Meer nieuws

Eddy en Maarten Leutenez (Ruien) 1e Nationaal Chateauroux 13.825 jonge duiven 2e Nationale asduif KBDB Grote Halve Fond jonge duiven

30 Apr 2024

Toen we in de nieuwbouw woning van Maarten Leutenez aan de tafel in de ruime living aanschoven beseften we dat we een van de allerbeste liefhebbers van België voor ons zitten hadden. Maarten heeft een 7-tal jaar geleden zijn job als verpleger achter zich gelaten en zich volop geconcentreerd op de duivensport. Een “gewaagde” stap als we het zo mogen stellen want als vader van een jong gezin met 3 kinderen is het niet evident om zulke belangrijke beslissing te nemen. Maar zoveel jaar later zijn we ervan overtuigd dat Maarten blij is dat hij toentertijd deze beslissing genomen heeft. De duivensport in combinatie met “quality time” voor het gezin is voor hem de ideale formule. 
Wie Maarten kent weet dat hij zijn prestaties niet van de daken zal schreeuwen, bescheidenheid siert hem maar als we het palmares van de laatste 7 seizoenen analyseren kan je enkel en alleen concluderen dat er hier “keihard” met de duiven gespeeld is. Eerst te Kruishoutem en nu te Ruien. Nationale overwinningen, nationale KBDB asduiven, provinciale zeges noem het maar op…je zal het ongetwijfeld op het palmares van de Leutenez duiven terug vinden. 
Papa Eddy heeft de basis van dit alles gelegd en geniet nu nog dagelijks mee. Dankzij de ervaring van Eddy en het “fine tunen” van het systeem door Maarten wordt er op zeer hoog niveau gescoord. De klasse van duiven en van liefhebber(s) kent hier blijkbaar geen grenzen.

Tijd voor een gesprek.

 

We zijn nu al in de startfase van het seizoen 2024, maar is het seizoen 2023 al goed “verteerd”? Het was toch terug het zoveelste successeizoen op rij, als we dat mogen zeggen?

Maarten: “Dank u voor de mooie woorden. Het is inderdaad tot en met de laatste vlucht van het seizoen duivensport op het “scherpste van de snee” geweest. Op de laatste nationale Chateauroux vlucht was echt alles nog mogelijk, maar dit eindresultaat tart toch alle verbeelding. Moet je weten dat onze jongen de week voor nationaal Chateauroux een provinciale vlucht vanuit Montoire afwerkten en die uitslag was misschien wel de slechtste van het hele seizoen. Vraag me niet naar de reden maar ondanks de eerste duiven in onze streek geklokt werden, stond de naam Leutenez nauwelijks op de uitslag. Meer zelfs onze latere nationale winnaar is zoals we zeggen “tussen de klaren en de donkeren” thuis gekomen. 
Aan de duiven was er niets te zien en ervaring heeft ons al geleerd dat we niet steeds moeten panikeren en naar alle middelen grijpen wanneer zich zulke situatie voordoet. Nee…alleen kalmte kan u redden…en kalm zijn we zeker en vast gebleven. 
Wie ons kent weet dat we toch zo graag met het jonge duivenvolk bezig zijn en voor de laatste vlucht hebben we meer op ons duivenhok dan in huis gezeten. Sommigen geloven er niet in, maar wij wel en dan hebben we het over “motivatie” van duiven. Zoals geweten stond onze blauwe duiver “B23-4180041” zeer goed om een top klassering in de nationale KBDB asduif competitie te behalen. Nog eenmaal diende hij zich steenvroeg te melden en om dat te realiseren werden alle registers open getrokken. Onze jongen worden op de schuifdeur gespeeld en net zoals iedereen blijft hier ook wel eens een duif achter en toeval wild dat de “041” al tweemaal zijn duivin kwijt geraakt was. We zagen de “041” niet treuren maar hij vond steeds de motivatie om een nieuwe duivin het hof te maken en was ook niet bevreesd om tegelijkertijd zijn territorium uit te breiden. Ik dacht nu is het moment om de “041” eens extra te kittelen en ik installeerde een extra plank net voor zijn 2e woonbak welke hij zonet ingepalmd had. Ik hield het hele “spektakel” nauwlettend in het oog want ik wou niet dat er een andere duiver eventueel zijn nieuwe eigendom zou afnemen. 
Super gemotiveerd ging de “041” de mand in maar dat hij op die afsluitende vlucht ook de nationale zege naar Ruien zou brengen had ik totaal niet verwacht. Dankzij deze overwinning kon hij zijn coëfficiënt voor de nationale asduif competitie zeer scherp zetten (0,8640% over 3 vluchten) en belandde op de 2e plaats in deze aartsmoeilijke competitie. 

De “041-23”werd prompt omgedoopt tot “New Oscar”, refererend naar “Oscar”, onze vorige nationale winnaar. 
“New Oscar” zorgde voor de 1e nationale zege hier op de hokken te Ruien maar voor 8e nationale zege in de geschiedenis van de Leutenez duiven. De andere 7 nationale zeges waren:
1e Nationaal Bourges ‘88
1e Nationaal Royan ‘90
1e Nationaal La Souterraine ‘91
1e Nationaal Brive ‘91
1e Nationaal Argenton ‘18
Een niet te verwaarlozen detail… we zijn ook al 5 x op de 2e plaats nationaal gestrand. Toch ook de moeite waard om te vermelden vinden we.”

 

Sinds 2019 zitten er hier duiven te Ruien, maar 2023 was het eerste seizoen dat er enkel hier gespeeld werd.
“Inderdaad, in 2019 ben ik samen met vrouw en kinderen naar onze nieuw gebouwde woning verhuisd. Het eerste  seizoen werd op naam van mijn zoon Milan gespeeld. Bij mijn ouders zaten er ook nog speel- en kweekduiven en dagelijks werd het traject Ruien-Kruishoutem (toch 30 à 40 minuten enkele rit) meermaals afgelegd. Ik moet er geen tekening bij maken dat dit zwaar begon te wegen en we zijn allen blij dat alle duiven nu hier in de Grote Heirweg te Ruien gehuisvest zijn. Ondertussen hebben mijn ouders hun huis in Kruishoutem verkocht en zijn ze ook hier in de buurt komen wonen. Hierdoor kan papa ook nog volop van de duivensport genieten. 

 

Nieuwe woonplaats betekent een nieuw hok. We zijn nu enkele jaren verder en waren er zaken welke niet goed waren? 

Ik denk dat iedere liefhebber met de nodige angst een nieuw hok bouwt. Hoe gaat de conditie van de duiven reageren bij warmte of bij koude of bij wind vanuit een bepaalde richting. Ook wij zaten met veel vragen vooral omdat het nieuwe hok in een open vlakte kwam te staan. Om de wind wat tegen te houden hebben we hagen geplaatst. We hebben een kopie van de hokken te Kruishoutem gemaakt en zijn meer dan tevreden. Vorig jaar hadden we op de hokken een killig gevoel als we dicht bij de ramen stonden. Precies alsof de wind van links naar rechts door het hok vloog. Bij de woonbakken was het aangenamer en voelden we totaal niets, maar we wilden geen risico nemen en staken tussenschotten in de nok. Geloof het of niet, maar na 3 weken hebben we alle tussenschotten er terug van tussen gehaald en alles bij het “oude” gehouden. Aan een goed hok mag er niet gesleuteld worden, is een van onze stellingen.”

We veronderstellen dat op het kweekhok nog steeds dezelfde basislijnen als te Kruishoutem huizen?

Maarten: “Zo goed als alle huidige kwekers en vliegers stammen af of zijn dichte familie van “Het Bolleken” en “Oscar”. Op enkele duiven na is het kweekhok eigenlijk 1 grote familie.

In iedere pedigree zal je wel “Het Bolleken”, haar ouders (“José” en “Rita”) of “Oscar” terugvinden. Alle toppers stammen van deze duiven af. “Het Bolleken” won bij José Denoyette de 1e prijs provinciaal Tours met keihard weer. Mijn papa was toevallig aanwezig toen “Het Bolleken” deze overwinning uit haar vleugels schudde. José toonde fier aan papa zijn winnend duivinnetje en papa was zo onder de indruk dat hij “Het Bolleken” kocht. Het werd een uitermate goede kweekduivin en later (in 2009) kochten we ook haar ouders “José” en “Rita” aan. Deze duiven werden de basis van onze huidige kolonie.
“New Oscar”, terloops vermeld een kleinzoon en inteeltproduct van “José”, zit nog steeds op ons kweekhok en we hebben zo een licht vermoeden dat hij, samen met zijn ouders, onze volgende belangrijke kweekbasis zou kunnen worden. Volle broers en zussen van “New Oscar” hebben ook al eens hun ringnummer in de top van een nationale duivenuitslag geplaatst en dat “nationaal kunnen kop vliegen” zien we toch zo graag. En, het is niet enkel bij ons maar ook bij andere liefhebbers dat de lijn van “Het Bolleken” haar stempel drukt. Neem nu het afgelopen seizoen 2023. Een van de beste duiven van België is “De Flup” van Herbots gebroeders. “De Flup” won 7e, 9e, 9e en 9e nationaal op een maand tijd. De moeder van deze topper komt rechtstreeks van bij ons en is geboren uit een “Zoon Bolleken” x “halfzus Bolleken”.
Of kijk naar de stamkaart van “Roucky” bij tridem Desmons-Wibaut-Lemoine. “Roucky” werd 1e Nationale Asduif Zware Halve Fond Oude – 6 vluchten KBDB-Ranking 2023. Zijn moeder komt rechtstreeks van bij ons en is een kleindochter van “José x Rita” (de ouders van “Het Bolleken”)

…dat is toch het zoveelste bewijs dat de lijn van “Het Bolleken” in verschillende generaties winnaars geeft.

Slechts 15 weduwnaars voor 2024

Maarten neemt een slok van zijn verse koffie, werpt snel een blik naar het duivenhok en vertelt verder. “Velen gaan waarschijnlijk de wenkbrauwen fronsen maar ik heb voor dit seizoen slechts 4 oude en 11 jaarse weduwnaars zitten. Die 4 oude zijn wel geen “pannenkoeken” want 3 hebben al prijzen Top-60 nationaal gewonnen. Met zulke kerels kan je normaal gezien wel buiten komen, denk ik. En zij die denken dat ik ergens een kot met duivinnen zitten hebben, moet ik ook ontgoochelen. Momenteel heb ik onvoldoende plaats om ook duivinnen te houden. Het spel met duivinnen is voor de nabije  toekomst. 
Ondanks de kleine groep weduwnaars werden ze op 2 verschillende manieren voorbereid voor het seizoen. De oude duiven hebben enkel mogen overbroeden, terwijl de jaarlingen een jong groot gebracht hebben. 
In April kwamen de duivinnen dan nog voor een paar dagen op het hok en terwijl werden de eerste leervluchten afgewerkt en kon het weduwschap beginnen. 
Normaal gezien werken de weduwnaars een fondprogramma af, maar tijdens het seizoen kan dit wijzigen. Alles hangt van het weer, de resultaten op de reeds vervlogen vluchten enz af.
De weduwnaars werden zowel tegen paramyxo/pokken als tegen parathyfus gevaccineerd. 
Bedoeling is om ze om de 14 dagen in te korven, maar dat staat nu nog allemaal niet vast want het kan het zijn dat, wegens “lichter weer”, ze wekelijks een lossingsplaats zien. 
Bij thuiskomst van een vlucht gebruiken we ofwel producten van Röhnfried ofwel producten uit het Tollisan/Schroeder gamma. We werken wat “op het gevoel”. De ene week geven we K + K eiwit op het voeder, de andere week steken we ze een gelule op. 
Medisch geven we om de 3 weken een tricho pil en om de maand een coxi pil. Dit doen we omdat onze duiven in het volle seizoen toch meerdere nachten per week in de mand zitten. Besmettingen zijn zeer snel gebeurd. Tegen ornithose wordt enkel in samenspraak met de gespecialiseerde dierenarts gekuurd. Voor het blind kuren tegen ornithose zijn we niet zo te vinden. 

Het voeder komt van Aidi en Van Robaeys. Bij thuiskomst staat er Mix 3 (Aidi) op het menu en deze wordt dan nadien vervangen door Mix 2 (Aidi). Op de snelheid en halve fond wordt er opgevoederd met Mix 2 en Mix 3 terwijl vanaf de zware halve fond en fond er opgevoederd wordt met Vlucht Exclusive en Top Energy van Van Robaeys. We nemen onze tijd als we de weduwnaars voederen en voederen beetje bij beetje tot we denken dat het voldoende is. 

Onze weduwnaars trainen eenmaal daags, meestal ’s morgens, maar de groep is waarschijnlijk te klein om op een indrukwekkende manier te trainen. We gaan met een gerust hart slapen wanneer ze met veel “power” in de vleugels trainen. De manier van buiten stormen zegt ook al veel.
A ja…voor ik het vergeet. We verduisteren onze weduwnaars van 17u30 tot 7u30. Dit vanaf het moment dat de dagen lengen of zonniger worden tot maximum eind April. 

Bij de inkorving van een vlucht met minimum 2 nachten mand krijgen ze ofwel hun nestschotel ofwel hun duivin te zien. Een beetje motivatie kan nooit kwaad toch?

Voorkeur voor het spel met de jonge duiven

“Als je me morgen doet kiezen tussen het spel met oude/jaarse en het spel met de jongen is mijn keuze ontzettend snel gemaakt en ga ik voluit voor het spel met de jonge duiven. Bij dit laatste is mijn motivatie net dat ietsje groter om meer uit de duiven te halen. 
Momenteel tel ik zo een 120 kopjes op het jonge duivenhok. Deze werden in 3 ronden gekweekt. Enkel van de beste kweekkoppels heb ik 8 jongen zitten. 
Eens gespeend werd er 100% kweekmengeling van Van Robaeys gevoederd en op het moment van het spenen kregen ze ook een tricho pil door hun strot geduwd. 
De eerste enting Paramyxo/Rota volgde heel snel, 3 weken later gevolgd door Paramyxo/pokken en nog eens 3 weken later door een parathyfus enting. Ik denk dat dankzij dit strak entingschema we bijna geen last meer hebben van de jonge duivenziekte (Adeno). Soms wanneer de jongen de eerste maal in de grote mand gaan, kan Adeno wel eens lichtjes uitbreken maar meestal zieken ze vanzelf uit en kunnen we de medicijnenkast gesloten houden.
Waar we wel jaarlijks mee geconfronteerd worden is “One Eye Cold”. Hoe vroeger op het jaar de jongen ermee in aanraking komen, hoe liever we het hebben. Als we zien dat de jongen er last van hebben druppelen we dagelijks met oogdruppels van de dierenarts of met Virgan. Gebeurt dit in het volle seizoen dan laten we de jongen sowieso thuis. 
Eens de Parathyfus enting achter de rug wordt het menu aangepast naar 50% kweek Van Robaeys en 50% Mix 1 (Aidi). 
Tijdens de eerste levensmaanden verstrekken we zeer veel bijproducten. Terug afwisselend producten van Röhnfried en Tollisan. Hexenbier, Usne Gano, Kräuter Gemüse Mix, Dosto noem maar op…we gebruiken ze allen met grote tevredenheid.

De jonge duiven worden natuurlijk verduisterd, dit van half Maart tot en met de langste dag van het jaar (of zelfs iets langer). Van bijlichten is er geen sprake. 

 

Nationale vluchten

De leermanden worden rond half Mei van zolder gehaald en we starten pas het opleren als we denken om door te kunnen doen. Na verschillende kortere etappes doen ze met de club een 4-tal snelheidsvluchten om dan via de kleine halve fond richting nationaals te gaan. De nationaals staan hier in fluor op de vluchtkalender aangeduid en dat zal ook dit seizoen zo zijn. We wonen helemaal in de voorvlucht op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen en we korven in beide provincies onze jonge duiven in. We hebben graag dat ze in de massa vliegen en dat ze verplicht worden om er zich uit te wringen. Deze ervaring kan hen zeker helpen op de nationale jonge duivenvluchten. 
Of we tijdens de week veel rijden met de jonge duiven? In het begin van het seizoen wel maar nadien niet meer tenzij om het vertrouwen na een minder verlopen vlucht wat op te krikken. Zo hebben we na de voor ons minder goed verlopen Montoire vlucht de jongen op 40km gaan lappen. Dat was de week van de inkorving van de laatste nationale Chateaurouxvlucht. 
De jongen blijven hier zeer lang samen en met lang bedoelen we tot eind Juli. De week voor de 1e nationale jonge duivenvlucht worden ze maar gescheiden. In de periode ervoor mogen ze doen wat ze willen. Broeden ze of hebben ze zelfs kleine jongen…geen enkel probleem voor ons. Het is wel dat we ze niet gaan stimuleren om in nestpositie te komen. Komen er eitjes niet uit of worden er eieren stuk gevochten, dan is dat spijtig voor het desbetreffende koppel. 

Een belangrijk aspect in het jonge duivenspel is motivatie en om jongen te kunnen motiveren moet je als liefhebber wel het reilen en zeilen op het hok kennen. Wie is er baas van de vloer of van een bepaalde bak. Wie kijkt er naar een nieuwe partner. Het zijn allemaal zaken die tellen in het jonge duivenspel en om die reden vind je mij heel veel op het duivenhok. Jonge welke niet op een geforceerde manier gemotiveerd zijn kunnen sterke prestaties neerzetten.

Qua voeding en medische begeleiding kan je een copy/paste doen met het systeem van de oude duiven. 

NATIONALE OVERWINNINGEN :
8 x 1 NATIONAAL ! 
1 NATIONAAL BOURGES 1988
1 NATIONAAL ROYAN 1990
1 NATIONAAL LA SOUTERRAINE 1991
1 NATIONAAL BRIVE 1991
1 NATIONAAL BRIVE 1993
1 NATIONAAL LA SOUTERRAINE 1999
1 NATIONAAL ARGENTON 2018
1 NATIONAAL CHATEAUROUX 2023
(OOK REEDS 5 x 2 NATIONAAL !)

2 x 1 NATIONALE ASDUIF K.B.D.B. !
1 NATIONALE ASDUIF KBDB 1997
1 NATIONALE ASDUIF KBDB 2017

BESTE NATIONALE RESULTATEN 2023 : KLEIN RACE TEAM !

1 NATIONAAL CHATEAUROUX 13.852d.
HOOGSTE SNELHEID NATIONAAL CHATEAUROUX 16.183b.
2 NATIONALE ASDUIF KBDB GROTE HALVE FOND JONGE 
8 NATIONALE ASDUIF FOND JAARLINGEN – 5 VLUCHTEN – PIPA RANKING
11 NATIONAAL BERGERAC 3.838d.
20 NATIONALE ASDUIF KBDB ALL-ROUND OUDE / JAARSE
50 NATIONAAL ARGENTON 14.174d.
53 NATIONAAL CHATEAUROUX 13.852d.
54 NATIONAAL CHATEAUROUX 13.852d.
60 NATIONAAL ARGENTON 17.210d. 

BESTE NATIONALE RESULTATEN 2022 : KLEIN RACE TEAM !
10 NATIONAAL LIBOURNE 2.992d.
10 NATIONAAL TULLE 6.842d.
12 NATIONAAL ARGENTON 22.869d.
12 NATIONALE ASDUIF KBDB FOND JAARLINGEN 
13 NATIONAAL KAMPIOEN (1+2) KBDB FOND JAARLINGEN
17 NATIONALE ASDUIF FOND JAARLINGEN – 4 VLUCHTEN – PIPA RANKING 
18 NATIONALE ASDUIF GROTE HALVE FOND JONGE – 4 VLUCHTEN – KBDB RANKING
19 NATIONAAL AGEN 7.331d.
29 NATIONAAL BRIVE 5.885d.
35 NATIONAAL ARGENTON 13.393d.
58 NATIONAAL ARGENTON 13.393d.
72 NATIONAAL ARGENTON 22.869d.
74 NATIONAAL ARGENTON 13.393d.
78 NATIONAAL ARGENTON 18.763d.
80 NATIONAAL ARGENTON 12.938d.
98 NATIONAAL ARGENTON 13.393d.

Het kweekhok - individuele boxen

SUPER REFERENTIES 2023 :

@ Herbots Jo & Raf (BE) :

BE21-2130124 “De Flup” :

1st Nationale Asduif Fond Oude - 4 vluchten 2023 

3rd Nationale Asduif Fond Oude KBDB 2023 

7th Nationaal Souillac    4.827d.

9th Nationaal Limoges  7.211d.

9th Nationaal Aurillac    5.342d.

9th Nationaal Libourne 3.880d.

Moeder : origineel Leutenez E&M !

Super inteelt “Het Bolleken” -> zoon “Het Bolleken” x ½ zus “Het Bolleken” !

 

BE21-2130157 :

1st Prov. Narbonne 581d. - 2023 

7th Nationaal Narbonne                 5.000d. - 2023 

Vader : 50% Leutenez E&M !

Kleinzoon “Alaphilippe” (kleinzoon “Het Bolleken”)

 

@ Desmons-Wibaut-Lemoine (BE) :

BE21-1115570 “Roucky” 

1 Nationale Asduif Zware Halve Fond Oude – 6 vluchten KBDB-Ranking 2023 !

32e Nationaal Argenton 8.777d.

40e Nationaal Bourges 21.075d.

Moeder : origineel Leutenez E&M !

Kleindochter “Jose” x “Rita” (ouders “Het Bolleken”) !

 

@ Familie 3D (BE) :

BE22-1078101 “Eva” 

1st Nat. B2 Argenton 2.160d. 2023 

12th Nationaal  Argenton 14.174d. 

Moeder : origineel Leutenez E&M 

Inteelt “Het Bolleken” !

 

@ Van Weyenberghe Christiaan (BE) :

BE22-5048375 “Laatje” 

2nd Prov. Argenton 923d. - 2023 !

21st Prov. Bourges 1.130d.- 2023

Moeder : 100% Leutenez E&M !

Inteelt “Het Bolleken” !

 

@ Vervloesem Patrick (BE) :

BE22-6155117 “Blauwe Witpender” :

13e Nationale Asduif Zware halve Fond jaarlingen KBDB 2023 

Vader : 50% Leutenez E&M !

Kleinzoon “Alaphilippe” (kleinzoon “Het Bolleken”) 

 

BE23-6105834 :

1st Prov. Chateauroux 2.935d. !

20th Nationaal Chateauroux 13.852d.

Vader : 50% Leutenez E&M !

Kleinzoon “Alaphilippe” (kleinzoon “Het Bolleken”) 

 

 

@ Lepuch I.K.D. (PL) :

PL-370-23-00415 :

1st Peine 1.164d. - 320km 

20th Helmstedt                 1.177d. - 270km

Vader : origineel Leutenez E&M 

½ broer “Alaphilippe” 

PL-370-23-00355 :

1st Trebbin 2.850d. - 129km 

5th Peine 1.164d. - 320km 

15th Trebbin 2.764d. - 129km

Moeder : 50% Leutenez E&M !

Inteelt “Het Bolleken” !

PL-370-23-09034 :

6th Peine 1.164d. - 320km 

20th Trebbin 2.764d. - 129km

64th Trebbin 2.850d. - 129km

Moeder : origineel Leutenez E&M !

Dochter “Oscar” 

 

PL-370-23-09005 :

8th Trebbin 2.850d. - 129km !

20th Burg 2.511d. - 209km

26th Trebbin 2.764d. - 129km

37th Helmstedt 1.777d.                 - 270km

Vader : origineel Leutenez E&M !

Zoon “Oscar” 

Moeder : 50% Leutenez E&M !

Uit ½ broer “Alaphilippe” !

PL-370-23-00370 :

9th Helmstedt 1.777d. - 270km 

18th Burg 2.511d. - 209km

Vader : origineel Leutenez E&M !

Zoon “Oscar” !

Moeder : 50% Leutenez E&M !

Uit ½ broer “Alaphilippe” !

 

 

Het hele Herbots team wenst Eddy en Maarten heel veel succes toe. We kijken al naar hun volgende exploot uit!

Stefan Mertens