Meer nieuws

Mathias Putman (Zwevegem) kampioen van België Grote Fond Jaarlingen 2023

25 Dec 2023

Wanneer we na een tweetal uren gezellig praten over de duiven terug huiswaarts rijden denk ik na over de titel om toch een globale omschrijving te geven van de ervaring van dit bezoek aan Mathias Putman en zijn vader Filip.

Ode aan de jeugd

is dan ook een korte en krachtige zinsnede waarmee ik denk te omvatten welke indruk dit bezoek op mij heeft nagelaten.Mathias is met zijn 34 jaar jong een keihard bewijs dat er nog een mooie toekomst is weggelegd voor zij die de duivensport als hobby willen ontdekken. Tijdens het gesprek is ook vader Filip (61 jaar) aanwezig en ogenblikkelijk schiet mij een oude spreuk door het hoofd van appels en bomen en vallen….

Mathias is de 4e generatie duivensport op dezelfde woonplaats. De hoeve van de familie is een aantal jaren terug door Mathias overgenomen als woonplaats van zijn vader Filip en is (mede door de steun van zijn ouders) momenteel reeds heel mooi gerenoveerd.  Er is ruimte zat en ook de historische duivenhokken zijn bewaard gebleven en worden nog steeds gebruikt om de duivensport in volle glorie te beleven. Ook het behalen van successen zit toch wel wat in de voegen van de hoeve. Vader Filip speelde zich in 1992 kampioen van België met de jonge duiven en de geschiedenis herhaalt zich in 2023 met Mathias als kampioen van België Grote Fond met de Jaarduiven. 

Mathias is industriëel ingenieur van vorming en geeft les in de middelbare school in Avelgem. Hij tracht jonge krachten van 15 tot 18 jaar de finesse van fysica bij te brengen. In een periode van veel tumult omtrent de kwaliteit en de evolutie binnen ons onderwijs, een taak met veel inhoud en verantwoordelijkheid. En laat nu net verantwoordelijkheid ook een kwaliteit zijn die Mathias in zijn genen heeft. Hij doet dit niet enkel als docent om de leerlingen sterk in het leven te plaatsen, hij doet dit met evenveel verve in het belang van de duivensport in het algemeen.

34 jaar en voorzitter van de Nieuwe Kortrijkse Vereniging

Het eerste wat Mathias eruit floept wanneer dit onderwerp aan bod komt is “ja, ik ben maar de voorzitter he, zonder mijn collega bestuursleden en ons volledig team, kan ik niets”….. En dan weten we dat we met een persoon te doen hebben die weet dat een vereniging, een organisatie maar kan bloeien wanneer iedereen, welke taak ook wordt uitgevoerd, naar waarde wordt geschat en gewaardeerd. Een aantal jaren terug werd in Kortrijk een nieuw bestuur in stelling gebracht. Crisissen zijn uitdagingen was op dat ogenblik de enige leuze die een hernieuwd bestuur zich kon toemeten. Er moest terug gevaren worden…  Sedert een achttal jaar maakt Mathias deel uit van dit bestuur en deze groep en is recentelijk voorzitter geworden. De NKV is een bloeiende vereniging en heeft met ongeveer 90 leden wekelijks een zeer mooie bezetting op de kalender. Het is een gegeerde club waar heel wat schoon volk van de Belgische duivensport verzamelt en wekelijks de degens kruist. Heel wat kampioenen, asduiven zijn hier reeds de revue gepasseerd.  Mathias bekijkt dit alles heel nuchter, heel rationeel en heeft het groter geheel zeer goed in het vizier. De club floreert, er worden veel duiven ingekorfd, het is een nationaal inkorflokaal (alle nationale en internationale vluchten worden ingekorfd) en er is zoals overal in een sportvereniging veel plezier, veel concurrentie, veel spierballengerol, veel vreugde en een flinke scheut ontgoochelingen. Hiermee wordt door het bestuur, het team, goed omgegaan en dit in een open sfeer met duidelijke communicatie en openheid van beleid naar alle leden toe. Jonge krachten zoals Mathias en zijn team stellen zich kwetsbaar op maar hebben geen schrik om deze uitdagingen aan te pakken. 
Op onze vraag hoe hij naar “het groter geheel van de duivensport in België kijkt” dan moet hij niet lang naar zijn antwoord zoeken. We voelen ons geregeld als soldaten in de loopgraven, we vechten, maar we worden geacht onze wapens zelf te maken of uit te vinden…met de middelen die we zelf rondom ons vergaren. Het nationale beleid is nogal sterk top-down met het droppen van allerlei regels, nieuwigheden en aanpassingen…die in de meeste gevallen enkel in de richting van meer en duurder evolueren. De lidgelden worden doorgestort, de opbrengsten van de ringenverkoop wordt doorgestort…er wordt geregeld steun van onder naar boven gevraagd…terwijl het eerder andersom zou moeten zijn.  Organiseer maar bonverkopen en andere festiviteiten om het zaakje draaiende te houden.  Mathias benadrukt dat de club gezond is maar dat er zeer goed “naar het bord moet worden gekeken” om alle netjes rendabel en gezond te houden. Het is op een heel voluntaristische manier hard werken en veel drive dient gezocht in de passie voor de duivensport.  Mathias oogt allesbehalve pessimistisch maar is heel realistisch ambitieus in zijn uitspraken en aanpak en visie. Het zou een zegen zijn voor de duivensport mochten er zich in de komende jaren nog dergelijke personen met het profiel van Mathias (en bij uitbreiding zijn medeteamleden) aandienen in het beleid.

Hok van de weduwnaars

Hok voor de jonge duiven en duivinnen

Een zalig virus…

De voorbije jaren hebben we het wel gehad met virussen waarvan we nog steeds de nasleep in onze samenleving voelen, maar hier is de duivensport eerder een zalig en goed virus waarbij Mathias van kleins af aan op een stille wijze werd besmet. Hij zal en hoorde weinig anders dan dat er duiven aanwezig waren en dat er aan wedstrijden werd deelgenomen. Vader Filip (en tussen ons gezegd en gezwegen…hij is er evenzeer en mogelijks nog meer van gebeten dan Mathias) was reeds een sterke speler met een nationale titel als bekroning. Rondom de eeuwwisseling is Mathias als jonge snaak dit alles komen vervoegen.
Vader Filip is gedurende 20 jaar verzorger geweest bij het duivenicoon uit de internationale duivensport namelijk Roger Vereecke uit Deerlijk. Daar heeft hij ook heel veel successen mogen proeven en ook heel ervaring opgedaan. Ondertussen zat hij thuis ook niet stil en was vooral heel sterk in het spel met de jonge duiven. De kroon op het werk was de nationale titel met de jonge duiven in 1992, een titel die nog steeds met veel fierheid wordt gekoesterd.
Mathias trad meer en meer op de voorgrond en had de ambitie om de verdere vluchten te spelen.  Hiervoor kon aan enkele sublieme bronnen worden getankt zoals (wijlen) Roger Vereecke, (wijlen) Sylvère Toye (de kleinzoon van Sylvère, Pierre De Waele is tevens collega bestuurslid van Mathias in NKV), Nico Fourneau, Melvin Tempelaere. 
Samengevat, de duiven waar het op vandaag allemaal op steunt zijn de duiven (ontstaan of verkregen uit vriendschapsrelaties en of ruil) van Pierre De Waele, Vereecke Roger, Toye Silvère, Fourneau Nico, Melvin Tempelaere, Erik Denijs en dan nog de soort Germain Imbrechts  en Jos Joosen via collega Bart Blomme. 
Vader Filip woont op 500 meter van de woonst van Mathias, is nu met pensioen en trekt dus ook redelijk wat tijd uit voor het helpen verzorgen van de duiven. Het is duidelijk dat de laatste jaren 1 + 1 meer dan 2 geworden is door deze samenwerking. Alles kan wat stipter, wat meer nauwgezet gebeuren en er worden minder en minder zaken aan het toeval overgelaten…wat zich manifesteert in heel mooie resultaten.
Op de ruime hokken (zolderhokken, tuinhokken) huizen 25 kweekkoppels die eind november worden gekoppeld. In de winterperiode gaan alle duiven in volières en zitten quasi in de buitenlucht en worden eerder in een hard regime de winter doorgestuurd.
Er worden een 100-tal jonge duiven geringd en de vrijheid gegeven. Deze jonge duiven worden normaal opgeleerd zodat ze voldoende ervaring hebben om als jaarling op verdere afstanden te worden gespeeld. Mathias is verzot op late jongen…hij kan dit niet echt duiden maar hij houdt ervan om jaarlijks nog wat late duiven te kweken en deze dan redelijk “ruw” in het strijdperk te gooien. Er gaat wel wat verloren, maar wat deze test doorstaat is blijkbaar tot mooie resultaten in staat. Het vraagt wat inspanning, wat meer geduld, maar geregeld wordt dit ook mooi beloond.
Het seizoen 2023 werd aangevat met 40 duiven (20 oude duiven en 20 jaarse) die niet kweken voor het seizoen maar wel enkele dagen mogen broeden. Daarnaast werden nog een 50-tal late jongen van 2022 in de strijd gegooid.
In hoofdzaak ligt de focus op klassiek weduwschapspel met duivers, maar omdat Mathias rondom hem heel veel successen hoort met duivinnen worden ook enkele duivinnen gespeeld (eerst op weduwschap en naarmate de fondvluchten naderen op nest).
De duivers trainen vanaf de maand mei tweemaal per dag (vrije training) en de duivinnen trainen éénmaal daags op weduwschap in de voormiddag. Wel worden de duivinnen wekelijks ingekorfd.  Voor de inkorving van de internationale vlucht uit Agen waren ze reeds 9 keer in de korf geweest. 
De duivers worden in het voorseizoen zo rustig mogelijk ingekorfd (geen nestschotel, geen duivin). De beloning wacht bij thuiskomst en enkel verder in het seizoen wanneer de doelvluchten dienen ingekorfd wordt al eens een duivin op het hok gegooid, een nestschotel getoond, of naar de laatste vluchten toe, een duivin getoond. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden….
Het voer is een mix van een aantal merken naargelang…Beyers, Vanrobaeys, soorten grit, fijn zaad, geen pinda’s,….en bij voorkeur zolang mogelijk zo licht mogelijk voederen om te kunnen pieken naar de zwaardere vluchten. Het is hier geen minuterie maar aanvoelen van de duiven en hun gedrag observeren. Omdat papa Filip nu meer tijd heeft voor de duiven kan het iets meer georganiseerd. 
Voorheen kregen de duiven eten in een potje en dat bleef voor de rest van de dag op het hok. Nu kan na het voederen dit al eens wat vroeger geledigd worden wat het hongergevoel naar de volgende maaltijd toe terug aanscherpt. Het zit soms in de laatste kleine percentjes om echt top te kunnen spelen.
Medisch wordt de raad gevolgd van (bijna) buurman Pascal Lanneau. Exclusief de vaccinaties wordt Pascal een drietal keer per jaar opgezocht voor en check-up. Naast de verplichte vaccinaties worden de vliegduiven voor het seizoen ingespoten met paratyfus entstof en worden ze ook jaarlijks ingeënt met pokkenentstof. We blijven er het liefst met zoveel potjes zover mogelijk vanaf….was een uitspraak die viel tijdens het gesprek.

Annie & Remi, het koppel van het jaar !

