Meer nieuws

“Evita” van Rik Cools (Ruiselede) is snelste van de provincie W-Vlaanderen op Chateauroux nationaal !

08 Jul 2020

Chateauroux nationaal van zaterdag 4 juli was na Bourges de tweede nationale vlucht op de zware halve fond. Er werden terug een massa duiven ingekorfd. Ongeveer 54.000 duiven werden op zaterdagmorgen gelost.

Reeds dagen op voorhand was op allerlei fora te lezen wie de koers zou uitmaken en hoe groot de rol van de felle zuiden en zuidwestenwind zou zijn bij het bepalen van de uitslag. Niet abnormaal dat gemotiveerde sporters zich van hun felste kant laten zien wanneer het op winnen aankomt.

Het valt niet te ontkennen dat op een vlucht van gemiddeld 500 kilometer en een dergelijk grote ploeg duiven de windrichting bepalend is voor de nationale top. Gelukkig maar dat we als nederige duivenmelkers geen invloed hebben op het weer, veel zelf kunnen bepalen, maar, oef… dat net nog niet. Zodus is het voor regio’s spannend genieten van het voordeel, voor andere regio’s de nationale schade beperken. 

Na een mooie en vlotte vlucht werden de verwachtingen bewaarheid en zitten de kopprijzen nationaal in Limburg, Vlaams Brabant, wat te verwachten was. Maar de winnaar heeft altijd gelijk !!

Voor West-en Oost-Vlaanderen was een underdogrol weggelegd, maar daarom smaken de lokale en provinciale zeges niet minder zoet.

Met Rik Cools kent West-Vlaanderen een abonnee als winnaar

Sympathieke Rik uit Ruiselede heeft reeds jaren een abonnement op provinciale zeges.  Hij heeft de halve fond en zware halve fond als zijn strijdtoneel gekozen en dan moet je meer beoordelen op provinciaal vlak dan op nationaal vlak. En dan mag het gezegd, Rik is een echte topper.  Hij was jaren terug reeds een voortrekker in het weduwschapspel met de duivinnen en dat blijft zo. 

Bijkomend is Rik leverancier op diverse hokken van topduiven en menigeen slaagt met de nakomelingen van het sterke kweekhok uit Ruiselede.

Hij heeft een zeer sterke eigen kweekstam waar heel veel Vandenabeele-bloed inzit en dat steeds wordt aangevuld met sterke namen op deze discipline. Het is niet omdat je in feite niets meer te bewijzen hebt dat je motivatie er minder op is…wel integendeel.

Vorig jaar was Rik nog beroepshalve actief….en toen ontlokte zich hij zich de uitspraak dat hij graag zijn duiven nog een tikkeltje beter zou willen verzorgen maar er niet de tijd voor had.  Sinds enkele maanden heeft Rik de tijd om fulltime zijn duiven te verzorgen en de resultaten tonen dit aan. Reeds van bij de start van het seizoen was zijn ploeg duivinnen in zeer goede doen.  Ze vlogen gemakkelijk naar de kop en volgden elkaar netjes op. Ze kweekten voor het seizoen een jong op en trainen tweemaals daags vlot 45 minuten. Ze worden na de ochtendtraining gevoederd en gaan dan de volière in tot rond 16 u om dan terug te trainen…en met resultaat.

Het seizoen werd aangevat met een 32-koppige duivinnenploeg. Twee werden de prooi van de roofvogel, eentje werd verwijderd wegens paargedrag en een tweetal gingen verloren in de opleervluchten. Momenteel zijn er nog 27 aanwezig.  Ze vlogen Bourges en na de vlucht was er nog eentje afwezig….de 2e nationale asduif jonge duiven halve fond KBDB, 1e provinciale asduif West-Vlaanderen 2019.  Ze kwam uren laten ferm afgepeigerd thuis en werd wijselijk niet ingekorfd op Chateauroux maar vloog een tussenvluchtje om haar vertrouwen terug op zenith te krijgen.

De signalen op de voorbereidende vluchten waren veelbelovend en een topnotering zat in de pijplijn en vorige zaterdag werd dit bevestigd met de provinciale zege van jaarlingduivin Evita.

Evita is de snelste van de provincie

Een mooi geschelpt duivinnetje met een zachte pluim, een mooie vleugel en een wakker kopje gaf de ganse provincie het nakijken. In West-Vlaanderen werden in totaal 9.162 duiven ingekorfd (3.607 oude duiven en 5.555 jaarse). Evita gaf als jaarling vliegles en met een minuutsnelheid van 1.686,02 m per minuut gaf ze iedereen het nakijken. Ze komt van het hok van Chris Debacker en vloog vorig jaar meestal de provinciale vluchten op Chateaudun.

De succesuitwisselingen met Chris Debacker (Beveren-Leie)

Jaarlijks wisselen Chris en Rik een aantal duiven uit. Gemiddeld zijn dit een 35 jonge duiven. De duivers gaan naar Chris, de duivinnen komen bij Rik. Dit heeft in de voorbije jaren al heel wat duivenplezier op de twee hokken opgeleverd.  Chris behaalde een 1e nationaal met een duif van Rik en Rik haalde ook reeds meerdere topresultaten met duiven van Chris. 

Zo is Evita ook een duivin die van de hokken van Chris uit Beveren-Leie komt. Met deze zege was het niet echt een verrassing dat ze dit kon want zoals op de pedigree vermeldt heeft ze reeds heel wat mooie prijzen in de wacht gesleept.

Met nog een aantal mooie vluchten in de komende weken, een bewezen basis, een gemotiveerde speler en duiven in topform mogen we ons nog aan mooie resultaten verwachten en dit zowel bij  Rik als bij Chris. De concurrentie is gewaarschuwd.

Maar deze mooie provinciale zege kan alvast niet ontnomen worden !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens