Meer nieuws

Lokaal “Union et Liberté” – Gent gemotiveerd naar het nieuwe seizoen 2024

26 Mar 2024

Op vrijdag 22 Maart waren we , ter gelegenheid van het 157-jarig bestaan,  uitgenodigd door het bestuur van duivenbond “Union et Liberté” om hun informatie vergadering bij te wonen. Het was voorzitter Johan De Vroe die het woord nam en met deze bijeenkomst de bewijzen op tafel legde dat dit lokaal duidelijk de zeilen in de wind heeft. 

Even wat geschiedenis. 
Deze vereniging kende haar ontstaan in 1867 en werd als Koninklijke Duivenmaatschappij “Union et Liberté”  - société Colombophilie de Gand – (toentertijd was de Franse taal nog overheersend) boven de doopvont gehouden en als ons geheugen ons niet in de steek laat dan hebben veel gekende Oost-Vlaamse kampioenen zoals Jules Rijckaert hier furore gemaakt. Het waren zeer mooie tijden

“Union Et Liberté” is ook het “kindje” van huidig erevoorzitter Daniël Aerens. Niet minder dan een halve eeuw heeft hij als een goede huisvader zorg gedragen van dit Gentse duivenlokaal. In 2018 gaf Daniël, na goedkeuring van zijn bestuursleden, de fakkel over aan huidig voorzitter Johan De Vroe. 

Eurotuin en Bistro Jardin
De manager capaciteiten van Johan werden onmiddellijk op de proef gesteld want de toenmalige locatie “Melac” te Zwijnaarde sloot de boeken en de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de club kon beginnen. Wie Johan kent weet dat “bij de pakken blijven zitten” niet in zijn woordenboek staat en samen met zijn bestuur werd een waar “business plan” opgesteld. 

Ten eerste was er de zoektocht naar een nieuwe locatie. Wie zoekt die vindt maar het bestuur van “Union et Liberté” ontkent niet dat zij in hun gerichte zoektocht wel het geluk gehad hebben om werkelijk de ideale locatie te vinden. Dankzij persoonlijke relaties konden ze een overeenkomst afsluiten met de bestuurders van gekend tuincentrum “Eurotuin” en de bijhorende brasserie “bistro Jardin”. We moeten bekennen…we zijn onder de indruk…het is werkelijk een droomlocatie … een locatie waar heel veel lokalen “gezond jaloers” mogen op zijn. 
De duiven worden ingekorfd in 2 containers en deze mogen op de geasfalteerde parking van het tuincentrum staan. Van parking gesproken, maar liefst 200 parkeerplaatsen zijn er ter beschikking. Een ongekende luxe en dan is de kous nog niet af want daarnaast kunnen ze ook gebruik maken , dit dankzij de support van brasserie “Bistro Jardin”, van een grote binnenruimte en tijdens de warme zomermaanden van een bijhorend terras om de duivenliefhebbers te laten genieten van een drankje en een hapje. 

En om het geheel volledig perfect te maken. De inkorflocatie van “Union et Liberté” ligt zeer makkelijk bereikbaar. Ze ligt als het ware in de schoot waar de E17 (autostrade Antwerpen – Gent – Kortrijk) en de E40 (autostrade Brussel – Gent – Oostende) elkaar kruisen. Een betere bereikbaarheid voor zowel liefhebbers als vervoerders van duiven is echt niet denkbaar. 

Tussen de 15 jaar en 70 jaar

Daarbij was er ook het besef dat er naast een goede locatie ook een sterk team nodig is om alles perfect te laten draaien. Ook hier werd er geïnvesteerd. De nieuwe dynamiek werkte aanstekelijk en stimuleerde nieuwe bestuursleden en medewerkers om dit team te vervoegen. Momenteel kan voorzitter Johan op een sterk gemotiveerd team van 18 leden (bestuur en helpers) rekenen. “Leeftijd van 15 tot 70 jaar” weet hij fier te melden. 
Tevens werden er nieuwe IT materialen en bijhorende programma’s aangekocht. Het allerbeste was amper goed genoeg. 

“Union et Liberté” is het lokaal voor alle duivenliefhebbers. 

De basis was gelegd en nu was het aan het bestuur om de liefhebbers te lokken met mooie samenspelen. 
1. De eerste stap werd gezet in 2019 door het organiseren van wekelijkse leervluchten op woensdag vanuit Frankrijk (Niergnies/Maissemy). Voor 2024 zullen deze leervluchten uitgebreid worden met leervluchten vanuit Noyon en zal dit ook met andere lokalen uit Zuid-Oost-Vlaanderen georganiseerd worden. De goedkeuring is hiervoor al ontvangen van de KBDB.
2. Snelheids – en halve fondspelers kregen een volwaardig duivenspel aangeboden.  Tegelijkertijd werden met omliggende lokalen een samenwerking (lees overkoepelende uitslagen) aangegaan. Het ondertussen gekende samenspel “Scheldeverbond 1.0” is een samenspel met de lokalen uit Eine, Kluisbergen en Ronse. Op jaarbasis goed voor 100.000 duiven. 
In 2024 zal er ook een gratis overkoepelende uitslag van alle Oost-Vlaamse lokalen welke in Toury gaan lossen gemaakt worden. Ook dit initiatief wordt volop door het bestuur van “Union et Liberté” ondersteund. 
3. Vanaf 2023 werd er ook op de grote fond naar een groter samenspel gezocht, dit werd gevonden bij “Local Unique” Ronse waardoor er ook op de 7 Internationale wedstrijden zeer mooie aantallen duiven en deelnemers konden genoteerd worden. Voor komend seizoen 2024 kan het bestuur nu al meedelen dat ook “Union & Eitak” Eeklo dit samenspel zal vervoegen wat de aantallen binnen dit samenspel nog duchtig zal doen stijgen. Onder het motto: “samen sterker” is dit een win-win voor iedereen!

Mede dankzij het geloof en de steun van de duivenliefhebbers in hun nieuwe Union & Liberté-project wisten ze het ledenaantal van ca. 45 bij overname/start in 2019 uit te breiden tot heden 115 leden waarvan 88 hoklijstleden en schoven er in 2021: 49.552, 2022: 53.528 en in 2023: 56.593 duiven door de handen van hun medewerkers.

Koken kost geld

Johan: “Op gebied van financiën is het als bestuur steeds goed naar het bord te kijken en dankzij de mooie inkomsten van o.a. bonnenverkoop, percent op inleggelden/portduiven en sponsoring kunnen we heel veel aan de liefhebbers terug geven. Hiervoor verwijs ik naar het programma boekje waarin alles zeer duidelijk uitgelegd staat. 

KLIK HIER VOOR HET PROGRAMMA BOEKJE EN DE GRATIS KAMPIOENSCHAPPEN VAN “UNION ET LIBERTE”


Tijdens onze jaarlijkse ledenvergadering zijn we steeds zeer open wat de financiële kant betreft. Het is in ieders belang dat hierover open gecommuniceerd wordt. Ook voor deze bijeenkomst zijn we bereid om een algemeen overzicht te geven:

 

 

Goede afspraken 

Een thema waarmee verschillende lokalen geconfronteerd worden is “hoe gaan we om met sterk spelende hokken die tevens met grote aantallen duiven aan de inkorftafel staan”?
Johan: “We hebben liefhebbers zoals Vandenheede Jacques en Freddy en Van Laere José en Stijn hokken die de kunst in de vingers hebben om de concurrentie “K.O.” te slaan. Daarom hebben we als bestuur het besluit genomen om deze liefhebbers niet uit te sluiten  - want dan straf je ook andere liefhebbers uit dezelfde gemeente - maar om met hen te gaan praten en samen een oplossing te vinden. De oplossing bestaat erin dat ze voor de lokale uitslag maar met een beperkt aantal duiven mogen meedoen en in de uitslag van de samenspelen maken al hun ingezette duiven kans om zich te klasseren. Goede afspraken…goede vrienden en dit lukt wonderwel.

 

We bedanken het bestuur van “Union Et Liberté” voor de uitnodiging en de openheid waarmee ze dit gesprek gevoerd hebben. De kennis en de gedrevenheid van dit bestuur maakt van “Union et Liberté” een zeer levendig maatschappij. 

Het hele Herbots team wenst hen zeer veel succes toe

 

Stefan Mertens

 

 Niets dan lachende gezichten bij het bestuur van "Union et Liberté"
V.l.n.r.:  Eric De Meulemeester  (schatbewaarder) - Nick De Vos (secretaris) - Myriam Van Oost (adjunct schatbewaarder) - Geert De Clercq  (adjunct secretaris) en voorzitter De Vroe Johan

 

 

Het zeer ruime terras van brasserie "Bistro Jardin"