Meer nieuws

Officiële mededeling Jan Hooymans betreffende Limoges nationaal

05 Jun 2023

Afgelopen zaterdag 3 juni stond de Belgische Nationale vlucht Limoges op de kaart. Team Hooymans WVL korfde een ploeg duiven in die de week ervoor hun vorm reeds toonde, dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Werd het “Red Harry”  opnieuw, of toch “ De Wout” , beiden stonden nr. 1 en nr.2 in de Belgische Worlds Best Pigeon ranking 2022 op de Fond. Na seizoen 2022 werd, na lang beraad met de verzorger, besloten om beide topvogels nog een jaar verder te spelen met het oog op een mogelijke Olympische klassering, waarvoor nog minstens 1 kopprijs nodig zou zijn. 

Jan Hooymans toog op de bewuste zaterdag 3 juni naar Desselgem om de aankomsten te volgen. In Nederland was er geen “NPO”-vlucht dus dan probeert Jan altijd naar een satelliet-hok te gaan om aankomsten te zien. Ook Bart Houfflijn was aanwezig, evenals uiteraard de verzorger van Team Hooymans WVL. Voordat de duiven van Limoges konden vallen, kwamen de duiven van de Provinciale vlucht Chateauroux thuis. Hierop werd geweldig gevlogen (o.a. 1e Prov. Chateauroux Jaarlingen en 2e Prov. Chateauroux Oude duiven) dus de spanning voor Limoges werd wat opgevoerd.

Om exact 16:00 uur knalde uit de blauwe hemel een duif op de plank, de NL20-2014738 “Wout” en tikte aan met een snelheid van 1.137 meter per minuut, onder de bewonderende ogen van Jan en zijn verzorger en Bart Houfflijn. Op de KBDB Meldingen zagen ze direct dat het de snelste duif was en het wachten op een eventueel snellere duif kon gaan beginnen. Ondertussen werden er foto’s gemaakt van de “Wout” in z’n broedhok en de kweker in Jan werd natuurlijk al wakker. Tweemaal een 1e Nationaal winnen is een waar unicum en niet velen zijn hierin voorgegaan. Daarnaast won de “ Wout”  ook reeds een 4e Nationaal op Brive dus zijn palmares was ongeëvenaard. 

Wat echter in een feeststemming moest uitmonden, eindigde in mineur. Er kwam discussie over wat er met “Wout”  moest gaan gebeuren en dit escaleerde enorm. Zo erg zelfs, dat er politie aan te pas moest komen om het duivenhok te kunnen betreden. Samen met de politie constateerde Jan dat de ring van de winnende duif afgeknipt was door de verzorger. Uiteraard betreuren we deze gang van zaken enorm want voor Jan Hooymans is de duivensport altijd nog een ware hobby, waarbij het plezier met de duiven op nummer 1 staat. Dat dit dan zo moest aflopen had niemand kunnen bedenken. Of de “Wout” nu ook de officiële winnaar blijft (omdat de ring eraf is, chipring zit er nog wel om) is nu ook de vraag. De “Wout” kan officieel niet geïdentificeerd worden bij controle. Wel zijn er foto’s na thuiskomst gemaakt van de “Wout” en is de chipring uit te lezen. De “Wout” zit nu in het kweekhok en krijgt daar en ere-plaats. Deze supercrack is slachtoffer geworden van een beroerde situatie maar heeft wereldprestaties geleverd en daar hebben we grote bewondering voor. 

Uiteraard komen we liever niet met dit soort berichten in de publiciteit, maar om alle cowboy-verhalen uit de lucht te helpen is het goed om duidelijkheid te verstrekken over de gang van zaken. 

 

Kerkdriel, 5 juni 2023

Jan Hooymans

"Wout" gefotografeerd een kwartier na aankomst

"Wout" gefotografeerd op maandag 5 juni te Kerkdriel