Meer nieuws

De Weerd N. - Berckmoes (Lille): 1e Nationaal Valence 7.517 oude duiven

19 Jun 2021

Lille: We zijn er zeker van dat talrijke liefhebbers verrast geweest zijn toen een van hun Valence vliegers zich liet registreren. Terwijl de duiven van de halve- en grote halve fond geen 1400 m/m maakten gingen de eerste Valence vliegers wel vlotjes boven deze snelheid. Zo was het ook bij nationaal winnaar De Weerd-Berckmoes uit het Antwerpse Lille. Eric Berckmoes vertelt: “Voor Valence hadden we 3 duiven ingemand. Deze fondvlucht stond niet in fluor op het vluchtprogramma aangeduid, wat op zich al genoeg zegt, maar we proberen om veel punten voor het algemeen kampioenschap van Union Antwerpen te scoren en daarom is het nodig om aan alle vluchten deel te nemen. Ik was met een vriend aan het telefoneren toen er nog een duif viel. Ik dacht eerst aan een jonge duif van Melun maar zag dat deze duif niet richting jonge duivenhok maar richting hok van de oude en jaarse duiven vloog. Met de telefoon aan het oor stapte ik richting hok en terwijl ik naar daar aan het stappen was wist mijn vriend te zeggen dat ik de 1e nationaal Valence speelde. Mooie anekdote aan een mooi verhaal.”

Ze gaan ervoor.

Eric vertelt vlot verder: “Voorheen speelden we te Brecht maar een dubbele diefstal heeft ervoor gezorgd dat ik het duivenspel voor bekeken hield. In 2014 werden de duiven verkocht en samen met mijn vrouw Greet en dochter Zoë zochten en vonden we onze nieuwe woonst te Lille. Ik werkte als postbode (een beroep dat ik heel graag deed) en de duivensport werd enkel nog als pure hobby aanzien. Ondanks het minder gemotiveerde duivenspel werden er toch mooie overwinningen behaald. Alles verliep “cool & chill”. Tot 2019 Henk de Weerd aan mijn voordeur stond. Henk had maar één vraag namelijk of ik het niet zou zien zitten om bij hem te Breda duiven te verzorgen en tegelijkertijd hier te Lille onder de naam Nicole De Weerd-Berckmoes opnieuw fanatiek de duivensport te beoefenen. Een vraag waar ik enkele nachtjes over geslapen heb, maar uiteindelijk toch heb toegezegd. Met een versie portie enthousiasme en motivatie werd er gestart en zie in 2020 werden we al als 1e provinciaal kampioen KBDB Fond, 2e prov. asduif GHF jong, 3e Algemeen kampioen KBDB Antwerpen en 4e Nationaal kampioen KBDB ½ Fond jonge duiven gekroond. 
Het seizoen 2021 werd met een groep van 215 oude en jaarse duiven aangevat. Deze worden op totaal weduwschap gespeeld. Voor de aanvang van het seizoen mochten ze 5 dagen broeden en dan was het weduwschap een feit. Duivers en duivinnen trainen 1 x daags en voor de rest wordt er op gevoel van licht naar zwaar gevoederd. Bij zowel vertrek als bij aankomst gaat er Belgasol in het drinkwater. In het voorjaar werd er gedurende 7 dagen behandeld met B.S. in het drinkwater. 

“Herbie” 

 Komen we nog even terug op de nationale Valence winnaar. Als voorbereidende vluchten kreeg hij 2 x Quievrain, 2 x Noyon, 2 x halve fond, Vierzon en Bourges onder de vleugels geschoven. Tijdens de 2 weken dat hij toen thuis bleef had hij er niets beter op gevonden om een extra woonbak en een nieuw lief in te palmen. Blijkbaar meer dan genoeg motivatie om het hele Valence deelnemersveld achter zich te laten en een mooie voorsprongzege bij elkaar te vliegen.
Toen we “Herbie” in de hand kregen waren we onder de indruk hoe mooi hij er nog voorkwam. “Herbie” is van het middelmatige type maar met een zeer sterke karkas. Valence is zijn laatste vlucht geweest want zijn bak op het kweekhok is al klaar gezet. 

Henk, Nicole en Eric…nog heel veel succes gewenst vanwege het hele Herbots team.

"Herbie" 
B19-6152053
1e Nationaal Valence 7.517 oude duiven

Afstand: 700km
Snelheid: 1528,40 m/m

Afstamming

Stefan Mertens