Meer nieuws

Johan De Meulemeester (Zulte) kroont zich tot Nationaal Kampioen KBDB 2020 op de zware fond

09 Nov 2020

Op weg naar Zulte, op de grens met Waregem, maak ik mij in de wagen een bedenking. Zou het in het leidingwater zitten in Zulte en omgeving dat er zo hard wordt gespeeld op de fond en zware fond ?  Johan De Meulemeester speelt zich algemeen kampioen zware fond KBDB in 2020 en op wandelafstand van Johan huist de asduif zware fond KBDB bij Marc Verschelde ?  Op enkele kilometer van Johan, nl. in Kruisem speelde Marnix Leutenez zich in 2019 algemeen kampioen zware fond KBDB…..
Maar eens ik samen met Johan op de hokken ben en een aantal kweekduiven en vliegduiven in de hand krijg flitst mij een gezegde van wijlen mijn grootvader, die ook geen prutser met de duiven was, door het hoofd toen ik als kleine jongen met hem mee op de hokken mocht “er zijn bij de duiven 2 soorten zoals bij het hout nl. stoofhout en hardhout, en stoofhout moet je in de stoof gooien”.  Hiermee bedoelde hij dat de kwaliteit van cruciaal belang is om aan te top te komen, te staan en te blijven.  Welnu, op de hokken van Johan is het hardhout, topkwaliteit van het hoogste kaliber !

Voetjes op de grond aub ?
Johan (53 jr) woont met zijn vrouw en 2 kinderen op de boerderij van zijn ouders. Alles werd grondig gerenoveerd en vernieuwd en het is er rustig en goed vertoeven. Ruimte zat om een aantal lockdowns te overleven zonder zich te vervelen.  Johan werd in een duivenschotel geboren en leerde de eerste stappen van zijn vader met wie hij tot in 2016 in tandem speelde. Doch de 10 jaar voor het overlijden van vader was het Johan die reeds stuurman was en de verzorging en het management op zich nam.
Proficiat Johan wordt beantwoord met een nederig “Ja, ik was al bijna vergeten met al die andere maatschappelijke gebeurtenissen”.  Een uitspraak die Johan typeert, niets protserig, de eenvoud en zelf en aimabel in de omgang.  Geen woorden maar daden.  Het is zijn hobby die hij met ongelooflijk veel passie beoefent, maar die ook de plaats krijgt die ze verdient nl. gezin, familie, gezondheid…en dan de duiven.
Wat evenwel niets afdoet aan de ambitie van Johan om jaarlijks de nationale en internationale podia te bestijgen.  Bij een lekkere tas koffie blikt hij even terug op het voorbije seizoen en geeft toe dat voor het steeds “pakken” van de 1e en 2e getekende duif op de zware fond de geluksfee een beetje aan je zijde moet staan, maar dat je vooral moet beschikken over een hok met duiven waarvan je weet tot wat ze in staat zijn en hoe hun gebruiksaanwijzing in elkaar zit.
Johan verspeelt weinig of geen duiven op de zware vluchten. Gevraagd naar de reden komen we bij de kwaliteit van de stam, het kweken uit bewezen duiven, het selecteren uit duiven die nooit afgeven en het niet ‘verbranden’ van jonge duiven in hun jeugd. Fondduiven hebben nu eenmaal wat meer tijd nodig om uit te groeien en hun kracht volop te etaleren. Eens ze volwassen zijn, en ondertussen hun rijbewijs hebben behaald, dan kan je er veel van vergen en vragen zonder ze kapot te spelen.  Simpel als je het aanhoort, realiseren is andere koek en vraagt vasthouden aan een visie en deze uitvoeren.

Hier wordt niet getoverd en worden geen mirakels gedaan

Tijdens ons gesprek maak ik met Johan de bedenking dat we elkaar geregeld zien op diverse ‘vieringen’ van kampioenen.  Spijtig genoeg gaan we dit in de komende weken en maanden missen, of ontberen voor sommigen onder ons. En ja, inderdaad, meestal is Johan daar aanwezig omdat hij gelauwerd wordt, op het podium moet en in de prijzen valt.  Podia behalen kan je maar als je echte uitschieters hebt (een 1e nationaal of iets dergelijks) en/of heel regelmatig kop speelt en klassementen wint. 

Johan is een klassementsman, hij haalt blijkbaar zonder veel moeite (denken we althans…) een podium of een topklassering en dit reeds jaren naeen.  Johan is een tovenaar of geen mirakelman. Pure degelijkheid in duiven en verzorging.  Op de zwarefondvluchten worden meestal maar 2 of 3 duiven per vlucht ingezet en deze duiven vliegen 2 of 3 zware vluchten per seizoen. Ook inzake verzorging geen hocuspocus maar zeer basic en efficiënt (later meer hierover).

Een bloemlezing uit de topklassementen van de laatste jaren, naast de titel van Algemeen Kampioen zware fond die dit seizoen werd behaald :

          
ALGEMEEN NATIONAAL KAMPIOEN KBDB 2004 
JAN BREYDEL MARATHON 2008    
NATIONALE MARATHON 2012    
NATIONALE STEEPLE CUP 2013    
CRITERIUM DER AZEN ENTENTE BELGE 2015  
ALL ROUND KAMPIOEN ENTENTE BELGE 2015 
ALGEMEEN ERE KAMPIOEN RIDDERSCLUB 2015 
ERE KAMPIOEN RIDDERSCLUB OUDE DUIVEN 2015 
SUPER LEIE FOND TROFEE (Waregem-Kortrijk-Avelgem)
BRONZEN VLEUGEL BRUGSE BARCELONA CLUB 2012
ASDUIF KBDB ZWARE FOND 2004   
-----         
NATIONAAL CAHORS 2009    (7347 d.)   
NATIONAAL ST.-VINCENT 2014  (3240 d.)  
INT. NATIONAAL   ST.-VINCENT 2014 (11388 d.) 
NATIONAAL AGEN 2014   (3240 d.)   
NATIONAAL ST.-VINCENT 2006  (7525 d.)  
NATIONAAL BARCELONA 2012  (11590 d.)  
NATIONAAL AGEN 2016 (2932 d.)   
NATIONAAL LIBOURNE 2011 (8269 d.)   
NATIONAAL LIMOGES 2014 (7221 d.)   
NATIONAAL SOUILLAC JL 2013 (3641 d.)  
11°NATIONAAL CAHORS 2006 (6654 d.)   
11°INT. NATIONAAL AGEN 2014 (11227 d.)  
13°NATIONAAL   SOUILLAC O. 2013 (5282 d.)  
14°NATIONAAL TARBES 2009   (4812 d.)   
19°NATIONAAL PERPIGNAN 2010 (6257 d.)  
19° NATIONAAL MONTAUBAN 2019 (5408 d.)  
22° NATIONAAL AGEN 2019 (4650 d.)   
24° NATIONAAL PERPIGNAN 2019 (3915 d.)  
          

Voor velen onder ons is een dergelijk lijstje iets om van te watertanden !

En deze resultaten worden niet behaald met een megahok aan duiven. Allesbehalve, we kunnen dit gerust een ‘doorsneehok’ noemen in aantallen.

Er huizen 18 koppels kweekduiven, het vliegseizoen wordt gespeeld met 27 oude duiven (in de voorbije jaren was dit meestal 24), 24 jaarlingen en 90 jonge duiven.

Om met een dergelijk team deel te nemen aan alle dagfondvluchten en vluchten op de zware fond, moet je goed plannen en mag je niet teveel verliezen hebben.

Wat opvalt zijn weinig duiven op veel hok.  De weduwnaars huizen op luchtige zolderhokken boven de vroegere stallingen. De duiven ouder dan jaarling huizen op afzonderlijke hokken en de jaarlingen huizen op ‘jaarlinghokken’. Eens 2 jaar verhuizen ze naar de hokken van de oude duiven. De jonge duiven zijn gehuisvest op de stallingen beneden op het erf.

De vliegploeg kan je onderverdelen in 2 soorten duiven nl. deze die voorbestemd zijn voor de dagfond en deze voor de zware fond. Al durft Johan wel eens een zogezegde dagfondduif doorspelen op het zwaardere werk..en hij stiekem toegeeft dat de zware fond zijn voorkeur wegdraagt.

In de eenvoud toont zich de meester

Hoe verzorgt Johan zijn duiven, hoe maakt hij ze klaar voor het grote werk ?

Voor zij die hier enkele wondergerechten verwachten, vrees niet, er zijn er geen. De verzorging is stipt, correct.  De hokken worden dagelijks gekuist en alles ligt er netjes bij. Johan is beroepshalve fulltime actief en dan dient alles vlug en doelgericht te gebeuren. Om 8 u vertrekt Johan naar zijn werk in Oudenaarde en dan is het ochtendwerk aan de duiven reeds uitgevoerd. De andere taken beginnen ’s avonds na 17 u. Hij kan ook beroep doen op de steun van zijn gezindsleden om een handje toe te steken (of al eens het hok met de jonge duiven te openen in de namiddag).

De kweekduiven kweken zo vroeg mogelijk en brengen 3 ronde’s jongen groot die allen voor eigen gebruik worden gehouden. Ronde 1 en 2 wordt zo vlug mogelijk samengevoegd en ronde 3 wordt afzonderlijk opgeleerd. De jonge duiven worden graag gespeeld, maar de duivers hebben aan enkele provinciale vluchten en/of 1 nationaal voldoende.  De duivinnen worden intenser gespeeld.

De vliegduiven kweken niet voor het seizoen en worden normaliter (in een niet-coronaseizoen) op 25 maart gekoppeld voor enkele dagen (duivinnen komen niet met eieren). Tijdens deze periode worden ze opgeleerd met de kleine korf. 

In het seizoen 2020 werden de duiven lichtjes verduisterd (de hokken laten meer verduisteren niet toe) en werden ze om de 2 weken een dag samen gelaten om de motivatie op peil te houden. Ze werden later op het seizoen niet bijgelicht.

In het voorjaar trainen de vliegduiven éénmaal daags (ze zijn een uurtje buiten) en bij beter weer tweemaal daags. De duiven worden vanaf de vluchten boven Parijs afzonderlijk in hun nestbak gevoederd. Dit laat ook toe om doelgericht op te voederen naar een wedstrijd toe.

De hokken voor de jonge duiven

Het voederen is onder het motto “licht maar voldoende”. Johan voedert sedert enkele jaren de Versele-Laga mengelingen. Het standaardvoer is de Gery Plus Black Label. Daarnaast worden nog de 2 zwaarste weduwnaarsmengelingen uit dit gamma gebruikt in het opvoederen dat (voor een inkorving op woensdag) op zaterdag begint.

Veel ander voer zoals snoep, pinda’s enz…wordt door Johan niet gevoerd. Hij is van mening dat in deze mengelingen alles voorzien is wat een duif nodig heeft en de duif zelf wel zal kiezen wat ze graag eet of nodig heeft om de reserve’s op te vullen…en in de korf moeten ze nog mais eten ook, aldus Johan.

Bij de inkorving worden geen duivinnen getoond. Na thuiskomst van zijn dagtaak op de dag van de inkorving vliegen de duiven nog, krijgen ze nog voer en degenen die op wedstrijd moeten krijgen gedurende een half uurtje hun nestschotel. Johan is dan ook bijna steevast de laatste in het inkorflokaal in Waregem….

Aan veel bijproducten heeft Johan een broertje….  Hij kookt jaar in jaar uit wel eens Colombinethee en gebruikt regelmatig Sedochol. Bij thuiskomst krijgen de duiven de Energie-mengeling en is er Belgasol in de drinkpot.  Bij inkorving worden gele druppels individueel toegediend en bij de jonge duiven worden deze druppels via de drinkpot gegeven.  Johan is een nogal een tegenstander van bijproducten in de drinkpot. Bij voorkeur zuiver water is zijn leuze, maar soms moet tegen deze regel al eens gezondigd worden.

Op medisch vlak is zijn adviseur Pascal Lanneau. De duiven krijgen de verplichte inentingen en na het seizoen een kuur van 10 dagen met een paratyfuswerend middel in de drinkpot. Geen entingen.  Vanaf de voorbereiding van het seizoen gaat Johan maandelijks op controle en er wordt quasi nooit preventief gekuurd. Afblijven en in forme laten komen en ingrijpen indien echt nodig. Na het seizoen mogen de vliegduiven normaliter tweemaal vuil broeden en dan worden ze gescheiden tot in maart.  Ziezo, de 10-geboden van Johan zijn er in feite maar 3 nl. steengoede duiven, correcte verzorging, gezonde hokken.

Seizoen 2020 – internationale vluchten

 18/julPAU890 KMNAT.2919 d.204°1/2 
    INT.NAT.13128 d.1218°1/2 
         
 24/julAGEN801 KMNAT.5140 d.36° & 197°2/3 
    INT.NAT.15271 d.47° & 308°2/3 
         
 31/julBARCELONA1088 KMNAT.6178 d.304°1/2 
    INT.NAT.12315 d.965°1/2 
         
 31/julST.-VINCENT881 KMNAT.3038 d.81° & 88°2/2 
    INT.NAT.6073 d.214° & 239°2/2 
         
 8/augPERPIGNAN849 KMNAT.2643 d.64° & 71°2/2 
    INT.NAT.11237 d.301° & 332°2/2 
         
 15/augNARBONNE863 KMNAT.4454 d.20° & 417°2/2 
    INT.NAT.12848 d.32° & 1505°2/2 
         
 dwz :10 prijzen op 13 ingekorfde duiven (= 76,92 % prijs)  
  10 prijzen op 13  per tiental (= 76,92 % prijs per tiental)  

Zoals uit voorgaande resultaten blijkt is het niet de grote korf die hier het resultaat maakt, maar doelgericht met enkele ervaren en geroutineerde duiven naar een vlucht of vluchten werken.  Dit is iets wat Johan als geen ander in de vingers heeft.

2020 mag dan ook als een topseizoen afgevlagd worden.

1°        Nationaal kampioen KBDB ZWARE FOND                                         
1°        kampioen Nationale vluchten oude duiven Waregem                                              
1°        kampioen Nationale vluchten jaarlingen  Waregem                                      
1°        Internationaal quintet West Vlaanderen                                               
1°        Ploegkoers Gent FVOV (ploegmaat Marc Verschelde)                                  
5°        Leie fond trofee                                          
19°      asduif KBDB kleine halve fond jonge duiven                                     

De gladiatoren die zich tot kampioen kroonden

De kolonie is voor een heel groot deel terug te brengen tot de oude lijn van jaren terug en die werd gevormd met duiven van Marc Verschelde (asduif 2020 zware fond) en Emiel Denijs.  Deze duiven werden ingekruist op de oude stam van wijlen de vader van Johan.  Johan is ook zeer goed geslaagd met een indertijd aangekochte zoon van de asduif zware fond Full Try van Jozef Bracke (Carteus). De verervingskracht van Didll die ooit 2e asduif zware fond was is in veel duiven terug te vinden. Recentelijk werden veelbelovende duiven gekweekt uit een duiver van Wilfried Vandemaele uit Kortrijk. Daarnaast nog een aantal individuele duiven die het kweekhok vervolledigen.

We lichten een drietal topduiven er individueel nog uit de kampioenenploeg :

Rapido

 

Red Perpignan

Speedo

En misschien wel de taaiste krijger van het ganse hok is de Barca, die 5 jaar na elkaar Barcelona won en hiermee de 4e beste duif is over 5 Barcelona-vluchten. 

We kunnen heel gemakkelijk concluderen dat duivensport op heel hoog niveau zoals ze hier wordt beoefend niet altijd té ingewikkeld dient gemaakt. Johan is erin geslaagd om door de jaren heen een heel sterke kolonie duiven te fokken. Duiven met mordant die, eens volwassen, in staat zijn zeer standvastig te presteren op de fond en zware fond.  Geen grote korven, geen massa duiven maar kwaliteit. 

Bijkomend worden ze op een zeer gemotiveerde en doordachte wijze verzorgd en begeleid. De methode van verzorgen is er een zonder veel franjes maar met veel aandacht voor een goede basisgezondheid en goed voer en een frequent medisch nazicht. Welnu, hier is toch niks ingewikkeld aan ?......Welja, tracht dan maar eens de resultaten neer te poten zoals Johan en zijn gezin dat hebben gedaan.

Een proficiat voor het behalen van deze mooie titel is dan ook op zijn plaats !

 

Geert Dhaenens