Meer nieuws

Het wonderbaarlijk seizoen van Ronny Menten uit Rummen

18 Jan 2021

We weten al enkele jaren tot wat de duiven van Ronny Menten uit het Vlaams-Brabantse Rummen in staat zijn maar dit jaar werd er nog een schepje extra boven op gedaan. Dit zijn de alleszeggende cijfers:  4 x 1ste provinciaal, 12 x top-10 nationaal en 66 x top-100 nationaal. De concurrentie heeft het geweten…geen discussie mogelijk…zowel met oude, jaarse als jonge was het kwaad kersen eten met de Mentenduiven. Het hoogtepunt van het seizoen werd behaald door zijn superduivin “Corina” want zij kaapte de titel van 1ste Nationale Asduif zware halve fond oude KBDB 2020 weg. 

Doch “Corina” was niet de enige topper die in de Biesemstraat 84a te Rummen zijn of haar kunnen tentoon stelde. Dit top seizoen werd geknepen door een team van unieke atleten. 

We stellen u zeer graag voor:

“Windy Prince” ♂
BE18-3003701

“Sunshine” 
BE18-2038672

 

“Beauty Princess” 
BE18-2040119

 

“Wout ”  ♂
BE18-2040003

 

“Dorien”  ♀
BE18-2040447

 

Hoe bereidde  je uw vliegploeg voor ? 

Zoals zojuist gezegd…in de winter kweken de vliegduiven nooit… ik koppel ze in functie van de start van het seizoen. Dit “corona jaar” was dit anders dan andere jaren maar heb toch geprobeerd hetzelfde te doen. Einde maart werd de vliegploeg welke op totaal weduwschap gespeeld wordt gekoppeld en liet ik deze overbroeden. Een ander hok speel ik op dubbel weduwschap, dus 2 duivinnen die gepaard zijn met 1 duiver. Hier hebben enkel de oude duivinnen 5 dagen mogen broeden. De jaarlingen hebben hun doffers leren kennen bij het opleren. 

Heb je door de latere start van het seizoen de oude duiven ook verduisterd ? 

Voor het eerst nu wel, ik ben gestart begin april en heb dit volgehouden tot 4 weken voor  Bourges I (dit jaar verspeeld op 27/06), er werd nadien niet bijgelicht. 

Heeft u veel last van paarlustige duivinnen ? 

Ze huizen een hele dag en nacht in een grote volière waardoor ze ruimte hebben en niet echt zin hebben om met elkaar te paren. Mocht er toch ééntje zijn en dan wordt ze uit de vliegploeg verwijderd.

Wat heb je aangepast tegenover andere jaren ? 

Niet veel… of wacht ja… toch iets. De duiven welke op totaal weduwschap gespeeld worden kregen bij hun koppeling stro op de bodem. De bedoeling was om het wat gezelliger te maken en dat ze het losliggende stro als nestmateriaal konden gebruiken. Maar wat gebeurde… verschillende koppels maakten hun nest niet in hun woonbak maar op de grond. Resultaat… toen alles gescheiden werd had ik verschillende duivers die geen woonhok hadden maar een stukje vloer als hun territorium hadden. Hierdoor was er veel meer nijd op de vloer en aangezien het totale weduwschap spel ook wat een “chaos” systeem is, kwam dit achteraf gezien allemaal goed uit. 

 

De dagelijkse trainingen rond het hok, verloopt dat allemaal vlot? 

In het begin is dit natuurlijk enkele malen vloeken en trainen ze 1x per dag tot ze weten wie op welk hok moet binnen gaan. Eens ze dit beet hebben worden ze dan lichtjes verplicht om een vol uur te trainen. Als het seizoen in aantocht is schakel ik over naar 2x per dag 1 uur trainen. Ze doen dit zonder moeite en ervaring leerde me dat als ze op woensdag 40 minuten wegtrekken je mag besluiten dat het goed zit met de conditie. Ze krijgen die dag dan nog een bad.

Motiveert u de vliegduiven op de dag van inkorven ? 

Ja en nee, ik probeer me een beetje te houden aan een vast schema qua timing omdat er toch verschillende groepen moeten klaar gestoomd worden. Op de dag van inkorven worden ze tussen 16u en 17u. gevoederd. Ik voeder elke dag rond dat uur, dus normaal gezien eten ze dan wel goed. Indien dit niet zo is durf ik gerust een half uur of uur wachten met voederen tot ze wel meer eetlust hebben. Je moet dit als liefhebber wat aanvoelen want goed eten op de laatste dag is toch heel belangrijk ! 

Na het voederen laat ik de oude duiven van het dubbel weduwschap (dus het systeem van 2 duivinnen bij 1 duiver) voor een half uur samen, als ik deze in de mand ga zetten laat ik de duiven van het totaal weduwschap bij elkaar en deze kunnen dan gedurende een half uur hun goesting doen . Dan gaat de 2de reeks duivinnen, welke op dubbel weduwschap gespeeld worden, bij de doffers voor een half uur en ga ik de duiven van totaal weduwschap in de mand steken. Nadien nog de 2e reeks duivinnen van het dubbel weduwschap inkorven en we kunnen naar het lokaal vertrekken.

Enkel bij de groep van totaal weduwschap wordt extra gemotiveerd. Dit gebeurt door veel of weinig donkere hoekjes op de bodem te creëren. Is simpel qua systeem maar zorgt steeds voor de nodige extra motivatie.

