Meer nieuws

De tandem Claes Francis et Sylvain (Taintignies) 1e Algemeen provinciaal kampioen Henegouwen/Waals-Brabant 2023

21 Mar 2024

Francis (67 jaar jong), gepensioneerd sinds 2019 en zoon Sylvain (37jaar lentes jong), beveiliger en zelfstandig caféhouder in bijberoep, vormen de tandem Claes Francis en Sylvain. Vader Francis, duivenliefhebber sinds zijn 14e, en Sylvain sinds zijn 8e, vormden het vader/zoon-team in 1994 en dit jaar vieren ze dus hun 30-jarig jubileum. De hokinstallatie bevindt zich in Taintignies, een klein dorpje in het district Rumes in de provincie Henegouwen, op slechts enkele kilometers van de Franse grens. Het is een 'All-Round' kolonie die, ondanks een beperkt aantal duiven, deelneemt aan alle disciplines (snelheid, halve fond, fond en grote fond) met een duidelijke voorkeur voor de nationale wedstrijden. Terloop vermeld … in 2019 werden ze als 3e Nationaal kampioen KBDB gehuldigd.

Maar ook het seizoen 2023 was er een om te koesteren. Zo wonnen ze volgende kampioenschaptitels

1e Algemeen provinciaal kampioen Henegouwen/Waals-Brabant 2023
1e Algemeen provinciaal kampioen grote halve fond 2023
1e algemeen kampioen Derby Hainaut 2023 (voor het 2e jaar op rij)
1e algemeen kampioen Henegouwen Oost 2023

De dagelijkse taken worden verdeeld tussen vader en zoon, afhankelijk van Sylvains drukke werkschema. Francis zorgt voor de kwekers, leert de duiven op en gaat inkorven, terwijl Sylvain zorgt voor de weduwnaars, het schoonmaken van de hokken, het voeren van de weduwnaars en het administratieve beheer van de kolonie.

De fundamenten van de kolonie

De initiële oorsprong ligt bij Marcel Vandenabeele (Ronse) via eieren aangekocht in 2010, daarna zijn er in de loop der jaren duiven bijgekomen van Hugo Batenburg en Chris Musters (via Roger Debusschere), Baert Damien (Ere), Gino Clicque (Wevelgem), Pros Roosen (Kermt), Demaret Grégory (Herquegies), Etienne Devos (Deerlijk), Eric Cnudde (Tubize).

Methode

De kolonie bestaat uit 24 kweekkoppels, die rond 15 januari gekoppeld worden en elk jaar ongeveer 100 jongen grootbrengen. Wat het spelen met de jonge duiven betreft, wordt de 1e ronde gespeeld met het schuifdeursysteem. De 2e ronde wordt niet gescheiden. Soms zijn er koppeltjes, soms niet.  

De 64 weduwnaars (34 oude en 30 jaarlingen) worden pas rond 20 maart gekoppeld. Ze mogen max 5 dagen broeden en dan is het weduwschapspel een feit.  Indien het weer het toelaat worden ze tijdens deze periode ook opgeleerd. Weduwnaars brengen nooit jongen groot voor het seizoen. De weduwnaars trainen 2 x daags maar in 2024 zal dit tot één trainingssessie per dag beperkt worden. 

Aangezien dit een 'All-Round' kolonie is en de 64 weduwnaars die meedoen aan de verschillende disciplines (snelheid, ½ fond, fond en grand fond) op hetzelfde hok gehuisvest zijn, krijgen de weduwnaars individueel drinken en voeder. Dit is de enige correct werkwijze om iedere duif naar zijn volgende opdracht te begeleiden.  Elke weduwnaarsbak bevat om die reden een kleine drinkbak en een pot voor voeder, fijne zaden en andere mineralen. Voor het voeren van de “voyageurs” worden de mengelingen van het merk 'Columbi' gebruikt (via Frédéric Leclercq, die ook in Taintignies woont). De 'Récupération Grand Fond Prestige' mengeling wordt gegeven zodra de duiven terugkeren van de vluchten, daarna wordt voor de laatste maaltijden voor het inkorven de 'Préparation Grand Fond Prestige' mengeling gevoederd. Voor elke “ochtend training” worden er ook 'Top granulé' mineralen in de individuele bakjes geserveerd, evenals een mengeling van kleine zaden. Aan het drinkwater worden 'Top Forme'-vitamines toegevoegd en één keer per week worden biergist en knoflookolie over het voeder gemengd.

Qua motivatie worden de duivinnen, voor iedere inkorving, of dit nu snelheid, halve fond of een nationale vlucht is, steeds getoond. 

Wat de veterinaire zorgen betreft, wordt er voor het kweken een check-up uitgevoerd door dierenarts Wim Boddaert (Oostkamp). Dierenarts Nicolas Schoonheere (Doornik) wordt dan de eerste keer geraadpleegd voor de start van de competities en, indien nodig, tijdens het seizoen. De duiven worden ingeënt tegen paramyxovirose, parathyfose, pokken en rotavirus (jonge duiven).

Felicitaties aan Francis en Sylvain voor hun topresultaten, en nogmaals bedankt voor het warme onthaal.

Bernard Henry