Meer nieuws

Freddy Vertriest (Bevere-Oudenaarde) knalt op de snelheid en halve fond !

30 Apr 2021
  • 9 april ’21 Niergnies (83 km) 190d : 9,18,23,24,34,70 (6/16)
  • 9 april ’21 Niergnies (83 km) Scheldeverbond 372d : 15,25,30,31,52,122,128 (7/16)
  • 14 april ’21 : Pont St Maxence (186 km) 223d : 1,2,3,4,5,6,7,8,10,23,26,34 (12/14)
  • 14 april ’21: Pont St Maxence (186 km) Scheldeverbond 1.326 d : 1,2,3,4,5,6,7,8,10,55,63,86 (2/14)
  • 24 april ’21 : Pont St Maxence (186 km) 409d : 1,2,3,5,6,8,9,15,29,46,46,52 (12/14)
  • 24 april ’21 Pont St Maxence (186 km) Scheldeverbond 2.309 d : 1,2,3,7,9,14,24,41,105,177,177,196 (12/14)

Dat noemen we in de duivensport een vliegende start. Knallen met een grote K !

Specialisatie is in veel sectoren, hobby’s enz….niet echt een modewoord. Generalisten bestaan nog, maar het valt op als je echt wil toppen scoren dat specialiseren veelal een noodzaak is. Zo ook in de duivensport, snelheid, halve fond, dagfond, zware fond, duivers, duivinnen….je kan veel richtingen uit om je te amuseren en trachten vooraan in de uitslag te landen.

Freddy Vertriest, 50 jaar jong, uit Bevere-Oudenaarde is verlekkerd op snelheid en halve fond. Reeds jaren maakt hij het goede weer op de vluchten van 100 km tot 300 km. Hij heeft het perfect in de vingers en weet als geen ander zijn team te kneden en klaar te stomen voor dit snelle werk.

De laatste jaren werd er al eens wat neerbuigend neergekeken op de snelheid wegens niet zo populair, weinig duiven enz…. Maar in dit klimaat is er een mooie kentering gaande. Mogelijks mede gestuurd door het succes van snelheids- en halvefondduiven op de one-loft-races is deze tak van de duivensport terug groeiend en wint aan populariteit.

Ook worden geregeld mooie successen geboekt op zware halve fond en dagfond met ingekruiste snelheidsduiven.  Het valt ook op dat gerenommeerde dagfond- en fondspelers nu en dan wel eens een snelheidstopper aanschaffen om deze als injectie in hun eigen stam te brengen.

Weduwnaarshok

 

Heel kleine korf, maar topkwaliteit

Freddy werkt in de nachtshift en daarom is het verzorgen altijd zeer goed gepland en moet het vlug en efficiënt gaan. Daarom ook worden er relatief weinig duiven gehouden en is de selectie bikkelhard. 

De kolonie bestaat normaliter uit 12 kweekkoppels (uitzonderlijk dit jaar 20 koppels, zie verder), 16 duivers op weduwschap en 60 jonge duiven.

Alle duiven worden op 25 november gekoppeld en uit de beste vliegduiven worden de jongen verlegd onder de jaarlingen (jaarlingen brengen meestal 1 jong groot).

Daarna gaat alles op weduwschap en worden ze nog eens gekoppeld bij de start van het seizoen.

In het huidige seizoen zijn er uitzonderlijk meer kweekduiven op het hok omdat de topvliegduif en kweekduif As Provinciaal van Freddy niet meer bevrucht. Tot vorig jaar lukte dit nog occasioneel. Om dit op te vangen werden uitzonderlijk de laatste kinderen van hem naar het kweekhok verhuisd en wordt hier nog volop uit gekweekt om deze gouden lijn vast te leggen voor de toekomst.

Er werden maar een drietal echt oude duiven overgehouden op het vlieghok.

Rechttoe, rechtaan

De werkwijze en verzorging heeft reeds jarenlang zijn nut bewezen en hiervan wordt weinig of nooit afgeweken. Wanneer je wekelijks 75 % van je vliegploeg rats in de kop kan plaatsen dan is dit blijkbaar wel de goede methode.

Hoe worden de duiven verzorgd, voorbereid enz….

  • Weduwnaars worden een 4-tal keer met de eigen korf weggebracht vooraleer ze in de grote korf worden ingemand.
  • Dit seizoen vlogen ze hun 1e vlucht uit Niergnies op eieren (mogen tot 8 dagen broeden). Het resultaat was ‘iets minder’ omdat de duiven niet zo snel op het hok binnenliepen en ze toch meer gemotiveerd zijn in het systeem op weduwschap.
  • De duiven trainen tweemaal daags (ook in april wanneer het ’s morgens nog bitter koud kan zijn).  Blijkbaar heeft dit geen negatief effect op de conditie.
  • De duiven zijn ongeveer een uur buiten maar worden niet verplicht van te trainen. Meestal vliegen ze een halfuur en mogen zich nadien nog wat amuseren. Op maandag hebben ze meestal nog niet veel zin om te vliegen dixit Freddy
  • Freddy maakt een eigen mengeling en doet dit ook prijsbewust. Het kan gerust een ruimengeling worden genoemd omdat er nogal veel fijne zaden worden in opgenomen
  • Bij thuiskomst krijgen de duiven volle bak deze mengeling en zijn electrolyten in de drinkpot.
  • Op zondag mogen ze nog van deze vliegmengeling eten.
  • Op maandag en dinsdag wordt dit voer lichter gemaakt en aangelicht met zuivering en om woensdag, donderdag en vrijdag te worden opgebouwd naar volop vliegvoer. Freddy voedert veel grote gele mais. De duiven worden individueel in hun nestbak gevoederd.
  • Begin van de week gaat er biergist over het voer, op donderdag vitamines in de drinkpot.
  • De duivin wordt steeds getoond voor het inkorven en ze mogen niet trappen. Er wordt gewisseld in de aanpak, soms eens halfbak, soms kort erbij, soms iets langer….kortom de traditionele en gekende trukendoos van het snelheidsspel.
  • Medisch wordt het advies gevraagd van twee veeartsen nl Eric Vanmeirhaeghe uit Kruisem en Johan Vandercruyssen uit Oosterzele. Eén maand voor het seizoen worden enkele duiven onderzocht, maar meestal beperkt zich dit tot wat lichte tricho en worden de duiven hiervoor behandeld.
  • Freddy houdt nauwgezet het vlieggedrag en de prestaties in de gaten en bij een lichte negatieve kentering worden de duiven door de veearts gecontroleerd en eventueel gekuurd tegen eventuele ‘kopzorgen’, maar liever wordt dit vermeden om hun negatieve invloed op de forme te hebben.
  • De jonge duiven worden goed opgeleerd met de kleine korf, worden op de snelheid en halve fond gespeeld. Enkele duivinnetjes worden op de provinciale halvefond vluchten gespeeld. De duivers worden getraind en gefocust voor het latere snelheidswerk.

Hok van de jonge duiven

Een sterk verervende stam met nadruk op de pure snelheid

Freddy is van in het begin zeer goed geslaagd met de duiven van Willy Vanhoutte. In dezelfde lijn is hij blijvend op zoek gegaan naar de Reynaert-duiven en hiervoor klopt hij ook aan bij Norbert Vanneste.  Eerst door aankoop, later door ruil en samenkweek heeft zijn vliegploeg een boost gekregen met de inbreng van de duiven van Marc & Rudy Balcaen uit Nazareth. Deze laatsten zijn ook reeds jarenlang toonaangevend op het snelle werk in hun streek. In deze stam is er ook wel wat Gevaert-Lannoo (en terug Vanhoutte) terug te vinden.

Freddy levert sedert jaren het bewijs dat echte specialisatie met natuurlijk de nodige aanleg en talent tot topresultaten kan leiden in een strak geleid, duidelijk systeem en met een goede basis van duiven.

Proficiat met deze schitterende start vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens