Meer nieuws

D'Haenens Geert - Oudenaarde : 3e Nationaal Kampioen KBDB Grote Fond & Fond Jaarse

07 Feb 2020

Oudenaarde: Om eerlijk te zijn, zijn we blij dat we mensen zoals Geert Dhaenens in onze kennissen kring hebben. Geert…gekneden uit de klei van de Vlaamse Ardennen…een kerel waarop men een kerk kan bouwen …een warm iemand waarvan ze er tegenwoordig niet meer zoveel maken. Het doet ons dan ook meer dan plezier dat Geert afgelopen seizoen als 3e nationaal kampioen KBDB grote fond & fond gehuldigd werd. En als we het verhaal van Geert aanhoren dan willen we toch ook een seintje aan de beleidsmensen van de KBDB geven… volgens onze bescheiden mening is Geert het voorbeeld van een groep mensen waar de KBDB nog de nodige nieuwe leden kan werven. We verklaren ons nader. Geert, 61 lentes jong, kwam net zoals veel van zijn leeftijdsgenoten als jong gastje in contact met de mooie hobby die de duivensport is. Grootvader Jules Vergucht was toentertijd, en dan spreken we van de jaren ’60, de gevreesde kampioen van de streek. Met een kleine maar kwalitatieve sterke ploeg kon hij gekende namen zoals De Smet Gebroeders de centen afspelen. Toen werd er nog zeer veel gepould en had men meer oog voor de persoon die met de “waarborg” weg was dan wie er de eerste prijs gespeeld had. Grootvader Jules werd gestimuleerd en gemotiveerd door zijn gebuur Felicien De Clercq, een liefhebber die waarschijnlijk nooit een slecht seizoen gekend heeft. Het bewijs dat wanneer men in een streek woont waar de concurrentie sterk is, dit u scherp houdt waardoor de resultaten automatisch van een hoger niveau worden. 
Geert heeft met grootvader Jules de ideale leermeester gehad. Geertje werd Geert en bouwde zijn eigen “levensweg” uit waarbij de liefde en zorg voor zijn gezin en de uitbouw van zijn carrière bij bank KBC voorrang op de duivensport kregen. Meer dan 15 jaar werd de duivensport van op afstand gevolgd. “Mijn broer Antoine is al heel zijn leven liefhebber” vertelt Geert “en zo is mijn liefde voor de duivensport nooit uitgedoofd. Na 38 jaar carrière bij de bank kon ik genieten van een uitstap regeling en deze heb ik dan ook met beiden handen genomen. Van de ene dag op de andere had ik meer vrije tijd… de kinderen zijn het huis uit en hebben hun eigen gezin gesticht en financieel gezien moet men zich ook al wat minder zorgen maken. Meer vrije tijd vraagt een hobby en zo vulde ik opnieuw een hoklijst.” De KBDB was een lid rijker… en om terug te komen op onze stelling… volgens ons zijn er zo veel mensen als Geert die in hun jeugd de duivensport leren appreciëren hebben en die nu wanneer ze op pensioen gaan terug de duivensport ter harte nemen. Met gerichte campagnes moet misschien deze doelgroep ook aangepord worden. 

MIJNHEER IK HEB EEN VRAAGJE

Geert doet zijn verhaal verder uit de doeken: “In feite ben ik in 2013 gestart met de opbouw van mijn kweekhok. De kwekers huisden bij mij en de jongen gingen allen bij mijn broer Antoine die ze dan speelde. Mijn kweekhok omvat een 32-tal koppels en deze werden gekocht met als doel een groep duiven te hebben die presteert van 400km tot 700km en een 2e groep die zich profileert op de vluchten van 700km tot 900km. Bewust werden duiven voor die afstanden aangekocht en deze worden dan ook gescheiden gehouden. De laatste 6/7 jaar heb ik bij volgende liefhebbers duiven aangekocht. Gaby Vandenabeele (16 originele),  Rik Cools, Luc De Laere,  Annnick Goeteyn en Jos Goessen. Ook van de sterke oude soort van broer Antoine (gebaseerd op Imbrechts duiven) zijn een aantal kweekduiven gekoppeld met deze nieuwe rassen. Andere basisnamen zijn De Clercq-Vervaeren / De Smeyter-Restiaen, Marc & Geert Pollin, Herbots Gebroeders, Wilson Dekens en Dieter Ballmann. Deze duiven werden en worden gekruist en ook enkele individuele duiven van streekgenoten doen hun bijdrage (Nicky Devos, Eric Vansteenkiste, Youri Deblanc, Wilfried Bruyneel, John Meurysse, Jos & Jan Loobuyck,Pierre Vercamst, Eddy en Maarten Leutenez, Chris Hebberecht, Eric Limbourg, Bart & Nance Van Oeckel,Noë Decoster, Nouwen-Paesen (via Pedro Ruigrok)…).  En er werd aan samenkweek gedaan met Stefan Mertens, Filip Porrez, Andre Vermeiren, Freddy Vertriest, De Ruyck-De Clercq.  Volgende rassen werden recent aangeschaft maar zitten nog in “testkweek” :  Flip Steketee, Piet De Vogel, Raf Van den Berghe, Ad Pegels, Marc Valepijn. Recente aanwinsten zijn een zoon 2e beste Limoges-duif op 4 vluchten van Lannoo-De Clercq (100 % Vandenabeele), broer “Mr Supreme” (1e nat Tulle, 2e nat Argenton bij Godfried Vanderstichele), “Reborn Benji” (16e nat Jarnac John Meurysse, kleinzoon Benji Vandenabeele x Keikop Loobuyck), 2 duivinnen Wilfried Bruyneel.

Nu wil ik graag vermelden dat ik met al mijn vragen steeds terecht kan bij liefhebbers zoals Gaby Vandenabeele, natuurlijk broer Antoine, opkomend talent Yoeri Deblanc en gevestigde waarde Eric Van Steenkiste. Hoe ik in contact kwam met Gaby Vandenabeele ? Wel… ik had een vraag over een product van Röhnfried en ik trok mijn stoute schoenen aan en stuurde een mail naar die gekende kampioen uit Dentergem… “Mijnheer ik heb een vraagje …” . Binnen de kortste tijd kreeg ik een vriendelijk antwoord terug en van het een kwam het ander.

DE EIGENLIJKE NIEUWE START

Deze kwam er in 2018… een groep jonge duiven werd niet getransfereerd naar mijn broer maar bleef zitten om door mij gespeeld te worden. Lachend tegen mijn vrienden zei ik “ik ga eens zien wat de jongen uit mijn “papieren kweekhok” waard zijn. De ouders kunnen allemaal een mooie stamkaart voorleggen maar dat is nog geen garantie voor top resultaten. Gelukkig zit de duivensport zo niet in elkaar. Awel… ik was meer dan tevreden van mijn eerste seizoen. Ik behaalde enkele 1e prijzen en was fier op mijn eerste beker die ik ontving als kampioen van Vlaamse Ardennen jonge duiven (1e en 2e getekende) verspeeld op 6 vluchten van meer dan 350km. 

Aangezien ik een beperkte accommodatie had werd er uitgekeken naar een extra hok. Verschillende prijsoffertes werden bij hokkenbouwers aangevraagd maar deze verdwenen in de vuilbak toen ik de kans kreeg om het hok van Marc Bogaert aan te kopen. Samen met mijn broer ging ik naar dit 18m lange hok kijken en vanaf het eerste moment hadden zowel ik als mijn broer een goed gevoel. Het klikte … of je mag zelfs zeggen… het was liefde op het eerste gezicht. De nodige planning om dit hok af te breken en terug op te bouwen werd gemaakt en langs deze weg wil ik nogmaals iedereen bedanken die me hierbij geholpen heeft. Zonder hen was me dit zeker en vast niet gelukt en dankzij hen verliep alles perfect en kan ik nu pronken met mijn schitterend occasie hok. 

WEDUWNAARS

Voor het seizoen 2019 werd er met een groep van 25 weduwnaars ten strijde getrokken. In Februari mochten ze hun nieuw hok verkennen en mochten ze vrij een bak kiezen. Tijdens die periode krijgen ze een mengeling van 50% kweek + 25% paddy rijst en 25% gerst. In het drinkwater verdween er minimum 3 x per week een scheut Naturaline met extra look in de drinkpot.
Op 25/03 werden ze gekoppeld en op aanraden van Gaby Vandenabeele heb ik ze laten overbroeden. Tijdens deze periode werden ze opgeleerd en klaar gestoomd voor de eerste vluchten. Eens de eerste duiven hun nest lieten liggen werd alles gescheiden en was het weduwschap een feit. A ja…wat me wel gerust stelde was dat mijn duiven er steeds “gestreken” bij zaten… dat toonde aan dat mijn hok een goed hok is en dat is heel belangrijk wil men tijdens het sportseizoen een goed resultaat op papier zetten. 

Qua motivatie werd in het begin van het seizoen enkel de duivin getoond met de bedoeling dat ze het “spel” aanleren maar eenmaal ze dit onder de knie hadden werd nog enkel de nestschotel gegeven. De laatste 2 fondvluchten werden ze extra gemotiveerd door de duivin de dag voor de inkorving gedurende een langere periode te tonen.

VERZORGING

De bedoeling is om gedurende het hele jaar de medicijnen kast zoveel als mogelijk dicht te houden en de duiven op een natuurlijke wijze zo gezond mogelijk te houden. Alles begint en staat met een goed hok en dan is het aan de liefhebber om zijn kennis uit te spelen. Enkele bijproducten welke ik zeer veel geef zijn de eerder vermeldde Naturaline + look en Avidress. Deze twee durf ik zelfs meerdere dagen per week samen geven. Andere bijproducten geef ik wat op gevoel. Zo heb ik “verse biergist van de brouwerij”, Atemfrei, Blitz (vanaf grote halve fond), Optimix en Aminovit (Herbots) altijd klaar staan. Als ik denk dat het nodig is geef ik gedurende meerdere dagen een van deze producten. 

Qua voeding geef ik tijdens het seizoen “Champion Mix” samengesteld door de gekende Nederlandse kampioenen Embregts-Theunis. Deze wordt dan de laatste dagen vervangen door de vetrijke mengeling “NPO Mix”. Enkel bij de weduwnaars geef ik de eerste dagen ook wel de “Vandenabeele” mengeling (Beyers). Opvoederen of met andere woorden de weduwnaars tot aan de inkorving doen eten is zeer belangrijk en daarom voeder ik graag een extra portie gepelde zonnepitten, snoepzaad, lijnzaad, kempzaad en pinda’s. De weduwnaars worden individueel met de soeplepel gevoederd en op de grond staat er steeds een bak met paddy rijst en gerst ter beschikking. 

Natuurlijk ga ik niet alles op zijn beloop laten en wordt er indien nodig medisch ingegrepen. Voor de start van het seizoen krijgen alle duiven 5 dagen BS (Belgica De Weerd) en voor de eerste grote halve fond vlucht zijn ze gedurende 3 dagen met “Witte neuzen rood”(Belgica De Weerd) gekuurd.  Tijdens het seizoen werd de vliegploeg enkele keren onderzocht door Domien van Acker (Belgica de Weerd) en indien nodig wordt er ingegrepen met de producten van Belgica de Weerd. Zo werd er in 2019 eenmaal 2 dagen gekeurd tegen tricho en werden ze eenmaal behandeld met “Belga Thai”. Dit laatste product werd tot en met de dag van de inkorving gegeven. Verder kan ik ook steeds terecht voor advies bij Raf Herbots.”

Geert drinkt eens van zijn lekkere koffie en praat vlot verder: “en weet je wat het belangrijkste was… mijn vliegploeg heeft in 2019 geen enkele slecht verlopen vlucht gehad… dus ze zijn nooit op de sukkel geweest waardoor ze steeds goed in ritme bleven en dat ze het goede ritme onmiddellijk te pakken hadden bewezen ze op hun eerste provinciale vlucht vanuit Orleans waar ze lokaal de zegepalm tegen het spreekwoordelijke plafond spijkerden en provinciaal de 3e plaats mee naar huis namen. Gedurende het hele seizoen zijn ze heel goed blijven trainen… ook niet onbelangrijk als je begrijpt wat ik bedoel. ”

Geert… bedankt voor de fijne ontvangst en veel succes gewenst in 2020

Stefan Mertens