Meer nieuws

Herman Brinkman – Tuk Marathon kampioen op een van de verste afstanden

10 Mar 2023

Tuk: Gelegen in de provincie Overijssel en voor zij die Nederland kennen weten dat ze in het noordelijke deel van het land moeten gaan zoeken om Tuk aan te duiden. Voor de Brinkmanduiven betekent dit dat ze steeds een van de verste afstanden van Nederland moeten afhaspelen en dan spreken we over afstanden zoals Barcelona 1.308km – St. Vincent 1.153km – Cahors 1.053km – Agen 1.053km – Perigueux 935km.  De Brinkman duiven moeten over een ijzeren karakter beschikken om op zulke afstanden steeds present te zijn. 

Herman, halverwege de 70, is al van kindsbeen af besmet met het “duivenvirus”. Vader Jan Brinkman was een programma speler maar Herman heeft altijd al een boon voor de marathonvluchten gehad. Zeker toen hij eind jaren 70 met zijn vrouw Ria naar Tuk verhuisde. Herman is leraar van opleiding en dat beroep heeft hij maar liefst 41 jaar met veel liefde uitgevoerd. 
Herman vertelt: “Toen we naar onze nieuwe woning verhuisden hadden we natuurlijk nieuwe meubelen nodig en waar koop je als duivenliefhebber nieuwe meubelen? Inderdaad bij meubelgigant “Eijerkamp” te Zutphen want daar krijgt men bij aankoop van meubelen eveneens duiven. Gezien mijn voorliefde voor het marathon gebeuren raadde Hans Eijerkamp me aan om van der Wegen duiven te nemen. Hans had in 1973 een ronde jongen bij Adrianus van de Wegen gekocht en dat was eveneens het jaar dat ze de 1e nationaal Barcelona wonnen. Herman mocht kleinkinderen van beroemde van der Wegen duiven zoals “Lamme” en “Oud Doffertje” in zijn mand zetten. Ik herinner me nog dat ze door een koerier dienst geleverd werden. Vol ongeduld en met veel verwachtingen nam ik mijn van der Wegen duiven uit de mand en eerlijk gezegd, ik was serieus teleurgesteld. Het waren net spreeuwen. Zo klein. Maar hun karakter om te schitteren op de marathon vluchten kende geen limieten en een paar jaar later kweekte ik uit 2 van der Wegen/Eijerkamp duiven de 1e nationaal St. Vincent ’86 en ook mijn beroemde duif “Schoorsteen” die eveneens in ’86 de 1e nationale asduif WHZB Nederland werd en Nederland vertegenwoordigde op de Olympiade in Dortmund in 1987. In 1990 stond Herman aan de voordeur bij kampioen Vertelman en Zoon en versterkte zijn kolonie met het fameuze Jan Theelen bloed. 
Een andere voltreffer was de aankoop van “3 Zeventjes” bij Mees-van Ginkel. 

Huidige toppers
We kunnen een opsomming maken van de huidige toppers maar alles wordt mooi weergegeven in brochure “Racing to 2023”. Hierbij de 2 pagina’s van Herman Brinkman

Succes dankzij “Brinkman duiven”
De successen stapelden zich in Tuk op en en ook op andere hokken excelleerden de Brinkman duiven. Mooie anekdote is dat Herman een verkoop van late jongen organiseerde en op die verkoop kocht Buellens en Zoon uit Heverlee meerdere jongen. Buellens waren in de jaren ’90 echte Barcelona specialisten en hun “Zwarte Brinkman” en “Kleine Brinkman” werden hun basisduiven. 
Ook in de internationale Barcelona winnaars “New Laureaat” bij Luc Wiels en “Jef” bij Rans komen we de naam Herman Brinkman tegen in de stamkaart. 

Voor de marathon liefhebbers onder ons die hun duiven met de echte karakterduiven van Herman Brinkman willen versterken kunnen nu hun slag slaan op internetverkoop Pigeon Bids waar Herman een mooie selectie uit zijn toppers aanbiedt.