Meer nieuws

François Callebaut (Meldert-Aalst) winnaar Zilveren Vleugel Barcelona 2023 en bezitter van een straffe minikolonie !

24 Feb 2024

Ja, de verborgen schitterende parels bestaan nog. Het vraagt soms wat speurwerk of oog hebben voor detail, of eens rustig de tijd nemen om de uitslag van een wedstrijdvlucht objectief na te lezen, om ze te ontdekken. 

Persoonlijk hadden we dit reeds een aantal jaren in het oog dat er in Meldert-Aalst zo een speler met de kleine korf huist, maar een korf met een gouden randje op de zware fond die jaar na jaar met weinig duiven sterk speelt.

Seizoen 2023 was een echt grandcru-jaar

Het bewijs dat je geen grote kolonie duiven moeten huisvesten om ook in regelmaat uit te blinken op de zwaarste vluchten is nog maar eens geleverd. Het was geen toeval, het was geen “eenseizoensvlieg” want François is reeds jaren top op de zware fond. Steeds met enkele duiven in de korf scoort hij heel gemakkelijk nationaal top. De kwaliteit is aanwezig, de diamanten op het kweekhok worden gekoesterd en hij is trouw aan zijn basisstam.

Seizoen 2023 was een heel mooi seizoen met uiteraard als bekroning het winnen van de Zilveren Vleugel Barcelona…maar vooral en misschien nog meer de regelmaat in de resultaten die hebben geleid tot heel mooie en sterke klasseringen in de zwaarste competities :

  • Winnaar Zilveren Vleugel Barcelona 2023
  • 1e  Nationale Marathon (beste Belgische speler over 7 internationale zware fondvluchten met de 1e afgegeven duif)
  • 3e Europabeker La Colombe Joyeuse 1e getekende
  • Euro-Diamond Pigeon Club
  • 3e plaats Man van het Jaar
  • 9e plaats 2 jaars klassement
  • 6e plaats Zilver
  • 6e kampioen zware fond oude KBDB Oost-Vlaanderen
  • Club Land van Aalst
  • 1e Algemeen Koning zware fond 1é en 2e afgeg
  • 1e Kampioen zware fond meest prijzen 1e afgegeven
     

Het was voor ons dan ook geen verrassing dat we de Zilveren Vleugel Barcelona 2023 op dit hok mochten gaan bezoeken. En nog meer opmerkelijk is het feit dat François vorig jaar (2022) op Barcelona de 6e nationaal speelt en dit in 2023 terug kan herhalen (zij het met een andere duif).

In de eenvoud toont zich de meester

Het is aangenaam komen bij François en Gerda, vriendelijk, lekkere koffie en koekjes en sterk in de eenvoud. François is er één met hoofd en handen. Met zijn 74 jaar oogt hij kwiek en levendig. Het is geen stilzitter, hij is altijd wel met iets om handen. 

Zijn het zijn duiven niet dan is hij een mooi stuk houten speelgoed aan het maken op de ambachtelijke wijze, d.w.z. zonder een nagel of een schroef te gebruiken. Degelijk werk leveren….dat was zo in zijn beroepsverleden (jarenlang zelfstandig bouwvakker) maar ook in het beoefenen van de duivensport. 

Hij is reeds heel lang verslingerd aan de duivenvluchten op de zware fond. Geboren in een duivenspelersnest speelt hij van zijn 15 jaar met de duiven. Hij leerde de fijne knepen van het verzorgen en motiveren op de snelheidsvluchten die in de streek van Aalst (gelukkig nog steeds) razend populair waren en zijn. 

In een latere fase (en op hun huidige woonst) werd hij gebeten door de microbe van de zware fond en wist waar de mosterd diende gehaald namelijk in Nederland. Hij zocht deze sterke vliegers al heel vroeg bij de toenmalige vedette op de zware fond Sam De Jong waar hij enkele jonge duiven en eitjes kocht. Hij haalde op nog plaatsen de Nederlandse langeafstandsvliegers, maar het meeste succes kwam van de duiven van Sam De Jong. 

Met één van deze duiven, de basiskweker de Geschelpte Witpen, werd een zeer brede basis gelegd van duiven die het kunnen bij het zwaarste weer en in de zwaarste omstandigheden.

De eenvoud van deze discipline op de zware fond zit vooral in de kwaliteit van de duiven en een doorzichtig, eenvoudig systeem in verzorging. Dit is het geval bij François en zo zit hij ook in elkaar. Het moet duidelijk, beheersbaar en structureel goed zitten…en dan komen de resultaten wel.

De lijn van Den Bonten en zijn familie als rode draad

François was reeds jaren aan een stuk heel sterk aan het presteren, maar veel publiciteit is aan hem niet besteed. Hij loopt niet te koop met de prestaties van zijn duiven en een echte kenner zal dit wel uit de uitslagen kunnen distilleren. 

Maar toen Den Bonten in 2016 zijn duivels ontbond werden de schijnwerpers wel richting Meldert gericht. Den Bonten (BE13-4255775) was geringd met een oude ring en werd in 2014 slechts heel beperkt het pad opgestuurd. In 2016 reeds (als 2 jaarse) haalde hij verschroeiend uit op twee Rhône-vluchten met keihard weer.

  • Montélimar
  • 1e provinciaal 423 d
  • 21e nationaal 4.000d
  • Marseille
  • 1e provinciaal 226d
  • 3e nationaal 2.166 d
  • 8e internationaal 9.641d
     

Dit als tweejaarse duif realiseren op 2 keiharde vluchten was een teken dat er heel wat kracht in deze duiven zit. Ook zijn broer de Montélimar had met 3 vroege prijzen op Marseille en Montélimar getoond dat ze sterk waren. François speelt traditioneel heel graag de vluchten van de Rhône-vallei omdat de duiven die het daar kunnen meestal sterke duiven zijn.

Den Bonten is een rechtstreekse zoon van de Geschelpte Witpen (BE07-4368749) stamvader van het hok en rechtstreeks van de hokken van Sam De Jong. Deze kweeklijn heeft François verder uitgesmeerd over zijn kweekhok en vliegploeg. Hier en daar komt er een scheut vreemd bloed bij (Peiren Noël, Boonen Gebroeders, Gilbert Van Hassel via Kris Steeman…) maar hij schuwt ook niet om binnen deze familie te kweken (en dat kan vrij dicht zijn).

De lijn van Den Bonten (en nog meer specifiek zijn vader de Geschelpte Witpen) is een lijn die heel goed vererfd. Zo is er een schitterende referentie bij de Gebroeders Boonen uit Buggenum (Nl) die uit een duivin van François (Miss Callebaut) de 1e nationaal Barcelona ZLU 2021 winnen met hun Caatje (1e nationaal van 4.381 d). Miss Callebaut is een rechtstreekse dochter van Den Bonten.

De “Zilveren Vleugel” (BE20-4214417)  brengt roem naar Meldert 

Om 6.01 u ’s morgens vroeg kwam hij mooi uit de vlieglijn aan uit Barcelona. 1e in de Club, 2e provinciaal O-Vl, 6e nationaal was het resultaat. En hiermee haalt deze mooie blauwe duiver, die voortaan als de Zilveren Vleugel  door het leven gaat, eer en roem naar Meldert. Hij herhaalt wat een hokgenoot hem in 2022 voordeed, nl de 6e nationaal vliegen.

Het is een heel mooie in de hand, niet te groot maar alles netjes in verhouding en zeer sterk gebouwd. Zo heeft François zijn duiven ook graag. Groot of klein maakt hem weinig uit als alles maar in de juiste verhoudingen is….en bij voorkeur een zachte pluim.

Hij heeft een ijzersterke afstamming in zijn bloed. Zijn vader is een rechtstreekse duiver van Noël Peiren uit de lijn van de Carcassonne en de As Perpignan. De moeder is een halfzus van Den Bonten en komt uit de basiskweekduiver De Geschelpte Witpen x inteelt naar de stamvader. 

Op de eerste vlucht Valence van dit jaar vloog hij de 259e nationaal en dat was voor François voldoende als signaal om hem als 1e in te korven voor Barcelona met een Zilveren Vleugel als beloning. Hij verhuist nu naar het kweekhok waar hij de schitterende traditie van kopvliegers op de zwaarste vluchten kan trachten te bestendigen.

Met de K van kwaliteit

Je gaat hier niet de grote massa duiven aantreffen. Er worden een 20-tal kweekkoppels gehouden en sporadisch wordt wel iets bijgehaald…een beetje melk in de koffie, maar de koffie blijft de oude lijn van de Geschelpte Witpen (Sam De Jong) en de oude stam. 

De focus ligt op de internationale vluchten zware fond en niets anders. De zware halve fond en de dagfond wordt gebruikt als waardemeter voor de forme en als opleidingsparcours voor de jonge duiven en jaarduiven.

Dit seizoen werd gestart met 15 oude duiven (ouder dan jaarling) en een 20-tal jaarlingen. De jaarlingen werken bij voorkeur twee zware halve fond vluchten en één of twee dagfond vluchten  af als basis voor de toekomst.

Er worden maximaal 50 jonge duiven geringd en deze worden opgeleerd zodat ze enkele keren een vlucht zoals Noyon of iets verder in de vleugels hebben.

Er wordt slechts vanaf maart gekweekt omdat de verliezen van jonge duiven dan ook veel beperkter zijn.

De vliegduiven kweken niet voor het seizoen en mogen een 10-tal dagen broeden i.f.v. het opleren en het iets gemakkelijker handelbaar zijn. Na het seizoen mogen ze een koppel jonge duiven grootbrengen om hun nestgevoel en bakvastheid te verhogen.

Veel frivoliteiten zitten in de verzorging bij François niet inbegrepen. Voor het seizoen wordt een meststaal per post opgestuurd naar de veearts. O.b.v. deze bevindingen wordt wel of niet ingegrepen maar meestal is dit noppes.  De hokken bij François zijn gezond, netjes en dagelijks onderhoud zit in de hotelservice inbegrepen…maar ook niet meer.  Geregeld look en ajuin in de drinkpot, elektrolyten bij thuiskomst, wat biergist en hiermee is het menu gekend. Als voer worden 3 mengelingen van Paloma samengevoegd (rui, dieet, vlucht) en er wordt in een eetbak op de bodem van het hok gevoerd. Na een halfuur wordt de dis afgeruimd. In het seizoen krijgen de duiven ook nog wat snoepzaad als versnapering. Anderzijds kunnen we wel stellen dat er niets aan het toeval wordt overgelaten. François is een winnaar en bij een mindere vlucht zal hij zich extra inspannen om ze bij de volgende vlucht in topconditie aan de start te brengen.  Ook dat typeert de echte gepassioneerde spelers !

Naast de Zilveren Vleugel zijn er nog wel wat duivers die meer dan hun strepen hebben verdiend.  We pikken er nog eentje uit als voorbeeld namelijk de Sint-Vincent (zullen we hem maar dopen, want een naam had hij nog niet..).

  • Sint Vincent (2021)
  • 1e club 51d
  • 17e prov 721 d
  • 64e nationaal 3.080 d
  • Marseille (2022)
  • 1e club 34d
  • 28e prov 328 d
  • 161e nationaal 2.326 d
  • Pau (2023)
  • 7e club 69 d
  • 59e prov 822 d
  • 176e nationaal 3.080 d
  • Sint Vincent (2023)
  • 1e club 71d
  • 2e provinciaal 777d
  • 8e nationaal 2.326 d

De vader van deze duif is een duiver van Gilbert Van Hassel (Zele) via Kris Steeman, de moeder is dan weer een halfzus van Den Bonten (uit de basiskweker de Geschelpte Witpen).

Dit alles smaakt naar meer

Het winnen van de Zilveren Vleugel is voor François en Gerda een mooie bekroning van het beleven van een hobby zonder zich veel te bekommeren om wat de omgeving hiervan vindt. 

Daarnaast bevestigen de prachtige klassementen (o.a. 1e plaats Nationale Marathon) dat deze relatief kleine kolonie ook in de breedte heel veel kwaliteit in huis heeft. 

François heeft jaren geleden voor zichzelf uitgemaakt dat de zware fond de tak binnen de duivensport is die hem het meeste aanspreekt. Hij  is hiervoor de juiste duiven gaan zoeken en selecteren. Zijn hobby beoefent hij gepassioneerd, met veel drive en toewijding en hij blijft trouw aan de eenvoud in de verzorging. De kwaliteit van de duif, het goed en degelijk verzorgen en dan testen op de lange afstand.  En vooral genieten van de mooie resultaten. Een vrij pure vorm van duivensport. 

De passie voor de zware fond is een microbe die bij François zwaar heeft toegeslagen. Hopelijk in een goede gezondheid, kan hij ‘stillekes verderdoen’ zoals hijzelf zegt, en dan zijn we er rotsvast van overtuigd dat er nog topuitslagen zullen opgetekend worden in Meldert, maar wat 2023 heeft gebracht kan niet meer stuk !

Speciaal voor de eerste keer brengt Francois kinderen van zijn beste duiven in een internetveiling

BE 23-4184597 "Silver Wing 597"

Een prachtige zoon van “597/20” Zilveren Vleugel Barcelona 2023 gekoppeld aan een zus van 9de Int.Nat Barcelona 16.832d in 2022. Het allerbeste van Noel Peiren aan elkaar gekoppeld.

BE 23-4184598 “Barca 598” en BE 23-4184599 “Barca 599”

Deze is een ½ zus en ½ broer van “597/20” Zilveren Vleugel Barcelona 2023
Gekweekt uit dezelfde vader van “597/20” maar opnieuw gekoppeld aan een zus van 9de Int.Nat Barcelona 16.832d in 2022.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens