbroer van een andere asduif van de kolonie met 3 prijzen op 3 deelnames in 2023. Wulfram Kipp zei ooit „als je in één jaar 2 of 3 hele goede duiven kweekt, dat betekent dat je een heel goed jaar hebt gehad.” Dus ik ga me verschuilen achter deze wijze woorden van Wulfram en zeggen dat Dennis en Eduard niet op een betere manier hadden kunnen beginnen. Als we de voorgaande regels lezen en een stapje terug doen, zien we al snel dat Dennis en Eduard erin zijn geslaagd de juiste genen te identificeren en te behouden, aangezien de goede van 2011 aan de oorsprong liggen van de goede van 2023.

De door Kasnki geleende duiven keerden terug naar Eschweiler en hun nakomelingen kwamen op het kweekhok aangevuld met steeds meer Freialdenhofen-duiven. De eerste jaren werden de beste vliegers na twee jaar van het vlieghok gehaald. Wat op de korte termijn impact had op de resultaten in het kampioenschap, maar op de lange termijn als een zeer goede beslissing wordt beschouwd.

Om de stevige basis van de duiven Kanski en Freialdenhofen compleet te maken, klopten Dennis en Eduard aan bij Friedhelm Menne, de supercrack van Menne met zijn twee internationale overwinningen op Barcelona en Perpignan. Eduard wist dat Friedhelm een ​​fantastisch kwenend duivinnetje had, genaamd “SIRAFA”. Hij belde Friedhelm om een ​​jong te bemachtigen, waarop Friedhelm antwoordde dat als hij alles zou verkopen wat hij bij deze duivin had besteld, ze zou 60 eieren per jaar moeten leggen. In eerste instantie hadden ze dus niets totdat ze een telefoontje kregen van Friedhelm “Ik heb iets voor je, een jonge doffer uit het koppel “Bruno” x “Sirafa”. Sirafa en Bruno werden respectievelijk Nationale Asduif 3 jaar oude Barcelona. Van dit koppel hadden de Röntgens nummer 188, een kweekcrack! Gekoppeld aan een Freialdenhofen duivin bracht hij onder meer “292”: 4. Nat Barcelona 2022, 5.Nat Barcelona 2023, 10e Nationaal Perpignan 2022, 29e Nationaal Perpignan 2023 en 34e Nationaal Marseille 2021. Een super crack tussen de cracks! Nog een zoon van “188” gekoppeld aan de moeder van de 1e Nationaal Agen 2020 (op de Freialdenhofen), behaalde de 4e Nationaal Barcelona 2023.

De laatste “Jackpot” introductie van de Röntgens vond plaats bij Marc Schreurs. Regelmatig kopen ze daar duiven die de beste zijn. De 2. Nat Primus Inter Pares 2019-2023 van Dennis en Eduard is een 50% Schreursduif. Bij Schreurs Marc namen ze niet zomaar duiven maar directe kinderen van deze provinciale winnaars uit Barcelona en zijn Primus Inter Pares, ervan overtuigd dat uit het goede ook het goede voortkomt.

Wie goede resultaten zegt, zegt vaak een goed hok. Zonder goed hok zijn goede duiven vaak nutteloos, tenzij ze de kampioen zijn van vuurwerk en andere magische toevoegingen. Tot 2014 hadden Eduard en Dennis een L-vormige duiventil op het oosten van waaruit ze deelnamen aan wedstrijden. In 2014 deed zich voor hen de mogelijkheid voor om een ​​vrijwel gloednieuwe 10,5 meter lange installatie, gebouwd door Friedhelm Cox, te kopen en te demonteren. Het is dezelfde Cox die de tuinduiventillen voor de familie Freialdenhofen heeft ontworpen en gebouwd. De nieuwbouw bevond zich 30 meter achter de L-vormige duiventil en eveneens pal op het oosten gericht. Deze duiventil van 10,5 meter heeft 60 boxen voor de duivers en daarnaast heeft de tandem volières gebouwd voor de jongen en de duivinnen. De L-vormige duiventil herbergt 25 broedparen en 12 duivers en 15 duivinnen. Het seizoen begint dus met 72 duivers en 50 duivinnen. Daar komen in de piekperiode nog 80 jonge duiven bij, wat dus een maximum aantal van 250 duiven oplevert. Volgens hen is het allerbelangrijkste dat er een goede verhouding luchtvolume/duiven is, oftewel dat de faciliteiten niet te vol zijn. Om de quota niet te overschrijden moeten de duiven een zeer strenge selectie doorstaan. Als ze één jaar oud zijn, doen ze mee aan twee grote competities en hebben ze de keuze tussen het winnen van 2/2 prijzen of een hoofdprijs. Degenen die niet aan deze criteria voldoen, worden gediskwalificeerd. Ze zeggen het volgende: “De ervaring heeft ons geleerd dat een jaarling die geen prijzen wint het jaar daarop niet beter wordt.” Dennis en Eduard geloven dat luchtcirculatie het centrale element is in het goed functioneren van het hok. Om verder te gaan op het einde van de volgende paragraaf: hun duivinnen worden in een volière gehuisvest, met de voorkant open en naar het oosten gericht. Gedurende de gehele voorbereidingsperiode stond er veel oostenwind. Deze duivinnen bereikten dus nooit het fitnessniveau van de duivers die tijdens de voorbereidingsperiode beschut waren tegen de wind. Dus ja, de 1e nationaal Perpignan doet het goed in de volière, maar statistisch gezien waren de vrouwtjes gedurende het seizoen veel slechter dan de mannetjes en als goede, nauwgezette en kieskeurige amateurs die ze zijn, is dit het punt waarop ze in deze vlucht zullen werken Om het komende seizoen nog harder aan te vallen.

Qua type geven wij de voorkeur aan middelgrote duiven met een goede harmonie. Een goede duif moet aanvoelen als een plank in de hand. Ik ben nog nooit een duif tegengekomen die bruikbaar was voor de lange afstand en die geen goede rug had. Bij de fokkerij hechten wij veel belang aan de ogen, waarbij wordt gelet op een kleine pupil, een zichtbare, volledige en gesloten correlatiecirkel en een goede pigmentatie van de iris. Om harmonie te bereiken probeer ik de duiven zo te paren dat een klein mannetje gekoppeld wordt aan een robuuster vrouwtje en andersom. Elke nieuwe duif in de kweek heeft drie jaar de tijd om zich te bewijzen. Als hij tijdens deze periode niets nuttigs produceert met verschillende partners, wordt hij geëlimineerd. We hebben niet wat wij een "gouden kweekkoppel" noemen, dat kan het geval zijn geweest, maar helaas legt de moeder van “crack 292” niet meer goed en als ze dat wel doet geven haar eieren niets. Op de kweeklocatie maken we ieder jaar nieuwe koppels, ook al heeft één koppel al goede resultaten gegeven. In ons land blijven koppels niet permanent bij elkaar.

Laten we verder gaan met de zorg. Hier geef ik het woord aan Dennis „De familie Freialdenhofen heeft een paar jaar geleden voeder van de meest populaire merken laten onderzoeken. Het eten van Beyers bleek het lekkerst. Vervolgens lieten de Freialdenhofens zowel een vliegmengeling als een vetrijke mengeling bereiden. Al zo'n 5 jaar voeren wij onze duiven met dit voer dat wij in één keer geleverd krijgen. Als wij medio maart beginnen met trainen, gebruiken wij de “Champion Light Galaxy”. Met dit voer laten we duiven tot 200 km vliegen. Daarna gaan we geleidelijk over op het vliegvoer, en vanaf 350 km krijgen de duiven de laatste twee maaltijden, de vetrijke mengeling. Ter voorbereiding op een fondklassieker krijgen de duiven de laatste 4 maaltijden de rijke mengeling. De duiven worden individueel gevoerd in hun hokken op de hokken waar meerdere ploegen in dezelfde afdeling verblijven. In de afdelingen waar ze allemaal hetzelfde traject afleggen, worden ze gevoerd in de gemeenschappelijke voerbak. Als het om supplementen gaat, gebruiken wij producten van Rhönfried. We hebben een aantal producten uitgekozen en blijven daar bij, namelijk Hexenbier, Rotosal, Rooready, Immunbooster, Carni-Speed ​​en Avidress. De producten worden toegediend volgens de instructies. Een belangrijke plaats in ons plan wordt ingenomen door ons eigen tonicum dat we maken en waarin we geloven. Deze tonic gebruiken wij het hele jaar door, in de zomer mengen we hem met Rhönfried producten in voeding. Norbert Peeters is verantwoordelijk voor de medische opvolging van de kolonie. Dit jaar hebben we Norbert vier weken voor Pau geraadpleegd, zo onderzoekt hij, of we moeten ingrijpen of niet. Wij vinden de wedstrijdretourperiode erg belangrijk. De duiven blijven 4-5 dagen opgesloten in hun kooi en worden behandeld tegen veel voorkomende ziekten, terwijl ze tegelijkertijd de supplementen krijgen die nodig zijn voor hun wederopbouw. In december behandelen we het voltallige duivenbestand met Parastop en vaccineren we ze met een geïnactiveerd vaccin en uiteraard vaccineren we ook PMV.”

Laten we tot slot nog eens kijken naar de voorbereiding op grote competitieve examens. De duiven worden in principe wekelijks tot 500 km opgeleerd, tenzij ze denken dat er iets mis is. Met uitzondering van Barcelona, ​​waar tot 14 dagen vóór de inkorvingsdag wordt getraind, zitten de duiven doorgaans zelfs de week voor de inkorving op een internationale vlucht (d.w.z. 9 dagen rust) al in de mand. De Roentgens sturen hun jaarse duiven graag twee keer op vluchten van meer dan 500 km, zodat ze twee keer twee nachten in de mand kunnen doorbrengen. Duiven vliegen over het algemeen tussen de 1800 en 2300 km voor hun eerste internationale vlucht, waarbij de kilometers niet het belangrijkste zijn, maar eerder dat de duiven nooit teveel tot het uiterst zijn gegaan. Onze duiven uit Pau gaan naar St. Vincent en Marseille, de duiven uit Barcelona gaan naar Perpignan. Jaarse duiven nemen deel aan de volgende vluchten: Bordeaux IG Weitstrecke, Agen, Narbonne en soms Marseille. Jaarse duiven moeten, zoals hierboven beschreven, 2 prijzen behalen of een top prijs behalen. Jaarse duiven zonder prijs blijven doorgaans niet op het hok. De oudere hebben volgens dit principe hun waarde als jaarlingduiven al bewezen, dus als oude vergeven we ze soms dat ze tekortschieten. Ze spelen ook met duiven van 6 tot 7 jaar, ook al weten ze dat ze niet meer vliegen zoals vroeger. Dennis “Ook al is dit jaar alles vrijwel perfect verlopen, we zijn ons ervan bewust dat we waakzaam moeten blijven. De concurrentie slaapt niet. Maar we zijn niet van plan om te stoppen, integendeel. We besloten opnieuw beter met de duivinnen te gaan spelen en de nodige aanpassingen aan het hok door te voeren. In de duivensport is immobiliteit de eerste stap naar het einde. Komend seizoen gaan we ook aan de renovatie van ons eigen huis beginnen, waar we persoonlijk veel energie in zullen steken, terwijl we proberen ons niveau op peil te houden.”

Ik zie ze als Freialdenhofen 2.0. Door met hen om te gaan, werden ze kopieën van hen. Ze voeren hetzelfde, ze spelen hetzelfde, ze selecteren hetzelfde en hier zijn ze al tweevoudig nationaal winnaar en Duits kampioen. Het is slechts een begin. Er zit een idee en methode in alles wat ze doen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het eisenniveau is zeer hoog en er is vooral veel ambitie. Maar vreemd genoeg zul je zien dat er in hun kweek niet de grote modenamen voorkomen. Aan de andere kant is er prestatie, logica en harmonie. 
Ter afsluiting: Dennis en Eduard bedankt voor jullie tijd, een goede vlucht voor 2024 en tot snel!

Yannick UNGERER op 02/06/2024

De beste rankings in kampioenschappen:

1e Nationaal kampioen Duitsland 2023

1e Heinz-Seegmüller Cup 2023

Snelste serie van 2 Nationaal en Zone Perpignan 2023

Snelste serie van 2 Nationaal en Zone Barcelona 2023

1. Gouden Barcelona 2013

2e Nationale Mediterrane Beker 2023

2. Gouden Barcelona 2022

3e +4e +12e +17e Asduif duivers 2023

3. Oude+ Jaarling Euregio 2023

3e Nationale Asduif duivers 2013

3. Gouden Barcelona 2016

3. Gouden Barcelona 2023

5e Duits kampioen 2019

5e Atlantic Cup 2023

5e Koning Euregio 2023

6e Duits kampioen 2013

6e Duits kampioen 2014

10e Duitse kampioen 2018

12e Duits kampioen 2022

 

TOP 20 Nationaal sinds 2013 (20 keer top 20 waarvan 5 keer Top 10 Nationaal Barcelona)

1e Nat duivinnen Pau 2013 (5. nat. Pau’13)

1e Nationaal Narbonne 2019

1e Nationaal Narbonne duivinnen 2019

1e Nationaal Perpignan 2023

2. nat. Marseille’20 / 2. INT. Marseille’20 tegen 8400d.

3. nat. Barcelona’ 20/ 24.INT. Barcelona’ 20 tegen 16000d.

3. nat. Perpignan 2023

4. nat. Marseille 2014

3. nat. jr. Agen’15 (7. nat. Agen’15)

4. nationaal Barcelona’ 2015

4. nat. Barcelona’22

4. nat. Barcelona’23

5.nat. Barcelona’23

5. nat. Agen’20

8.nat. Perpignan’13

8. nat. Pau’23

10. nat. Perpignan’22

11. nat. Barcelona’13

11. nat. Barcelona’14

12. nat. Perpignan’23

12. nat. Perpignan’18

12. nat. Narbonne’19

13. nat. Narbonne’18

13.nat. Perpignan’19.

14. nat. Barcelona’19

15. nat. Pau’20

17. nat.Perpignan’ 18

17. nat. Pau’23

20. nat. Narbonne’ 18