Meer nieuws

Nihoul Aldobrand (Laplaigne): 1e Nationaal Argenton 8,777 oude

08 Jul 2023

B20-1060051
1e Nationaal Argenton 8.777 oude

Afstand: 459km
Snelheid: 1,536.16 m/m

 

Eerlijk gezegd we dienden de plaatsnaam “Laplaigne” te googlen om te weten welke richting we dienden te rijden om de nationale winnaar Argenton oude te gaan feliciteren. Gelukkig weet “Google maps” alles en na een goed uurtje rijden stonden we aan de nette woning van familie Nihoul. Daar in de perfect onderhouden tuin vonden we winnaar Aldo terug die met de nodige fierheid in zijn stem over het Argenton exploot van zijn blauwe duiver “B20-1060051” begon te vertellen. “14 dagen geleden, eveneens op Argenton, won hij ook al de 5e prijs lokaal, dus hij had de forme te pakken”

Weduwnaars

Aldo is als sinds zijn jeugdjaren bezeten van de duivensport. Wijlen vader Albert was zijn leermeester en leverde de basis van zijn huidige kolonie. “De duiven van papa blijven tot op vandaag als een rode draad door de stam van mijn kolonie lopen” vertelt Ado “in de loop der jaren werd deze versterkt met duiven van Frédéric Beukenne (Bruyelle) en Leturcq Danny (Wadelincourt). Geef mij maar het spel met de weduwnaars. Ik heb 3 afdelingen waarop 16 oude en 14 jaarse duivers huizen. Mijn weduwnaars zijn in feite ook mijn kwekers want jaarlijks bezorgen ze me een ronde jongen om mee te spelen. Ik heb slechts een 10-tal kweekduiven en deze zitten dan nog bij een vriend. 
Zoals reeds gezegd beschik ik over 3 afdelingen voor de weduwnaars en iedere afdeling heeft een ander interieur. Hierdoor is “verkeerd vliegen” om ergens te gaan vechten bijna uitgesloten. 
Ik beperk mij tot het spel met de weduwnaars omdat ik alles zeer perfect wil uitvoeren” en dat kunnen we alleen maar beamen want toen we op de hokken gingen kon je er van de vloer eten, lag er geen plankje verkeerd en was alles zeer grondig gereinigd, nergens een stofje te bespeuren.
“Tweemaal daag mogen ze trainen en de verzorging wordt strikt maar zonder veel tralala uitgevoerd. Opvoederen met kwaliteitsvoeder, tweemaal vitaminen tijdens de week en electrolyten bij thuiskomst om de recuperatie te bevorderen. De dierenarts wordt enkel voor de verplichte inentingen bezocht. Voor het seizoen worden de duiven vrij gezet van tricho, coxi en ornithose. Tijdens het seizoen wordt enkel behandeld als het niet wil lukken, maar als de duiven de kop vliegen blijft de medicijnenkast sowieso dicht.

Nationale winnaar Argenton is “B20-1060051”. Een naam heeft deze weduwnaar nog niet ontvangen en op de vraag of hij speciaal gemotiveerd was, kon Aldo geen concreet antwoord geven. “Net zoals altijd heeft hij bij de inkorving even zijn duivin gezien, maar verder is er mij niets opgevallen. 
Ik ben blij dat ik hem zien aankomen heb. Geen centimeter verkeerd, recht uit het gat. Kippenvelmoment”

Aldo, vanwege het hele Herbots team proficiat met deze nationale zege 

Pedigree  

Stefan Mertens