Meer nieuws

Francis Vanhamel uit Beverlo wint 1ste Nationale Asduif snelheid jonge KBDB 2022

29 Jan 2023

De kampioenschappen en vooral de asduiven bij de nationale kampioenschappen KBDB 2022 lagen enorm laag, het niveau wordt elk jaar beter en de concurrentie harder en harder. De begeleiding van de topliefhebbers zijn verbetert en alles staat in het teken van top te kunnen spelen. Voor de winnaar met de jonge duiven op de snelheid gaan we richting het Limburgse Beverlo, daar gaan we op bezoek bij Francis Vanhamel. Zijn supercrack “Romulus” werd 1ste Nationale Asduif snelheid jonge KBDB 2022.

Voor Francis was dit een heel speciaal jaar na de prestaties van “Romulus” sta je plots in de kijker en dat is hij niet gewoon. Maar de duif op zich verdient alle eer en ik ben blij dat ik zo een klasbak heb kunnen kweken. Voor Francis begon de duivensport op 10-jarige leeftijd bij zijn vader op de ouderlijke hokken in Beverlo. Hij ging naar school, maar de meeste tijd daarbuiten spendeerde hij mee aan de duiven. Door het werk als leraar en voetbaltrainer kwam de duivensport na het afstuderen op een laag pitje te staan en stopte hij een tijdje met duiven. In 2015 nam hij terug een nieuwe start op de huidige hokken van nu en gaat het elk jaar beter en beter. Hij is al meerdere jaren na elkaar algemeen kampioen op de snelheid en heeft als doel de komende jaren voor op de provinciale vluchten te kunnen meedoen met de allerbesten. In 2018 werd hij 4de Nationaal Kampioen snelheid met de jonge duiven en uit de ouders van “Romulus” komen elk jaar goede duiven met verschillende partners. 

De heropstart kwam er dus in 2015, Francis was trainer in Tongeren en kwam in contact met Frans Rondags. Hij kreeg er eerst 4 eitjes mee en nadien 4 koppels in bruikleen om te kweken. Nadien ging hij langs bij Kristof Mondelaers die toen stopte met zijn hobby en hij bracht er de vader van “Romulus” mee. Deze doffer kreeg in de winter van 2021-2022 2 duivinnen gelijk, de jaren voorheen had hij altijd een vaste duivin maar ik wou hem toch eens herkoppelen. Francis koppelde hem met een 100% Frans Rondags duivin en hieruit komt dan deze krachtpatser, zijn nestzus heeft ook goed gevlogen maar niet zo goed als hem. Deze mag nu op het kweekhok zorgen voor het nageslacht. Andere broers of zussen had ik niet om te spelen vermits ik maar 1x dit koppel had samengezet. 

Focus op de snelheid

Doorheen de jaren heb ik liefst snelheid gespeeld, er is een mooi samenspel met veel duiven en de tijd die ik had was voldoende om enkel snelheid te kunnen spelen. Nu zal stilletjes aan de focus verlegd worden richting de halve fond en met een iets kleiner hokje proberen op de snelheid even goed te blijven presteren. 

Op het weduwnaarshok is plaats voor 26 doffers, deze brengen in de winter de eitjes van de kwekers groot. Buiten enkele toppers die zelf hun eigen jongen mogen grootbrengen. In maart volgt er geen 2de koppeling meer, de duiven komen begin maart terug buiten vermits ook hier veel problemen door het bossig gebied met roofvogels. In het begin trainen ze 1x per dag, nadien wordt dit temp opgedreven naar 2x per dag in het seizoen. Enkel als het zeer warm is ’s avonds trainen ze terug 1x per dag. 

De weduwnaars worden vanaf april tot begin augustus puur op weduwschap gespeeld en krijgen hun schotel of duivin zeer kort te zien ( 10 minuten ) bij de inkorving. Bij thuiskomst is dit in het begin ook heel kort ( 30 minuten ) en nadien wordt dit altijd langer en langer. 

Jonge duiven 

De jonge duiven van 1ste en 2de ronde zitten bij elkaar en deze groep is ongeveer 50 a 60 stuks groot. Deze worden verduisterd van begin maart tot begin juni, de 3de ronde wordt niet meer verduisterd. Ik licht deze bij vanaf begin juli tot einde seizoen maar wel maar enkel ’s avonds tot 23u. In het opleren en rijden van de duiven steek ik veel tijd, voor snelheid is dit het allerbelangrijkste naar mijn gevoel. In de voorbereiding rij ik er zeer veel mee op korte afstand en tijdens het seizoen rij ik er 3x per week mee tot op 20km. Meestal los ik hier eerst de duivinnen en dan enkele minuten later de doffers. Het verschil in tijd van in het begin tot ze het systeem echt kennen is toch een paar minuten en daar draait het om. Doorheen de week trainen de duiven dus niet vaak aan huis en meestal is dit maar een half uurtje en 1x per dag. 

Bij elke leervlucht door de week zitten er max 10 minuten samen, als ik thuiskom met de auto zet ik ze direct uit elkaar en die dag trainen ze niet meer. De geslachten worden hier gescheiden nadat ze een 3-tal vluchten in de vleugels hebben. 

Als ik op woensdag, donderdag en vrijdag rij zien de duiven elkaar op de avond van inkorving niet, doe ik dit op dinsdag, woensdag en donderdag dan komen ze vrijdagavond een kwartiertje bij elkaar. Dit loopt tegen het einde van het seizoen op tot maximum 1 uur. Bij thuiskomst vind het belangrijk dat de koppeltjes echt goed vast gepaard zijn en blijven ze samen tot de dag erna ’s morgens, als dat allemaal ok breng ik dit terug tot de vroege avond op dag van thuiskomst zelf. 

Bij thuiskomst door de week zijn alle dozen of extra motivatie dicht, in het weekend bij wedvlucht gaat alles open. Maar alles blijft wel de hele week op het hok aanwezig. 

Asduif Romulus

Een speciaal verhaal hoort bij speciale duiven, de 1ste vlucht op 4 juni won hij de 4de prijs op Momignies tegen 662 duiven, een weekje later bleef hij gewoon een week weg van huis. Hij kwam terug, kreeg de tijd om te herstellen van Francis en hervatte terug alle trainingen door de week en was weer klaar voor de strijd. Op 2 juli was het zover, de 2de vlucht uit zijn carrière kon starten. Hij won de 10de tegen 919 duiven op Momignies en was hopelijk weer vertrokken. Nee hoor, het werd alleen beter want vanaf toen won hij 5 weken op rij de 1ste prijs lokaal en in het samenspel won hij zijn nationale titel bij elkaar tegen 1000 of meer duiven. Een klasbak die in zijn carrière 7 x een wedstrijd vloog en zijn slechtste prijs een 10de was tegen 919 duiven. De afstand van Soissons ( 226km ) ligt hem beter dan Momignies, want hier vloog hij 1ste en 2de tegen minstens 2.861 duiven op 2 weken tijd. 

Na die 7de vlucht en voldoende prijzen te hebben voor nationale asduif werd er gekozen om hem te stoppen, geen gemakkelijke beslissing vermits je een topduif in topconditie moet stilleggen. Maar later blijkt toch dat dit de enige en juiste beslissing was omdat hij het goud mee naar Beverlo bracht en het risico om zo een topduif te verspelen altijd bestaat. 

BE 22-5088495 “Romulus” Duiver
1ste Nationale Asduif snelheid jonge KBDB 2022
1ste World Best Pigeon Snelheid 2022 

  1 S.Prov.Soissons       2.861d
  1 Soissons                   1.052d ( 2 S.Prov. 3.185d )
  1 Momignies               1.106d ( 5 S.Prov. 3.046d )
  1 Momignies                  784d( 2 S.Prov. 3.282d )
  1 Momignies                  692d ( 24 S.Prov. 3.105d )
  4 Momignies                  662d ( 22 S.Prov. 2.469d )
10 Momignies                  919d

Vader BE 14-2065050 Mark Janssens

Gr.V. BE 13-5031080 Superkweker - Mark Janssens
                Vader van “038/20” 12 x 1ste – “017/17” 10 x 1ste – “374/21” 7 x 1ste 
                Zoon van “018/12” 1 Prov Asduif Snelheid jonge KBDB 2012 ( 11 Nat Asduif 2012 )
                x “001/12” Volle zus “018/12”
Gr.M. BE 13-5033640 Zus King of Sprint - Mark Janssens
                Volle zus “King of Sprint” 1ste Nationale Asduif Snelheid jaarse KBDB 2015 - 
                12 Nat Asduif snelheid jonge KBDB 2014 

Moeder BE 16-51510953 Francis Vanhamel

Gr.V. BE 10-5121252 Topkweker – 100% Frans & Gert Rondags
                Zoon van “843/07” Rondags x “800/08” Dochter Speedy Girl Rondags
Gr.M. BE 12-5019123 Topkweekster - 100% Frans & Gert Rondags
                Dochter van “485/08” Lijn Figo Rondags x “271/04” Dochter 3 x 1ste prijswinnaar

Voeding

De jonge duiven krijgen na het spenen nog 3 weken kweekmengeling en nadien schakel ik over op 1/3 Rui, 1/3 Vandenabeele en 1/3 Start Matador. Dit krijg ze dan 2x per dag tot het seizoen van start gaat. In het seizoen zelf gebruik ik de Matador mengelingen, dit is dan Start, Athletic en Turbo Energy. Bij het binnenkomen na elke training krijgen ze pinda’s met wat kempzaad en snoepzaad bij. Op de dag van de inkorving krijgen ze enkel in de ochtend nog eten en dan is het 1 lepel per duif. 

Ik gebruik niet dagelijks een ander product, ik probeer mij te houden en enkele zaken die ze wekelijks krijgen. Dit is Belgasol van Belgica – De Weerd en Nutri Power bij thuiskomst, Konditiepoeder 1 x per week en Tolyamin Forte van Schroeder – Tollisan ook 1x per week. 

Op gebied van enten doe ik 2x Rota – Paramyxo bij de jonge duiven en 1 x Pokken. In het najaar kuur ik de duiven tegen paratyphus en werden ze vorige winter niet geënt, het jaar voordien was dat wel het geval. Voor tricho en luchtwegen kuur ik de duiven voor het seizoen en maak ik in het seizoen wekelijks gebruik van de gele druppel in de bek. Voor de luchtwegen herhaal ik de kuur nog 2x doorheen het seizoen, meestal is dit om de 6 a 8 weken. 

Francis, van harte proficiat vanwege het hele HERBOTS TEAM met deze geweldige klasbak en je andere resultaten. 

Buelens Kim