Meer nieuws

Daenen Viktor - Velm: 1e Nationaal Bourges 20.328 jonge duiven

13 Aug 2023

B23-2056968
1e Nationaal Bourges 20.328 jonge duiven

Afstand: 452km
Snelheid: 1,572.09 m/m

Wegens een herschikking van het nationaal jonge duivenprogramma stond er 2 weken na elkaar een nationale Bourges/Vierzon vlucht op de vluchtkalender. Naast twee weken na elkaar op dezelfde lossingsplaats gelost te worden, kregen de jonge duiven tevens twee weken na elkaar extra nachten mand te verwerken. Een derde gelijkenis tussen deze 2 nationale vluchten is dat de winnaar twee maal in hetzelfde dorp, namelijk Velm, geklokt werd. Wel bij 2 verschillende liefhebbers en daar kunnen we misschien wel een 4e gelijkenis trekken want beide Bourges vluchten werden door jeugdige liefhebbers gewonnen. 
Om de winnaar van deze editie te gaan bezoeken dienden we naar de Halleweg nr. 30 te rijden. Daar in een indrukwekkende vierkant hoeve woont Viktor Daenen (22 lentes jong) samen met zijn ouders. Heel de familie staat in voor het vetmesten van wel 1.000 runderen. Hiermee een van de grootste vetmesterijen van België. Viktor heeft tot en met 1 Juli ‘23 gedurende een goed jaar deel uitgemaakt van het Herbotsteam. Te Halle-Booienhoven stond hij mee in voor de verzorging van de zogenaamde “commercie duiven”. Een pracht job in een top team maar de combinatie met het vele werk op de boerderij was niet houdbaar. Er diende keuzes gemaakt te worden. 

Het jonge geweld
Als we de hokken van Viktor betreden voel je zo dat hier niet zomaar een hok gebouwd is. Nee, er is duidelijk nagedacht over het concept. Zeer luchtige hokken met een ruime aanpalende volière moeten voor een goede basisconditie zorgen. Er werden een 75-tal jonge duiven gekweekt en op Bourges stonden er 40 op de poulebrief. De jongen werden zoals overal verduisterd en belicht en werken het nationale programma op de schuifdeur af. Viktor “Een liefhebber hoopt dat zijn jongen allemaal koppeltjes vormen, maar zover ik gezien heb had mijn nationale winnaar geen partner. Misschien had hij zijn oog op een of andere duivin laten vallen want anders schud je toch zo geen topprestatie zomaar uit uw vleugels.”
Van de nationale winnaar gesproken. Met een gemiddelde snelheid van 1572,09 m/m voor 452km vloog hij een mooie voorsprong zege bij elkaar want de snelheid van de 2e nationaal (Team Hooymans.be) is 1564,57 m/m. . “Ik zag hem van ver aankomen” geniet Viktor nog na “maar hij treuzelde lang, ik vermoed een kleine minuut, om binnen te komen.”

Dankzij Raf Herbots

Viktor vertelt: “Raf Herbots is onze dierenarts. Hij staat in voor de gezondheid van onze veestapel en hij was het die me besmette met de “duivenmicrobe”. Het was 2017 en binnen de kortste keer stond er een duivenhok in de buurt van de stallen. De eerste duiven kwamen van bij Raf en werden dan aangevuld met duiven van Herbots Gebroeders, Joseph Reynaerts, Danny & Bjorn Knaepen, Frank Neven en Kumpen-Schepers. Ook werd er bij Van Rompaey Karlo 1 duif uit de lijn van “Hatrick”, bijgehaald. 
Op het menu staan de “Revolution” mengelingen van Van Robaeys en de mengelingen van Beyers. Meestal wordt er ¾ deel Van Robaeys gevoederd en ¼ deel Beyers. Voederen is een belangrijk aspect en je moet er als liefhebber voor zorgen dat ze tot en met de dag van de inkorving blijven eten. Er wordt van licht naar zwaar gevoederd. Qua medische begeleiding en bijprodukten hebben we het volle vertrouwen in de het gamma van dierenarts Raf Herbots. Concreet worden de jongen als volgt verzorgd 

Zaterdag (thuiskomst): Klein beetje voeder en in het drinkwater Herbo Recovery Plus. 
Ze mogen een 2-tal uur samen blijven en dan worden ze gescheiden. Als ze gescheiden worden gaan ze in de volière waar ze een bad ter beschikking hebben. Nadien worden ze pas gevoederd.
Zondag: Herbo Recovery Plus, zodat ze nog zeer goed kunnen recupereren
Maandag: zuiver water
Dinsdag: Herbochol + Herbo Aqua Control
Woensdag: zuiver water
Donderdag (inkorving): Herbochol + Herbo CMB Plus

Op medisch vlak werd er niet echt gericht behandeld naar Bourges nationaal toe. De jongen hadden al geen makkelijk seizoen en dan is het beter wat geduld te hebben dan beginnen te kuren”

Bij deze ook een welgemeende dank aan het hele Herbots team die me met raad en daad gesteund hebben. 

 

 

Stefan Mertens