Bij het thuiskomen van de eerste vluchten vliegen de duiven van totaal weduwschap gewoon door elkaar en kiezen ze zelf waar ze gaan zitten. Dit is zeker niet elke week op dezelfde plaats, ik heb duiven die dat wel doen maar de duiven weten of voelen het veel beter waar ze willen zitten. Het gaat vooral over zich goed voelen op het hok. De andere groep van dubbel weduwschap blijft niet zo heel lang samen omdat ik ze altijd in 2 groepen bij hun doffer moet laten, maar het is toch wel enkele uren dat ze elkaar zien. Ik wil zeker geen duivinnen demotiveren. 

Voeding en begeleiding

De vliegduiven kregen dus in het voorjaar Beyers Enzymix Recup 748 tot ze 200km vlogen, dit is perfect haalbaar met deze mengeling. Nadien schakel ik over op Beyers Galaxy Light en Energy Plus voor het zwaardere werk. De laatste 4 beurten is het enkel nog Energy Plus dat ik samen meng met Brilliant van Beyers en na elke training krijgen ze gepelde pinda’s samen met snoep. 
Wanneer de duiven zoals dit jaar week na week een nationale vlucht vliegen krijgen ze direct de eerste dag na de vlucht Galaxy Light en zal er geen Recup mengeling meer worden gegeven. 
Qua bijproducten gebruik ik vooral de Röhnfried producten. Blitz samen met Carni Speed of Carni Speed samen met Hexenbier, BT-Amin Forte en Rotosal samen met Mumm bij thuiskomst in het drinkwater. Bij vertrek geef ik altijd C.M.K. van Brockamp.
Op gebied van medische begeleiding ga ik altijd op controle bij Raf Herbots uit Velm. Zo worden de duiven gecontroleerd in het voorjaar en in het seizoen om de 14 dagen. Dit jaar werden ze in het voorjaar gedurende 14 dagen behandeld met Cosumix en ingespoten tegen paratyphus. Ze kregen ook een kuur tegen tricho die periode en dan was het wachten tot de week voor Bourges I voor ze opnieuw iets toegediend kregen. Als er nadien bij controle iets gevonden wordt behandelen we opnieuw, anders niet. Voor de luchtwegen kuur ik 1 x maand maar enkel vanaf de nationale vluchten op het programma staan. Op gebied van entingen krijgen de oude duiven enkel de verplichte enting tegen paramyxo en paratyphus zoals hierboven vermeld. 

Jonge duiven

Na zijn topseizoen met de oude en jaarse duiven wou Ronny Menten het met de jonge duiven heel goed doen. Omdat wegens de hitte Bourges nationaal voor jonge duiven 14 dagen werd uitgesteld koos Ronny ervoor om de 1ste nationale vlucht vanuit Chateauroux niet te spelen en pas vanaf Bourges alle registers open te trekken. Als je dan kan beginnen met de 6de Nationaal Bourges tegen 28.551 jonge duiven en afsluiten met een 3de en 4de Nationaal Chateauroux tegen 15.322 jonge duiven op de laatste vlucht is er geen verdere uitleg nodig zeker. Hierbij een overzicht van de top-100 noteringen en de prijzen behaald 1/100 op de 3 nationale vluchten voor jonge duiven. 

3             Nat        Chateauroux     15.322 jonge
4             Nat        Chateauroux     15.322 jonge
6             Nat        Bourges               28.551 jonge
29           Nat        Bourges               28.551 jonge
45           Nat        Bourges               28.551 jonge
55           Nat        Chateauroux     15.322 jonge
57           Nat        Chateauroux     15.322 jonge
67           Nat        Chateauroux     15.322 jonge
94           Nat        Argenton            23.280 jonge
101         Nat        Chateauroux     15.322 jonge
106         Nat        Bourges               28.551 jonge
134         Nat        Chateauroux     15.322 jonge
140         Nat        Argenton            23.280 jonge
147         Nat        Chateauroux     15.322 jonge
160         Nat        Argenton            23.280 jonge
173         Nat        Argenton            23.280 jonge
175         Nat        Argenton            23.280 jonge
203         Nat        Argenton            23.280 jonge
254         Nat        Bourges               28.551 jonge
255         Nat        Bourges               28.551 jonge
257         Nat        Bourges               28.551 jonge

Hoe worden de jonge voorbereid op het seizoen ? 

Zij kregen in het voorjaar enkel de enting tegen paramyxo en pokken. Ik hou niet van veel inentingen. Ik zorg vooral dat de duiven graag op de hokken vertoeven, goed trainen en daarnaast stevig eten. Als dat allemaal goed zit zal de conditie er wel komen.
Op gebied van voeding geven we ze in het voorjaar ’s morgens Beyers Enzymix Recup 748 en ’s avonds Galaxy Light. Meestal worden de geslachten gescheiden een 14-tal dagen voor Bourges om te kunnen genieten van max 6-tal weken op weduwschap. 
Naar aanloop naar de nationale vluchten vlogen ze een paar snelheidsvluchten, dan deden ze 2 x halve fond met tussenin opnieuw snelheidsvluchten. Eénmaal ze op die nationale vluchten zitten doen ze dit week na week en krijgen ze dezelfde begeleiding als de oude duiven.