KBDB kampioen 1+2 Grote Fond Jaarse is de mooie titel die werd behaald in het voorbije seizoen.
En opmerkelijk is het feit dat deze titel (gespeeld over 2 grote fond vluchten nl. Agen en Narbonne) werd behaald met dezelfde twee duiven (een duiver en een duivin). Daarom dat we ze graag het koppel van het jaar dopen.

Op de vlucht uit Agen werden ze als volgt bestatigd :

  • Club   212d   
  • 1e om 19.03 u bestatigd
  • 2e om 19.11 u bestatigd
  • Provinciaal 1.665 d
  • 8e
  • 16e
  • Nationaal 6.667 d
  • 59e
  • 107e

Op de vlucht uit Narbonne waren ze zowat tesamen aangekomen met resultaat :

  • Club   137 d
  • 4e om 21.08.13 u bestatigd
  • 5e om 21.08.19 u bestatigd
  • Provinciaal 1.129 d
  • 18e
  • 19e
  • Nationaal 6.100 d
  • 462e
  • 870e

Met deze prestaties gaven ze iedereen in het kampioenschap met 1e en 2e afgegeven het nakijken en werden ze nationaal kampioen.

BE22-317870 Annie is een mooie duivin gekweekt door Melvin Tempelaere. Vader is een duiver van Pierre Dewaele (ras Meirlaen, Erik Denys). Moeder is een duivin kruising Pierre Dewaele x Ivan Verhaeghe (bloedlijnen Vandenabeele, Van Kerckvoorde..).

BE22-3017462 Remi is een sterk gebouwde duiver. Vader is een duiver van Pierre Dewaele (ras Desmeyter-Restiaen/Meirlaen). Moeder is een duivin van Nico Fourneau (Van de Walle Marc & Franky x De Smeyter-Restiaen).

Het zijn twee mooie, sterke duiven die een prachtige prestatie hebben neergepoot en zeer beloftevol zijn voor de toekomst.

Een duif die ook verder in de gaten mag worden gehouden is de BE21-3010859 die met een 65e nationaal op Cahors en een 98e  nationaal op Bergerac als sterkhouder mag worden bestempeld.

Maar het bleef in het voorbije  seizoen niet bij deze twee vluchten. Een pleiade aan mooie resultaten sieren “de schouw” in Zwevegem en doen heel veel beloven voor de toekomst. Een klein overzicht :

Kampioenschappen

1° KBDB zware fond jaarse 1e en 2e afg
1° Kampioen jongen NKV
5° en 6° KBDB asduif zware fond jaarse West Vlaanderen
3° asduif jonge NKV

Top 100 Nationaal 2023

56° Nat. Bergerac
59° Nat. Agen Y
64° Nat. Valence
67° Nat. Valence
65° Nat. Cahors
74° Nat. Narbonne
98° Nat. Bergerac
98° Nat. Argenton

Top 50 provinciaal 2023

4° Prov. Narbonne
8° Prov. Agen Y
8° Prov. Bourges J
9° Prov. Aurillac
10° Prov. Bourges Y
12° Prov. Libourne
16° Prov. Agen Y
18° Prov. Valence
18° Prov. Narbonne Y
18° Prov. Pontoise J
19° Prov. Agen Y
20° Prov. Valence
21° Prov. Aurillac
24° Prov. Valence
32° Prov. Argenton
37° Prov. Cahors
37° Prov. Limoges
39° Prov. Bergerac
49° Prov. Argenton

Je bent jong en je wil wat…neen, beter, je hebt al wat.  Met Mathias (en zeer zeker te vermelden de steun van zijn vader Filip) hebben we een zeer mooie nationale winnaar. Enerzijds omwille van zijn passie voor de duiven die hij met verve etaleert, maar bijkomend en evenzeer zijn engagement voor de duivensport algemeen als voorzitter van een bloeiende club in Kortrijk.

Het is een en-en verhaal geworden in 2023. We menen dat gelet op de kwaliteit en de gedrevenheid hier zeker nog bijkomende mooie afleveringen gaan volgen. Maar nu is het volop genieten van deze prachtige prestaties !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens