Meer nieuws

Freddy & Jacques Vandenheede (Kruisem) rijgen de kampioenentitels aan elkaar !

21 Oct 2022

Passie, bezetenheid, drive, genetisch belast ?  Dit zijn allemaal termen die door ons hoofd flitsen wanneer we in de duivensport de gebroeders Vandenheede uit Zingem (Kruisem) in ogenschouw nemen.

Het is geen punt van discussie dat ze het met de vader-en moedermelk meekregen, want vader Rene was in zijn generatie ook al een echte topspeler. Hij legde zich een stevige basis met de duiven van de toendertijd gerenommeerde tandem Mencke-Haelterman uit Zandbergen en met deze duiven werd in de latere jaren een echte stam gekneed aangevuld met de beste uit de regio of buiten de regio.

Jacques speelde in een latere fase op eigen benen met veel succes en Freddy vormde samen met zijn ouders ook een heel sterke tandem.  Na wat beraad en overleg werden enkele jaren terug de plannen geconcretiseerd om samen te spelen onder de naam van Freddy & Jacques Vandenheede.  Beide families wonen in dezelfde straat, ze huizen rechtover elkaar en een gebruiksvriendelijke opdeling van de hokken en de taken werd gemaakt.  De kweekduiven huizen bij Jacques, de vliegduiven bij Freddy.  Sedert twee jaar kunnen zij ook beroep doen op de dagdagelijkse hulp van Jean-Claude die volop meehelpt in de verzorging.

De boom en de vruchten

We zien en horen het Freddy nog vertellen in één of andere filmopname over de verkoop, veel jaren terug, van een topduif. Hoe hij onmiddellijk nadien er spijt van had en dit zeer moeilijk kon verteren. Dit is nadien omzeggens nooit meer gebeurd. 

De boom niet vellen of verkopen, de vruchten wel.  En wanneer je dan de nationale zeges als een paternoster aan elkaar rijgt, de nationale titels niet meer ‘op de schouw gestald’ krijgt, de asduiven in de rij op je kweekhok hebt, dan mag je zonder twijfel je eigenaar noemen van één van de meest kwaliteitsvolle kweekhokken van de duivenwereld.

In een niet zo lang verleden waren de Vandenheede’s (zoals ze door menigen in de voertaal worden genoemd) halve fondspelers. Zeer sterk en met uitmuntende resultaten. Elk jaar werden ook de nationale vluchten met de jonge duiven bestookt en met zeer goed resultaat. Hieruit bleek dat de duivenstam ook bestand was tegen meer kilometers. Langzaamaan werd de overstap gemaakt naar de zware halve fond en de dagfond en bleek dat deze duiven ook zonder probleem op deze vluchten nationaal top scoorden.

Door aanschaf en ruil of samenkweek werden ook duiven ingebracht voor de fond (o.a. De Rauw-Sablon, Mannaert enz..).  Deze duivennamen die toen de dagfond overspoelden met topresultaten pakte als boter op een boterham met de duiven van Freddy & Jacques. Occasioneel werden ook topduiven aangeschaft bij lokale toppers en met veel succes.  Deze duiven werden ingepast op de eigen duiven en zwaar getest.

Er wordt ook niet geaarzeld om nu en dan snelheidsbloed in de stam in te passen om ervoor te zorgen dat er op de topprijzen niet wordt ingeboet.  Maar wie denkt dat er geen duiven huizen die ook de lange mars aankunnen is fout.  Er werd ook de 1e nationaal Cahors gewonnen, de 1e (inter)nationaal Narbonne duivinnen enz….. 

Indien je kolonie niet allround of polyvalent is kan je moeilijk zoveel titels van Algemeen Kampioen van België winnen.

Een sterk georganiseerde aanpak

Het kan niet anders dan, wanneer je een dergelijke kolonie moet beheren, sturen, beheersen, dat er een sterk georganiseerde aanpak achter schuil gaat. De verzorging is gestructureerd en duidelijk.  Er wordt steeds met een groot aantal duiven gespeeld op bijna alle afstanden en dan is duidelijkheid meer dan nodig.

Een groot kweekhok, een vliegploeg van 200 duivers en duivinnen, en een grote kolonie jonge duiven nopen tot structuur.  Het doen en laten trainen van deze ploegen op zich is reeds dagvullend.  De jaarlingen en oude duiven worden naargelang de vluchten of de timing in het seizoen hetzij op nest, hetzij op weduwschap gespeeld en allen hebben een thuisblijvende partner.

Zoiets kunnen we een systeemhok noemen waarbij de duiven zich dienen te passen in het systeem van de speler en niet omgekeerd. De ploegen worden klaargestoomd voor een bepaald vluchtenschema en dat vraagt planning en een gedisciplineerde aanpak. Besluit hier niet uit dat er geen individuele kennis is van de duiven en dat het er maar ‘los op’ is, allesbehalve. Het bewijs hiervan is het feit dat, ondanks dat er steeds met een groot aantal duiven wordt gespeeld, men erin lukt om meer dan geregeld de 1e en 2e afgegeven duif rats in de kop te spelen en zeker in de kop van de eigen aankomsten. Dat lukt niet indien mijn zijn duiven niet door en door kent.

Naast deze globale aanpak met toch een individuele opvolging is de selectie bikkelhard. Bij de duivinnen worden zelden nog duivinnen gespeeld die ouder zijn dan 2 jaar. Uit ondervinding is gebleken dat, eens de kilometers op de teller staan, ze er niet meer in lukken het strakke vliegritme te behouden. Anders is het bij de duivers weduwnaars, waar er toch een aantal duiven van 2 jaar en ouder heel sterk presteren.

Deze voorgaande beschrijving kan je samenvatten in een aantal kernwoorden nl. passie, discipline, toewijding en structuur.  En dat alles resulteert in fenomenale resultaten…

Algemeen kampioen van België 2022

Ook deze titel die recent werd gepubliceerd is een samenvatting van de aanpak van deze kolonie. Algemeen kampioen is het resultaat van top scoren met de 1e afgegeven duif over alle disciplines heen. Van snelheid tot zware fond, van jonge duiven tot oude duiven, alom vooraan spelen is de boodschap. De titel van Algemeen Kampioen werd reeds behaald in 2012,2017,2018 en nu 2022.

Met een coëfficient van 17,7962 % deze titel binnenhalen is grandioos. De 2e plaats wordt behaald met een percentage van 36 %, of meer dan het dubbele. Dit zegt genoeg over de prestatie die werd geleverd.

In het seizoen 2022 stapelden ze de topklasseringen terug op zoals 1ste Nat Asduif zware halve fond jaarse ( 3 – 7 en 8 Nationale vluchten ) – 3de + 6de Nationale Asduif zware halve fond jaarse KBDB. 

De voorbije 3 seizoenen haalden ze volgende topresultaten :

  • 5 x 1e nationaal
  • 6 x 2e nationaal
  • 7 x 3e nationaal
  • 6 x 4e nationaal
  • 3 x 5e nationaal

 

Bij wijze van illustratie hierna een (onvolledig) lijstje om van te duizelen :

1 Nationale Asduif Fond oude KBDB 2020
1 Nationale Asduif Allround oude/jaarlingen KBDB 2020
1 Nationaal Kampioen Fond oude KBDB 2020
1 Nationaal Limoges 9.756 jaarse 2020
1 Nationaal Brive 3.756 oude 2020
2 Nationaal Argenton 10.632 oude 2022
2 Nationaal Kampioen zware halve fond oude/jaarse KBDB 2021
2 Nationale Asduif Fond oude KBDB 2020
2 Nationaal Brive 3.756 oude 2020
2 Nationaal Limoges 9.756 jaarse 2020
2 Nationaal La Souterraine 6.761 jaarse 2022
3 Nationale Asduif Allround oude/jaarlingen KBDB 2022
3 Nationaal Argenton 12.938 jaarse 2022
3 Nationale Asduif zware halve fond jaarse KBDB 2022
3 Nationale Asduif Fond jaarlingen KBDB 2020 
3 Nationale Asduif Allround oude/jaarlingen KBDB 2020
3 Nationaal Limoges 9.756 jaarse 2020
3 Nationaal Brive 3.756 oude 2020
3 Nationaal Souillac 4.637 jaarse 2022
4 Nationaal Kampioen zware halve fond jonge KBDB 2022
4 Nationaal Souillac 4.637 jaarse 2022
4 Nationaal Brive 5.885 jaarse 2022
4 Nationale Asduif Allround oude/jaarlingen KBDB 2021
4 Nationale Asduif Fond jaarlingen KBDB 2020 
4 Nationale Asduif Allround oude/jaarlingen KBDB 2020
4 Nationaal Kampioen Fond jaarlingen KBDB 2020
5 Nationaal Kampioen fond jaarse KBDB 2021
5 Nationale Asduif Fond oude KBDB 2021
5 Nationale Asduif Fond oude KBDB 2020 
6 Nationale Asduif zware halve fond jaarse KBDB 2022
6 Nationale Asduif Fond oude KBDB 2021
7 Nationale Asduif Fond oude KBDB 2020
7 Nationale Asduif Allround KBDB oude/jaarlingen KBDB 2020
8 Nationale Asduif Allround oude/jaarlingen KBDB 2020
8 Nationale Asduif Fond oude KBDB 2021
9 Nationale Asduif Allround oude/jaarlingen KBDB 2021
9 Nationale Asduif Allround oude/jaarlingen KBDB 2022

En dan vermelden  we nog niet de Olympiadeduiven enz….

Dominant over alle afstanden heen

De zware fond is niet echt hun cup of tea….ooit in een recent verleden werd dit al wel eens met enkele duiven geprobeerd, maar deze tragere duiven zijn moeilijker in te passen in hun systeem en er wordt graag met een groot aantal duiven gespeeld. En toch werd een (inter)nationale zege Narbonne gewonnen, wordt top gespeeld op Agen enz….  Freddy en Jacques verstaan ook de kunst om hun duiven te lezen en er enkele uit te pikken, voor te bereiden, om ook, wanneer nodig, op deze vluchten te scoren.

Maar vanaf de snelheid tot en met dagfond zijn ze ongeëvenaard in hun resultaten. Soms is het met open mond kijken naar de regen aan duiven bij vluchten tot 700 km. Er zijn in de voorbije jaren vluchten geweest die ze letterlijk hebben opgerold met diverse duiven rats in de kop en met soms de 2 eerste nationaal op de dagfond.

Ze zijn dominant over alle afstanden heen. Op de nationale vluchten is de windrichting al eens sterk bepalend voor de nationale zege, maar bij stil en normaal duivenweer kan je er je klok op juist zetten dat ze steevast in de nationale top te vinden zijn.

Een zeer breed en uiterst getalenteerd kweekhok, bezet met nationale winnaars, asduiven, is het fundament. Dan ongebreidelde inzet, kennis van duiven en een zeer grote toewijding erbovenop is hun sleutel tot groot succes !

Proficiat met dit alweer uitmuntend seizoen 2022 en op naar de volgende krakers !

Geert Dhaenens