Meer nieuws

Martin D’Hondt (Vurste-Gavere) wint Bourges provinciaal Oost-Vlaanderen oude duiven !

01 Jul 2020

We blikken even terug naar de jaren ’80 –’90 van vorige eeuw en kunnen niet om de naam van de familie D’Hondt uit Vurste in de duivenwereld heen. Vader Sylvain met zijn zonen spelen zowat overal de boel op een hoopje en dit zowel op regionaal, provinciaal als nationaal vlak.  De stiel leren de zonen op de boerderij bij vader Sylvain, maar de drang om zelf te bewijzen wat ze kunnen is groot. Het zijn winnaarstypes.  Alleen de eerste over de eindstreep telt.

Martin, als oudste zoon, bewijst ook in die periode als geen ander de kunst van het spelen van toppen in de vingers te hebben met, naast tal van indrukwekkende uitslagen, de 1e nationaal Bourges in 1991 met de jonge duiven. Als één van de tenoren van de toen legendarische gouden driehoek rond Zingem en Gavere was dit een parel aan de kroon.

Ieder zocht zijn weg binnen de familie en ondertussen zijn de ouders D’Hondt beiden overleden.

Martin is ondertussen ook 65 jaar jong en de duiven zijn nog steeds een flinke hobby maar zijn gezin en familie komen op de eerste plaats. Hij speelt nog steeds graag met veel duiven en het winnen zit nog steeds in het bloed, zij het dat de scherpste stekels toch al wat afgesleten zijn.

Een evolutie door de jaren heen, met duivinnen die de beste resultaten halen

De voorbije jaren richtte Martin zijn pijlen ook meer en meer op het spel met de duivinnen op weduwschap. Hij had ook vlug begrepen dat op de vluchten tot 500 km zij dikwijls de duivers verslaan, standvastiger zijn in prestaties, meer vluchten aankunnen en minder broodnodige energie verspillen in de korf.  Diverse mooie uitslagen en klassementen in kampioenschappen werden behaald.  De oude stam D’Hondt zit nog sterk verweven in de kweekbasis (en dan vallen we terug op namen zoals De Rauw-Sablon, Marcel Aelbrecht, Michaël Coppens).  Deze kweekploeg werd enkele jaren terug aangevuld met een ruim aantal duiven dat werd aangekocht bij Mevrouw Neuten.  Deze kruisingen werpen nu hun vruchten af en resulteren in topprijzen.

De vliegploeg bestaat uit ongeveer 60 weduwnaars-duivers en 60 weduwduivinnen (telkens met een thuisblijvende partner). Martin selecteert vrij vlug en het aantal daalt dan ook sterk naarmate de vluchten vorderen. Om een dergelijke ploeg te vormen worden jaarlijks een 200-tal jonge duiven geringd voor eigen gebruik.

De vliegduiven kweken een jong vooraleer het seizoen start, en werden, ondanks het uitstel van het vliegseizoen, niet verduisterd.  De duivinnen trainen éénmaal daags en dit ’s avonds. De trainingen duren niet langer dan 20 minuten, maar het is vooral de intensiteit van de training die de formecurve toont. Overdag verblijven de dames in een volière en komen enkel binnen om te eten en te slapen.  De weduwnaars trainen tweemaal daags, maar hier heeft Martin de indruk dat er een soort van vroege forme aanwezig was die nu wat is gedaald. De komende weken zullen uitwijzen of dit aanvoelen klopt.

Als voer wordt traditioneel Natural-mengelingen gebruikt aangevuld met wekelijks biergist, glucose. Veel meer poespas vindt Martin niet nodig. Jaarlijks worden een viertal controle’s uitgevoerd door de veearts en bij dalende zin om te trainen of een dip in de resultaten wordt gekuurd tegen tricho en coccidiose, zonder hierin een vast stramien te hanteren. Martin bestempelt zichzelf als een zware voederaar.

Het Bourgeske (BE16-4080655) wint Bourges provinciaal oude duiven

Het is een mooie blauwe duivin, zeer zacht van pluim, een mooie vleugel en een pienter kopje dat de provinciale zege bij de oude duiven naar Vurste haalt. Ze is met een minuutsnelheid van 1754,58 meter de snelste van 9.869 oude en jaarse duiven.

Ze vloog  dit seizoen 

  • 31e Vierzon van 552 duiven
  • 33e Vierzon van 631 duiven (groot verbond)
  • 1e Bourges van 377 oude duiven
  • 1e Bourges van 336 oude duiven
  • 1e Bourges provinciaal 4.858 duiven
  • 1e Bourges zonaal
  • 99e Bourges nationaal 23.220 duiven

Martin is niet de man van de grote administratie, de uitslagen zijn netjes bewaard, maar niet verzameld in bestanden.  “Daar wordt hard aan gewerkt voor de toekomst” zegt Martin met een glimlach die doet vermoeden dat hij liever tussen de duiven vertoeft dan aan het klavier van zijn computer….  Een duivin van 2016 die nog vliegt bewijst dat ze zeker nog niet versleten is, en dat ze genoeg prijzen heeft gewonnen in het verleden om te mogen blijven in de vliegploeg.

Zij is de dochter van De Superkweker (BE12.4196621) die volledig uit de oude stam D’Hondt voortkomt (met 1e prijs provinciaal Argenton enz…) in zijn stamboom.

De moeder (BE12.4066488) is een duivin rechtstreeks van hok Neuten en heeft ook nog een scheut bloed van de duiven van Michaël Coppens in haar bloed.  Ook broers en zussen van de winnares zijn stevige vliegduiven.

Bij de inkorving worden de deuren van het duivinnenhok geopend en mogen ze samen met hun thuisblijvende duiver. Onmiddellijk worden de eerste duivinnen dan in de korf gezet en op deze wijze zijn ze ongeveer een 10-tal minuten gekoppeld geweest.  Bij thuiskomst mogen ze ongeveer een uur bij hun duiver verblijven. Meer motivatie wordt niet gezocht.

De eerste nationale vlucht uit Bourges was er eentje voor de uitkijkers en zeker in de provincies Oost-en West-Vlaanderen lag men niet in de goot.  Het Bourgeske van Martin deed het heel goed, keek heel goed uit zijn doppen en wrong zich in de kop van het grote nationale peloton met een provinciale en zonale zege als bekroning.

Op naar meer ! Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens