Meer nieuws

Familie Timmermans-Poels - Schaffen: 1e Nat. Bourges 9.922 oude + jaarse - snelste van 30.250d.

13 Aug 2023

B22-2088887
1e Nationaal Bourges 9.922 oude en jaarse
Snelste van 30.250d.

Afstand: 471km
Snelheid: 1,576.08 m/m

Nationaal Bourges kende een mooi deelnemersveld want naast de 20.328 jonge duiven werden er ook 9.922 oude en jaarse duiven ingekorfd. Snelste van alle werd “Louise” (B22-2088887) van familie Timmermans-Poels uit Schaffen. Chris Timmermans en Vanessa Poels zijn aan een heel sterk seizoen bezig. De forme fee huist duidelijk op de hokken want het aantal overwinningen leunt al zeer dicht bij de 30 aan en - belangrijk te weten - dit met een team van 10 jaarse duivinnen en kleine 90 jonge duiven. Met oude/jaarse duivers wordt er niet gespeeld. 

De start

Chris is bij manier van spreken groot geworden tussen de duiven. Grootmoeder Josephine heeft jarenlang het duivenlokaal in Schaffen open gehouden. Nadien hebben ook de ouders van Chris een tijd het lokaal uitgebaat. Vanaf zijn 12 jaar was onze nationale winnaar “aanpakker” van dienst en misschien is daar wel het “gevoel voor duiven in conditie” geboren en verfijnd. 
Na een tijd in de bouw gewerkt te hebben heeft Chris, een 8-tal jaar geleden, zijn beroepsleven een andere wending gegeven en is zelfstandig schoenmaker geworden. “Ik heb mijn werkplaats hier aan huis maar dat wil niet zeggen dat ik veel tijd aan de duiven kan besteden. Mijn winkel gaat om 10u open en vanaf 6u30 tem 9u30 kan ik tijd vrij maken voor mijn duiven. S’ avonds lukt het dan opnieuw om naar het duivenhok te gaan. 
Bewust kies ik voor een beperkte vliegploeg zodat ik al het nodige kan doen om hen in conditie te krijgen en te houden. 
De basis van mijn kolonie werd gevormd door duiven van Christophe Van Horenbeeck & Carmen Stegen – Verreckt-Ariën (via Schwarze Thomas en Laser Günther), Willem de Bruijn via wijlen Casimir Reynders en Veulemans-Perilleux. 
De nationale winnares komt rechtstreeks van bij Eric Wattenberge uit Lochristi. Ik heb zo mijn eigen manier van investeren. Ik ga bonnenverkopingen af en bonnen waar er weinig op geboden wordt krijgen mijn aandacht. Ik kijk dan de resultaten na en soms sta je versteld hoe hard sommige liefhebbers presteren. Op dezelfde manier kwam ik in contact met Eric en sinds een paar jaar wisselen we duiven uit. 

Nog op weduwschap

De vliegduivinnen werden half februari gekoppeld en mochten een nestje groot brengen. Vooraleer ze opnieuw legden zaten ze op weduwschap. Tijdens het weduwschap zitten ze overdag in de aanpalende volière en worden ze ’s avonds opgesloten in hun woonbak. De duivinnen trainen enkel ’s morgens en worden ook maar 1 maal gevoederd. Ik gebruik de mengelingen van Natural, Anthoons en Mariman en net zoals bij velen wordt er opgevoederd naar de inkorving toe. 
Medisch gezien houd ik tricho goed in de gaten en verder blijft de medicijnenkast dicht. Als de resultaten goed zijn, is kuren niet nodig.  Voor de rest de gekende bijproducten zoals olieën, biergist en Naturaline. 

Chris en Vanessa, proficiat van het hele Herbots team
 

Stefan Mertens