Meer nieuws

Jasper Haselager, Westbeemster 1e Nationale asduif Snelheid Nederland oude duiven

15 Dec 2023

Jasper kende een fantastisch seizoen en bekroonde dat met een 1e Nationaal Duifkampioen Categorie Vitesse Senior/oude duiven. Tijd om bij Jasper aan de bel te trekken maar we gaan eerst naar zijn woonplaats Westbeemster.

Geschiedenis in de duivensport

Jasper vertelt: “Via mijn vader en opa kwam ik in aanraking met de duivensport. Toen mijn ouders terug verhuisden van België naar Nederland hebben ze een korte periode bij de ouders van mijn vader in Muiden ingewoond. Aldaar had mijn opa duiven en zat ik bij hem regelmatig in het hok. Toen mijn ouders een boerderij kochten in Westbeemster heeft mijn opa daar gelijk een duivenhok voor mij neergezet en gingen mijn vader en ik vliegen. Nadien zijn mijn ouders naar Brabant verhuisd (Nuenen) en bleven mijn vader en ik samen nauw betrokken in de duivensport daar, ook toen ik nadien weer verhuisde naar Amsterdam. Elke dag bellen over hoe en wat m.b.t. mest/trainen/tonen etc etc. En uiteraard zaterdag vroeg of vrijdagavond in de auto naar Brabant toe om samen de duiven in te korven of thuis te zien komen. Vanaf mijn 4e jaar loop ik dus mee in de duivensport. Sindsdien ben ik ook actief en zat dus nooit zonder de duivensport. Mijn oudste zoon Joaquim (9) speelt nu in combinatie met zijn moeder en we hebben op ons huidig adres vanaf 2016 zelfstandig postduiven”

Het gespeelde spel en het tegenwoordige

“Ik speelde alles i.v.m. het Generale spel, wat ik als een prestigieuze titel zie. Als je vraagt wat mijn favoriete afstand is, dan is dit dagfond. De afstandsgeschiktheid, de individuele klasse van de duif zelf en het mordant wat deze duif moet hebben om op de zwaardere vluchten een goede prijs neer te zetten, spreekt mij erg aan. De concoursduur eveneens! Ik ben voornemens om de komende jaren alleen hierop te gaan vliegen. Dat neemt niet weg dat de jaarlingen wel op vitesse en midfond vluchten ingevlogen moeten worden. Ik speel alle geslachten op weduwschap maar voor elke doffer of duivin op de vlucht heb ik een partner thuis zitten. Zo’n 20 jaar geleden zei A.v. d. Voort uit Eindhoven ooit eens tegen me dat totaal weduwschap spelen ten koste gaat van de doffers en dit heb ik, m.u.v. het seizoen 2017, altijd met succes toegepast hier. Duivinnen heb ik in 2018 van de vliegdoffers omgekoppeld tegen de kweekdoffers maar dit was niet conform verwachting. Het jaar erop heb ik ze gekoppeld tegen de thuisblijvers, inclusief jongen groot laten brengen. Het was gelijk weer raak met een TT notering op Châteauroux met een duivin. Dit jaar heb ik ze 2x 1 week gekoppeld gehad (zonder broeden en jongen). Dit is voor duivinnen blijkbaar te weinig motivatie om vlug thuis te komen. Het hele jaar, m.u.v. de 1e dagfond vlucht, had ik eerst 10-15 doffers thuis voor de eerste duivin arriveerde”.

Motivatie en de accomodatie

“Ik motiveer duivinnen of doffers eigenlijk nooit voor het inkorven. Ze moeten de bakken in zodat ik ze makkelijker kan pakken als ze de mand in moeten worden gezet. Hierin staat wel standaard de broedschotel. Maar dit doe ik niet ter motivatie of iets dergelijks. Ik sluit ze ook niet een bepaalde tijd op zodat ze hier even in kunnen liggen. Ik sluit ze op, zet de manden in het hok en pak de duiven. Mijn gehele vlieghok is ongeveer 15 meter. Van links naar rechts zijn de verschillende afdelingen: ren-weduwduivinnen (15 bakken), weduwnaars (20 bakken), dan de hal, daarnaast de jonge duiven met 70 zitplekken, dan de dagfond (12 bakken)-ren. Het hok staat op het zuiden gericht. Het heeft een hoge nok (pannendak) van ongeveer 130 cm. 30mm pir. platen aan de binnenzijde van de nok. De nok is ook geïsoleerd met om de 30 cm een pvc pijp in de nok gestoken. Er zitten schuiven in de hokken maar hier kom ik nooit aan. De strook van 10 cm aan de voorzijde van het hok is een vast gegeven. Een goed hok is in mijn optiek een hok dat snel opwarmt en deze warmte ook vast weet te houden. Bij een waterig zonnetje in de winter met een buitentemperatuur van rond de 8-10 graden is het in mijn hok ook al erg snel rond de 20 graden. Duiven vinden dat erg lekker. En ja voor de liefhebber is het niet zo fijn als er gekrabt moet worden in de zomer en in het hok is het 47 graden….maar ja….een koud biertje als beloning bij gereedheid is dan een welkome verkoeling”!

De kolonie

“Mijn vader is altijd zeer goed bevriend geweest met Anne van Meerkerk en toen hij van Westbeemster naar Brabant verhuisde gingen toen veel of wellicht alle duiven naar Anne toe. Vanaf het moment dat in Nuenen het eerste hok weer werd geplaatst kwamen er jaarlijks duiven van Anne naar ons toe. Door de nieuwe vriendschappen in de duivensport in en rondom Eindhoven gingen er ook weer duiven naar Anne toe uit onze regio. Onder andere duiven van Joop Koch, nazaten hiervan vlogen bij Anne als jaarlingen/oude duiven de pannen van het dak! Onder andere de 2 doffers ‘Seabiscuit’ en ‘Seabiscuit 222’ waren absolute toppers met vele 1e prijzen, Nationale titels en Olympiade nominaties. Ook ‘Best old Lady 433’ (nicht van voorgenoemde) won een nationale titel B.O.T.B. Na Anne zijn verkoop in 2009 kwam de vader van ‘Seabiscuit’ terug naar ons. Ik heb nog steeds kinderen van hem in mijn kweekhok en hier komen nog steeds kopvliegers uit! Aangezien Brabant niet ver af ligt van de Belgische grens is ooit Victor Massart naar ons toe gekomen n.a.v. een bonnetje die we hadden geschonken in zijn vereniging. De duiven die hij had meegenomen inclusief enkele eitjes waren gelijk een groot succes in de kruising met zijn ‘Goede Zwarte-lijn’! Na zijn overlijden heb ik 2 kinderen uit de ‘Goede Zwarte’ aangeschaft en de moeder van ‘De Crack’. Dit betaalde zich gelijk uit in kopprijzen en Asduiven op de snelheidsvluchten op eigen hok toen ik deze gekruist had met een volle zus van ‘Olympic Ranomi’ van J.v. Boxmeer!

Een duivin uit een van die eitjes is naderhand naar J. Hooymans verhuisd om daar tegen de ‘Harry’ gezet te worden. Om in België te blijven met successen uit kruisingen, heeft ook een samenkweek met Jos Thone ‘zoon Avril’ lijn op meerdere hokken de successen gebracht waar we als duivenliefhebbers allemaal op wachten. ‘Lundi’ in Nuenen geringd en naam gegeven werd (groot)moeder van ‘Oliver’, ‘Tora’ en ‘Marceline’ bij Jos Thone. ‘Marceline’, door Gert Noels gespeeld, speelde meer dan 10 minuten op Argenton Provinciaal los onder zware omstandigheden, Nationaal de 21e tegen 25.949. Later werd zij stammoeder bij Gert Noels. (Klein)kinderen wonnen o.a.: 1e Nationaal Jarnac,1e Provinciaal Montlucon,1e Provinciaal Châteauroux enz. Toen ik in 2012 nog wel in Amsterdam woonde maar de duivensport samen met mijn vader in Nuenen beleefde, kwamen er op gegeven moment een tiental duiven van Dave van Zon uit Amsterdam naar Nuenen toe om het dagfond gehalte toe te laten nemen. Van de 10 waren er 7 die het super deden met 1e prijzen op de zwaardere vitesse-en midfondvluchten, een waar genot om meegemaakt te hebben. 

Een goede vriendschap met Dave is altijd gebleven en in moeilijkere tijden een steun en toeverlaat van grote klasse gebleken. Alleen daarom ben ik Dave eeuwig dankbaar. Ook zijn duiven hebben een grote invloed op de kopprijzen van vandaag de dag. Onder andere de 16-975 (moeder 228) heb ik gekweekt uit 2 rechtstreekse duiven van Dave. Wat deze duivin al op de wereld hebben gezet en wat de nakweek doet (Asduif vitesse 2023!) is magistraal. Dezelfde lijn via B. Ooms wint bijvoorbeeld in Polen 2022 de 1e prijs op de categorie sport G!! Bij Jos Goessen heb ik duiven aangeschaft uit de Argenton en lijn Sagan. Ook deze inbreng heb ik nooit spijt van gehad. Een rechtstreekse hiervan vloog als jong TT op een loodzware Fontenay sur Eure en werd 15e beste jonge duif WHZB J+F. Als 3-jarige 4e Asduif afdeling Noord Holland dagfond. Meeste recente inbreng heb ik bij Team van Oss uit Velddriel gehaald. De successen uit de gekruisde lijn van ‘Harry’ x ‘Moeder Vici’ (het gegeven eitje aan V. Massart!) waren niet aan mijn aandacht voorbijgegaan dus uit ‘Lady Harry’ heb ik enkele duiven aangeschaft. De eerste jonge duiven successen hiermee zijn reeds een feit en maakt mij zeer positief gestemd voor de dagfond”.

De kweek

“Ik kan 24 kweekkoppels zetten, dit gebeurt echter niet altijd. Ik koppel elk jaar om m.u.v. koppels waarvan ik 100% zeker weet dat ik die jongen nodig heb. En als ik uitzonderlijk goed gedraaid heb met 1 of meerdere duiven dan zet ik de ouders weer op dezelfde manier tegen elkaar. Bij aanvang kweekseizoen zet ik alle aanwezige kweekduiven op papier en kijk ik er eerst een paar keer tegenaan, dan schrijf ik mijn gedachten over bepaalde koppelingen een notitie. Ik schrijf de koppels op en zo begin ik met het bij elkaar zetten van de duiven. Zo eindigt het vaak niet want sommige duiven pruimen elkaar niet, of ik denk bij het samenstellen er toch anders over dan dat op papier staat. Het samenstellen valt of staat doorgaans met de discipline waarop nazaten het al gedaan hebben. Ik zet een vitesse duif nooit tegen dagfond duif. Een bewezen dagfond duif die ook 1e prijzen heeft gevlogen op vitesse vluchten uiteraard wel. Ik houd van grote duiven maar ik probeer qua grootte wel in het midden te blijven.

Ik ben een aanhanger van het koppelen met volle maan. Welke maand dat dan uiteindelijk wordt hangt van plannen/schema’s/vakanties af. Afgelopen jaar gingen we bijvoorbeeld met kerst/oud-nieuw op vakantie. Toen we weggingen waren de vliegers niet gekoppeld en alle kwekers zaten rustig te broeden. Erg lekker voor mijn tijdelijke hokverzorgers E. Klos en N. de Groote en D. Heijdt! Ik kweek meestal zo rond de 65-75 jonge duiven, aan het begin van het vliegseizoen heb ik eigenlijk altijd zo rond de 45-50. Duiven die op welke manier dan ook negatief opvallen zijn dan verwijderd van het hok, dat zijn dan dakzitters/niet vlot naar binnen gaan/niet luisteren/schuw/altijd als laatste thuis zijn enzovoort”.  

Op weg naar de start van een nieuw vliegseizoen voor oud en jong

“Om het meest recente seizoen 2023 aan te houden, heb ik voorafgaand aan de start de oude duiven slechts 3x gelapt om erna aan de oefenvlucht vanuit de afdeling mee te doen. De jonge duiven zet ik eerst een paar keer in de mand in de tuin en laat ze dan ook los in de tuin. De eerste dracht voor de jonge duiven is gelijk de test of ze in hun eentje thuis kunnen komen. Die worden gelijk 1 voor 1 losgelaten op 3-4 km afstand ongeveer. De 2e keer op ongeveer 7 km en dan mand voor mand elke 10 minuten los. De 3e keer op ongeveer 14 km. en dan 2 manden tegelijk. De 4e drachtvlucht los ik ze pas allemaal tegelijk op ongeveer 18 km. De 5e dracht op ongeveer 22 km. De 6e dracht op 43 km. Deze laatste losplaats houd ik aan als ik bijvoorbeeld duiven na een slechte vlucht weer zelfvertrouwen wil geven of met slecht trainen aan huis toch genoeg vliegminuten wil geven. Ik speel jonge duiven zo veel als mogelijk als de gezondheid dit toe laat. Dus alle jonge duiven vluchten, natour en eventuele extra jonge duiven vlucht op het laatst. Aan de najaarsklassiekers doe ik niet mee. Als ik 6 maanden al aan wedstrijden mee doe dan heb ik geen zin om in oktober nog door te gaan. De ervaring die een jonge duif opdoet in zijn geboortejaar, daar teert deze zijn hele leven op. Het is in mijn ogen dus erg belangrijk en ik zal er ook alles aan doen om dit te bewerkstelligen. Ik raak jaarlingen ook nagenoeg niet of nauwelijks kwijt. Ook niet bij rare vluchten of rampvluchten. Ik wijd dat aan de ervaring die de jonge duiven hebben gekregen”.

Het voerschema vanaf de zondag tot en met de inkorfdag en op de dag van thuiskomst

“Op de zondag tot en met de woensdagochtend geef ik 50% Champion Plus en 50% Finesse Light. Woensdagavond 75% Champion Plus met 25% Finesse Light Natural. Donderdagochtend 80% Champion mix met 20% NPO mix van Embregts-Theunis. Donderdagavond 200% Champion mix/NPO mix (2x de normale hoeveelheid). Vrijdagochtend 50% van de Champion mix met 50% Finesse Light Natural en vrijdagmiddag handjes NPO Mix op 20 duiven. Bij thuiskomst staat er bijna altijd BS in het water. Ik voeg hier doorgaans bruine suiker aan toe. Ik gooi 2 handen voer in de bakken met wat grit/allerhande van de Embregts-Theunis emmer. Pas bij het scheiden voor/na uitslaan van doffers/duivinnen, eten ze weer echt noemenswaardig. Dan krijgen ze 75% Champion mix met 25% Finesse Light. Ik heb voor het scheiden niet echt een schema/tijd die ik aanhoud. Ik kijk wat mij het beste uitkomt”.

Een voortreffelijk vitesse seizoen en enkele toppers belicht

In de afdeling Noord Holland was Jasper de te kloppen man met als klapper natuurlijk de 1e Nationaal Duifkampioen Categorie Vitesse.

Met een 2e Onaangewezen, 1e Aangewezen en een 1e en 10e Duifkampioen scoorde hij in de afdeling ook hoog.  Op de vitessevluchten zette Jasper 157 duiven in waarvan er 128 prijsvlogen, een prijspercentage van maar liefst 81,52%. Daarnaast scoorde hij bij de Grootmeesters nog een Clean Sweep met 10 uit 10. 

Prestaties Vitessevluchten 2023                                                                                              

 22/04 – Duffel – 3,614b.: 2-5-35-42-84 enz.. (29/41)
30/04 – Lennik – 3,345b. : 2, 7, 19, 32, 42, 45, 56, 57, 66 enz (26/30)
06/05 – Quievrain – 3,427b.: 1, 24, 42, 48, 83, 85 enz. (24/30)
27/05 – Quievrain – 2,000b.: 29, 55, 69, 95, 97, 98 enz. (15/18)
10/06 – Lennik – 1,787b.: 1, 3, 9, 17, 18, 28, 31, 34, 68 enz. (13/14)
24/06 – Quievrain – 1,328b.: 2, 15, 38, 43, 44, 47, 81 enz.
8/07 – Lennik – 1,056b.: 1, 2, 24, 35, 61, 63, 102 enz. (10/10)

De topper van het hok was wel de ‘Jonge Bertus’ NL 2021-1082701, 14 x ingezet en 13 prijzen waaronder 7x1:100. Deze mooie blauwbanddoffer werd:

1e Nationale asduif NPO/WHZB/TBOTB snelheid 2023
1e Nationale asduif Pipa Ranking snelheid 2023
1e World Best Pigeon snelheid NL 2023                               
11e Beste duif van Nederland snelheid/halve fond  2023 (met 10 prijzen)

Bekijken we zijn stamboom dan zien we dat de vader NL 2018-1792576 komt uit een samenkweek tussen Jasper (moeder ‘228’) en B. Ooms met de ‘James Bond’. Verder terug zien we duiven van Jan Kaman en Dave van Zon. De moeder van ‘Jonge Bertus’ is NL 2014-3437299 en zij komt uit een doffer van Wim Klaverstijn tegen een duivin van Dave van Zon.   

Een tweede topper is de NL 2022-8352640, ‘The 701’s Match’. Met prestaties als 2e Lennik/1.056 d., 11e Roosendaal/1.857 d., 7e Morlincourt/755 d., 15e Niergnies/1.506 d., 35e duffel/3.614 d. en een 22e Quiévrain/1.593 kan je tevreden zijn over deze blauwbanddoffer. De vader van deze duif is ‘Grandfather 228’ van Dave van Zon, de moeder is ‘Blue Playboy Bliksem’ van Guy Heyvaert. 

Tot slot de 3e topper, er zijn er nog wel meer maar hier houd ik het bij, is NL 2021-1082720 ‘228 Rivival’. Hij vloog o.a. 1e Roosendaal/3.431 d., 1e Lennik/1.787 d., 2e Duffel/3.430 d., 5e Duffel/3.614 d., 11e Niergnies/1.506 d. en 12e duffel/3.614 duiven. De vader van deze krasdoffer is ‘de late 053’ van Jasper met in zijn voorlijnen duiven van P. Veenstra, Ed Mol en Dave van Zon. De moeder is ‘moeder 228’ en zij is een 100% Dave van Zon duif. 

Ben je nerveus tijdens het wachten op de duiven en wat als de uitslag tegenvalt?

“Nee, niet echt nerveus. Ik kijk naar de eerste melding van de afdeling en dan leg ik mijn telefoon weg. Ik vind het zonde dat ik naar een scherm aan het kijken ben en de duif niet aan zie komen. Dat is immers het mooiste aan de thuiskomsten. Als er met het uitslaan een 1e prijs aan die herinnering gekoppeld kan worden, is het weekend volledig geslaagd! Als deze er om onverklaarbare reden niet is, ben ik in eerste instantie niet tevreden uiteraard, want je doet er immers genoeg voor. Als het om de meest voor de hand liggende rede goed te verklaren valt, dan is het jammer maar niet meer dan dat, in de tegenwoordige tijd. Een paar jaar geleden ging ik hier anders mee om”.

Jasper als werkende en zie je bepaalde eigenschappen terug rondom de verzorging van je kolonie?

“Ik zie geen direct verband tussen de benodigde kwaliteiten in mijn werk en de verzorging van de duiven. Ik ben wel bloedfanatiek als het om wedstrijden gaat en wil dan ook altijd winnen! Werk belemmert mij in dat opzicht eigenlijk alleen mijn hobby want als je aan werk bent, kun je geen tijd aan je hobby besteden. Voordat ik naar mijn werk ga, heb ik alles schoongemaakt, eten gegeven en 1 hok 1 uur verplicht laten trainen. In de middag laat Joaquim de jongen los en geeft hij het eten wat ik al heb klaargezet. De jonge duiven zijn zo getraind dat wanneer de klep open gaat en het fluitje gefloten wordt, alle 50 jongen in ongeveer 15 seconden binnen zit. De weduwnaars kunnen er dan uit en als die ongeveer een half uurtje gevlogen hebben, ben ik thuis en pak ik het verder op, met als laatste hok de duivinnen die om 19.00 uur weer naar binnen moeten”.

Wat is in jouw ogen een goede vliegduif en een goede kweekduif

“De betere vliegduiven op mijn hok vliegen vaker kopprijzen dan de andere. Kopprijzen zijn in mijn ogen de snelste van de kring (V-M-EF) waar ik in vlieg of top 10 afdeling op dagfondvluchten. Een criteria waar ik vaak naar kijk zijn de aantal keren 1:100 prijzen die gevlogen zijn. Een kweekduif moet gewoon elk jaar een of meerdere goede duiven hebben grootgebracht. Ze krijgen bij mij 3 jaar de kans tegen verschillende partners, bij geen goede nakweek verdwijnen deze van het kweekhok. Er zitten bij mij in het kweekhok uitzonderlijke ex vliegduiven van eigen kweek. Er zitten goede kweekduiven waar ik elk jaar wel 1 of meerdere goede duiven uit weet te halen of er zitten kinderen van uitzonderlijk goede kweekkoppels van elders. Ik koop af en toe een duif bij en in 9 van de 10 gevallen zijn dit succesvol kruisingen met mijn bloed duiven. Ik zet dit dan weer terug op eigen kweekhok”.

Verduisteren en bijlichten

“Ik start met verduisteren vanaf de 1e week van maart en ik houd dit vol tot 21 Juni. Vervolgens gaat het licht aan vanaf 6 uur in de ochtend tot omstreeks 23.00 uur. Dit blijf ik doen tot het einde van het seizoen. De oude duiven voor vitesse/midfond verduister ik niet. Dagfond doffers wel”.

De doelstelling

“Mijn doelstelling verandert niet van jaar tot jaar. Elk jaar wil ik het maximale uit de duiven halen en het ene jaar betaalt zich dat beter uit dan het andere. Dit kan aan de duiven liggen, weersomstandigheden of andere externe factoren. Als het aan de duiven ligt, ondanks dat deze andere jaren wel goed gepresteerd hebben, dan is het laten onderzoeken altijd de eerste stap om erachter te komen wat precies het probleem is, in combinatie met een anti-biogram om zo gericht mogelijk te werk te gaan. Worden de resultaten niet beter dan kun je beter stoppen met allerhande kuren te gaan gebruiken en hopen op een individueel succes op een vlucht. Doorgaans lost het probleem waar de duiven dat jaar last van hebben zich vanzelf op na de rui. Ik heb dit enkele keren meegemaakt. De soepduiven van het jaar ervoor, werden de kampioen het jaar erop”!

De vereniging en taken binnen de vereniging

“Mijn zoon en ik zijn lid bij PV De Postduif in Wormerveer. Ik durf zonder enige twijfel te beweren dat we de gezelligste en sterkste vereniging zijn van Afdeling 6 Noord-Holland. Er zijn in onze vereniging geen eilandjes of groepen van mensen. We zitten altijd aan 2 aan elkaar gezette tafels en iedereen praat met iedereen. Ook worden hier mogelijke problemen met de duiven in onze vereniging publiekelijk besproken. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel dus als alles en iedereen oplet kom je als vereniging veel verder dan wanneer je als individu alles probeert voor te zijn of op te lossen! Ik probeer zelf ook zoveel mogelijk melkers te helpen met hopelijk goede duiven of bij te staan met raad en daad. De duivensport loopt al enkele jaren achteruit dus als ik hierbij mijn steentje weet bij te dragen, zal ik dit altijd doen. In de vereniging bind ik meestal de labels aan de manden, zetten we met een paar man de manden op de kar en laden deze uit bij de vrachtwagen”.

Tot slot

“Momenteel worden al mijn prestatieduiven met ouders (vitesse/midfond) geveild op internetverkoop Pigeon Bids. Ik kreeg een nieuwe job, dus zal ik in 2024 niet met de oude duiven zo kunnen gaan spelen zoals ik gewend ben. Ik heb daarom besloten om het vitesse/midfond/generaal spel op te geven en mij volledig op de dagfond te zullen gaan focussen. Ik weet zeker dat ik het zal gaan missen. Echter dit is voor mij de enige en juiste beslissing. Ik ben overtuigd van de kwaliteit van de vlieg- en kweekduiven op mijn hokken dus een mogelijke koper zal dit ook gaan ervaren”.

Deze internetverkoop eindigt dinsdag 19 December in 4 delen vanaf 14u. 

Boven vernoemde toppers zoals “Jonge Bertus”, “The 701 Match” en “228 Revival” komen allemaal in verkoop. 

Andere toppers zijn o.a. 

Reportage: Met dank aan "Spoor der Kampioenen"