Meer nieuws

Cleirbaut Kris (Putte) 1e Nationaal Kampioen Fond jaarse KBDB 2023

06 Mar 2024

Er is al heel veel “duivengeschiedenis” geschreven in de streek in en rond Putte. Gekende namen zoals Engels, Van Hove-Uytterhoeven, enz… zetten al decennia lang Putte in de belangstelling van de internationale duivensport. Sinds 2018 is er in Putte nog een “wereldster” bijgekomen en dan hebben we het over Kris Cleirbaut. Kris, leerde de duivenstiel als jonge kerel op de vitesse. “De knepen van de duivensport moet je zelf leren” begint Kris “met veel vallen en opstaan en vooral vallen.”
 Voor iedereen die de duivensport een beetje volgt klinkt de naam Kris Cleirbaut niet onbekend in de oren. Kris behoort al sinds jaren tot de top van de Belgische duivensport en op verschillende locaties heeft hij vriend en vijand geïmponeerd met top uitslagen. “Och” zegt onze gesprekspartner “we gaan niet te veel overdrijven hé. Mijn duivencarrière kan opgesplitst worden in 3 periodes. Een eerste periode tot en met mijn gedeeltelijke verkoop in 2008. Het toenmalig boegbeeld was mijn duivin “Lady Dolores”. Na mijn verkoop begon de 2e periode. Ik speelde nog met de duiven maar was niet meer wekelijks gemotiveerd om tot het uiterste te gaan, alhoewel een 4e en 5e nat. Bourges in 2009, een 1e Nat. Argenton tegen 19.781 jaarse in 2011 (snelste van 30.690d) mogen zeker en vast gezien worden. Mijn 3e periode speelt zich hier te Putte en speelde zich te Bonheiden af. Hier te Putte verzorg ik de duiven samen met Jens Goovaerts en te Bonheiden zwierde Erik Samson te scepter. Te Putte stond het jonge- en duivinnenspel centraal, te Bonheiden werd er vooral uitgepakt met weduwnaars. De resultaten te Bonheiden mochten meer dan gezien worden met een 2e Nationaal Tulle tegen 4.993 jaarse duiven als hoogtepunt. Doch op 13 Juli 2023 brandde het hok volledig af. Niet enkel en alleen het hok maar ook de duiven lieten het leven. We hebben nog geprobeerd om de duiven te redden maar de hitte was zo overheersend dat er geen redden meer aan was. We zijn er nog steeds niet goed van. Een nieuwe herstart komt er te Bonheiden niet meer en daarom zal Erik nu in het seizoen 2024 te Putte een hok weduwnaars verzorgen. 
Om het hele plaatje duidelijk te maken. In het seizoen 2024 zal er te Putte op 2 namen gespeeld worden. Enerzijds op mijn naam, Kris Cleirbaut, met 150 jonge duiven en 42 duivinnen. Anderzijds op de naam van Cleirbaut-Goovaerts met 50-tal jonge duiven (verzorging door Jens) en met 20 jaarse weduwnaars (verzorging door Erik)”.

Inderdaad, als reporter zit je daar met de 3 “gladiatoren” aan dezelfde tafel en je voelt zo dat de ene dat andere aan het motiveren is om het onderste uit de kan te halen.

“Ons zagen ze niet meer op de halve fond”

Hoe we terugkijken op het seizoen 2023? Het totaal spel was super en als ik iets van “negatief” mag zeggen dan is het misschien het feit dat we vroeger eens een knal uitslag op papier konden zetten met de jonge duiven en dat hebben we in 2023 niet echt gedaan. Maar nog eens… wat onze jaarse en oude duiven uit hun vleugels geschud hebben is puur genieten! 

1e Nationaal Kampioen jaarse KBDB Fond
1e World Best Pigeon Fond
Olympiade duif te Maastricht
2e Nationale asduif KBDB Allround oude + jaarse
3e Nationale asduif KBDB Fond jaarse
5e Nationale asduif KBDB Fond jaarse 
5e Nationale asduif KBDB Allround oude + jaarse
5e Nationale asduif KBDB grote halve fond jonge duiven
8e Nationale asduif KBDB Allround oude + jaarse

Vooral de verschillende “asduif nominaties” bewijzen dat we goed bezig zijn. Van asduiven gesproken, veel liefhebbers vragen ons of we hier speciaal voor gespeeld hebben en ons antwoord is “nee”! We hebben hier zeker en vast niet gericht naar gespeeld. Luister, laat ons een kat een kat noemen. Het duivenspel op de kleine halve fond is hier een ramp. Ze zitten even lang in de mand als voor een nationale grote halve fond vlucht met het grote verschil dat de duiven van de kleine halve fond “kapot” thuis komen en aan deze welke een nationale vlucht afgewerkt hebben ziet men bij wijze van spreken niet dat ze gevlogen hebben. Gevolg… ons zagen ze niet meer aan de inkorftafel van een kleine halve fond vlucht staan. Resultaat, vanaf 17 Juni tot en met 7 Augustus vlogen onze duivinnen de ene week een grote halve fond vlucht en de volgende week een fond vlucht. Normaal gezien vliegen de duivinnen tussen 2 grote halve fond vluchten door een kleine halve fond vlucht maar wegens het slechte transport op de kleine halve fond hebben we bewust gekozen voor het “zwaardere werk” en blijkbaar kunnen duivinnen in conditie veel meer aan dan wat we allemaal denken. Het programma was goed gevuld met Vierzon, Bourges, Vierzon, Argenton, Limoges, Argenton, Aurillac, Chateauroux, Souillac of Bourges en Tulle en Bourges. 
Maar, en nu komt het, als de weerberichten temperaturen boven de 30 graden opgeven, dan vliegen de duiven een snelheidsvlucht in plaats van een nationale vlucht. Duiven kunnen wel in de warmte vliegen maar volgens ons is het transport met zulke temperaturen de “dooddoener”.

Systeem duivinnen

De duivinnen werden begin Februari gekoppeld en mochten een jong groot brengen. Als de jongen een goede 2 weken oud waren werden de nesten op de grond gezet en verdwenen de duivers van het hok.  Aangezien we graag de forme later op het seizoen hebben worden de duivinnen verduisterd. Dit gebeurt van begin Maart tot en met midden Mei van 19u tot 7u. Tijdens het seizoen trainen de duivinnen 2 x daags. Voor het seizoen durven we wel eens de vlag boven halen om ze 1 uur in de lucht te houden, maar tijdens het seizoen is een 20-tal minuten trainen meer dan voldoende. Let op…de manier van trainen is wel heel belangrijk. Er moet kracht in de vleugelslagen zitten. De “powermeter” moet in het rood staan. Als ze buiten komen zijn we gelukkig als ze onmiddellijk uit het zicht verdwijnen en maar naar 10/15 minuten terug boven de hokken verschijnen. Als je dat ziet korf je als liefhebber het weekend nadien met een iets geruster hart in. 
Het seizoen aanvangen met duiven in top conditie is toch zo belangrijk. Dierenartsen Henk de Weerd en Norbert Peeters zijn goede vrienden. Om de 14 dagen ga ik bij een van hen langs om zeker te zijn dat er niets verkeerd is. Hun advies wordt opgevolgd maar meestal mag de medicijnenkast gesloten blijven. Tegen tricho wordt wekelijks een “gele druppel” toegediend en bij thuiskomst en woensdag wordt er “Stop Snot” van Dr. Peeters toegediend. “Stop Snot” heeft een gelijkaardige werking als “Sliepzand” met spaart de slijmvliezen. 
Tijdens de winterperiode krijgen onze duiven dagelijks “Daflor 3 in 1”. Onze kwekers zelfs het hele jaar door en onze jonge duiven vanaf het spenen tot en met de eerste vluchten. Tijdens het seizoen verstrekken we sinds 2021 de producten van Beute. Voor de start van het seizoen krijgen ze gedurende 8 dagen Clear Balance en onmiddellijk daarna 14 dagen LTW.  Tijdens het seizoen staan “Electro Boost” (bij thuiskomst) gevolgd door  Belgasol of Clear Balance en LTW nooit ver weg. Ook Olympic MG Mix wordt regelmatig verstrekt.
Het voeder is van Versele-Laga. Thuiskomst is een mix van Champion Plus en Energy Plus. Op zondag durven we Detox (Matador) voederen om op maandag Gerry Plus in de eetbak te strooien. Dinsdag wordt er iets zwaarder gevoederd met 50% Gerry Plus en 50% Champion Plus, woensdag 1/3 Energy Plus en 2/3 Champion Plus) en donderdag (inkorfdag) Energy Plus tot 2u in de namiddag. 
De duivinnen zitten tijdens de week opgesloten in “loket kasten” (zie foto). In 2022 hadden we veel last van het onderling paren van de dames en dat is nefast voor het duivinnenspel. Daarom heb ik Luc Daans op het rusthok “loket kasten” laten maken waarin de duivinnen overdag opgesloten zitten. De duivinnen mogen 3 x daags uit hun rustplaats om eens te gaan drinken. 
Voor de inkorving worden de duivers nooit getoond. De duivinnen mogen op het moment van inkorven op het hok met de bakken maar eens ze in hun bak gevlogen zijn worden ze direct in de mand gestoken.” 

Super hok

Kris vertelt verder: “Succes in de duivensport schuilt achter heel veel facetten. Ten eerste moet je meer dan kwaliteit onder de pannen zitten hebben en deze vonden we onder andere bij Willy Daniels (zijn soort is dominant op mijn hok) geruggensteund door duiven van Stefaan Lambrechts, Carl Lambrechts, Juul van Looveren, Rudy van Reeth, Danny Van Dyck en topkweker “Olympic Jan” (een Duitse Olympiade duif met heel veel Heremansbloed).
Ten tweede moet uw verzorging op punt staan. Voederen, bijproducten enz… elke schakel is belangrijk
Ten derde, en een niet te onderschatten factor, is het hok. Mooie anekdote hierbij. In 2021 vroegen mijn dochters Alicia en Alina een duivenhokje zoals hun papa. Voor zijn kinderen doet een ouder alles en ze kregen hun eigen hok. Tegen een muur, op een plaats waar ik anders nooit een duivenhok zou bouwen,  werd een minihokje met een golfplaten dak en 9 bakken gebouwd. Maar, en nu komt het, de duiven vlogen op dat kleine hokje super. De conditie van de aanwezige duiven is altijd veel beter dan op de andere hokken. Om die reden herwerkte ik het “mini hokje” tot een “echt duivenhok” en de duivinnen bleven er super op presteren. Dit is mijn beste hok en wil ik nooit meer kwijt! 
 

Dit is mijn beste hok en wil ik nooit meer kwijt! 

De afdeling met de woonbakken van het duivinnenhok 

Duivinnenhok: de loketkasten waarin ze overdag opgesloten worden

 

Jonge duiven

De 50 kweekkoppels huizen grotendeels in kweekboxen. De eerste 2 ronden zijn voor eigen gebruik en de 3e ronde is voor “bonnen”. De kweek is dit jaar zeer goed gelukt en we hebben meer jongen dan echt gedacht. Allen krijgen ze een kans maar de selectie lat zal dit jaar wel wat hoger liggen dan anders. Eentje dat te veel en te lang piepend rond loopt … voor zulke gasten is het een streng regime.
Tot en met de rui van de “kleine pluimpjes” wordt er ruimengeling (Versele-Laga) gevoederd. Nadien wordt het voeder lichter gemaakt met Gerry Plus. Tijdens de eerste maanden gaat er dagelijks “Daflor 3 in 1” in het drinkwater en worden ze gevaccineerd tegen paramyxo/rota, pokken en parathyfus.
Verduisteren gebeurt tot half juni en nadien wordt er tot de allerlaatste vlucht bijgelicht. 
Het hoofddoel van de jongen is om de nationale vluchten af te werken. 

Bij deze danken we Kris, Jens en Erik voor de gezellige ontvangst. Het hele Herbots team wenst hen heel veel succes in 2024. 

Stefan Mertens