Meer nieuws

Eddy Cardon (Deerlijk) Nationaal kampioen KBDB marathon 2022

24 Dec 2022

Nationaal kampioen van België KBDB zware fond…het is er eentje met glans en door velen gegeerd…en door weinigen gewonnen.  Naast het winnen van asduiven een titel met panache en enkel weggelegd voor een hok duiven dat het zware werk niet schuwt en uren..ja zelfs…dagen kan knokken om het thuisfront te bereiken. Een beetje te vergelijken met de renstalkampioenschap in de Formule 1 of zoiets ?

Eddy en Eric..het was een sterk duo dat een prachtige basis legde

Was….een heel spijtige ‘was’, want wat een sterk duo in de duivensport was werd in februari van dit jaar (februari 2022) uit elkaar gehaald. Eddy Cardon, 69 jaar (oorspronkelijk uit Zeebrugge en reeds 31 jaar wonend in Deerlijk) man van vele talenten (o.a. kampioen van België in de biljartsport) en Eric Pacque uit Handzame (71 jaar) waren sedert 2012 een tweespan (spelend onder de naam Cardon – Pacque) dat met veel succes aan de duivenwagen trok.

Samen overleggen over de aanschaf van een duif, steeds op zoek naar versterking voor hun hok, Eric beheerder van de kweekduiven, Eddy de stuurman van de vliegploeg…het liep goed, het liet vlot, het liep heel vlot tot Eric in februari van dit jaar plots ziek werd en op een heel korte tijdspanne overleed.  Hij heeft het succes van dit jaar spijtig genoeg niet mogen ervaren en meevieren. Eddy krijgt nog de tranen in de ogen wanneer hij dit alles vertelt want het zou een kampioenstitel zijn geweest met nog meer glans dan nu, ze zouden samen eens goed hebben gevierd. Eddy fluistert ons dan ook stil toe dat hij hoopt dat Eric dit ook, waar dan ook, heeft kunnen ervaren.  De relativiteit der dingen…..

Mensen helpen mensen en steunen elkaar. Eddy en Eric, en bovendien nog Gabriël (d’Hert) als vurigste supporter. Deze vriend des huizes uit Torhout was en is steevast aanwezig bij het wachten op de duiven en wordt door Eddy zowat beschouwd als zijn PR-man. Kent elke duif, weet Eddy te stimuleren om nog beter te doen en zit als steun en supporter op de eerste rij in Deerlijk !

Een vierde, niet te missen schakel in de ketting is Rita, de echtgenote van Eddy. Altijd bereid om te helpen bij het verzorgen van de duiven is ook zij voor Eddy een teamspeler hors catégorie en verzorger aan zijn zijde. En zoals sportcommentator José De Cauwer herhaaldelijk zegt tijdens een wielerwedstrijd “dat geeft de burger moed”. Duivensport, het is en blijft een sociale sport en is gelukkig in veel gevallen de basis voor goede vriendschappen. 

De leerschool van de ervaring en ijzersterke duiven

Het begon zoals bij velen, op de snelheid en halve fond. Eddy is een man die goed observeert, analyseert, reageert..  Hij speelde zich in Deerlijk ooit 3e en 4e kampioen van België met de jonge duiven en amuseerde zich heel goed op deze afstanden.

Vanaf de jaren 2000 kreeg hij meer en meer de kriebels voor de fond en zware fond. Hiervoor werden zeer gerichte investeringen gedaan. Eddy en wijlen Eric waren er meestal als de kippen bij om gericht sterk bloed te halen.  De basis van de huidige successen zijn gelegd met duiven van (Hok) Eric Deprez uit Gistel, Cor de Heijde uit Made, Kurvers-de Weerd uit Hulsberg, Eric Devlaminck uit Hulste en nog enkele individuele duiven van het sterkste fondras.  Met vallen en opstaan werd hieruit een kweekhok gevormd dat kan wedijveren met de besten. In een meer recente fase werd (top)kwaliteit aangeschaft bij een kleine maar o zo kwaliteitsvolle kolonie in Nederland nl. Wetemans (Kelpen-Olen) waar 3 broers en 2 zussen van de 1e nationaal Agen werd aangekocht (vooral Kuypers-bloed) en bij Wim Gommans uit Egchel (Nl) een kleine fondkolonie maar waar de kwaliteit op de zware fond vanaf druipt.

We hadden het genoegen enkele duiven te mogen monsteren en het hoeft niet te verwonderen dat met deze kwaliteit de kampioenstitel werd behaald. Sterke duiven, zachte pluimen, zeer korte voorarm en ogen als karbonkels, echte klasbakken die uren een stuk in de lucht kunnen hangen en doorgaan. Kwaliteit ten top !

Het oog van de meester..

maakt het paard vet..is een gekende uitspraak. Hier zou ik ze vertalen als zorgt voor een goede verzorging en topresultaten. Met een scherp oog van een biljartkampioen is Eddy blijkbaar in staat goede verbanden te leggen, sterk te observeren en te corrigeren en sturen waar nodig. De duiven worden zeer goed verzorgd, stipt en correct. De tuinhokken zijn luchtig, ruim en hebben een goede ligging voor de zon en zorgen dan ook dat er goed kan opgebouwd worden ifv de zware vluchten.

Er huizen (nu in Deerlijk, voorheen in Handzame) 20 kweekkoppels (en 6 onderlegkoppels). De vliegploeg bestaat uit 45 (oude en jaarse) vliegduivers en 10 duivinnen waarmee wordt gespeeld. De basis is het klassieke weduwschapspel waarbij niet wordt gekweekt voor het seizoen. Een korte koppeling (rond 25 maart) waarbij de duiven worden opgeleerd is voldoende om het seizoen stilletjes op te starten.

Er worden een 80-tal jonge duiven voor eigen gebruik gekweekt en de kweek wordt opgestart januari (eerder tweede helft januari). Het doel voor de jonge duiven ligt in het opdoen van ruime ervaring maar niet in presteren op zich. Het zijn fondduiven, rijpen wat later en krijgen dan ook ruim de kans om uit te groeien, ervaring op te doen en duif te worden ifv presteren op tweejaarse leeftijd en verder. De jonge duiven vliegen een 7 tal vluchten uit Clermont en hiermee hebben ze voldoende ervaring om als jaarduif te starten.

De duiven trainen éénmaal daags in het voorjaar en later op het seizoen bij warmer weer tweemaal daags. Er wordt nooit ‘getoond’ voor de inkorving en verder in het seizoen krijgen de duiven hun nestschotel als sein dat er gaat ingekorfd worden. Bij thuiskomst is het herstel prioritair en krijgen ze hun partner voor langere tijd (ook naargelang de zwaarte van de vlucht).

Wat hebben duiven nodig om zich kampioen van België te vliegen op de zware fond ?

Bij Eddy is dit voer van Bonduelle (Magic) dat wordt gemengd met Vanrobaeys39. De laatste dagen voor de inkorving op de zware fond wordt dit aangevuld met Bordeaux-mais en snoep. Deze mengeling krijgen ze ook bij thuiskomst van een wedstrijd aangevuld met eiwitten over het voer. Wanneer duiven in de opbouwfase zitten en nog niet opgevoederd dienen te zijn wordt er 50/50 zuivering en voorgaande mengeling gevoederd. Elke duif wordt in de nestbak afzonderlijk gevoerderd. Er worden nooit vitamines gegeven, wel appelazijn (het jaar door) en elektrolyten bij thuiskomst.

Medische controle doet Eddy zelf met zijn eigen microscoop. Preventief wordt quasi nooit ingegrepen en bij vaststelling van tricho wordt een trichopil toegediend en om de 3 weken krijgen de duiven de gekende gele druppels toegediend. De controle voert Eddy uit de dag na thuiskomst. Enkele malen per jaar wordt een bezoek gebracht aan de veearts om een dubbelcheck uit te voeren.

De formemeter is het vlieggedrag en de aankomst van de duiven in de voorbereidende vluchten. De intensiteit van trainen toont de forme en vrij en vrolijk thuiskomen van de voorbereidende vluchten is de barometer voor forme en conditie.

Het valt Eddy ook op dat zijn toppresteerders ook nooit echt moe zijn bij thuiskomst. Hun genen laten blijkbaar toe om deze afstanden probleemloos te overbruggen en duiven in conditie kunnen veel. Het spel op deze zware vluchten is ook van die aard dat letterlijk de korf de selectie maakt. De goeie komen erdoor, de mindere haken af en blijven achterwege.

En de nationale kampioen is…Eddy Cardon

Met een heel sterk resultaat op de vluchten van Agen, Sint Vincent (Tarbes) en Narbonne won Eddy de nationale titel. Het podium is er eentje om van te likkebaarden. Op de tweede plaats de supertandem uit Jabbeke van vader en zoon Pollin, gevolgd door topfondhok De Smeyter-Restiaen en op de vierde plaats een ander superfondhok nl. Stijn en Jeroen Rans.  Wat een prestatie om hiervan de eerste te behalen. Bijkomend waren quasi alle vluchten op de grote fond in het seizoen 2022 keihard, warm weer en meestal aan lage minuutsnelheden. Het was kunnen of niet kunnen, forme of geen forme, niet voor watjes, niet voor doetjes !

Welke duiven hebben deze prachtige titel behaald ?

BE20-3012088 Filou

  • 54e nationaal Agen
  • 163e nationaal Narbonne

Zijn vader is een duiver van het Hok Deprez uit de lijnen van de Looymans (Theo Ernest) gekruist met de lijn van de Karel van Noël Peiren. Zowel het beste wat er op deze aardbol rondvliegt op de zware fond.

Zijn moeder is een nederlandse duivin  van M & N Kobal en is gekweekt uit een zoon van New Laureaat (1e internat Barcelona) gekoppeld aan een dochter van New Laureaat met een scheut Vanbruane. Een inteeltduivin naar de New Laureaat.

 

BE20-3012019 De Lichten

  • 181e nationaal Agen
  • 744e nationaal Narbonne

Zijn vader is een kruising van Cor de Heijde x een dochter van d’Artagnan van Dieter Ballmann.

Zijn moeder is terug een duivin van M&S Kobal en een inteelt naar de The Special One (1e internationaal Barcelona) x New Laureaat (1e internationaal Barcelona) ofte het sterkste Barcelona-bloed van de Lage Landen.

BE20-3012040 Zwarte Thieu

  • 98e nationaal Sint Vincent (Tarbes)

Zijn vader is een een rechtstreekse duiver van Thieu Wetemans uit Nederland uit diens allerbeste bloedlijnen.

De moeder is een rechtstreekse duivin van het Hok Deprez en is dochter van de Pyreneeër gekoppeld aan de 2e provinciaal, 28e nationaal Barcelona.

(pedigree Thieu)

BE19-3009981 De éénwitpen

  • 4e nationaal Sint Vincent (Tarbes)

De vader is een rechtstreekse duiver van Twan Bongers en een 100 % Jellema-duif (Zwart Goud x de Bergerac doffer).

Moeder is een kruising van Cor de Heijde x Hok Deprez

 

Wat bij deze resultaten (en ook een aantal andere topuitslagen van het voorbije seizoen) is dat het allemaal relatief jonge duiven zijn die deze titel behaalden. We durven dan ook concluderen dat dit een sterk opkomende kolonie is met veel potentiëel zowel in kweekwaarde als in vliegwaarde.

Naast genieten van deze nationale titel is het ook vooral uitkijken naar nog verdere en schone exploten op dit hok in Deerlijk. Eddy heeft het voor mekaar gekregen om nationaal te zegevieren en bewijst hiermee een zeer mooi eerbetoon aan zijn overleden compagnon Eric en aan zijn sterk team !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert