Meer nieuws

De Maeseneer Philip – Denderwindeke 1e Prov. Aurillac 1.191 oude – snelste van 2.770d.

20 Jul 2023

Voor wie de Belgische duivensport een beetje volgt zal de naam De Maeseneer Philippe niet vreemd in de oren klinken. Inderdaad, in 2020 verwierf Philip internationale bekendheid omdat zijn duiver “De Finman” (B20-4075225) zich kroonde tot 1e Nationale asduif KBDB jonge duiven op de nationale vluchten. Met topuitslagen zoals 1e prov. Argenton 5.225d., 5e prov. Chateauroux 3.525d. en 25e prov. Bourges 6.538d. scoorde hij een coëfficiënt van 0.5150% en hiermee klopte “De Finman” de jonge duiven van Wouters Marcel (0.7173%) en Stefaan Lambrechts (1.0068%). 

 

Ondertussen werd er o.a. al een provinciale zege vanuit Montoire gewonnen en afgelopen weekend werd de provinciale palm vanuit Aurillac tegen het spreekwoordelijk plafond gespijkerd. We ontmoeten een overgelukkige Philip als we hem feliciteren. “Tja…We waren het nieuwe seizoen super gestart. Op de eerste provinciale vlucht vanuit Vierzon wonnen we in het lokaal Gooik de eerste drie prijzen zowel bij de jaarse als bij de oude duiven. We wisten niet wat er ons overkwam. Maar nadien ging het iets minder, niet qua aantal prijzen maar qua echte kopprijzen bleven we een beetje op onze honger zitten. Op Argenton III (de vervanger van La Souterraine) zat er weer beterschap in en toen besloot ik samen met mijn pa om onze duiven door te steken naar Limoges. Op Limoges begonnen we met de 1e en 7e prijs lokaal tegen 435 jaarse en de 3e lokaal bij de oude duiven. Provinciaal tegen 2.451 jaarse staat onze naam achter plaats 4. Met zulke uitslagen mag je als liefhebber wel al eens buiten komen. 
De week na Limoges bleven de duivers thuis en de duivinnen zagen de lossingsplaats van Noyon om dan vorig weekend Aurillac onder de vleugels geschoven te krijgen met een mooie overwinning als resultaat.
Lokaal Ninove: 
225 oude: 1-2-9-23 enz..
294 jaarse: 3-12-18-21 enz..

Provinciaal: 1e tegen 1.191 oude en tevens de snelste van 2.770d. 

De basis

Philip vertelt: “In 2009 heb ik mijn eerste hoklijst ingevuld. Zoals iedere beginnende liefhebber werd er snelheid (150km) en halve fond (300km) gespeeld. Ik deed het vooral met duiven van Rene Sterckx. Aangezien er na een aantal jaren het aantal deelnemende duiven op deze vluchten daalde werd er besloten om onze pijlen meer op de grote halve fond, lees nationale vluchten, te richten. Het moet 2011 geweest zijn dat we contact namen met Gaby Vandenabeele en we mochten 16 ringen naar Dentergem brengen. Toen deze bij Gaby afgehaald werden kregen ze allen een bak op het kweekhok toegewezen en we kunnen na enkele jaren stellen dat dit toch geen verkeerde investering was. Zo is de vader van “De Finman” geboren uit 2 Vandenabeele duiven en in 2018 wonnen we de 2e prov. Argenton en de vader van deze winnaar was ook uit de “Vandenabeeles” geboren. Vooral in kruising waren de “Vandenabeeles” meer dan succesvol. 
Een derde lijn op ons kweekhok zijn de originele Tom Van Gaver duiven. Enkele jaren terug zat ik bij toeval tijdens de viering van de nationale KBDB kampioenen aan dezelfde tafel als Tom. We geraakten in gesprek en het klikte meteen. Ik kocht op een plaatselijke kampioenendag een bon van Tom en zo stond ik in de kortste tijd op het erf bij deze grote kampioen. Ondertussen zijn we vrienden geworden en mag ik stellen dat de helft van mijn kweekhok uit Tom Van Gaver duiven bestaat. 
Andere investeringen werden gedaan bij Andre Roodhooft. Via Jef Schaumans (de vorige eigenaar van de gekende brasserie “De Rare Vos” in Schepdaal) kwam ik in contact met Andre en van het een kwam het ander en in Pulderbos mocht ik 7 jongen van de 4e ronde uit zijn kwekers  in mijn mand steken. 
Zeer recent werden er duiven gehaald bij Jelle Roziers. Deze zullen volgend kweekseizoen de eerste maal gekoppeld worden. 

“Aurelie” wint

Het seizoen 2023 werd te Denderwindeke aangevat met een groep van 28 weduwnaars en 30 duivinnen. Van deze groep worden 15 koppels op totaal weduwschap gespeeld en de andere hebben een vaste thuisblijvende partner. Provinciale winnares “Aurelie” (B20-4075278) zit in de groep met thuisblijvende partner. Op de vraag of “Aurelie” speciaal gemotiveerd was kon Philip niet onmiddellijk een antwoord geven. Philip : “Aurelie won in de vorige seizoenen ook al verschillende kopprijzen en dit seizoen won ze op Limoges de 14e Nationaal zone tegen 1.990 duiven. Dus met de forme zat het wel snor”. “Aurelie” zal komend weekend Noyon vliegen en dan staan nog Souillac en Tulle op het programma. 

Voederen gebeurt van licht naar zwaar en hiervoor staan de mengelingen van Beyers (Galaxy mengelingen) en Aïdi (Mix 2 en 3) op het menu. 
Bijproducten zoals Belgasol (De Weerd) , Herba zyma (Beyers), Tollyamin Forte (schroëder), oogdrupels “Ogen troost” (Vanhee) worden wekelijks verstrekt. 
Medisch gezien werd voor de start van het seizoen dierenarts Vandercruyssen bezocht, maar alles was OK. Omdat het seizoen super gestart werd, bleef de medicijnenkast dicht en ook tijdens de “iets mindere” periode werd beslist om geen kuur te geven. Enkel tegen trichomoniose wordt er wekelijks een gele druppel gegeven. 

Ondanks zijn drukke job als uitbater van brasserie “Folensela” te Vollezele, waar het vlees rechtstreeks vanuit de slagerij van vader Ludo en mama Pascale geleverd wordt, vindt Philip de ideale ontspanning in de duivensport. 

We zijn ervan overtuigd dat deze provinciale zege zeker en vast niet zijn laatste zal zijn. 

Nogmaals proficiat van het gehele Herbots team

Stefan Mertens