Meer nieuws

Herman Smeyers, Velm - Met de kleine korf top op Barcelona!

17 Jul 2023

(1ste prijs Barcelona “Eendracht Sint-Truiden” 2021 en 2023!!!)

Barcelona … Een vlucht die menig melkers doet wegdromen. Een vlucht waar zelfs een doorwinterde snelheidsspeler aandacht voor heeft. Een vlucht die kan zorgen voor eeuwige roem. 

In de Eendracht Sint-Truiden werden 134 duiven ingekorfd voor deze titanentocht. De zegebloemen gaan naar de sympathieke  Herman Smeyers uit Velm. Een aderlating nadat hij in 2022 niet heeft kunnen deelnemen aan zijn lievelingsvlucht, omwille van de vogelgriep. Wetende dat hij ook in 2021 Barcelona in de Eendracht Sint-Truiden naar zijn hand wist te zetten (lees: eerste prijs), bewijst hij dat hij geen eendagsvlieg is en hij dit artikel dan ook dubbel en dik verdiend heeft!

 

Inwijkeling

Het is een zaligheid om een artikel te mogen schrijven bij iemand uit mijn geboortedorp, Velm.  Als tiener (1997) zag ik Herman opeens aan de toog zitten in het duivenlokaal van Velm. Het werd snel duidelijk dat hij geen geboren en getogen inwoner van Sint-Truiden was.  Nee, hij was afkomstig van Boutersem. Hij woonde ook een tijdje in Korbeek-Lo, waar hij reeds zijn strepen als snelheidsspeler had verdiend. Zoekende naar een nieuwe woonst, kwam hij in Velm terecht. Al vlug kwam er een hokje met twee afdelingen in de tuin en Herman was vertrokken. Van bij de start was iedereen gewaarschuwd als Herman met zijn jongen in het lokaal arriveerde. Ja, Herman heeft “het” altijd in de vingers gehad!

 

Leuke anekdote

Hoewel Herman in zijn beginjaren een rasechte snelheidsspeler was, trok hij 1985 naar Adrianus Van der Wegen. Hij kocht er een duivinnetje, met uiteraard het alom bekende Barcelona-bloed in. Tegen dit duivinnetje koppelde hij een gekregen doffertje, waarin het Janssen-bloed rijkelijk vloeide. De teleurstelling was alom toen Herman het eerste koppel jongen uit deze koppeling wilde spenen. Alles wat een duif niet mocht hebben, hadden deze twee duifjes. Het was een doffertje en een duivinnetje. Als jonge duif zagen ze geen korf. Het jaar nadien trok Herman met één weduwnaar (het doffertje van deze koppeling) ten strijde. Hoewel hij dit kereltje, omwille van zijn werk, de twee eerste weken niet kon klokken, liet het doffertje al onmiddellijk zien dat hij tijdig thuis kon zijn. De weken die volgden (de duif kon toen wel geklokt worden) waren fenomenaal! Hij rijgde de ene eerste na de andere aan elkaar! Ging hij 100 km verder met zijn krijgertje, maakte hij geen platte prijs!

 

Op naar Barcelona!

Zoals op vele plekken kende het snelheidsspel begin jaren 2000 een duidelijk verval. Dit was ook zo in Velm en omstreken. Herman ging toen al eens de duiven van een verre vlucht mee opwachten bij zijn goede vriend, Tony Duchateau.  Tony, die al vele jaren geleden de kaart van Barcelona trok en tot op de dag van vandaag zijn mannetje hierop staat (dit jaar een mooie 3 op 4!), wakkerde ergens in Herman een vlammetje aan. In 2011 trok Herman naar Frans Bungeneers en kocht er twee duivinnetjes. Herman moest diep in zijn geldbeugel tasten, maar wist dat hij van het beste mee had. De duiven waar Herman over beschikte, gingen door de keurdershanden van Frans Bungeneers. En met de goed bevonden duifjes en de twee duifjes van Frans zelf, begon Herman te kweken. In het begin was dit zeker met vallen en opstaan. Want zo vlug heb je geen ploegje klaar om naar Barcelona te trekken. Ondertussen is Herman zijn stammetje gebouwd rond de duifjes van Frans Bungeneers, aangevuld met duiven van zijn twee duivenvrienden Tony Duchateau en Michel Boonen (ook reeds goed voor een 2de prov. Barcelona in het verleden) , allebei tevens woonachtig in Velm. Hoe duivensport hand in hand kan gaan met vriendschap!

 

Mini-Maxi!

Straf, heel straf! Herman beschikt slechts over een hokje met twee afdelingen.  Eentje waar plaats is voor 12 weduwnaars en eentje voor de jonge duiven. De weduwduivinnen zijn gehuisvest in een kleine volière in een stalling. Et c’est tout! En de kwekers, zal je misschien denken? Herman beschikt momenteel over 1 kweekkoppel! Wel niet het minste; hierover straks meer…. De vliegduiven kweken elke één koppel jongen voor het seizoen. Het kweekkoppel, dat tussen de jonge duiven zit, kweekt meerdere rondes. Tijdens mijn bezoek telde ik ongeveer nog zo’n 12 jonge duiven. Uiteraard zijn er ook wat verliezen aan huis en schenkt Herman ook al eens een bonnetje. Het doel is om jaarlijks zo’n viertal jonge doffertjes te laten doorschuiven naar het weduwnaarshok.

Ik moet er geen tekeningetje bij maken dat we dus te maken hebben met een mini-kolonie met maxi-resultaten op Barcelona!!!

 

De twee toppers in beeld

In 2021 gooide Herman opeens hoge ogen, toen zijn “Alibaba” B15-2178823 de 6e prov. Barcelona tegen 990 d. won. Nationaal was dit goed voor plaats 67! Deze kerel was echter niet aan zijn proefstuk toe:

2018:   623e nat. / 7438 d.

2019:   797e nat. / 7301 d.

2020:   273e nat. / 6178 d.

2021:     67e nat. / 6913 d. 

Hiermee werd hij 7de beste Barcelonaduif van België over vier jaar (2018-2021)!

 

Hierna mocht deze kerel genieten van zijn welverdiende pensioen en zorgt nu als enige kweekdoffer voor het nodige nageslacht.  In zijn afstamming komen we uiteraard ook het Bungeneers-bloed tegen.

Zoals gezegd mocht Herman in 2022 niet deelnemen aan Barcelona, daar hij in de schutkring viel van een vogelgriepuitbraak. Dit was uiteraard echt balen!  Maar zoals geweten stond hij in 2023 terug aan de inkorftafel met vier weduwnaars. Twee daarvan wisten zich op de uitslag te vliegen. Hiervan wist de B19-5072680 de 1ste prijs in het lokaal de Eendracht Sint-Truiden te winnen tegen 134 d.  Provinciaal was dit goed voor de 8e tegen 922 concurrenten! Het verhaal wordt nog mooier als je weet dat dit nieuwe toppertje een volle broer is van Alibaba. De ouders zijn ondertussen te gedateerd. Maar ik ben er zeker van dat Alibaba voor nieuwe toppertjes zal zorgen!

Alibaba ( 7de beste Barcelonaduif van België over vier jaar 2018-2021)

De opleiding naar Barcelona

Herman springt voorzichtig om met zijn duiven vooraleer ze richting Barcelona vertrekken.  Hij wil in geen geval de duiven voordien in het rood laten gaan. Kan je hem ongelijk geven als je ziet dat zijn “Alibaba” elk jaar beter en beter werd?  Als jonge duif brengt Herman ze een 10-tal keer zelf weg op korte afstand. Nadien laat hij ze midweek een paar keer Mettet (60 km) vliegen. En hier stopt het dan ook. Als jaarduif en tweejaarse starten ze in mei. Stapsgewijs gaan ze richting halve fond. Hun eindvlucht is Tulle. Als driejaarse beginnen ze dan aan hun grote Barcelona-avontuur. Enkele weken voor Barcelona vloog zijn Barcelona-ploeg nog Valence. Hierna gaan ze niet meer mee tot de inkorving van Barcelona. 

 

Verzorging

Ten huize Smeyers houdt men het vooral “simpel”.  De duiven krijgen het hele jaar door ruimeling in de voerbak. De drie laatste weken voor Barcelona krijgen ze Super Plus van Versele Laga. De duiven krijgen altijd voldoende eten, zodat er altijd wel iets in de voerbak blijft liggen. Met dit, wat grit en de laatste dagen enkele pinda’s moeten ze hun klus klaren. Voor de kweek en voor de inkorving van Barcelona gaat Herman naar dierenarts Raf Herbots. Op zijn advies wordt, indien nodig, medisch ingegrepen.  Maar meestal is dit helemaal niet nodig.

 

Proficiat, Herman! Doe zo verder! En laat dit verhaal een inspiratiebron zijn voor velen!

Tom Cartuyvels

1ste prijs Barcelona 134d. Eendracht Sint-Truiden